Κοσμος

ΗΠΑ: Πανικός σε τρεις πολιτείες από την έκρηξη μετεωρίτη (βίντεο)

Μάρτυρας είπε ότι ήταν «μια πορτοκαλί βολίδα στο μέγεθος μιας μπάλας του μπάσκετ»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μετεωρίτης στις ΗΠΑ
Μετεωρίτης © Youtube / 16 WAPT News Jackson

ΗΠΑ: Μετεωρίτης εξερράγη με την είσοδό του στην ατμόσφαιρα - Αναφορές από τρεις πολιτείες - Πώς τον ονόμασαν οι επιστήμονες

Σε τρεις πολιτείες των ΗΠΑ έγινε ορατή η ισχυρή έκρηξη από μετεωρίτη που μπήκε στην ατμόσφαιρα την Τετάρτη (27/4). Περισσότεροι από 30 πολίτες στο Αρκάνσας, τη Λουιζιάνα και τον Μισισιπή ανέφεραν ότι είδαν έναν εξαιρετικά φωτεινό μετεωρίτη στον ουρανό, ενώ άκουσαν και δυνατές εκρήξεις. 

Σύμφωνα με τα δεδομένα, ο μετεωρίτης για πρώτη φορά εντοπίστηκε 54 μίλια (87 χλμ.) πάνω από τον ποταμό Μισισιπή, κοντά στο Άλκορν του Μισισιπή. «Αυτό είναι ένα από τα ωραιότερα γεγονότα που έχω δει στα δεδομένα GLM (Geostationary Lightning Mappers)", δήλωσε ο Bill Cooke, επικεφαλής του Γραφείου Meteoroid Environments της NASA στο Marshall Space Flight Center στο Huntsville της Αλαμπάμα.

Το αντικείμενο, το οποίο οι επιστήμονες ονόμασαν bolide, κινήθηκε νοτιοδυτικά με ταχύτητα 55.000 μιλίων την ώρα, σπάζοντας σε κομμάτια καθώς κατέβαινε βαθύτερα στην ατμόσφαιρα της Γης. Αποσυντέθηκε περίπου 34 μίλια (55 χλμ.) πάνω από μια βαλτώδη περιοχή βόρεια της μη ενσωματωμένης κοινότητας Concordia Parish της Minorca στη Λουιζιάνα.

Fireball strikes southwestern Mississippi

Σύμφωνα με τον Guardian, ένας μάρτυρας είπε στη Vicksburg Post ότι άκουσε έναν δυνατό θόρυβο και μετά κοίταξε ψηλά και είδε μια «πορτοκαλί βολίδα στο μέγεθος μιας μπάλας του μπάσκετ, με μια λευκή ουρά πίσω της», να κατευθύνεται δυτικά προς τον ποταμό Μισισιπή.

Η υπηρεσία διαχείρισης έκτακτης ανάγκης της κομητείας Claiborne δημοσίευσε μια δήλωση στο Facebook επιβεβαιώνοντας τις αναφορές και σημειώνοντας ότι ο κοντινός πυρηνικός σταθμός δεν εμπλέκεται. «Ο πυρηνικός σταθμός Grand Gulf… είναι ασφαλής. Δεν υπάρχει καμία απειλή για τον νομό και δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα», αναφέρεται στην ανάρτηση του πρακτορείου.

Ο κατακερματισμός της βολίδας παρήγαγε αρκετή ενέργεια για να δημιουργήσει κρουστικά κύματα που εξαπλώθηκαν στο έδαφος, προκαλώντας τις εκρήξεις και τους κραδασμούς που αισθάνονται οι άνθρωποι στην περιοχή, είπε η Nasa.

Η βολίδα ήταν πάνω από 10 φορές πιο φωτεινή από μια πανσέληνο, είπε η Nasa.

Meteor spotted in Mississippi sky

Με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ