Κοσμος

Ζαχάροβα: Ο Όργουελ έγραψε το «1984» για το τέλος του φιλελευθερισμού

«Σας έκαναν να νομίζετε ότι το έγραψε για την ΕΣΣΔ»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το 1984 του Όργουελ

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Ελενα Ζαχάροβα κατέθεσε μια άλλη άποψη για το «1984» του Τζορτζ Όργουελ.

«Για πολλά χρόνια πιστεύαμε ότι ο Οργουελ περιέγραφε τον τρόμο της απολυταρχίας. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια fake news. Ο Όργουελ έγραψε για το τέλος του φιλελευθερισμού. Μας έδειξε πώς ο φιλελευθερισμός θα φέρει την ανθρωπότητα σε αδιέξοδο», είπε σε μια δική της εκδοχή για το έργο του συγγραφέα η Μαρία Ζαχάροβα σε ομιλία της στο Εκατερίνεμπουργκ.

«Ο Όργουελ δεν έγραψε για την ΕΣΣΔ, δεν ήταν για εμάς. Εγραφε για την κοινωνία όπου ζούσε, για την κατάρρευση των ιδεών του φιλελευθερισμού. Σας έκαναν να πιστεύετε ότι ο Όργουελ το έγραψε για εσάς». Κάλεσε δε τη γυναίκα να πει στους φίλους της στη Δύση ότι «εκεί ζουν σε έναν κόσμο της φαντασίας όπου ένα πρόσωπο μπορεί να ‘ακυρωθεί’», συνέχισε.

Το «1984» το βιβλίο-σταθμός για την παγκόσμια λογοτεχνία, το οποίο γράφτηκε το 1948, κυκλοφόρησε το 1949, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες κι έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα (30 εκατ. στις ΗΠΑ έως το 2017). Πρόκειται για ένα  έργο προφητικό και δυστοπικό, με κεντρικό θέμα μια ολοκληρωτικού χαρακτήρα κοινωνία, όλοι οι πολίτες της οποίας παρακολουθούνται από τον Μεγάλο Αδελφό κι ελέγχονται ασφυκτικά – ακόμη και οι σκέψεις τους∙ μια κοινωνία στην οποία δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης και κριτική σκέψη, όπου οι άνθρωποι επιτηρούνται διαρκώς και κινούνται με βάση τις νόρμες του καταπιεστικού καθεστώτος.

Ως γνωστόν, ο βασικός χαρακτήρας του βιβλίου, Ουίνστον Σμιθ, αναφέρει ότι οι γονείς του εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια των «εκκαθαρίσεων», γεγονός που παραπέμπει ευθέως στην Σοβιετική Ένωση. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα οι πωλήσεις του βιβλίου έχουν αυξηθεί, αλλά στη γειτονική Λευκορωσία, αναφέρει ο Guardian, τα πράγματα είναι ακόμα...πιο περίεργα. Το καθεστώς Λουκασένκο απαγόρευσε την περασμένη εβδομάδα το βιβλίο και κάλεσε τους εκδότες στη χώρα να το αποσύρουν από τα ράφια.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ