Πόλεμος Ουκρανία - ΟΗΕ: Χιλιάδες οι νεκροί άμαχοι στη Μαριούπολη
Εκατοντάδες παιδιά ανάμεσα στους νεκρούς
Ουκρανία: Σε «χιλιάδες» υπολογίζει ο ΟΗΕ τους άμαχους που βρήκαν τον θάνατο στη Μαριούπολη, από την έναρξη του πολέμου.
Χιλιάδες πολίτες μπορεί να έχασαν τη ζωή τους στην πολιορκημένη Μαριούπολη από την έναρξη του πολέμου πριν από τέσσερις εβδομάδες, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Reuters η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία, δίνοντας μια πρώτη εκτίμηση για τους νεκρούς μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.
Σχεδόν 5.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 210 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να την πολιορκούν, πριν από έναν μήνα, υποστήριξε χθες Δευτέρα ο εκπρόσωπος του δημάρχου Βαντίμ Μποϊτσένκο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 90% των κτιρίων στη Μαριούπολη έχει υποστεί ζημιές και το 40% έχει καταστραφεί, μεταξύ αυτών νοσοκομεία, σχολεία, νηπιαγωγεία και εργοστάσια.
«Πιστεύουμε όντως ότι μπορεί να είναι χιλιάδες οι θάνατοι αμάχων στη Μαριούπολη», είπε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη στο Reuters η Ματίλντα Μπόγκνερ, επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία, η οποία αναπτύσσει περίπου 60 παρατηρητές. Διευκρίνισε ότι δεν έχει κάποια ακριβή εκτίμηση, αλλά ότι εξακολουθεί να συγκεντρώνει περισσότερες πληροφορίες.
Τοπικοί αξιωματούχοι, επικαλούμενοι αυτόπτες μάρτυρες, εκτίμησαν την περασμένη εβδομάδα ότι 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό της 16ης Μαρτίου του θεάτρου της Μαριούπολης, όπου είχαν βρει καταφύγιο πολλοί κάτοικοι.
ΟΗΕ-Πόλεμος Ουκρανία: Πόσοι είναι οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι στην υπόλοιπη Ουκρανία
Μέχρι σήμερα, το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε επιβεβαιώσει 1.179 θανάτους πολιτών και τον τραυματισμό 1.860 άλλων σε όλη την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, εν μέσω καθυστερήσεων στην υποβολή αναφορών εξαιτίας των εχθροπραξιών.
Την περασμένη εβδομάδα η Μπόγκνερ είχε δηλώσει σε σχετική ενημέρωση ότι παρατηρητές του ΟΗΕ είχαν λάβει πολλές πληροφορίες για μαζικούς τάφους στη Μαριούπολη, συμπεριλαμβανομένου ενός που φέρεται να έχει 200 πτώματα.
«Όσον αφορά στους μαζικούς τάφους, αποφασίσαμε πως πλέον θα τους αποκαλούμε “αυτοσχέδιους τάφους”», ανέφερε η Μπόγκνερ, εξηγώντας πως ο όρος «μαζικοί τάφοι» συνήθως υποδηλώνει θύματα ενός εγκλήματος (σ.σ. στη συγκεκριμένη περίπτωση εγκλήματος πολέμου), ενώ στη Μαριούπολη αφορούν θανάτους από μια σειρά αιτίων, όπως είπε.
Οι απώλειες αμάχων εξαιτίας του ρωσικών πυρών εκτιμάται πως αποτελούν ένα «αρκετά μικρό τμήμα» των σορών μέσα στους «αυτοσχέδιους τάφους» που ανοίχτηκαν σε πάρκα και κήπους, δήλωσε.
Ορισμένοι άνθρωποι που πέθαναν από φυσικά αίτια δεν μεταφέρθηκαν ποτέ σε νεκροτομεία ή μεμονωμένους τάφους εξαιτίας των εχθροπραξιών, ενώ πολλοί άρρωστοι δεν έφθασαν ποτέ σε γιατρούς για να τους περιθάλψουν, συμπλήρωσε η Μπόγκνερ.
Ο Ρόμπερτ Μαρντίνι, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο Reuters πως δεν είχε «πληροφόρηση από πρώτο χέρι» σχετικά με τα θύματα του βομβαρδισμού στο θέατρο της Μαριούπολης.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παραμένουν άγνωστα τα προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν οι δασμοί
Υπεξαίρεσε 3 εκατομμύρια από την κοινή τους επιχείρηση για την ερωμένη του
Οι ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να καταβάλουν τις απαιτούμενες αποζημιώσεις σε μια τέτοια περίπτωση
Απόφαση Μακρόν για γαλλικό προξενείο, μήνυμα στήριξης στην αυτονομία της Γροιλανδίας
Οι αρχές έχουν ξεκινήσει επιχείρηση εντοπισμού, με τη συμμετοχή πάνω από 100 δασικών υπαλλήλων
Ένα ακόμα επεισόδιο στο «σήριαλ»
Στον Λευκό Οίκο η ηγέτιδα της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης
Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στις 9 Ιανουαρίου, ημέρα εθνικού πένθους για την Ελβετία στη μνήμη των 40 νεκρών
Εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενεπλάκη ελεύθερος σκοπευτής
Aπέναντι στις πιέσεις που, όπως υποστηρίζει, ασκεί η Ρωσία
Σκληρή γλώσσα από τον αμερικανό ηθοποιό προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Ενώ τα κρατικά μέσα δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις απώλειες των δυνάμεων ασφαλείας
Η Mattel παρουσιάζει την πρώτη Barbie στο φάσμα του αυτισμού, ενισχύοντας τη συμπερίληψη στα παιχνίδια
Στο ΥΠΕΞ στην Τεχεράνη κλήθηκαν διπλωμάτες από Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Γαλλία για διάβημα διαμαρτυρίας
«H ήττα του κακού πλησιάζει», δήλωσε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης
Αν δεν υπάρξει ένδειξη ζωής για δύο συνεχόμενες ημέρες, αποστέλλεται ειδοποίηση σε πρόσωπο ανάγκης
Χιλιάδες Ιρανοί κατέκλυσαν τους δρόμους μετά από κάλεσμα του Πεζεσκιάν
Μπορούσε να αναγνωρίσει κινέζικους χαρακτήρες, γράμματα και αραβικούς αριθμούς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.