Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία-Κρεμλίνο: Απαράδεκτες δηλώσεις Μπάιντεν περί «γενοκτονίας»

Τι είχε πει ο Τζο Μπάιντεν περί γενοκτονίας - Αποστάσεις από τον Εμανουέλ Μακρόν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντμίτρι Πεσκόφ, Σεργκέι Λαβρόφ και Βλαντιμίρ Πούτιν
Ντμίτρι Πεσκόφ, Σεργκέι Λαβρόφ και Βλαντιμίρ Πούτιν © EPA / SERGEI CHIRIKOV / POOL

Πόλεμος στην Ουκρανία-Κρεμλίνο: Η απάντηση στις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν περί γενοκτονίας από τη Ρωσία.

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τετάρτη (13/4) ότι διαφωνεί κατηγορηματικά με την εκτίμηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία συνιστούν «γενοκτονία». 

«Θεωρούμε πως αυτό το είδος των προσπαθειών να διαστρεβλωθεί η κατάσταση είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε ενημέρωση μέσω τηλεδιάσκεψης των δημοσιογράφων και πρόσθεσε: «Αυτό δεν είναι καθόλου αποδεκτό από έναν πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, μιας χώρας οι πράξεις της οποίας είναι γνωστές στην πρόσφατη ιστορία». 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Μπάιντεν κατηγορεί τον Πούτιν για γενοκτονία

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επιβεβαίωσε χθες Τρίτη ότι πλέον κατηγορεί τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν πως διαπράττει «γενοκτονία» στην Ουκρανία, λίγες ώρες αφού χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη λέξη αυτή για να περιγράψει τι συμβαίνει στη χώρα όπου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός την 24η Φεβρουαρίου.

«Ναι, μίλησα για γενοκτονία, διότι γίνεται ολοένα πιο σαφές ότι ο (ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν προσπαθεί να διαγράψει την ιδέα πως μπορείς να είσαι Ουκρανός και οι αποδείξεις συσσωρεύονται», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, λίγο προτού επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος για να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον μετά την ομιλία του για τον πληθωρισμό στο Ντε Μόιν, στην Αϊόβα. «Θα το αφήσουμε στους νομικούς σε διεθνές επίπεδο να κρίνουν αν (οι ενέργειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία) μπορούν να χαρακτηριστούν έτσι, αλλά σίγουρα εμένα μου φαίνεται πως ισχύει» πως διαπράττεται «γενοκτονία», επέμεινε ο κ. Μπάιντεν.

Μέχρι χθες, η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο όρο, μολονότι ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορεί τακτικά τη Ρωσία πως διαπράττει «γενοκτονία». Πάντως, ήδη ο κ. Μπάιντεν είχε κατηγορήσει επανειλημμένα για «εγκλήματα πολέμου» τον κ. Πούτιν.

Biden Calls Putin A ‘Dictator’ Who ‘Commits Genocide’

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η αντίδραση του Ζελένσκι στον όρο «γενοκτονία» που χρησιμοποίησε ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξήρε σήμερα μέσω Twitter τον Τζο Μπάιντεν διότι κατηγόρησε για «γενοκτονία» τον ρωσικό στρατό, που προχώρησε σε εισβολή στη χώρα του την 24η Φεβρουαρίου.

«Αλήθειες από έναν αληθινό ηγέτη», ανέφερε ο Ζελένσκι. «Το να λες τα πράγματα με τ’ όνομά τους είναι απαραίτητο για να αντισταθείς στο κακό», πρόσθεσε.

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αποστάσεις Μακρόν από τον όρο «γενοκτονία»

Ερωτηθείς από το τηλεοπτικό κανάλι France 2 σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε χθες, Τρίτη, ο Τζο Μπάιντεν, ο απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος επιδιώκει να επανεκλεγεί, απάντησε πως θέλει να είναι «προσεκτικός με τους όρους».

«Θα έλεγα πως η Ρωσία κήρυξε με μονομερή τρόπο ένα βάναυσο πόλεμο, ότι είναι τώρα αποδεδειγμένο πως εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν από το ρωσικό στρατό και πως πρέπει τώρα να βρούμε τους υπεύθυνους γι' αυτά», εξήγησε.

«Είναι τρέλα αυτό που συμβαίνει, είναι μια ασύλληπτη βαναυσότητα (...) αλλά κοιτάζω ταυτόχρονα τα γεγονότα και θέλω να προσπαθήσω στο μέγιστο βαθμό να μπορέσω να σταματήσω αυτό τον πόλεμο και να ξανακτίσω την ειρήνη, συνεπώς δεν είμαι σίγουρος πως η λεκτική κλιμάκωση εξυπηρετεί την υπόθεση», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε εκ νέου  ότι είναι έτοιμος να ταξιδέψει στο Κίεβο ή σε οποιαδήποτε άλλη πόλη της Ουκρανίας μόνο αν αισθανθεί ότι η επίσκεψή του θα μπορούσε να βοηθήσει στην τρέχουσα κρίση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις  

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ