Κοσμος

Η δυστοπία της Σανγκάης από το lockdown: Τρόμος και χάος

Ο Σι Τζινπίνγκ επιμένει και κάνει λόγο για «επικείμενη νίκη»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
fqo0tsgwqacvk-w.jpg
Σανγκάη-Κορωνοϊός © ΕPA Pool

Σαγκάη: Πρωτοφανείς μαρτυρίες από την πραγματικότητα του παρατεταμένου lockdown στην οικονομική καρδιά και πολυπληθέστερη πόλη της Κίνας.

Οι περισσότεροι από τους 25 εκατομμύρια κατοίκους της Σανγκάης υπόκεινται σε αυστηρό lockdown, φοβούμενοι μήπως βγουν θετικοί στον κορωνοϊό και αναγκαστούν να μεταφερθούν σε ένα γιγάντιο κέντρο καραντίνας.

Την ίδια ώρα, οι ελλείψεις σε τρόφιμα γίνονται όλο και μεγαλύτερες. Μερικοί κάτοικοι έχουν καταφύγει ακόμη και σε ανταλλαγές τροφίμων ενώ άλλοι δίνουν τρελά ποσά για ένα πιάτο φαγητό. Μια κάτοικος της Σανγκάης με το επώνυμο Μα είπε ότι πλήρωσε 400 γιουάν (63 δολάρια) μόνο για ένα πακέτο noodles και ένα αναψυκτικό. «Απλώς προσπαθώ να έχω απόθεμα» είπε. «Δεν είμαι σίγουρη για πόσο καιρό θα συνεχιστεί αυτό».

Σε δημοσίευμά του το Γαλλικό πρακτορείο, μεταδίδει πως πολλοί εργαζόμενοι μετακόμισαν στα γραφεία τους προκειμένου να μπορούν να εργάζονται, ενώ οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων είτε τα εκπαιδεύουν να κάνουν την ανάγκη τους εντός του σπιτιού είτε σπάνε την καραντίνα – με τον κίνδυνο να συλληφθούν – για να τα βγάλουν έξω τα ξημερώματα. Για άλλους όμως εργαζόμενους στη Σανγκάη, η ιδιωτικότητά είναι άγνωστος όρος. Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το προσωπικό να κοιμάται σε κουκέτες σε εργοστάσια που παλεύουν να συνεχίσουν την παραγωγή των προϊόντων τους. Σε άλλη περίπτωση, όπως μετέδωσε το Reuters, η General Motors ζήτησε από τους εργαζόμενούς της να παραμείνουν στα εργοστάσια και να κοιμούνται στο πάτωμα.

Μετά τις καταγγελίες ότι σφραγίστηκαν, με αλυσίδες ποδηλάτων και λουκέτα, οι εξώθυρες πολυκατοικιών προκειμένου να παραμείνουν οι ένοικοι στο εσωτερικό τους, ο ανταποκριτής του CNN στην πόλη, Ντέιβιντ Κούλβερ, δήλωσε ότι οι Αρχές σφράγισαν με ταινία την πόρτα του διαμερίσματός του προκειμένου να διαπιστώσουν αν εξέρχεται από αυτό παραβιάζοντας τα μέτρα. «Δεν μπορώ να βγω έξω από την πόρτα διότι έχει σφραγιστεί. Αν το έπραττα, θα έσπαγα τη σφραγίδα και αυτό θα είχε σοβαρές συνέπειες». Οι αρχές της πόλης, άλλωστε, δεν κρύβουν ότι όταν εφαρμόζουν την πολιτική «μηδενικής ανοχής στην COVID-19», το εννοούν. 

fqjh5pfagaidglz.jpg
Σανγκάη-Κορωνοϊός © ΕPA Pool

Σανγκάη: ‘Αρση lockdown «πείνας» – Πανηγυρισμοί στα μπαλκόνια μετά από κατ΄ οίκον περιορισμό 21 ημερών
Σανγκάη-Κορωνοϊός © ΕPA Pool

Σι Τζινπίνγκ για Covid-19: Η επιμονή στα μέτρα θα φέρει τελικά τη νίκη

 

Η Κίνα θα πρέπει να επιμείνει στην αυστηρή πολιτική της «δυναμικής εκκαθάρισης της Covid», καθώς η πανδημία εξακολουθεί να είναι πολύ σοβαρή, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Λόγω της πολιτικής μηδενικής ανοχής που ακολουθεί η Κίνα εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε lockdown, ενώ σοβαρές είναι οι επιπτώσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

«Πρέπει να επιμείνουμε να βάζουμε τους ανθρώπους πάνω απ’ όλα, τη ζωή πάνω απ’ όλα (…) Πρέπει να επιμείνουμε στην επιστημονική ακρίβεια, στη δυναμική της μηδενικής covid», επεσήμανε ο Σι στη διάρκεια επίσκεψής του στο νησί Χαϊνάν, στη νότια Κίνα, σήμερα. «Η τρέχουσα πανδημία εξακολουθεί να είναι πολύ σοβαρή και δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου. Η επιμονή σημαίνει νίκη», υπογράμμισε ο Κινέζος πρόεδρος.

Ο νέος κορωνοϊός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο τέλος του 2019 στην κινεζική πόλη Ουχάν. Το lockdown που επιβλήθηκε εκεί στις αρχές του 2020 αποτέλεσε προάγγελο της πολιτικής που ακολούθησε στη συνέχεια το Πεκίνο χάρη στην οποία περιορίστηκε σημαντικά η κυκλοφορία του ιού για τα επόμενα δύο χρόνια. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ