Κοσμος

Προσχέδιο Συνόδου Κορυφής: Προς συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο - Ο ρόλος Όρμπαν

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα των «27»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σύνοδος Κορυφής
Σύνοδος Κορυφής: Προς συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο © EUROKINISSI / POOL PHOTO/ European Union

Σύνοδος Κορυφής - Κυρώσεις: Προς συμφωνία οι 27 για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Στις Βρυξέλλες συναντώνται σήμερα οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες για τη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα συζητηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, η ενέργεια, η επισιτιστική ασφάλεια και η ευρωπαϊκή άμυνα.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συμφωνήσουν στη σημερινή συνεδρίαση ότι το νέο πακέτο κυρώσεων που προετοιμάζεται για τη Ρωσία θα πρέπει να περιλαμβάνει και εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά θα εξαιρεί τις παραδόσεις αργού που γίνονται μέσω αγωγού.

Νωρίτερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Όπως, όμως, μεταδίδει το Reuters, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αδυνατώντας να συμφωνήσουν σε όλες τις λεπτομέρειες αναφορικά με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, θα αφήσουν για πιο μετά την τελική συμφωνία για το νέο πακέτο κυρώσεων στη Μόσχα.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη-μέλη, με μια προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών», αναφέρει το τελευταίο προσχέδιο, που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου.

«Ως εκ τούτου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει το Συμβούλιο να το οριστικοποιήσει και να το υιοθετήσει χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας θεμιτό ανταγωνισμό και ίσους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά της ΕΕ και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών σε περίπτωση αιφνίδιας διακοπής του εφοδιασμού», αναφέρει το προσχέδιο.

Προσθέτει δε ότι τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ «θα αντιμετωπίσουν το θέμα της προσωρινής εξαίρεσης αργού πετρελαίου που παραδίδεται μέσω αγωγών το συντομότερο δυνατόν».

Η Ουγγρική «αντίσταση»

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ρισκάρει την ενεργειακή της ασφάλεια και ότι θα χρειαστεί περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων και την επέκταση ενός αγωγού που φέρνει πετρέλαιο από την Κροατία. Επίσης ότι η μακροπρόθεσμη απεξάρτηση της οικονομίας της από το ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να κοστίσει έως και 15-18 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Επιτροπή προσέφερε την περασμένη εβδομάδα μέχρι 2 δισεκατομμύρια ευρώ ως στήριξη σε χώρες που δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα και εξαρτώνται από τη ρωσική προμήθεια (Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία) με την Ουγγαρία να εκτιμά ότι το σχέδιο REPowerEU της ΕΕ θα παράσχει μια ικανοποιητική λύση στα προβλήματα της Ουγγαρίας, χωρίς όμως να απαντά ολοκληρωμένα στις σοβαρές ανησυχίες της.

Σύνοδο Κορυφής: Τι περιλαμβάνει η ατζέντα

Πέραν του εμπάργκο στο πετρέλαιο, το πακέτο κυρώσεων προβλέπει επίσης τον αποκλεισμό της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της Sberbank (37% της αγοράς) και άλλων δύο ρωσικών τραπεζικών θεσμών από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα ανταλλαγής δεδομένων SWIFT, καθώς και προσθήκη περίπου εξήντα προσωπικοτήτων στη μαύρη λίστα της ΕΕ.

Οι 27 αναμένεται επίσης να συζητήσουν τη χορήγηση ρευστότητας στο Κίεβο για να συνεχίσει να λειτουργεί η ουκρανική οικονομία -η Κομισιόν πρότεινε βοήθεια 9 δισεκ. ευρώ το 2022-, καθώς και για το ζήτημα της διατροφικής ανασφάλειας, λόγω της αποκλεισμού των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία, που εκφράζονται φόβοι πως θα προκαλέσει κρίση στην Αφρική.

Στην ημερήσια διάταξη θα βρίσκεται επίσης η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, στην οποία η ΕΕ θέλει να διαδραματίσει βασικό ρόλο. Το Κίεβο υπολόγιζε πρόσφατα ότι οι ζημίες που έχει υποστεί εξαιτίας της καταστροφής δρόμων και άλλων υποδομών ανέρχονται σε κάπου 600 δισεκ. δολάρια.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ