Κοσμος

Πετρέλαιο: O OPEC+ άνοιξε και επίσημα την κάνουλα - Αυξάνει την παραγωγή κατά 50%

Aναλυτές κάνουν λόγο για «ιστορική στροφή»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυρίζει σελίδα ο ΟΠΕΚ+: Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 50%
Πετρέλαιο -ΟΠΕΚ © ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πετρέλαιο: Σε αύξηση της παραγωγής κατά περίπου 50% προχωρά ο ΟΠΕΚ+, έπειτα από τρεις και πλέον μήνες πολέμου.

Σε συμφωνία για αύξηση της παραγωγής τους κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κατέληξαν την Πέμπτη τα μέλη του σχήματος OPEC+, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, σε μια κίνηση που έχει στόχο να αντισταθμιστεί η μείωση παραγωγής της Ρωσίας ως απόρροια του μερικού εμπάργκο στο ρωσικό αργό που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) και οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, που απαρτίζουν τον OPEC+, συμφώνησαν να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Ιούλιο και επίσης κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο.

Η αύξηση υπερβαίνει κατά πολύ τις μηνιαίες αυξήσεις κατά 432.000 βαρέλια την ημέρα που έχει εγκρίνει το καρτέλ, στο πλαίσιο της περσινής συμφωνίας για σταδιακή αποκατάσταση των περικοπών που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού οπότε βυθίστηκε η ζήτηση. 

Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς η ρωσική παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί απότομα το επόμενο διάστημα ως απόρροια των κυρώσεων που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ωστόσο φαίνεται ότι δεν επαρκεί για να καλύψει το χάσμα.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ξεκάθαρη στροφή στην στρατηγική του ΟΠΕΚ+, που μέχρι πρότινος αγνοούσε τις επανειλημμένες εκκλήσεις για διοχέτευση μεγαλύτερων ποσοτήτων προς αποσυμπίεση της αγοράς και μείωση των τιμών. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την απόφαση των χωρών του OPEC+ να αυξήσουν την παραγωγή τους, με τον Λευκό Οίκο σε ανακοίνωσή του να αναγνωρίζει τον ρόλο που διαδραμάτισαν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Ιράκ στην επίτευξη ομόφωνης απόφασης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   


 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ