Κοσμος

Ευλογιά των πιθήκων: Γιατί προβληματίζουν οι ασυμπτωματικοί

Αυξάνονται τα κρούσματα σε Βρετανία, Πορτογαλία και Ισπανία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δεκάδες νέα κρούσματα από την ευλογιά των πιθήκων σε Βρετανία, Ισπανία και Πορτογαλία
Δεκάδες νέα κρούσματα από την ευλογιά των πιθήκων σε Βρετανία, Ισπανία και Πορτογαλία © Pixabay

Δύσκολο η ευλογιά των πιθήκων να γίνει πανδημία, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Παραμένει ασαφές αν οι ασυμπτωματικοί μεταδίδουν τη νόσο.

Άλλα 71 κρούσματα που αφορούν την ευλογιά των πιθήκων εντοπίστηκαν στην Αγγλία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της βρετανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας (UKHSA), γεγονός που σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Βρετανία ανέρχεται στα 179 από τις 7 Μαΐου.

Στην Ισπανία καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο άλλα 22 κρούσματα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό στα 120, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Την περασμένη Παρασκευή οι υγειονομικές αρχές έκαναν λόγο για 98 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού στη χώρα.

Στην Πορτογαλία τέλος τα κρούσματα έφτασαν τα 96, αφού από την Παρασκευή καταγράφηκαν άλλοι 22 ασθενείς.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για ευλογιά των πιθήκων: Απίθανο να εξελιχθεί σε πανδημία

Εν τω μεταξύ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν πιστεύει ότι η έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων εκτός Αφρικής θα οδηγήσει σε πανδημία, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος, καθώς παραμένει ασαφές εάν μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια αυτοί που έχουν μολυνθεί αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Τον Μάιο έχουν αναφερθεί πάνω από 300 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, μια συνήθως ήπια νόσος που εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής και προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης καθώς και ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα.

Οι περισσότερες περιπτώσεις εντοπίζονται στην Ευρώπη αντί σε χώρες της κεντρικής και δυτικής Αφρικής, όπου ο ιός είναι ενδημικός. Έως τώρα δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.

Ευλογιά των πιθήκων και ύποπτα συμπτώματα

Η περίοδος επώασης -διάστημα από τη μόλυνση έως την έναρξη των συμπτωμάτων- της ευλογιάς των πιθήκων είναι συνήθως από 6 έως 13 ημέρες αλλά, μπορεί να κυμαίνεται και από 5 έως 21 ημέρες. Η μόλυνση μπορεί να χωριστεί σε δύο στάδια:

  • Το πρώτο στάδιο (διαρκεί 0-5 ημέρες) χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, λεμφαδενοπάθεια (πρήξιμο των λεμφαδένων), πόνο στην πλάτη, μυαλγία (μυϊκοί πόνοι) και έντονη εξάντληση (έλλειψη ενέργειας). Η λεμφαδενοπάθεια είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της ευλογιάς των πιθήκων σε σύγκριση με άλλες ασθένειες που μπορεί αρχικά να εμφανίζονται με παρόμοια συμπτώματα (ανεμοβλογιά, ιλαρά, ευλογιά).
  • Στο δεύτερο στάδιο, το εξάνθημα του δέρματος συνήθως εμφανίζεται μέσα σε 1-3 ημέρες από την εμφάνιση πυρετού. Το εξάνθημα τείνει να συγκεντρώνεται περισσότερο στο πρόσωπο και τα άκρα. Προσβάλλει δε, το πρόσωπο (στο 95% των περιπτώσεων) και τις παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών (στο 75% των περιπτώσεων). Επίσης, επηρεάζονται οι στοματικοί βλεννογόνοι (στο 70% των περιπτώσεων), τα γεννητικά όργανα (30%), οι επιπεφυκότες (20%), καθώς και ο κερατοειδής. Το εξάνθημα εξελίσσεται διαδοχικά από κηλίδες (βλάβες με επίπεδη βάση) σε βλατίδες (ελαφρώς ανυψωμένες σταθερές βλάβες), κυστίδια (βλάβες γεμάτες με διαυγές υγρό), φλύκταινες (βλάβες γεμάτες με κιτρινωπό υγρό) και κρούστες που στεγνώνουν και πέφτουν. Το πλήθος των βλαβών κυμαίνεται από μερικές έως αρκετές χιλιάδες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι βλάβες μπορεί να συνενωθούν μέχρι να απομακρυνθούν μεγάλα τμήματα του δέρματος.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι -συνήθως- μια αυτοϊούμενη ασθένεια με τα συμπτώματα να διαρκούν από 2 έως 4 εβδομάδες. Τα σοβαρά περιστατικά εμφανίζονται συχνότερα μεταξύ των παιδιών και σχετίζονται με την έκταση της έκθεσης στον ιό, την κατάσταση της υγείας του ασθενούς και τη φύση των επιπλοκών. Οι επιπλοκές της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να περιλαμβάνουν δευτερογενείς λοιμώξεις, βρογχοπνευμονία, σήψη, εγκεφαλίτιδα και μόλυνση του κερατοειδούς με επακόλουθη απώλεια όρασης. Το ποσοστό θνησιμότητας της ευλογιάς των πιθήκων έχει κυμανθεί μεταξύ 0 και 11% στο γενικό πληθυσμό και ήταν υψηλότερο μεταξύ των παιδιών μικρότερης ηλικίας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ