Κοσμος

Ελληνοτουρκικά - Ερντογάν: Μην εξοπλίζετε τα νησιά, δεν αστειεύομαι

Τι είπε ο Τούρκος πρόεδρος από τη Σμύρνη, όπου βρίσκεται για την άσκηση «EFES 2022»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ερντογάν
Ελληνοτουρκικά - Ερντογάν: Μην εξοπλίζετε τα νησιά, δεν αστειεύομαι © Twitter/@tcsavunma

Ελληνοτουρκικά - Νέα απειλή Ερντογάν: «Σταματήστε την στρατιωτικοποίηση των νησιών, μιλάω σοβαρά, δεν αστειεύομαι».

Νέο απειλητικό μήνυμα έστειλε στην Ελλάδα σήμερα, 9 Ιουνίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Σμύρνη, όπου βρίσκεται για την στρατιωτική άσκηση «EFES 2022».

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε την Ελλάδα «να σταματήσει τη στρατιωτικοποίηση των νησιών Ανατολικού Αιγαίου» και να ενεργήσει «σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Δεν αστειεύομαι, μιλάω σοβαρά».

«Κάποιοι Έλληνες πολιτικοί προσπαθούν να παραμείνουν επίκαιροι με λόγια και πράξεις που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, αντίθετα με τη λογική και το νόμο. Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. «Ο κ. Μητσοτάκης μάλλον κάνει τουριστικές αποβιβάσεις στα νησιά. Δεν μπορεί να πάει πουθενά έτσι», είπε ο Ερντογάν. «Η Τουρκία», συνέχισε, «δεν θα αποποιηθεί τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, ούτε θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες της που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες σχετικά με τον εξοπλισμό των νησιών όταν χρειαστεί».

Ο Ερντογάν τόνισε ακόμη ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο. Ενώ προειδοποίησε την Ελλάδα να απέχει «από όνειρα και ενέργειες, για τις οποίες θα μετανιώσει όπως και πριν από έναν αιώνα» και κάλεσε την Αθήνα «να συνέλθει».

Ελληνοτουρκικά: Με 16 χάρτες απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ στην Τουρκία

Την ίδια ώρα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά με 16 χάρτες στον τουρκικό αναθεωρητισμό. Όπως τονίζει, στην προσπάθεια βαθύτερης κατανόησης από το ευρύτερο κοινό του τουρκικού αναθεωρητισμού, οι χάρτες απεικονίζουν, με παραστατικό τρόπο, τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις.

Οι χάρτες ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947).

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, στη συνέχεια προβάλλονται οι τουρκικές αξιώσεις, όπως αυτές ξεκίνησαν με τις παράνομες αδειοδοτήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρίας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Αιγαίο το 1973, συμπεριλαμβάνουν την προσπάθεια υφαρπαγής από την Ελλάδα της ευθύνης για έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο τη δεκαετία του ‘80, τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» τη δεκαετία του ‘90, την κλιμάκωση με νέες άδειες στην Ανατολική Μεσόγειο, την αποδοχή ως επισήμου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» και φθάνουν μέχρι την τουρκική θεωρία περί του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Οι χάρτες τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας.

Δείτε τους χάρτες ΕΔΩ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ