- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ουκρανία - Γαλλία: Σχεδιάζεται εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο
Μετά τη νέα ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς
Ουκρανία - Γαλλία: Σχεδιάζεται εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ
Είναι «πιο απαραίτητο από ποτέ» να σταματήσουν οι εισαγωγές στην Ευρώπη ρωσικού πετρελαίου, επανέλαβε σήμερα ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ έπειτα από την ανακοίνωση της Ουκρανίας για νέα ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς.
«Πάντα λέγαμε ότι θέλουμε ένα εμπάργκο στην εισαγωγή του ρωσικού άνθρακα, αυτό έγινε, και ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο», είπε ο Λεμέρ στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.
«Οταν βλέπουμε αυτό που συμβαίνει στο Ντονμπάς είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητο να σταματήσουμε τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η πραγματικότητα της κατάστασης στην Ουκρανία θα μετακινήσει τις γραμμές. Αν είναι δεσμευμένοι όπως εμείς στην ελευθερία και στην προστασία του ουκρανικού λαού, πρέπει να πάνε στο τέλος του συλλογισμού τους και να μην χρηματοδοτούν τον πόλεμο», αγοράζοντας πετρέλαιο από τη Ρωσία.
Το 2021, η Μόσχα προμήθευε το 30% του αργού και το 15% των προϊόντων πετρελαίου που αγόραζε η ΕΕ.
Μια προμήθεια από την οποία εξαρτώνται ιδιαίτερα ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Μπρουνό Λεμέρ «ευελπιστεί» να τους πείσει, «μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ότι πρέπει να σταματήσουμε να εισάγουμε πετρέλαιο από τη Ρωσία», όπως υπογράμμισε σήμερα ο ίδιος.
«Ποια είναι η κύρια πηγή συναλλάγματος εδώ και πολλά χρόνια για την εξουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν; Δεν είναι το φυσικό αέριο, είναι το πετρέλαιο», διαβεβαίωσε ο υπουργός.
«Σταματώντας την εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία θα πληγεί η χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία», συνέχισε.
Μια πιθανή διακοπή των εισαγωγών μαύρου χρυσού από τη Ρωσία θα μπορούσε να διαρκέσει «μήνες», προειδοποίησαν πολλές ευρωπαϊκές πηγές την Παρασκευή.
«Η υιοθέτηση μέτρων για το πετρέλαιο απαιτεί την λύση των υφιστάμενων συμβάσεων, την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων και την αποφυγή της καταστρατήγησής τους. Αυτό δεν θα συμβεί εν μια νυκτί. Θα χρειαστούν τουλάχιστον αρκετοί μήνες», όπως εξηγεί μια ευρωπαϊκή πηγή που συμμετείχε στις συζητήσεις.
Η ΕΕ αποφάσισε στις 8 Απριλίου να σταματήσει τις αγορές άνθρακα από τη Ρωσία, ένα εμπάργκο που θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές Αυγούστου, 120 ημέρες μετά τη δημοσίευση του νέου πακέτου κυρώσεων στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου οξύνει τη σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη
Πολλοί φοιτητές κάνουν κατάχρηση της διαμονής τους στις ΗΠΑ, μένοντας στη χώρα για επιπλέον χρόνια
Σε κλοιό πολέμου η Μέση Ανατολή μετά από έξι ημέρες συγκρούσεων
Ποτάμια της χώρας έχουν ιστορικά χαμηλά επίπεδα νερού και δεν έχει βρέξει σχεδόν καθόλου τις τελευταίες εβδομάδες
Η μόδα αποτελούσε μία από τις μεγάλες της αγάπες
Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί τη σύζυγό του
Η σύζυγος και η κόρη του βρίσκονταν μέσα στο κατάστημα
Η σχετική νομοθεσία προβλέπει ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως ένα έτος
Δύο μοτοσυκλέτες, ένα ΙΧ κι ένα τροχόσπιτο ενεπλάκησαν στο θανατηφόρο τροχαίο
Το χρονικό της υπόθεσης
Η υποχώρηση του ενδιαφέροντος και οι αποτυχημένες προσπάθειες επίλυσης
Στο στόχαστρο οι αμερικανικές βάσεις σε Κουβέιτ και Μπαχρέιν
Τα δεδομένα της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και της αμυντικής πολιτικής της Τουρκίας
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την εφαρμογή μέτρων ναυτικού αποκλεισμού κατά του Ιράν
Ξεκίνησε για τον Βόρειο Πόλο, όλα ανατράπηκαν, δεν το έβαλε κάτω, δε σταμάτησε και απλώς άλλαξε πορεία
Προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους να περιορίσουν τις εξωτερικές δραστηριότητες
Η ανατολική Ελλάδα στις περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο, δηλώνουν Έλληνες ερευνητές
«Ήταν το τέλος του πολιτικού μου ταξιδιού», δήλωσε ο συγκινημένος
Η Βικτόρια Βιγιαρουέλ έκανε ειδική αναφορά στον πόλεμο των Φόκλαντ του 1982
Αντιδράσεις από την Καθολική Εκκλησία και μελών του ιατρικού κλάδου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.