1821 Digital Gallery
"Ο Ιππότης και η Δέσποινα των Λογισμών του" της Μαριάννας Κατσουλίδη

Άρης στον Σκορπιό: ο αιώνιος πρόμαχος

Κάθε ζώδιο θα νιώσει την κορύφωση της άλογης επιθυμίας σε διαφορετικό τομέα της ζωής του
«Ο Ιππότης και η Δέσποινα των Λογισμών του», έργο της Μαριάννας Κατσουλίδη

Στο βιβλίο της Εσωτερικής Αστρολογίας της Αλίκης Μπέιλυ, υπάρχει μία φράση του θιβετανού δασκάλου της για τον Σκορπιό, την οποία αγαπώ:

«Όμως, ο βασικός τόνος του Σκορπιού είναι Θρίαμβος»

− η πλάγια γραφή δική του, παρακαλώ. Σε αυτό το πλέον (με εξαίρεση ίσως τους Ιχθύες) παρεξηγημένο και παρερμηνευμένο ζώδιο συμβαίνουν κι άλλα πολλά εκτός από το σεξ, την αυτοκαταστροφή, τη ζήλεια και τα άλλα χαριτωμένα που του αποδίδονται. Ίσως το σημαντικότερο είναι ότι εδώ πεθαίνουν τα άχρηστα κομμάτια μας (με το καλό ή με το άγριο, γκάμα υπάρχει) και μετά από αυτούς τους μικρούς ή μεγάλους θανάτους αναδυόμαστε θριαμβευτές και ορθότερα αναπροσανατολισμένοι από τα επουσιώδη στα ουσιώδη της ύπαρξης μας.

Ο κλασικός κυβερνήτης του ζωδίου του Σκορπιού είναι ο Άρης (προ της ανακαλύψεως του Πλούτωνα, το 1930, που αναγνωρίζεται ως ο σύγχρονος κυβερνήτης του), συνεπώς οι ενέργειες του πλανήτη - εργαλείου της δράσης μας επί του υλικού πεδίου βρίσκουν έναν άριστο αγωγό στο ζώδιο του Σκορπιού.

Σχετικα
Stardust 638
Stardust 638

Εδώ, περισσότερο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη θέση (με εξαίρεση ίσως και πάντα το ζώδιο των Ιχθύων για λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν), ο Άρης μπορεί εν δυνάμει να εστιάσει τη θέληση με τέτοια αφοσίωση, ιδεαλισμό, θάρρος και αποκλειστική προσήλωση ώστε να κατανικήσει παν τι το σκοτεινότερο, εντός κι εκτός του ωροσκοπίου που τον κραδαίνει. Είναι ο ματωμένος, έμπειρος πολεμιστής που έχει δει πολλές μάχες, πολύ θάνατο, που έχει πράξει τα χειρότερα κι έχει δει όλο το σκοτάδι για το οποίο είναι ικανός. Και μέσα από αυτό έχει αρχίσει να διακρίνει την αξία της συμπόνιας, της τρυφερότητας, της νομιμοφροσύνης, της στοργής, του σεβασμού και εν τέλει της αγάπης. Έτσι γίνεται ο πολεμιστής του φωτός, θανάσιμος κι ενάρετος, ο Αρτζούνα στην Κουρουξέτρα του κι ο Ακρίτας του Καζαντζάκη που «στην καρδιά του ανθρώπου, το χωματένιο αλώνι», μέρα-νύχτα παλεύει με τον θάνατο. Και, αν το θέλει, θριαμβεύει.

Ο Άρης πέρασε στο ζώδιο του Σκορπιού το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου και θα παραμείνει εκεί ως τις 26 Ιανουαρίου, οπότε αρχίζει τη διέλευσή του στον Τοξότη. Η περίοδος θα δει την επιθυμία μας να γίνεται σχεδόν ακατανίκητη και ανεξέλεγκτη από τη λογική και το νου μας. Γιατί η μάχη του Άρη στον Σκορπιό στην πραγματικότητα δεν αφορά κανέναν εξωτερικό εχθρό, παρά είναι η μάχη ανάμεσα στην αλόγιστη και πιθανώς επιβλαβή και ανθυγιεινή επιθυμία και την έλλογη κρίση και απόφαση για το πού τελικά θα διαθέσουμε τις ενέργειες και προσπάθειές μας. Ό,τι σχετίζεται με σεξ, χρήμα, συναισθηματικό έλεγχο και διαπλοκή παντός είδους έχει την τιμητική του στη ζωή μας αυτές τις μέρες και γίνεται το μονοπάτι της ελάχιστης αντίστασης. Παρομοίως όμως, ατσαλώνεται η θέληση με τρόπο που μας επιτρέπει, εάν το αποφασίσουμε, να κάνουμε την ορθή επιλογή ακόμη κι αν −μεταφορικά− χρειαστεί να χύσουμε αίμα, ακόμη κι αν −μεταφορικά− είναι το δικό μας αίμα.

Κάθε ζώδιο θα νιώσει την κορύφωση της άλογης επιθυμίας που συνοδεύει τον Άρη στον Σκορπιό σε διαφορετικό τομέα της ζωής του:

Σχετικα
Τα Ζώδια της Δευτέρας
Τα Ζώδια της Δευτέρας

Κριός
Θέλεις να ελέγξεις απολύτως τον σύντροφό σου και το πεδίο της ερωτικής σου ζωής ή τους οικονομικούς σου συνεργάτες και πάσης φύσεως επιχείρηση. Επιδίδεσαι σε σκηνές, ζήλειες, συναισθηματικές χοντράδες και βαρύ και ανεξέλεγκτο σεξ για να το αντιμετωπίσεις. Είσαι όμως τώρα, παράλληλα, σε θέση να εξαρθρώσεις τη σπείρα ανασφαλειών και φόβων οικειότητας και μερισμού που το δημιουργεί, μια για πάντα.

Ταύρος
Κι αν γίνεσαι απαιτητικός κι απόλυτος στη σχέση ή τον γάμο σου, κι αν πρόκειται να πληρώσει ο νυν ό,τι σου έχουν κάνει όλοι οι προηγούμενοι. Τα ίδια και στη δουλειά όπου οι συνεργάτες σου εύκολα γίνονται υπόλογοι για ό,τι σε πιέζει. Η ευκαιρία σου είναι να διαχωρίσεις παρελθόν και παρόν των σχέσεών σου και φυσικά να εξωτερικεύσεις αυτά που σε απασχολούν ώστε να τα λύσεις, αντί να βάλλεις κατά παντός.

Δίδυμοι
Έτοιμος να τα παίξεις όλα για όλα και να πετάξεις την ηθική, τη νομιμοφροσύνη και τον σεβασμό απ' το παράθυρο για να καταφέρεις να βγεις από πάνω στη δουλειά και σε όοοοολα όσα ανακατεύεσαι στη ρουτίνα σου. Έτοιμος να το παρακάνεις και σωματικά και να βρεθείς με ένα στομάχι φιόγκο στην καλύτερη. Εναλλακτικά, πέτα από το παράθυρο τις περιττές παρέες κι ασχολίες κι εστιάσου στον έναν, τον μεγάλο σου στόχο.

Καρκίνος
Βρίσκεις ποιος και πού θέλεις να είσαι επαγγελματικά και κοινωνικά και είσαι έτοιμος να περάσεις διά πυρός και σιδήρου −με ελαφριά καρδιά και μειδίαμα γνωρίζοντος− για να το καταφέρεις. Καλύτερα να πας προς την ουσιαστική κι επικερδή δημιουργικότητα και προς μεγαλύτερη τρυφερότητα και στοργή προς τα παιδιά και τον σύντροφό σου, παρά σε ρεσιτάλ ρίσκων που θα εξισορροπήσεις με άριστους συναισθηματικούς χειρισμούς.

Λέων
Η νοοτροπία και οι θεωρίες σου δεν είναι δικαιολογία για να τα κάνεις όλα λίμπα στο σπίτι και την οικογένειά σου και να πληγώσεις αδιακρίτως όποιον θεωρείς ότι διαφωνεί. Παρομοίως, ανεπαρκείς προφάσεις είναι η αχαλίνωτη διασκέδαση, οι τάσεις φυγής και οι ακαδημαϊκές μπαρούφες και το «καλά να περνάμε». Δοκίμασε να γίνεις πιο πρακτικός και ενήλικα συντροφικός (π.χ. σεξ) κι άσε τον ναρκισσισμό του πεντάχρονου στην άκρη.

Παρθένος
Το άγχος μη μείνεις οικονομικά ή συναισθηματικά ακάλυπτος σε κινητοποιεί και με το παραπάνω να τρέξεις να μιλήσεις, να διαπραγματευτείς, να λύσεις και να δέσεις προκειμένου να τα καταφέρεις. Αν μπορέσεις να αντικαταστήσεις (λίγο) στο πίσω μέρος του μυαλού σου το «προσωπικό κέρδος» με το «συλλογικό όφελος» ως πρωταρχικό κίνητρο, όλα θα γίνουν πιο εύκολα κι εσύ θα γουργουρίζεις από ευχαρίστηση.

Ζυγός
Αν βρίσκεσαι από κάτω συναισθηματικά ή οικονομικά ίσως φταίει το γεγονός ότι συνηθίζεις σχέσεις και συνεργασίες να τις παίρνεις όλες πάνω σου και να κάνεις περισσότερα από ό,τι σου ζητείται και σίγουρα περισσότερα από όσα χρειάζεται. Δεν είσαι παντελώς αδικαιολόγητος στο να πνίξεις τον πόνο σου στο shopping therapy. Κάνε όμως μία απόπειρα να «ξοδεύεσαι» εκεί που αξίζει, επίλεξε τις μάχες που θα αποφύγεις.

Σκορπιός
Από ενέργεια άλλο τίποτα, κηροζίνη και άνω το καύσιμό σου αυτόν τον καιρό. Από επιθυμία να είσαι η χειρότερη εκδοχή του εαυτού σου, επίσης άλλο τίποτα, προκειμένου να δεις αποτελέσματα γρήγορα κι αβασάνιστα ή απλώς να περάσεις καλά. Να θυμάσαι όμως ότι παίζεις στη σκακιέρα που εσύ έστησες τα τελευταία δύο χρόνια κι αν κάποιος μπορεί κι οφείλει να διορθώσει ή να εκμεταλλευτεί τις περιστάσεις είσαι εσύ, ΑΛΛΑ χωρίς παράπλευρες απώλειες. Δεν φταίνε ούτε οι αθώοι, ούτε οι ηλίθιοι, ούτε οι κακοί για τις δικές σου επιλογές κι επιθυμίες.

Τοξότης
Νευρικότητα, μέτριος ύπνος, σωματική δυσαρέσκεια και μία φάση «έχω κουραστεί από τα πάντα» και μια επακόλουθη ετοιμότητα να τα βροντήξεις όλα και να παλινδρομήσεις σε ό,τι βλακεία έχεις βολευτεί από καταβολής κόσμου, ερωτικά, δημιουργικά, ακόμη και σε σχέση με τα παιδιά σου. Α, και φουλ αλκοόλ ως δικαιολογία. Λοιπόν, δεν είναι καλοσύνη το να συντηρείς το άρρωστο, όσο κι αν το φτιασιδώνεις με το μυαλό σου.

Αιγόκερος
Έχεις δει ήδη την επόμενη κορυφή σου και δεν κρατιέσαι να φύγεις για εκεί, είτε λέγεται πρότζεκτ, ιδέα, παρέα, ασχολία, χόμπι, έρως, είτε πρόκειται μόνο για μία εικόνα του μέλλοντός σου. Κι έχεις σχέδιο και θα δουλέψει. Η ευκαιρία σου είναι να αναγνωρίσεις όσους και ό,τι σε στήριξε και σε στηρίζει και να συνειδητοποιήσεις ότι στην κορυφή θα είσαι μόνος, εάν δεν επιλέξεις −ορθά− να συμπεριλάβεις κι άλλους στην προσπάθειά σου.

Υδροχόος
Οι προσπάθειές σου αρχίζουν να κυοφορούν αποτελέσματα στην κοινωνική κι επαγγελματική σου ζωή κι εκεί είναι η προσοχή σου. Αν βρίσκεσαι ενώπιον δύσκολων αποφάσεων, μη νευριάζεις με την ίδια τη συνθήκη − κάπως έτσι τα επικοινώνησες τα πράγματα, τέτοιες επαφές έκανες και τελικά ιδού. Δες αν τελικά αξίζει για σένα το έργο ενώπιόν σου και κυρίως αν αξίζει να γίνεις αυτός που χρειάζεται για να την κάνεις.

Ιχθύες
Θέλεις επιτέλους να περάσεις καλά. Να είσαι συναισθηματικά και υλικά καλυμμένος. Ως εκ τούτου εφορμάς στον κόσμο, είτε αυτός λέγεται παρέα και διασκέδαση, είτε ταξίδι, είτε γνώση, είτε καινούρια εγχειρήματα για να κατακτήσεις αυτό που χρειάζεσαι. Προσπάθησε να διατηρήσεις το θέμα της αβλάβειας στο μυαλό σου ωστόσο, δεν είναι όλες οι διευρύνεις απαραίτητα καλές κι ούτε ο σκοπός αγιάζει όλα τα μέσα.

Διαλεξε το ζωδιο σου

ΚΡΙΟΣ
21/3 - 19/4
Κριός
ΤΑΥΡΟΣ
20/4 - 20/5
Ταύρος
ΔΙΔΥΜΟΙ
21/5 - 21/6
Δίδυμοι
ΚΑΡΚΙΝΟΣ
22/6 - 22/7
Καρκίνος
ΛΕΩΝ
23/7 - 22/8
Λέων
ΠΑΡΘΕΝΟΣ
23/8 - 22/9
Παρθένος
ΖΥΓΟΣ
23/9 - 23/10
Ζυγός
ΣΚΟΡΠΙΟΣ
24/10 - 21/11
Σκορπιός
ΤΟΞΟΤΗΣ
22/11 - 21/12
Τοξότης
ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
22/12 - 19/1
Αιγόκερως
ΥΔΡΟΧΟΟΣ
20/1 - 18/2
Υδροχόος
ΙΧΘΥΕΣ
19/2 - 20/3
Ιχθύες

Θεματα

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5