Για τα 50 χρόνια από το Μάη του ’68, οι εκδόσεις Απόπειρα ανατυπώνουν το γοητευτικά αθώο μυθιστόρημα του Λώρενς Φερλιγκέττι που πρώτη φορά κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις ίδιες εκδόσεις το 1991. Ο Φερλιγκέττι, συγγραφέας, ποιητής και ιδιοκτήτης του μυθικού βιβλιοπωλείου City Lights, τόπου συνάντησης της beat generation, που άνοιξε το 1953 στο Σαν Φρανσίσκο, μας μεταφέρει στο Παρίσι του Μάη του ’68.
Ήταν μήνας Μάης, είχε ήδη στηθεί το πρώτο οδόφραγμα στην οδό Γκυ-Λυσσάκ και πάνω στην πόρτα του αμφιθεάτρου της, κατειλημμένης από τους φοιτητές της Σορβόννης, κρεμόταν ένα αυτοσχέδιο πανό: «Η καταναλωτική κοινωνία πρέπει να πεθάνει με βίαιο θάνατο». Η κοινωνία της αλλοτρίωσης πρέπει να εξαφανιστεί από την ιστορία. Φτιάχνουμε ένα καινούργιο πρωτότυπο κόσμο. Εξουσία στη φαντασία!
Ενώ οι δρόμοι του Παρισιού βουίζουν από τη φοιτητική διαμαρτυρία, ο έρωτας κατακτά τις καρδιές της Άννι, μιας αμερικανίδας ζωγράφου που ζει στη Γαλλία, και του Ζουλιάν, ενός αναρχικού τραπεζίτη πορτογαλικής καταγωγής. Μέσα στη μεθυστική ατμόσφαιρα οργής και ευφορίας που πλημμυρίζει τα καφέ και τις αίθουσες των πανεπιστημίων, ο Ζουλιάν διηγείται στην Άννι τους αντιδικτατορικούς φοιτητικούς του αγώνες στην Πορτογαλία, που τον οδήγησαν να πιστεύει μόνο στην ατομική δράση. Αλλά τα λόγια του ακούγονται όλο και πιο κενά καθώς έχει φτάσει ο Μάης και οι δρόμοι του Παρισιού έχουν μεταβληθεί σε πεδίο μάχης. Η κενή ρητορεία πρέπει να δώσει τη θέση της στην πράξη και ο Ζουλιάν έχει το δικό του σχέδιο που θα αλλάξει τη ζωή τους αμετάκλητα. Αυτό είναι το «Έρωτας τις μέρες της οργής», μια υπέροχη αναπόληση του Μάη του ’68, τότε που η ζωή ήταν ακόμα ένα όνειρο και η ελπίδα ήταν ακόμα ζωντανή.
Έρωτας τις μέρες της οργής, Λώρενς Φερλιγκέττι, εκδόσεις Απόπειρα, μετάφραση: Βερονίκη Δαλακούρα, σελ. 159, €12
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο εκδοτικός οίκος λέει ότι, σε αυτό το στάδιο, πρόκειται απλώς για μια «δοκιμή»
Τι συμβαίνει όταν το κράτος μπαίνει όλο και πιο βαθιά στην οικονομία, στη ζωή, στις επιλογές μας; Πότε η προστασία γίνεται έλεγχος; Και πότε ο έλεγχος γίνεται ανελευθερία;
Μιλήσαμε με τον συγγραφέα με αφορμή το βιβλίο του «Οδός Πανεπιστημίου (19ος–21ος αι.) – Ιστορία και ιστορίες» (Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2025)
Προτάσεις για ανάγνωση και χριστουγεννιάτικα δώρα
Νέες ιστορικές αποτιμήσεις για τα αιματηρά γεγονότα της Ευρώπης 500 χρόνια αργότερα
Για την επταλογία βιβλίων της Σολβέ Μπαλέ
Ένα βιβλίο του Σύρου πρόσφυγα Σουλεϊμάν για την ισλαμιστική επιρροή στη Γαλλία, στην Ευρώπη και στον κόσμο
Τα βιβλία τους «Η πρώτη συνάντηση» και «Ένα χαμένο κλειδί» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Τρεις γυναίκες σε τρεις αιώνες διεκδικούν τον εαυτό τους
H νουβέλα της Susan Taubes «Θρήνος για την Τζούλια», συνοδευόμενη από εννέα διηγήματα, κυκλοφορεί την ερχόμενη εβδομάδα από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια
Οι γιορτές είναι η καλύτερη ευκαιρία για διάβασμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.