Κοσμος

Ουκρανία: Η Πολωνία σχεδιάζει να σταματήσει το ρωσικό πετρέλαιο

Και ζητά από την ΕΕ να εισαγάγει φόρο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία: Η Πολωνία σχεδιάζει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικό πετρέλαιο
Πετρελαϊκές εγκαταστάσεις - ΑΡΧΕΙΟ © Patrick Hendry/Unsplash

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Πολωνία σχεδιάζει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικό πετρέλαιο έως τα τέλη του έτους.

Η Πολωνία σχεδιάζει να επιβάλει εμπάργκο σε εισαγωγές ρωσικού άνθρακα έως τον Μάιο και να σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικό πετρέλαιο έως τα τέλη του 2022, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, καθώς η Βαρσοβία κόβει τους οικονομικούς της δεσμούς με τη Μόσχα ύστερα από την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Πολωνία επιθυμεί οι ευρωπαίοι εταίροι της να συμφωνήσουν σε πανευρωπαϊκή απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου, άνθρακα και αερίου, αλλά η Γερμανία και κάποιες άλλες χώρες της ΕΕ που στηρίζονται ιδιαίτερα στη ρωσική ενέργεια αντιτίθενται σε αυτό.

Ωστόσο, η ΕΕ πράγματι σχεδιάζει να μειώσει σταδιακά την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και η Γερμανία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο έως τα τέλη του 2022 και θα διακόψει το ρωσικό αέριο το 2024.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι η Βαρσοβία θα επιβάλει το δικό της εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα.

«Ελπίζω ότι μέχρι τον Απρίλιο, τον Μάιο το αργότερο, θα έχουμε αποχωρήσει πλήρως από τον ρωσικό άνθρακα», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι σε δημοσιογράφους στη Μοσίσκα, μια αποθηκευτική μονάδα καυσίμων έξω από τη Βαρσοβία, η οποία ανήκει στη μεγαλύτερη εταιρία διύλισης πετρελαίου της Πολωνίας, την PNK Orlen. «Θα κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε ρωσικό πετρέλαιο έως τα τέλη αυτού του χρόνου».

Πόλεμος στην Ουκρανία: H Πολωνία καλεί την ΕΕ να βάλει φόρο στις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων

Ο Μοραβιέτσκι κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να εισαγάγει φόρο στις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων. «Καλώ σήμερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει φόρο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες προκειμένου το εμπόριο και οι οικονομικοί κανόνες στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά να λειτουργούν με δίκαιο τρόπο», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

«Θα πιέσω ιδιαίτερα για αυτή την ιδέα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου η κατάσταση να είναι δίκαιη από την άποψη των αρχών του ανταγωνισμού στην αγορά», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι.

Η υπουργός Κλίματος Άννα Μόσκβα δήλωσε ότι η Πολωνία μπορεί να αγοράζει άνθρακα από τη Νότια Αφρική και την Αυστραλία και αυτό δεν θα είναι πιο ακριβό.

Περίπου το 60% του πετρελαίου που διυλίζει η Πολωνία προέρχεται από τη Ρωσία. Η PKN Orlen έχει μακροπρόθεσμο συμβόλαιο με τη Rosneft που λήγει στα τέλη αυτού του έτους και μια συμφωνία με την Tatneft που λήγει το 2024.

«Επαναδιαπραγματευθήκαμε πολλά συμβόλαια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της PKN Orlen Ντάνιελ Ομπάϊτεκ. «Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο και υπάρχουν προβλέψεις στο συμβόλαιο, το οποίο γενικά μας προσφέρει κάποιες δυνατότητες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πόλεμος Ουκρανία-Live: Οι ΗΠΑ μετακινούν επιπλέον στρατεύματα στην ανατολική Ευρώπη

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ