Βιβλιο

«Λαχτάρα που περίσσεψε από χθες». Γιατί να το διαβάσεις;

Ένας περίπατος στην Μπελ Επόκ μέσα από τη λογοτεχνική ματιά του Γιάννη Σκαραγκά (εκδ. Κριτική)

69344622_10156942672578218_6480720064680034304_n.jpg
Κέλλη Κρητικού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιάννης Σκαραγκάς, Λαχτάρα που περίσσεψε από χτες (εκδ. Κριτική)

Υπόθεση: Η Δανάη μεγαλώνει στην Αλεξάνδρεια του 1881 προσπαθώντας να καθορίσει το πεπρωμένο της ενάντια στους άγραφους νόμους της κοινωνίας. Η άφιξη του Παύλου και η εύθραυστη υγεία του αδερφού της, Σταύρου, θα της δώσουν το έναυσμα να ξεκινήσει μια νέα ζωή στην Αθήνα του 1893.  Μπελ Επόκ. Ένα έθνος σε αναταραχή, η πτώχευση είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες προ των πυλών και ο αγώνας για τη γυναικεία χειραφέτηση απογειώνεται. Η Δανάη παλεύει να βρει τις ισορροπίες στον γάμο της, στη διαπαιδαγώγηση και καθοδήγηση του Σταύρου και στις φιλοδοξίες της να δημιουργήσει ένα λογοτεχνικό περιοδικό φτιαγμένο αποκλειστικά από γυναίκες. Επιθυμίες, ίντριγκες, συγκρούσεις και ανομολόγητα πάθη θα προκαλέσουν αναταράξεις, θα οδηγήσουν σε συνταρακτικές αποκαλύψεις και θα θέσουν ξανά τη ζωή της σε νέα τροχιά.

Γιάννης Σκαραγκάς, Λαχτάρα που περίσσεψε από χτες (εκδ. Κριτική)
Συγγραφέας: Πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, ο Γιάννης Σκαραγκάς έχει στο ενεργητικό του τα βιβλία «Επιφάνεια» (Ελληνικά Γράμματα, 2002), «Η πατρίδα της αφής» (Πατάκης, 2004), «Το αινιγματικό βλέμμα του αγγέλου» (Πατάκης, 2008), «Ο ουρανός που ονειρεύτηκες» (Κριτική, 2014), «Τρία θεατρικά» (Κριτική, 2015), «Mode und Moden» (Seismo Verlag, Ελβετία, 2016) και «Η κυρά της Ρω» (Κριτική, 2017). Έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον χώρο της τηλεόρασης (Mega, Alpha) και του κινηματογράφου. Γράφοντας στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά, διηγήματα και ποίησή του δημοσιεύονται την τελευταία δεκαετία σε γνωστά αμερικανικά λογοτεχνικά περιοδικά. Έχει γράψει επτά θεατρικά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων το «Prime Numbers» που ήταν υποψήφιο για τα New York Innovative Theatre Awards στη Νέα Υόρκη το 2009. Έχει τιμηθεί για το έργο του από κορυφαία ιδρύματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε: «Δούλευα πολλά χρόνια αυτό το μυθιστόρημα. Όχι μόνο λόγω της έρευνας, αλλά και επειδή είναι μια πολυεπίπεδη ιστορία με μεγάλες ανατροπές. Κάθε φορά που αισθανόμουν ότι χανόταν η μαγεία, έδινα και μία ακόμα παράταση. Αυτή η περίοδος κράτησε γύρω στα πέντε χρόνια. Δεν βιαζόμουν, γιατί ήθελα αφενός να αποδώσω όλο τον πλούτο της εποχής με λεπτομέρεια, αλλά ήθελα και μια ιστορία που να διαβάζεται και χωρίς την εποχή, σαν μια μεγάλη ανθρώπινη ιστορία. Αν δεν κατέληγα σε μια ικανοποιητική εκδοχή, θα δούλευα το μυθιστόρημα άλλα τόσα χρόνια».

Σε ποιους απευθύνεται: Είσαι έτοιμος να νιώσεις τον παλμό της εποχής στην Αθήνα της Μπελ Επόκ; Θέλεις να δεις να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σου μια δυνατή ερωτική ιστορία χωρίς να το αντιληφθείς και την ίδια στιγμή να αφουγκραστείς τις πολιτικοκοινωνικές αναταράξεις που έθεσαν τα θεμέλια για τις αλλαγές που σημάδεψαν την ιστορία αυτού του τόπου; Το νέο μυθιστόρημα του Γιάννη Σκαραγκά θα σε παρασύρει σαν ορμητικός χείμαρρος, χωρίς την παραμικρή δυνατότητα αντίδρασης.

Θα σε συνεπάρουν:

  1. Η κεντρική ηρωίδα. Μια απρόβλεπτη κοπέλα που μετουσιώνεται σε μια δυναμική γυναίκα κουβαλώντας μέσα της φόβους, ενοχές και πάθη. Ένας αντιφατικός χαρακτήρας που σου ξεφεύγει σαν χέλι και δεν μπορεί να αποκρυπτογραφήσεις τις πράξεις του. Άλλοτε απόλυτα δοτική, άλλοτε επεμβατική χωρίς όρια, άλλοτε έτοιμη να κατακτήσει τον κόσμο και άλλοτε γεμάτη ανασφάλειες. Δεν μπορεί να χαρεί τίποτα, ούτε καν για τον ίδιο της τον εαυτό. Ή προσπαθεί να αλλάξει τους άλλους ή τους λυπάται. Κι εσύ παραδίνεσαι αμαχητί και την αφήνεις να σε οδηγήσει σε συνταρακτικές αποκαλύψεις και να σου αποκαλύψει τα μυστικά της.
  2. Τα μικρά κεφάλαια που δεν επιτρέπουν στην πλοκή να βαλτώσει. Η εξιστόρηση δεν αναλώνεται σε περιττές περιγραφές αλλά αφήνει τα γεγονότα και τους γλαφυρούς διαλόγους να δώσουν ώθηση στην εξέλιξη της ιστορίας και την ίδια στιγμή να προβάλλουν τις συνθήκες της εποχής, τα ήθη, τα έθιμα, τις νοοτροπίες και τα στερεότυπα που επικρατούσαν. Στακάτη και δωρική αφήγηση πραγματικά απογειώνουν το κείμενο και του δίνουν έναν ασύλληπτο ρυθμό.
  3. Η απεικόνιση του τοπίου της Αθήνα της Μπελ Επόκ. Η ιστορία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γεγονότων και κοινωνικοπολιτικών αναταράξεων ξεκινώντας από την οικονομική καταστροφή της Ελλάδας τη δεκαετία του 1890, τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, τον πόλεμο του 1897, καταλήγοντας στα αιματηρά επεισόδια των Ευαγγελικών το 1901. Εντυπωσιάζεσαι με τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει ο συγγραφέας και μαθαίνεις το παρασκήνιο του γλωσσικού ζητήματος που συντάραξε την εποχή μέσα από σημαίνοντα πρόσωπα του 1900.
  4. Το σύνολο των χαρακτήρων που πλαισιώνουν τη Δανάη. Χαρτογραφημένοι με απίστευτη λεπτομέρεια, κάθε ήρωας γνωρίζει καλά τον ρόλο του και ξέρει πότε πρέπει να πάρει θέση απέναντι στα γεγονότα και γιατί. Ο Παύλος, η Φιόνα, ο Σταύρος, ο Ασημάκης, η Ευδοκία, ο Περικλής, ο Αντώνης, εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς και όταν πέφτουν οι μάσκες μένεις άφωνος μπροστά την αλήθεια. Απώλεια και πόνος γίνονται ένα κουβάρι με τον έρωτα και το φινάλε σε λυτρώνει.


Κορυφαίες στιγμές: Σε ένα τόσο πλούσιο σε ανατροπές μυθιστόρημα, οι στιγμές που μένεις εμβρόντητος είναι πολλές. Οι πιο συνταρακτικές είναι:

  1. Η συνομιλία του Ζιλμπέρ με τη Δανάη, που σε κάνει να ανατριχιάζεις όταν αντικρίζεις την αλήθεια.
  2. Η αποκάλυψη του ρόλου της Πιπίνας στις εξελίξεις της ζωής της Δανάης.
  3.  Η στιχομυθία της Δανάης με την Ευδοκία στον γάμο της τελευταίας.

Αν μπορούσα θα άλλαζα: Δένεσαι τόσο πολύ με τους χαρακτήρες της ιστορίας που στο φινάλε θες να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για τον Περικλή, τον Ντώνη, την Πιπίνα, τον Ασημάκη.
Φράσεις που ξεχώρισα:
«Το όνειρο που πραγματοποιείται [...] αρχίζει αμέσως να μαραίνεται. Νομίζεις ότι μπορείς να το πάρεις μαζί σου και να πετάξεις, αλλά, αν το τραβήξεις από τη γη του, αρχίζει να σε ρουφάει».

«Είσαι τόσο απορροφημένη σε αυτά που δεν μπορούμε να κάνουμε, ώστε η υπόλοιπη ζωή μας σου φαίνεται ασήμαντη».
Ενδιαφέροντα στοιχεία: Οι τραγικές ομοιότητες του κοινωνικοπολιτικού σκηνικού της χώρας του 1900 με το σήμερα, η επανάληψη των ίδιων λαθών που έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού ξανά και ξανά, και ο εθνικός διχασμός σε κρίσιμες στιγμές της πατρίδας που κάθε φορά οδηγεί αυτό το έθνος στην ταπείνωση.

Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ