Κοσμος

Ουκρανία - Live: Οι διαπραγματεύσεις προχωρούν - Το ρωσικό σφυροκόπημα συνεχίζεται

Οι τελευταίες εξελίξεις

62224-137655.jpg
Newsroom
16’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 10.000 Ρώσοι στρατιώτες
Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας © ΕPA Pool

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζονται για 35η ημέρα οι συγκρούσεις - Μάχες έξω από το Κίεβο - Για αποκλιμάκωση κάνουν λόγο οι ειδικοί μετά τις χθεσινές συνομιλίες

Συνεχίζονται σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα οι ρωσικές επιθέσεις μετά τη σειρά διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκαν χθες στην Κωνσταντινούπολη την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για 35η ημέρα. Διαπραγματεύσεις, οι οποίες σύμφωνα με τις δύο πλευρές ολοκληρώθηκαν σε καλό πλαίσιο και όλα δείχνουν πως γίνονται βήματα αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Ρωσία και Ουκρανία συνομίλησαν στην Κωνσταντινούπολη για ακόμα μία φορά, με τους Ουκρανούς να προτείνουν την υιοθέτηση ενός καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας. 

Επί της ουσίας, οι εγγυήσεις ασφάλειας αυτές αφορούν τη μη ένταξή της σε στρατιωτικές συμμαχίες αλλά και ούτε φιλοξενίας στρατιωτικών βάσεων στα εδάφη της, όπως είπαν οι Ουκρανοί διαπραγματευτές. 

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν ακόμη μια 15ετή περίοδο διαβουλεύσεων για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα ισχύσουν μόνο αν υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός. 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

10.45 Reuters: Ρώσοι χάκερ επιχείρησαν να διεισδύσουν στο δίκτυο του ΝΑΤΟ και στρατών σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης

Ρώσοι χάκερ προσπάθησαν να διεισδύσουν στα δίκτυα του ΝΑΤΟ και στρατευμάτων ορισμένων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, ανέφερε η Ομάδα Ανάλυσης Απειλών της Google σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Η έκθεση δεν ανέφερε ποιοι στρατοί είχαν στοχοποιηθεί από μια ομάδα με έδρα τη Ρωσία που ονομάζεται Coldriver ή Callisto.

10.15 O καγκελάριος Σολτς δεν συμφώνησε με τον Πρόεδρο Πούτιν οι Ευρωπαίοι να πληρώνουν για τη ρωσική ενέργεια σε ευρώ μέσω της Gazprom-Bank

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησε νωρίτερα απόψε τηλεφωνικά με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, έπειτα από επιθυμία του τελευταίου, ανακοίνωσε πριν από λίγο η καγκελαρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Πούτιν δήλωσε στον κ. Σολτς ότι θα νομοθετήσει ώστε από την 1η Απριλίου η πληρωμή των παραδόσεων ενέργειας να γίνεται σε ρούβλια, τόνισε ωστόσο στον κ. Σολτς ότι δεν θα αλλάξει κάτι στις συμβάσεις των ευρωπαίων πελατών. «Οι πληρωμές θα συνεχίσουν να γίνονται αποκλειστικά σε ευρώ και, όπως συνήθως, με εμβάσματα στην Gazprom-Bank, η οποία δεν επηρεάζεται από τις κυρώσεις. Η τράπεζα θα μετατρέπει κατόπιν τα χρήματα σε ρούβλια. Ο καγκελάριος Σολτς στη συνομιλία δεν έδωσε την συγκατάθεσή του για αυτή τη διαδικασία, αλλά ζήτησε μόνο γραπτές πληροφορίες, προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα τη διαδικασία», αναφέρει εμφατικά η καγκελαρία, χρησιμοποιώντας μάλιστα κεφαλαία γράμματα και τονίζει ότι «εξακολουθεί να ισχύει η συμφωνία της G7: οι προμήθειες ενέργειας θα πληρώνοται αποκλειστικά σε ευρώ ή δολάρια. Όπως προβλέπουν οι συμβάσεις».

21.51 Γεωργία: Οι αυτονομιστές της Νότιας Οσετίας εξετάζουν την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία

Ο ηγέτης της Νότιας Οσετίας, της δημοκρατίας του Καυκάσου που έχει ντε φάκτο αποσχισθεί από τη Γεωργία, είπε σήμερα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει σε δημόσια διαβούλευση την επανένωση της περιοχής αυτής με τη Ρωσία.

«Πρέπει, ασφαλώς, να ζητήσουμε τη γνώμη του λαού και να φροντίσουμε να εκφραστεί ο λαός για την πιθανότητα ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε ο Ανατόλι Μπιμπίλοφ μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση. «Δεν είναι δύσκολο να γίνει χωρίς καθυστέρηση. Όπως λένε, είναι τεχνικό το ζήτημα», συνέχισε, διαβεβαιώνοντας ότι η επανένωση είναι «παμπάλαιο όνειρο» του λαού της Οσετίας.

Η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία είναι οι δύο περιοχές του Καυκάσου που αποσχίστηκαν από τη Γεωργία. Η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία τους τον Αύγουστο του 2008, μετά τον πόλεμο-αστραπή με τη Γεωργία. Από τότε, ρωσικές δυνάμεις σταθμεύουν μόνιμα και στις δύο αυτές περιοχές.

 

21.15 Ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας δεν έχει διαπιστώσει πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν έχουν σημειώσει πρόοδο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Αναφερόμενος στη ρωσική πλευρά, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας είπε ότι απομένει να διαπιστωθεί κατά πόσο τα λόγια θα γίνουν πράξεις.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποδηλώνουν αλλαγές στη στάση της Μόσχας, ανέφερε ο Λε Ντριάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο France24.

20.58 ΟΗΕ: Πάνω από 1.000 άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία

Η επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μασελέτ επιβεβαίωσε ότι το γραφείο της είχε επαληθεύσει 1.189 θανάτους αμάχων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 98 παιδιών, από τις 24 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι σημαντικά υψηλότερος, πρόσθεσε.

Πρόσφατοι απολογισμοί νεκρών από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης υποδηλώνουν ότι τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο εκεί.

20.20 Οι Τατάροι της Κριμαίας ζητούν την επιστροφή της χερσονήσου στην Ουκρανία ως όρο στις ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις

Εκπρόσωποι των Τατάρων της Κριμαίας ζήτησαν σήμερα την επιστροφή στην Ουκρανία αυτής της χερσονήσου που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 να αποτελεί ένας από τους όρους που έθεσε το Κίεβο στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης.

Μετά από μια διαδικτυακή συνάντηση, το Μαζλί, το συμβούλιο αυτής της τουρκόφωνης μουσουλμανικής κοινότητας που εγκαταστάθηκε στην Κριμαία από τον 13ο αιώνα, επέμεινε ότι η επιστροφή στην Ουκρανία αυτού του εδάφους πρέπει να είναι «υποχρεωτική προϋπόθεση» στις συνομιλίες.

«Το Μαζί των Τατάρων της Κριμαίας εκτιμούν ότι η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, συμπεριλαμβανομένης της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, πρέπει να είναι υποχρεωτική προϋπόθεση για τη διεξαγωγή επίσημων διαπραγματεύσεων μεταξύ ουκρανών εκπροσώπων και της επιτιθέμενης χώρας Ρωσικής Ομοσπονδίας», υπογράμμισε στο Facebook ο επικεφαλής της συνέλευσης των Τατάρων, Ρεφάτ Τσομπάροφ, επικαλούμενος απόφαση του Μαζλί της 18ης Μαρτίου.

Ένας νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη φάνηκε να οδηγήσει τα μέρη προς μια συμφωνία, είπαν οι απεσταλμένοι.

19.53 Συνομιλία Μπάιντεν-Ζελένσκι: Στο τραπέζι η πρόσθετη βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες έθεσαν επί τάπητος το πώς θα εκπληρώσουν οι ΗΠΑ τα κύρια αιτήματα ασφαλείας της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι σε tweet του τόνισε: «Μόλις τελείωσα μια ωριαία συνομιλία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Μοιραστήκαμε εντυπώσεις για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μιλήσαμε για συγκεκριμένη αμυντική υποστήριξη, ένα νέο πακέτο ενισχυμένων κυρώσεων, μακροοικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια». 

19.20

Η Ρωσία δεν αλλάζει τους όρους των συμβάσεων όταν αξιώνει την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια, αλλά προστατεύει τα συμφέροντά της, υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, μεταδίδει το πρακτορείο Ria Novosti.

«Δεν αλλάζουμε τα συμβόλαια, προστατεύουμε τα συμφέροντά μας από ένα τσουνάμι, ένα κύμα απολύτως ανεύθυνων κυρώσεων που έπληξαν τα θεμέλια του διεθνούς εμπορίου» τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος.

18.58 Σλοβακία: Απέλαση 35 εργαζομένων στην πρεσβεία της Ρωσίας

Η Σλοβακία έδωσε εντολή στην πρεσβεία της Ρωσίας να μειώσει τον αριθμό των υπαλλήλων της κατά 35 άτομα, ανέφερε σήμερα εκπρόσωπος του σλοβακικού υπουργείου Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη δραστηριότητα» ενός ρώσου διπλωμάτη.

Σκοπός είναι ο ορισμός «μέγιστου αριθμού κατόχων διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατήριων σε αυτήν τη (ρωσική) αποστολή», δήλωσε ο Γιούραζ Τομάγκα.

Στις 14 Μαρτίου η Σλοβακία απέλασε τρεις υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας, με την κατηγορία της κατασκοπείας. «Αυτή είναι μόνο η αρχή», είχε διαμηνύσει τότε ο υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ.

 

18.28 Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα μιλά για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ δήλωσε ότι στην Ουκρανία έχουν διαπραχθεί «εγκλήματα πολέμου», αναφερόμενη σε ένα μακρύ κατηγορητήριο της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ κατά των ενεργειών που πραγματοποίησε ουσιαστικά ο ρωσικός στρατός μετά από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

18.01 Η Ρωσία ελπίζει ότι η Ευρώπη θα βρει μια δημιουργική λύση για να πληρώνει σε ρούβλια για το φυσικό αέριο

Η Ρωσία ελπίζει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα αλλάξουν άποψη σε σχέση με τις πληρωμές σε ρούβλια για το φυσικό αέριο και θα βρουν μια δημιουργική λύση στο πρόβλημα, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο δηλώσεις που έκανε σήμερα Τετάρτη ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Ο Ριαμπκόφ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η Ρωσία δεν θα συνεχίσει να αντιπαρατίθεται με αυτό που έχει χαρακτηρίσει ως «απεγνωσμένο οικονομικό πόλεμο» της Δύσης, μεταδίδει το ΡΙΑ, σύμφωνα με το Reuters.

17.40 Ουκρανία: Καμία μαζική απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από Κίεβο και  Τσερνίχιβ

Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στο Τσερνίχιβ κατά τη διάρκεια της νύχτας και λίγο έξω από το Κίεβο. Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας είπε ότι δεν υπήρξε μαζική αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από καμία από τις δύο πόλεις.

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Δύση είχαν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με τη δέσμευση της Ρωσίας.

17.10 UNICEF: Έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους 4,5 εκατ. παιδιά

Τουλάχιστον δύο εκατομμύρια παιδιά έχουν τώρα εγκαταλείψει την Ουκρανία λόγω του πολέμου, ενώ άλλα 2,5 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί εντός της χώρας, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της UNICEF.

«Η κατάσταση στο εσωτερικό της Ουκρανίας κλιμακώνεται», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού, Κάθριν Ράσελ.

Νωρίτερα, η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

 

16.35 Αισιόδοξος ο Ουκρανός διαπραγματευτής μετά τις συνομιλίες με τη Ρωσία

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχάιλο Ποντολιακ δήλωσε την Τετάρτη πως αισθάνεται αισιόδοξος μετά τις συνομιλίες με τη Ρωσία στις οποίες η Μόσχα δήλωσε ότι θα περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κίεβο και σε άλλη μια πόλη στη βόρεια Ουκρανία.

«Είμαι αισιόδοξος από τις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη», τόνισε ο Ποντόλιακ σε διαδικτυακή ενημέρωση μετά τις συνομιλίες της Τρίτης στην Τουρκία.

16.05 Συζητήσεις Ουκρανίας και Τουρκίας για στρατιωτική - τεχνική συνεργασία

Η ουκρανική αντιπροσωπεία που είχε συνομιλίες με τη Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη αυτή την εβδομάδα μένει πίσω για να πραγματοποιήσει συνομιλίες για «στρατιωτικοτεχνική» συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση την Τετάρτη, δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Αραχαμία.

15:30 Κτίριο του Ερυθρού Σταυρού έγινε στόχος ρωσικών βομβαρδισμών στη Μαριούπολη, δήλωσε ουκρανή αξιωματούχος

Ένα κτίριο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) έγινε στόχος ρωσικών βομβαρδισμών στην πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα μια ουκρανή αξιωματούχος.

«Οι εισβολείς βομβάρδισαν εσκεμμένα ένα κτίριο της ΔΕΕΣ στη Μαριούπολη», έγραψε στο Telegram η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό κοινοβούλιο. «Προς το παρόν δεν έχουμε πληροφορίες για τα θύματα», πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει πόσοι άνθρωποι μπορεί να βρίσκονταν μέσα στο κτίριο όταν δέχθηκε τα πυρά.

15:20 Μόσχα και Τεχεράνη θα προσπαθήσουν να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι Μόσχα και Τεχεράνη θα κάνουν ενέργειες για να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Δεν έχει γίνει σαφές αν αναφερόταν αποκλειστικά στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ή επίσης και στις δυτικές κυρώσεις κατά του Ιράν.

15:00 Η Πολωνία σχεδιάζει να σταματήσει το ρωσικό πετρέλαιο

H Πολωνία σχεδιάζει να επιβάλει εμπάργκο σε εισαγωγές ρωσικού άνθρακα έως τον Μάιο και να σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικό πετρέλαιο έως τα τέλη του 2022, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, καθώς η Βαρσοβία κόβει τους οικονομικούς της δεσμούς με τη Μόσχα ύστερα από την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Πολωνία επιθυμεί οι ευρωπαίοι εταίροι της να συμφωνήσουν σε πανευρωπαϊκή απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου, άνθρακα και αερίου, αλλά η Γερμανία και κάποιες άλλες χώρες της ΕΕ που στηρίζονται ιδιαίτερα στη ρωσική ενέργεια αντιτίθενται σε αυτό.

14.32 Η Ιρλανδία υπολογίζει ότι το κόστος της φιλοξενίας Ουκρανών προσφύγων μπορεί να ανέλθει σε 2,5 δισ. ευρώ

Στην Ιρλανδία, ο υπουργός Στέγασης δήλωσε σήμερα ότι το κόστος της φιλοξενίας δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών προσφύγων μπορεί να ανέλθει σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και σημείωσε ότι μπορεί να χρειαστούν επιπλέον 35.000 σπίτια.

"Μπορεί να δείτε ένα ποσό 1,7 δισεκατομμυρίων και αυτό μπορεί να αυξηθεί, ανάλογα με το πόσοι άνθρωποι έρχονται, σε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ", δήλωσε ο Ντάραγκ Ο'Μπράιεν στον ραδιοσταθμό RTE, επικαλούμενος χθεσινό υπόμνημα προς το υπουργικό συμβούλιο σχετικά με τις δαπάνες για "όλες τις ανάγκες" των Ουκρανών που μετεγκαθίστανται στην Ιρλανδία.

14.16 Ουκρανία: Η Βρετανία έχει χορηγήσει 25.500 βίζες σε Ουκρανούς πρόσφυγες

Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι χορήγησε 25.500 βίζες (θεωρήσεις εισόδου) σε Ουκρανούς βάσει προγραμμάτων που δημιουργήθηκαν για την είσοδο προσφύγων στη χώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα.

Τα στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών δείχνουν ότι 22.800 θεωρήσεις εισόδου έχουν δοθεί βάσει του σχεδίου Οικογένεια Ουκρανών το οποίο επιτρέπει στους αιτούντες να ενωθούν με συγγενείς τους στη Βρετανία, ενώ 2.700 δόθηκαν στο πλαίσιο προγράμματος χορηγιών, το οποίο επιτρέπει σε πρόσφυγες που έχουν έναν επώνυμο χορηγό να εισέλθουν στη χώρα.

Τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα δείχνουν επίσης ότι 28.300 άνθρωποι έχουν κάνει αίτηση για το πρόγραμμα χορηγιών, ενώ ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων ανέρχεται σε 59.500.

13.52 Τηλεφωνική επικοινωνία Ντράγκι-Πούτιν σήμερα

«Τις επόμενες ώρες ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο.

13.29 Ρωσία: Τίποτα "ελπιδοφόρο", καμία "πρόοδος" στις συνομιλίες με την Ουκρανία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο

Οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας που πραγματοποιήθηκαν χθες Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη δεν απέδωσαν τίποτα "ελπιδοφόρο" ούτε καμία "πρόοδο", δήλωσε σήμερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

"Προς το παρόν δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για τίποτα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ούτε για οποιαδήποτε πρόοδο. Μένει να γίνει πολλή δουλειά", επεσήμανε ο Πεσκόφ, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ουκρανία έθεσε τους όρους της γραπτά.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας θα ενημερώσει τον Τύπο αργότερα σήμερα για τις χθεσινές ειρηνευτικές συνομιλίες. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε ότι η Κριμαία είναι μέρος της Ρωσίας και ότι το ρωσικό Σύνταγμα αποκλείει να συζητηθεί η τύχη οποιασδήποτε ρωσικής επαρχίας με οποιονδήποτε.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπογράμμισε ότι η Μόσχα επιθυμεί να μην δημοσιοποιηθεί η ουσία των όσων συζητήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

13.14 Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις πολεμούν σε πολλά μέτωπα, σύμφωνα με το Κίεβο

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν σήμερα βομβαρδισμούς γύρω από το Κίεβο και στην περιφέρεια Τσερνίχιβ, στην βόρεια Ουκρανία, παρά την δέσμευση της Μόσχας να μειώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της εκεί.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδιζαν επίσης σχεδόν όλες τις πόλεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου που χωρίζει το έδαφος που ελέγχεται από την ουκρανική κυβέρνηση από τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών, στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη, ενώ σφοδρές μάχες αναφέρθηκαν στη Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας.

Ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία μεταφέρει δυνάμεις από τη βόρεια Ουκρανία σε ανατολικές περιοχές για να προσπαθήσει να περικυκλώσει τα ουκρανικά στρατεύματα εκεί.

Η Ρωσία θα διατηρήσει κάποιες δυνάμεις κοντά στο Κίεβο για να προσπαθήσει να αποτρέψει τις ουκρανικές δυνάμεις να ενισχύσουν το ανατολικό μέτωπο, πρόσθεσε ο Αρεστόβιτς.

"Αν και οι Ρώσοι αποσύρουν κάποια στρατεύματα από (γύρω από) το Κίεβο, θα αφήσουν ακόμη κάποιες δυνάμεις εδώ (κοντά στο Κίεβο) για να κρατήσουν τα στρατεύματά μας", δήλωσε σε τηλεοπτικά δίκτυα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

12.50 Μόσχα και Πεκίνο καταδικάζουν τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας λόγω της Ουκρανίας

Οι υπουργοί Εξωτερικών από τη Ρωσία και την Κίνα καταδίκασαν σήμερα τις παράνομες και αντιπαραγωγικές, όπως τις χαρακτήρισαν, κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας λόγω της Ουκρανίας, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι είχε συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην επαρχία Ανουί, στην ανατολική Κίνα, όπου θα πραγματοποιηθεί διήμερη σύνοδος αφιερωμένη στο Αφγανιστάν.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενώ έχει συμπληρωθεί ήδη ένας μήνας από τότε που η Ρωσία έστειλε χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία σε μια ‘ειδική επιχείρηση’ όπως την χαρακτηρίζει η Ρωσία, πυροδοτώντας πρωτόγνωρες κυρώσεις από την πλευρά της Δύσης.

Η Ρωσία στρέφει το βλέμμα προς την Κίνα αναζητώντας στήριξη και συνεργασίες καθώς απομονώνεται ολοένα και περισσότερο από τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά συστήματα και τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

«Οι υπουργοί είχαν μια διεξοδική ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία. Ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσε τον Κινέζο ομόλογό του για την πρόοδο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης…και τη δυναμική της διαπραγματευτικής διαδικασίας με το καθεστώς του Κιέβου», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

12.26 Ο ΟΗΕ όρισε τρεις ειδικούς για να ερευνήσουν αν έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου

Ο ΟΗΕ όρισε σήμερα τρεις ειδικούς στα ανθρώπινα δικαιώματα οι οποίοι θα ηγηθούν της έρευνας για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Η ανεξάρτητη ομάδα, υπό τον Νορβηγό Έρικ Μόζε, έχει εντολή "να ερευνήσει όλες τις καταγγελλόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και τα σχετικά εγκλήματα στο πλαίσιο της επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας", ανέφερε η ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συμφώνησε στις 4 Μαρτίου να συστήσει επιτροπή έρευνας για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, έπειτα από αίτημα της χώρας αυτής αλλά και συμμάχων της, όπως η ΕΕ, η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

12.08 Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο στο ανατολικό τμήμα της χώρας

Ο ουκρανικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο του στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομου που ενώνει το Χάρκιβ με το Τσουγκούιφ, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες των δημοσιογράφων του AFP.

«Ο αυτοκινητόδρομος ήταν στόχος των πυρών των ρωσικών δυνάμεων που σκότωσαν εκεί αμάχους. Τις απωθήσαμε σε απόσταση 10 χιλιομέτρων προς βορράν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διοικητής του 92ου τάγματος του ουκρανικού στρατού.

Ο αυτοκινητόδρομος που ανακατελήφθη σήμερα συνδέει το Χάρκιβ (Χάρκοβο είναι η ρωσική του ονομασία, δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Ουκρανίας) και το Τσουγκούιφ, πόλη 30.000 κατοίκων που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων προς ανατολάς.

Οι δύο πόλεις βομβαρδίζονταν σφοδρά από τις ρωσικές δυνάμεις εδώ και έναν μήνα, χωρίς να πέσουν τελικά στα χέρια της Μόσχας.

11.48 Ουκρανία: Πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα

Ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στις 24 Φεβρουαρίου ξεπέρασε σήμερα το επίπεδο των 4 εκατ. ανθρώπων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Συνολικά, 4.019.287 Ουκρανοί --κυρίως γυναίκες και παιδιά-- έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της UNHCR. Μόνο η Πολωνία έχει υποδεχθεί πάνω από 2,3 εκατ. από αυτούς τους ανθρώπους.

11.21 Οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν βομβαρδισμούς έξω από το Κίεβο και στη βόρεια πόλη Τσερνίχιβ

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Τσερνίχιβ στη βόρεια Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν βλέπει να υπάρχει μείωση στις ρωσικές επιθέσεις παρά τη δέσμευση της Μόσχας να περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί.

"Το πιστεύουμε; Ασφαλώς και όχι", σημείωσε ο κυβερνήτης Βιατσεσλάβ Τσαούς σε μήνυμά του στην εφαρμογή Telegram.

"Η 'μειωμένη δραστηριότητα' του εχθρού στην περιφέρεια του Τσερνίχιβ σήμαινε πλήγματα στην (πόλη) Νιζίν, συμπεριλαμβανομένων και αεροπορικών, και ολονύκτια πλήγματα στο Τσερνίχιβ", πρόσθεσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Τσερνίχιβ.

Παράλληλα ο αντιδήμαρχος του Κιέβου Μίκολα Ποβορόζνικ δήλωσε σήμερα ότι βομβαρδισμοί ακούγονταν έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά σημείωσε ότι το ίδιο το Κίεβο δεν βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

"Η νύχτα πέρασε σχετικά ήρεμα, με τον ήχο από σειρήνες και αυτόν από πυρά από μάχες γύρω από την πόλη, αλλά δεν υπήρξε βομβαρδισμός μέσα στην ίδια την πόλη", δήλωσε ο Ποβορόζνικ στην δημόσια τηλεόραση.

10.58 Το Κίεβο αξιώνει από τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της από την περιοχή του Τσερνόμπιλ

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας προειδοποίησαν ότι υπάρχει κίνδυνος έκρηξης πυρομαχικών στον παροπλισμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και ότι οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν υπό τον έλεγχό τους τις εγκαταστάσεις θα πρέπει να αποσυρθούν από την περιοχή, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Η Ουκρανία ζήτησε από τη Ρωσία στις συνομιλίες που έγιναν χθες, Τρίτη, να επιτρέψει τη δημιουργία 97 ανθρωπιστικών διαδρόμων στις χειρότερα πληγείσες πόλεις και χωριά της Ουκρανίας, πρόσθεσε η ίδια.

"Αξιώνουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει αμέσως μέτρα για να αποστρατιωτικοποιήσει την ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ και να στείλει εκεί μια ειδική αποστολή του ΟΗΕ για να εξαλείψει τον κίνδυνο της επανάληψης μιας πυρηνικής καταστροφής", τόνισε η Βερεστσούκ.

10.37 Προσωπικό και ασθενείς μαιευτηρίου στη Μαριούπολη μεταφέρθηκαν "με τη βία" στη Ρωσία

Οι δημοτικές αρχές της Μαριούπολης στην ανατολική Ουκρανία κατήγγειλαν σήμερα ότι προσωπικό και ασθενείς από μαιευτήριο της πόλης, την οποία πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, μεταφέρθηκαν με τη βία στη Ρωσία.

«Περισσότεροι από 70 άνθρωποι, γυναίκες και υγειονομικό προσωπικό, απομακρύνθηκαν με τη βία από τους κατακτητές από το μαιευτήριο Νο2 της αριστερής όχθης», ανέφερε η δημαρχία της Μαριούπολης στο Telegram.

10.24 Η Μόσχα και το Πεκίνο συμφωνούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους

Η Ρωσία και η Κίνα συμφώνησαν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τους σήμερα στην Κίνα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, εν μέσω «δύσκολων διεθνών συνθηκών», όπως τις χαρακτήρισε η Μόσχα.

Το Interfax ανέφερε ότι η συνεργασία περιλαμβάνει την οικοδόμηση συντονισμού σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και την διατύπωση ενιαίας θέσης για διεθνείς υποθέσεις.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην επαρχία Ανουί της ανατολικής Κίνας.

10.08 Πόλεμος στην Ουκρανία - Δείτε φωτογραφίες από την κατεστραμμένη Μαριούπολη

1.jpg

2.jpg

09.44 Οι ΗΠΑ μετακινούν επιπλέον στρατεύματα και μαχητικά αεροσκάφη στην ανατολική Ευρώπη

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις μετακινούν επιπλέον μαχητικά, μεταγωγικά αεροσκάφη και στρατιώτες στην ανατολική Ευρώπη, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Μονάδα αποτελούμενη από περίπου 200 Πεζοναύτες μεταφέρθηκε στη Λιθουανία έπειτα από γυμνάσια στην Ευρώπη, ανέφερε χθες Τρίτη ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο Τζον Κέρμπι.

Δέκα μαχητικά F/A-18 Hornet και «μερικά» μεταγωγικά C-130 Hercules μαζί με περίπου 200 στρατιωτικούς που αποτελούν το προσωπικό υποστήριξής τους θα μεταφερθούν επίσης στην ανατολική Ευρώπη από τις ΗΠΑ, συνέχισε ο κ. Κέρμπι. Ο ακριβής προορισμός τους μένει να αποφασιστεί, όμως η ανάπτυξή τους θα γίνει πολύ σύντομα, πρόσθεσε.

09.19 Γραφείο της αποστολής της ΕΕ βομβαρδίστηκε

Γραφείο της Συμβουλευτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταρρύθμιση του τομέα της μη στρατιωτικής ασφάλειας στην Ουκρανία (EUAM) στη Μαριούπολη της Ουκρανίας υπέστη επίθεση από το πυροβολικό του ρωσικού στρατού, στηλίτευσε χθες Τρίτη το βράδυ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, ο Τζουζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με τον Ισπανό, η EUAM «έλαβε αξιόπιστες πληροφορίες ότι το γραφείο της στη Μαριούπολη χτυπήθηκε από ρωσικό βομβαρδισμό», με αποτέλεσμα «να υποστεί μεγάλη ζημιά», πάντως «κανένα μέλος ή συμβασιούχος της αποστολής δεν τραυματίστηκε».

08.59 Κίνδυνο αυθαίρετων συλλήψεων Αμερικανών στη Ρωσία βλέπει το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί στη Ρωσία διατρέχουν κίνδυνο να συλληφθούν αυθαίρετα από τις αρχές, προειδοποίησε χθες Τρίτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επαναλαμβάνοντας την προτροπή του προς τους πολίτες των ΗΠΑ να μην ταξιδεύουν στη χώρα αυτή ή, αν βρίσκονται εκεί, να φύγουν άμεσα.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε εναντίον της «πιθανότητας διωγμού αμερικανών πολιτών» από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, «συμπεριλαμβανομένης της σύλληψής τους» και «της αυθαίρετης εφαρμογής της ρωσικής νομοθεσίας», λόγω της θέσης της Ουάσινγκτον για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που επέβαλε στη Μόσχα.

Η προειδοποίηση αυτή διατυπώθηκε ενώ η διάσημη Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Μπρίτνι Γκράινερ παραμένει κρατούμενη στη Ρωσία εδώ και πάνω από έναν μήνα.

Συνελήφθη τη 17η Φεβρουαρίου σε αεροδρόμιο κοντά στη Μόσχα με «ηλεκτρονικό τσιγάρο και φιαλίδιο με υγρό που είχε ιδιαίτερη οσμή» ελαίου κάνναβης, σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία τελωνείων.

08.36 Συνάντηση των ΥΠΕΞ της Κίνας Ουάνγκ Γι και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι είχε σήμερα διμερή συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην επαρχία Ανχούι, στην ανατολική Κίνα, μετέδωσε το κρατικό κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CGTN.

Ο κ. Λαβρόφ και κορυφαία στελέχη της διπλωματίας των υπολοίπων έξι χωρών οι οποίες γειτονεύουν με το Αφγανιστάν (πέραν της Ρωσίας και της Κίνας: του Πακιστάν, του Ιράν, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν και του Ουζμπεκιστάν), καθώς και ο επικεφαλής της διπλωματίας των Ταλιμπάν, αναμένεται να συμμετάσχουν σήμερα και αύριο σε σύνοδο για την κατάσταση στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

08.17 Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προτρέπει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες για τον Χάντερ Μπάιντεν

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε χθες Τρίτη τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, να δώσει στη δημοσιότητα όποιες πληροφορίες έχει στη διάθεσή του σχετικά με τον Χάντερ Μπάιντεν, τον γιο του διαδόχου του στην προεδρία Τζο Μπάιντεν.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος επανήλθε σε κατηγορίες που είχε επαναλάβει άπειρες φορές, ειδικά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας του 2020, μολονότι έχουν διαψευστεί από τους ενδιαφερόμενους.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

07.55 Βομβαρδίζονται από βαρύ πυροβολικό της Ρωσίας συνοικίες της Λουσιτσάνσκ

Συνοικίες της πόλης Λουσιτσάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας βομβαρδίστηκαν από βαρύ πυροβολικό της Ρωσίας σήμερα το πρωί, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Γκαϊντάι, μέσω Telegram.

«Αρκετές πολυκατοικίες έχουν υποστεί ζημιές» από τον βομβαρδισμό και υπάρχουν «πληροφορίες για θύματα», οι οποίες όμως βρίσκονται στο στάδιο «της επιβεβαίωσης», τόνισε ο αξιωματούχος, χωρίς να δώσει απολογισμό των θυμάτων.

«Πολλά κτίρια κατέρρευσαν. Σωστικά συνεργεία προσπαθούν να σώσουν όσους είναι ακόμη ζωντανοί», πρόσθεσε.

07.33 Χιλιάδες οι νεκροί άμαχοι στην Μαριούπολη

Χιλιάδες πολίτες μπορεί να έχασαν τη ζωή τους στην πολιορκημένη Μαριούπολη από την έναρξη του πολέμου πριν από τέσσερις εβδομάδες, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Reuters η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία, δίνοντας μια πρώτη εκτίμηση για τους νεκρούς μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

Σχεδόν 5.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 210 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να την πολιορκούν, πριν από έναν μήνα, υποστήριξε χθες Δευτέρα ο εκπρόσωπος του δημάρχου Βαντίμ Μποϊτσένκο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 90% των κτιρίων στη Μαριούπολη έχει υποστεί ζημιές και το 40% έχει καταστραφεί, μεταξύ αυτών νοσοκομεία, σχολεία, νηπιαγωγεία και εργοστάσια.

«Πιστεύουμε όντως ότι μπορεί να είναι χιλιάδες οι θάνατοι αμάχων στη Μαριούπολη», είπε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη στο Reuters η Ματίλντα Μπόγκνερ, επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία, η οποία αναπτύσσει περίπου 60 παρατηρητές. Διευκρίνισε ότι δεν έχει κάποια ακριβή εκτίμηση, αλλά ότι εξακολουθεί να συγκεντρώνει περισσότερες πληροφορίες.

Διαβάστε ΕΔΩ για τους νεκρούς στη Μαριούπολη

07.20 ΟΗΕ: H Ρωσία κατηγορείται πως προκαλεί «παγκόσμια επισιτιστική κρίση»

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Ρωσία κατηγορήθηκε χθες Τρίτη πως προκάλεσε «παγκόσμια επισιτιστική κρίση», ήγειρε κίνδυνο «λιμού» εξαπολύοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον «σιτοβολώνα της Ευρώπης».

Ο ρώσος πρόεδρος «Βλαντίμιρ Πούτιν άρχισε αυτόν τον πόλεμο. Δημιούργησε αυτή την παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Και είναι αυτός που μπορεί να την σταματήσει», υποστήριξε η δεύτερη τη τάξει της διπλωματίας των ΗΠΑ, η Γουέντι Σέρμαν, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΣΑ αφιερωμένης στην ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία.

07.11 Στην Κίνα μεταβαίνει ο Σεργκέι Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ έφθασε στην Κίνα για να συμμετάσχει σε διήμερη σύνοδο αφιερωμένη στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική πρεσβεία στο Πεκίνο.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στην Κίνα του επικεφαλής της διπλωματίας του Κρεμλίνου αφότου άρχισε η εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Το Πεκίνο απέφυγε να καταδικάσει την επίθεση του ρωσικού στρατού, ενώ επέκρινε αντίθετα τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ