Κοσμος

Έτοιμη για βαρύτερες κυρώσεις στη Μόσχα η ΕΕ

Μία εβδομάδα διορία για αλλαγή πορείας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
75293-151906.jpg

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε ουσιαστικά την Κυριακή μία εβδομάδα διορία στη Ρωσία για να αλλάξει πορεία σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, υπό την απειλή πάντα της επιβολής νέων κυρώσεων.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να λάβει περαιτέρω μέτρα υπό το φως της κλιμάκωσης στην Ουκρανία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η υπεύθυνη για την προετοιμασία ενός νέου γύρου κυρώσεων «έκτακτης ανάγκης», όπως ανέφερε ο βαν Ρομπάι. Οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν «ενός μιας εβδομάδας» και θα ληφθεί η απόφαση «σύμφωνα με την εξέλιξη της κατάστασης», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ο καθένας αναγνωρίζει την ανάγκη να δράσουμε γρήγορα», δήλωσε ο Ρομπάι. «Υπάρχει μια ισχυρή αποφασιστικότητα για να επιβάλει κάθε δυνατή πίεση προς τη Ρωσία ώστε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρεθεί μια πολιτική λύση» συμπλήρωσε. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των 28 θα αρχίσουν τη Δευτέρα, «έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι μέσα σε μια εβδομάδα» είπε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Από την πλευρά της η  Μέρκελ δήλωσε ότι οι οικονομικές κυρώσεις θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τους τομείς της χρηματοδότησης και της ενέργειας, όπως συμβαίνει ήδη από τα τέλη Ιουλίου.

Αυτές οι οικονομικές κυρώσεις «έχουν ορατό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε στις 29 Ιουλίου να εμποδίσει την πρόσβαση της Ρωσίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές αλλά και να επιβάλει μέτρα για τις πωλήσεις όπλων, τις ευαίσθητες τεχνολογίες στον τομέα της ενέργειας και στα προϊόντα διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής.

«Οι χώρες της Ευρώπης δεν χρειάζεται να το σκεφτούν και πολύ για να συνειδητοποιήσουν πόσο απαράδεκτο είναι αυτό. Το γνωρίζουμε από την ιστορία μας. Πρέπει να υπάρξουν συνέπειες αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι τόσο σοβαρό που είμαστε αναγκασμένοι να αντιδράσουμε ανεβάζοντας το επίπεδο των κυρώσεων αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν», είπε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε είπε ότι η Ρωσία βρίσκεται σε «πόλεμο» με την Ουκρανία ενώ κάλεσε τη Δύση να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο και την ΕΕ να κάνει βαρύτερες τις κυρώσεις για τη Ρωσία.

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ είπε ότι πρέπει να εξεταστεί η επιβολή κυρώσεων στους τομείς της άμυνας, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της ενέργειας.

«Όταν οι κυρώσεις σημαίνουν ότι ασκείται πίεση, ότι μπορούν να σωθούν ζωές, δεν πρέπει να εξαιρεθεί τίποτε», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ. «Δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι δεν συμβαίνει τίποτε».

«Πρέπει να αυξήσουμε τις κυρώσεις και να επιδείξουμε ενιαία στάση ως ΕΕ, διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να δείξουμε πως χρειαζόμαστε μια Ρωσία η οποία δεν επεμβαίνει στις γειτονικές της χώρες όπως πράττει τώρα», είπε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελτ.

Ωστόσο ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν προειδοποίησε από την πλευρά του ότι οι κυρώσεις δεν είναι μια «μαγική σφαίρα», επισημαίνοντας πως τα μέτρα τα οποία έχει ήδη εφαρμόσει η ΕΕ  αποτυγχάνουν να φέρουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. «Πρέπει να περιμένει κανείς λιγότερα από τις κυρώσεις και περισσότερα από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», σημείωσε ο Φάιμαν.

«Φαίνεται σαν ο Πούτιν να έχει ανοσία στις ενέργειες που έχουμε κάνει», επισήμανε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ