Κοσμος

Κατάσχεση ρωσικών έργων τέχνης αξίας 42 εκατ. ευρώ

Aπό τις φινλανδικές αρχές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κατάσχεση ρωσικών έργων τέχνης αξίας 42 εκατ. ευρώ από την Φινλανδία
Giovanni Cariani © EPA Poo/Luca Bruno

Οι Φινλανδοί κατάσχεσαν ρωσικά έργα τέχνης αξίας 42 εκατομμυρίων ευρώ που δανείστηκαν στην Ιταλία και την Ιαπωνία.

Η φινλανδική τελωνειακή υπηρεσία ανακοίνωσε την Τετάρτη 6/4 ότι σταμάτησε την επιστροφή έργων τέχνης αξίας περίπου 42 εκατομμυρίων ευρώ στη Ρωσία λόγω κυρώσεων της ΕΕ και πρόσθεσε ότι θα διαβουλευτεί με τις Βρυξέλλες για τον τρόπο περαιτέρω αντιμετώπισης της υπόθεσης.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι τελωνειακές υπηρεσίες κατάσχεσαν τρεις μεταφορές έργων ζωγραφικής, γλυπτικής και αντίκες που είχαν δανειστεί από ρωσικά μουσεία στην Ιταλία και την Ιαπωνία και η επιστροφή έγινε μέσω Φινλανδίας.

Ένας αξιωματούχος, ο Sami Rakshit από τα φινλανδικά τελωνεία, είπε ότι τα έργα τέχνης θεωρούνται αγαθά πολυτελείας και υπόκεινται σε κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Τα κατασχεθέντα έργα τέχνης εξακολουθούν να είναι ρωσική ιδιοκτησία και θα φυλάσσονται υπό την επίβλεψη της Φινλανδικής Υπηρεσίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δήλωσαν αξιωματούχοι των τελωνείων.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Moscow επικαλέστηκε το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο ανέφερε ότι τα έργα τέχνης ήταν δανεισμένα στην Ιταλία από τη συλλογή κορυφαίων ρωσικών μουσείων όπως το Ερμιτάζ και το χωριό του Τσάρου στην Αγία Πετρούπολη και από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας. 

Τα έργα τέχνης που ήταν στο δρόμο της επιστροφής από την Ιαπωνία είναι ιδιοκτησία του Κρατικού Μουσείου Καλών Τεχνών Πούσκιν.

Τα φινλανδικά τελωνεία υποπτεύονται δώδεκα άτομα για παραβίαση των κυρώσεων. Τον περασμένο μήνα, δύο μουσεία στο Μιλάνο δήλωσαν έτοιμα να επιστρέψουν πολλά δανεισμένα έργα τέχνης σε ρωσικά μουσεία που είχαν ζητήσει πρόωρη επιστροφή.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, Vyacheslav Volodin, διέταξε έρευνα για την κατάσχεση των έργων τέχνης και ζήτησε να προταθούν σχετικά μέτρα, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο της Δούμας.

«Όσον αφορά τους πίνακες που παρακρατήθηκαν, θα επιστραφούν και θα επιβληθεί πρόστιμο. Αυτοί που το έκαναν αυτό στη Φινλανδία μάλλον δεν θυμούνται καλά την ιστορία τους», τόνισε ο Volodin.

Η είδηση έρχεται σε συνέχεια της κίνησης της Φινλανδίας να θέσει υπό “νομική κηδεμονία” 21 γιοτ στα τέλη Μαρτίου, προκειμένου να διερευνήσει εάν οι ιδιοκτήτες τους υπόκεινται στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τα πλοία συνεχίζουν να κρατούνται από τις αρχές.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ