Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έπεσε η Μαριούπολη (βίντεο)

Σε δημοψήφισμα οποιαδήποτε συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ξεκαθάρισε ο Ζελένσκι

62224-137655.jpg
Newsroom
14’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 33η ημέρα
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 33η ημέρα © EPA

Πόλεμος στην Ουκρανία: Live ολες οι τελευταίες εξελίξεις του πολέμου - Διαπραγμετεύσεις και επιθέσεις. Η Μαριούπολη στα χέρια των Ρώσων.

Για 33ή ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Η Μαριούπολη βρίσκεται πλέον στα χέρια των Ρώσων, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Την ίδια στιγμή ο Ρομάν Αμπράμοβιτς επιβεβαίωσε τη δηλητηρίαση που υπέστη, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ωστόσο, Αμερικανός αξιωματούχος απέδωσε τα συμπτώματά του σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, με την υπόθεση να εξελίσσεται σε θρίλερ. Για ένα ακόμη 24ωρο η Ρωσία βομβάρδισε Κίεβο, Λουζκ, Ρίβνε και Χάρκοβο.

Με τις μάχες να συνεχίζονται και τους βομβαρδισμούς να μαίνονται, τα βλέμματα στρέφονται στην Τουρκία όπου την Τρίτη (29.03) ξεκινά ένας ακόμη γύρος διαπραγματεύσεων. Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συναντώνται στην Κωνσταντινούπολη, με τον Ζελένσκι να προτίθεται να συζητήσει για «καθεστώς ουδετερότητας». Οποιαδήποτε τέτοια απόφαση, όμως, ξεκαθάρισε ότι θα τη θεσει σε δημοψήφισμα. Βασική επιδίωξη της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας παραμένει η κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ. 

Ο παρακάτω χάρτης του AFP δείχνει τα σημεία όπου έχουν εισβάλλει και συνεχίζουν τις επιθέσεις οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία. 

xartis.jpg

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι συνέβη την 33η ημέρα

22.50 Πού αποδίδουν οι Αμερικανοί τη δηλητηρίαση του Ρομάν Αμπράμοβιτς

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε απόψε ότι οι υπάρχουσες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η ασθένεια που εμφάνισαν ο Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς και τουλάχιστον δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές οφειλόταν σε «περιβαλλοντικούς παράγοντες» και όχι σε δηλητηρίαση. Νωρίτερα, η εφημερίδα Wall Street Journal και ο ερευνητικος ιστότοπος Bellingcat ανέφεραν ότι ο Αμπράμοβιτς και οι διαπραγματευτές εμφάνισαν ύποπτα συμπτώματα έπειτα από μια συνάντηση που είχαν στο Κίεβο. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Reuters: «Οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι ήταν περιβαλλοντικό», προσθέτοντας «π.χ., όχι δηλητηρίαση». Ο ίδιος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, απέφυγε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

22.20 Κατάπαυση του πυρός επιδιώκει στις διαπραγματεύσεις το Κίεβο

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Νμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα ότι ο πιο φιλόδοξος στόχος του Κιέβου στις συνομιλίες με την αντιπροσωπεία της Μόσχας είναι μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας, ανέφερε ότι «το ελάχιστον θα ήταν (συμφωνία) για ανθρωπιστικά ζητήματα και το μέγιστο η επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός», απαντώντας σε ερώτηση για το πλαίσιο του τελευταίου γύρου των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθούν αύριο Τρίτη στην Τουρκία. Οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας αναμένεται να ξεκινήσουν στις 10.30 το πρωί στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης.

22.00 Ρωσικός πύραυλος τίναξε στον αέρα δεξαμενή πετρελαίου

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ρίβνε, στη βορειοδυτική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση κατά την οποία χτυπήθηκε μια δεξαμενή πετρελαίου στην περιοχή.

21.40 Ουκρανία: Ο Τσετσένος Καντίροφ βρίσκεται στη Μαριούπολη

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε σήμερα, επικαλούμενο ρωσικά ΜΜΕ, ότι ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ, στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέβη στη Μαριούπολη, προκειμένου να κινητοποιήσει τα στρατεύματά του, που συμμετέχουν στην επίθεση εναντίον αυτής της μεγάλης πόλης στη νοτιοανατολική Ουκρανία. «Ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ βρίσκεται στη Μαριούπολη για να ενισχύσει το ηθικό των μαχητών μας» δήλωσε ο Ακμέντ Ντουντάγιεφ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Καντίροφ, μετέδωσε το AFP, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

21.22 Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς

Η Ουκρανία διαθέτει «αποδείξεις» ότι οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν χρήση βομβών διασποράς, απαγορευμένων όπλων βάσει των διεθνών συνθηκών, σε δύο περιοχές στον νότο της χώρας, είπε σήμερα η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα.

20.45 Βιτάλι Κλίτσκο: Η Ρωσία απέτυχε να καταλάβει το Κίεβο

«Καταστρέψαμε τον μύθο του ανίκητου ρωσικού στρατού» ανέφερε ο Βιτάλι Κλίτσκο, δήμαρχος του Κιέβου, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ρωσία είχε βασική προτεραιότητα να καταλάβει την ουκρανική πρωτεύουσα. Η συνέχεια ΕΔΩ.

20.32 Η Ρωσία βομβάρδισε αποθήκες με πυρομαχικά στο Ζιτόμιρ στην Ουκρανία

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν μεγάλες αποθήκες πυρομαχικών στην περιοχή Ζιτόμιρ της Ουκρανίας, που χρησιμοποιούνταν για να τροφοδοτούν τον ουκρανικό στρατό που υπερασπίζεται τα περίχωρα της πρωτεύουσας Κιέβου. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες ο ρωσικός στρατός έπληξε 42 ουκρανικούς στόχους.

20.20 Εκπρόσωπος του Ρομάν Αμπράμοβιτς επιβεβαίωσε τη δηλητηρίαση

Η συνέχεια ΕΔΩ

19.40 Οι νεκροί στη Μαριούπολη φθάνουν τις 10.000

Οι νεκροί στη Μαριούπολη μπορεί να φτάνουν ακόμη και τις 10.000, σύμφωνα με μια σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας, αρμόδια για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. «Περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν ενταφιαστεί, όμως εδώ και δέκα ημέρες δεν γίνονται πλέον ταφές, λόγω των συνεχών βομβαρδισμών» ανέφερε η Τατιάνα Λομάκινα, εκτιμώντας ότι «δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα (…) μπορεί να υπάρχουν 10.000 νεκροί».

19.22 Όλαφ Σολτς για Ρωσία: Παραβίασε όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου με την εισβολή στην Ουκρανία   

Η Ρωσία παραβίασε όλους τους κανόνες της διεθνούς τάξης και θα υποστεί η ίδια τις πιο σοβαρές επιπτώσεις, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και τόνισε ότι η εγγύηση ασφάλειας είναι για την Ευρώπη ένα από τα κεντρικά ζητήματα της μεταπολεμικής εποχής, στο οποίο είχε συμφωνήσει και η Μόσχα. Επεσήμανε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές που θα επιτρέψουν τη διεύρυνσή της και ανέφερε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό. «Όλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησαν το 1990 ότι η ανάγκη για εγγύηση ασφάλειας στην Ευρώπη αποτελεί ένα από τα κεντρικά ζητήματα της μεταπολεμικής εποχής. Η Μόσχα παραβίασε όλους τους κανόνες της διεθνούς τάξης. Και σε αυτό μπορεί να υπάρξει μόνο μία απάντηση:

  • Πρώτον, καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο.
  • Δεύτερον, ενισχύουμε τους εαυτούς μας τόσο ώστε να μη συμβεί μια επίθεση εναντίον της ΕΕ ή των χωρών του ΝΑΤΟ, επειδή είμαστε αρκετά ισχυροί ώστε να απαντήσουμε» ξεκαθάρισε ο Σολτς.

Οι δηλώσεις από τον Γερμανό καγκελάριο για τη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα 'Αντερσον. Απευθυνόμενος στην κυρία Άντερσον, ο Όλαφ Σολτς υποσχέθηκε άμεση συμπαράσταση, σε περίπτωση που η Σουηδία δεχτεί επίθεση από τη Ρωσία.

19.15 Έκκληση Γκουτέρες (ΟΗΕ) για «ανθρωπιστική εκεχειρία» στην Ουκρανία

Τα Ηνωμένα Έθνη θα επιδιώξουν την επίτευξη «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Σύμφωνα με ενημέρωση από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Γκουτέρες ζήτησε από τον Μάρτιν Γκρίφιθς (αρμόδιο του Οργανισμού για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις) να διερευνήσει το συντομότερο δυνατόν με τις εμπλεκόμενες πλευρές την πιθανότητα συμφωνιών για μια ανθρωπιστική εκεχειρία στην Ουκρανία. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε πως η ανθρωπιστική εκεχειρία θα επιτρέψει να σημειωθεί πρόοδος στις διαβουλεύσεις σε πολιτικό επίπεδο, με σκοπό την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας βασισμένης στις αρχές της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.

19.08 Φινλανδία: Η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων ανέστειλε όλα τα δρομολόγια από και προς τη Ρωσία

Η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Φινλανδίας (VR) ανακοίνωσε σήμερα τη διακοπή όλων των δρομολογίων προς και από τη Ρωσία, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Νωρίτερα σήμερα, οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν ότι οι αποστολές εμπορευμάτων προς τη Φινλανδία είχαν σταματήσει από το Σάββατο, αφού η VR Group είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχόταν εμπορευματικές αμαξοστοιχίες λόγω των οικονομικών κυρώσεων.

18.50 Το Αζερμπαϊτζάν προσφέρθηκε να παράσχει καύσιμα για τη σπορά, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι μίλησε σήμερα με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, και τον ευχαρίστησε επειδή του πρόσφερε καύσιμα για την σπορά στη χώρα του. Στην ανάρτησή του στο Twitter, ο Ζελένσκι δεν έδωσε καμία άλλη λεπτομέρεια για τα καύσιμα αυτά.

18.30 Wall Street Journal: Αναφορές ότι ο Αμπράμοβιτς και Ουκρανοί διαπραγματευτές δηλητηριάστηκαν

Η συνέχεια ΕΔΩ

18.00 Το σχέδιο 10 σημείων της ΕΕ για την προσφυγική κρίση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα σχέδιο 10 σημείων για την υλοποίηση της επιχειρησιακής φάσης του προσφυγικού κύματος από την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, προσερχόμενη στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ. Η Επίτροπος ανέφερε ότι οι προσφυγικές ροές από την Ουκρανία προς την ΕΕ έχουν αρχίσει να μειώνονται. Σήμερα καταγράφονται περίπου 50.000 αφίξεις την ημέρα, έναντι περίπου 200.000 αφίξεων ημερησίως στην κορύφωση της κρίσης. Ωστόσο, η Ίλβα Γιόχανσον υπογράμμισε ότι χρειάζεται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω. «Όλα τα κράτη-μέλη υποδέχτηκαν πρόσφυγες και τώρα χρειαζόμαστε μεγαλύτερο συντονισμό για να στηριχθούν οι χώρες που έχουν δεχτεί τους περισσότερους, αλλά και για να βοηθηθούν οι ίδιοι οι πρόσφυγες», ανέφερε η Επίτροπος, σημειώνοντας ότι γίνονται προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί και ο κίνδυνος της εμπορίας ανθρώπων.

17.50 Οι Ρώσοι απομάκρυναν στρατεύματα από την Ουκρανία στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης

Ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ρωσικών στρατιωτικών τμημάτων αναγκάστηκε να βγει από την Ουκρανία και να επιστρέψει στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία για να αποκαταστήσει τη μαχητική του ικανότητα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξέαντερ Μοτουζιάνικ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης. Όπως μετέδωσε το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform, ο Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε: «Μπορώ να πω ότι ρωσικός στρατός αναγκάστηκε να αποσύρει έναν αρκετό μεγάλο αριθμό στρατιωτικών τμημάτων, στρατεύματα του, εκτός των ορίων της Ουκρανίας, στο έδαφος της Ρωσίας ή της Λευκορωσίας, με σκοπό να επανακτήσουν την μάχιμη ικανότητα τους, να προμηθευτούν πολεμοφόδια, καθώς με τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτουν σε ορισμένες περιοχές, ο ρωσικός στρατός δεν μπορεί πλέον να πραγματοποιήσει επιθετικές ενέργειες».

17.25 Οι Ρώσοι ελέγχουν τη Μαριούπολη - Η δήλωση από τον δήμαρχο της πόλης

Η συνέχεια ΕΔΩ

17.10 Σε ουκρανικά χέρια ξανά η πόλη Ιρπίν (περιφέρεια Κίεβο)

Ο δήμαρχος του Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης, που αποτέλεσε ένα από τα κύρια σημεία των μαχών με τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στην πρωτεύουσα. «Έχουμε καλά νέα σήμερα, το Ιρπίν απελευθερώθηκε» ανέφερε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Μαρκούσιν σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Telegram. Και πρόσθεσε: «Κατανοούμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις εναντίον της πόλης μας και θα την υπερασπιστούμε με θάρρος».

16.30 Ο ουκρανικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο ενός μικρού χωριού στα περίχωρα του Χαρκόβου στην Ανατολική Ουκρανία

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο ενός μικρού χωριού στα ανατολικά περίχωρα του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, διαπίστωσε σήμερα δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξάγουν επιχειρήσεις εκκαθάρισης στα σπίτια που καταστράφηκαν στο Μάλα Ρόγκαν, ένα μικρό χωριό σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων ανατολικά του Χαρκόβου, απ' όπου εκδίωξαν τα ρωσικά στρατεύματα.

16.05 Ρωσία: Απέλαση τριών Σλοβάκων διπλωματών

Η Ρωσία ανακοίνωσε την απέλαση τριών Σλοβάκων διπλωματών, σε απάντηση αντίστοιχης πρόσφατης απόφασης της Σλοβακίας για την απέλαση τριών Ρώσων διπλωματών.

15.48 Πέντε Ρώσοι διπλωμάτες απελαύνονται από τη Βόρεια Μακεδονία

Στην απέλαση πέντε Ρώσων διπλωματών προχωρά η Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, προσεκλήθη σήμερα στο υπουργείο ο πρέσβης της Ρωσίας στα Σκόπια Σεργκέι Μπαζντίκιν και του επιδόθηκε ρηματική διακοίνωση, με την οποία πέντε υπάλληλοι της ρωσικής πρεσβείας χαρακτηρίζονται personae non gratae.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, οι πέντε Ρώσοι διπλωμάτες που θα απελαθούν προέβαιναν σε δραστηριότητες αντίθετες προς τη Συνθήκη της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις και ως εκ τούτου πρέπει να εγκαταλείψουν την επικράτεια της Βόρειας Μακεδονίας εντός πέντε ημερών.

15.15 Αναστέλλει την έκδοσή της η Novaya Gazeta

Η ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την έκδοσή της έως το τέλος της «ειδικής επιχείρησης» στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Novaya Gazeta στην ιστοσελίδα της, η Roskomnadzor (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εποπτείας Επικοινωνιών, Τεχνολογίας Πληροφορικής και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης) εξέδωσε μια δεύτερη προειδοποίηση εναντίον του Μέσου και αυτό οδήγησε στην απόφαση της αναστολής των εργασιών.

14.45 Το ένα τρίτο των κατοίκων του Χαρκόβου έχει εκκενώσει την πόλη

Πάνω από το 30% των κατοίκων του Χάρκοβο έχουν πλέον εγκαταλείψει την πόλη, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Ihor Terekhov. 

14.16 Interfax: Οι συνομιλίες ξεκινούν την Τρίτη στην Τουρκία

Οι συνομιλίες στην Τουρκία θα ξεκινήσουν στις 10:00 το πρωί της Τρίτης, μετέδωσε το ειδησεογραφικό δίκτυο Interfax, επικαλούμενο τον Ουκρανό διαπραγματευτή Ντέιβιντ Αραχαμίγια. Και οι δύο πλευρές θα φτάσουν αργότερα τη Δευτέρα. Ο Αραχαμίγια είχε προηγουμένως δηλώσει ότι ο τελευταίος γύρος συνομιλιών θα μπορούσε να ξεκινήσει τη Δευτέρα.

13.57 Η Ουκρανία υπολογίζει το κόστος του πολέμου σε πάνω από 560 δισ. δολάρια

Ο πόλεμος της Ρωσίας έχει κοστίσει μέχρι στιγμής στην Ουκρανία ζημιές αξίας 564,9 δισ. δολαρίων σε υποδομές, απώλεια οικονομικής ανάπτυξης και άλλους παράγοντες, δήλωσε η υπουργός Οικονομίας της χώρας.  Η Γιούλια Σβιρυντένκο ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook ότι οι μάχες κατέστρεψαν ή είχαν καταστρέψει 8.000 χιλιόμετρα δρόμων και 10 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κατοικιών.

13.41 Κρεμλίνο: Η Μόσχα επεξεργάζεται τρόπους για την πληρωμή των εξαγωγών φυσικού αερίου σε ρούβλια

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία επεξεργάζεται μεθόδους για να δεχθεί πληρωμές σε ρούβλια για τις εξαγωγές φυσικού αερίου και θα λάβει αποφάσεις σε εύλογο χρόνο αν οι ευρωπαϊκές χώρες αρνηθούν να πληρώσουν σε ρωσικό νόμισμα.

13.15 Ουκρανικό ΓΕΣ: 17.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί

Για απώλειες περίπου 17.000 Ρώσων στρατιωτών έως τώρα στην Ουκρανία κάνει λόγο το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του ουκρανικού ΓΕΣ, το Κίεβο έχει καταστρέψει 123 ρωσικά αεροσκάφη, 127 ελικόπτερα, 586 τανκς, 1.694 οπλισμένα οχήματα, 66 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 73 τάνκερ και 7 σκάφη. 

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, έχουν καταστραφεί τουλάχιστον 302 ρωσικά συστήματα πυροβολικού, 95 εκτοξευτήρες ρουκετών και 54 συστήματα αεράμυνας.

12.57 Κρεμλίνο: Οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία στην Τουρκία είναι πιθανόν να ξεκινήσουν αύριο

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία στην Τουρκία είναι πιθανόν να ξεκινήσουν αύριο και είναι σημαντικό να διεξαχθούν τετ α τετ παρά την απουσία προόδου μέχρι σήμερα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν κατά την διάρκεια χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας για την διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, με την Αγκυρα να ελπίζει ότι μπορεί να οδηγήσουν σε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει γίνει πρόοδος σχετικά με την προοπτική συνάντησης ανάμεσα στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Βλαντίμιρ Πούτιν και ότι μέχρι σήμερα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ομάδες της Ουκρανίας και της Ρωσίας δεν έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο.

12.34 Κίεβο: Μικρότερη πλέον η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας

Τον περιορισμό των ωρών κατά τις οποίες απαγορεύεται κάθε νύχτα η κυκλοφορία στο Κίεβο ανακοίνωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο.

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα, με δεδομένη και τη μεγαλύτερη ημέρα μετά την εαρινή ισημερία, η απαγόρευση θα ισχύει από τις 9 το βράδυ ως τις 6 το πρωί, αντί για τις 8 το βράδυ έως τις 7 το πρωί μέχρι και την Κυριακή.

12.15 Απορρίπτει συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι το Κρεμλίνο

Αρνητικός στο ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν – Ζελένσκι εμφανίστηκε ο Σεργκέϊ Λαβρόφ.

Σε σημερινές του δηλώσεις ανέφερε ότι μία πιθανή συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να ανταλλάξουν απόψεις θα ήταν αντιπαραγωγική.

11.50 ΟΗΕ: Εφθασαν τους 1.119 οι νεκροί άμαχοι

Η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε την Κυριακή (27/03) ότι 1.119 άμαχοι έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί στην Ουκρανία και 1.790 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Μεταξύ των επιβεβαιωμένων νεκρών βρίσκονται 99 παιδιά, ενώ 126 έχουν τραυματιστεί.

Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερος, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς οι πληροφορίες από ορισμένες περιοχές όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες (όπως η πολιορκιμένη Μαριούπολη) φθάνουν πολύ αργά ενώ ορισμένες πληροφορίες εξακολουθούν να χρειάζονται επιβεβαίωση.

11.34 Ουκρανία: Το Τσερνίχιβ χωρίς νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό ρεύμα

Οι εκτεταμένες καταστροφές έχουν αφήσει χωρίς νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό ρεύμα τον πληθυσμό του Τσερνίχιβ, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να περικυκλώνουν την πόλη αυτή στη βόρεια Ουκρανία.

Η παροχή φυσικού αερίου εξακολουθεί να λειτουργούν εν μέρει, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της περιφερειακής κυβέρνησης.

Η υποδομή της πόλης καταστράφηκε από "έντονες μάχες", αλλά βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για την επιδιόρθωση των ζημιών, έγραψε το Σάββατο στο Telegram ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης Βιατσεσλάβ Τσάους.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την Τσερνίχιβ στον ουκρανικό βορρά για κάποιο καιρό. Κεντρικός δρόμος της πόλης, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, οδηγεί στο Κίεβο.

11.03 Δήμαρχος Μαριούπολης: 160.000 άμαχοι έχουν παγιδευτεί στην πόλη

Η Μαριούπολη βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής και πρέπει να εκκενωθεί πλήρως, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Σύμφωνα με το Reuters, ο δήμαρχος τόνισε ότι 160.000 άμαχοι έχουν παγιδευτεί στην πόλη χωρίς ρεύμα και θέρμανση.

Περίπου 26 λεωφορεία περίμεναν για να πάρουν πολίτες, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν είχαν δώσει άδεια για ασφαλή διέλευση, είπε. «Η Ρωσική Ομοσπονδία παίζει μαζί μας», πρόσθεσε.

10.34  Η Τουρκία θα μπορούσε να είναι μεταξύ των χωρών που θα προσφέρουν στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας

Η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών που θα μπορούσαν να προσφέρουν εγγυήσεις ασφαλείας στο Κίεβο ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος..

«Η Τουρκία είναι μεταξύ εκείνων των χωρών που θα μπορούσαν να γίνουν εγγυητές της ασφάλειάς μας στο μέλλον», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, Ιχόρ Ζόβκβα,

10.15 Χαμηλές προσδοκίες από τις συνομιλίες

Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν περιμένει κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα από τις σημερινές διαπραγματεύσεις των αντιπροσωπειών στην Τουρκία.

«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη στα κύρια ζητήματα», δήλωσε ο Βαντίμ Ντενισένκο.

09.45  Δήμαρχος της Μαριούπολης: Παραμένει στα χέρια της Ουκρανίας η πόλη

Ο δήμαρχος της πολιορκημένης ουκρανικής πόλης Μαριούπολης είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν τον έλεγχο της πόλης παρά το γεγονός ότι περίπου ο μισός πληθυσμός της έχει φύγει, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν περαιτέρω προς το κέντρο του λιμανιού. Σε συνέντευξή του στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Unian, ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο επεσήμανε ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν καταστρέψει την παροχή ρεύματος και νερού της πόλης νωρίς κατά την επίθεσή τους. 

09.15 Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Αμετάβλητη η διάθεση των ρωσικών δυνάμεων

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε την τελευταία του έκθεση για την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε «καμία σημαντική αλλαγή» στις διαθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία τις τελευταίες 24 ώρες.

«Τις τελευταίες 24 ώρες δεν υπήρξε καμία σημαντική αλλαγή στις διαθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στην κατεχόμενη Ουκρανία. Οι συνεχιζόμενες ελλείψεις υλικοτεχνικής υποστήριξης έχουν επιδεινωθεί από τη συνεχιζόμενη έλλειψη ορμής και ηθικού μεταξύ του ρωσικού στρατού και από τις επιθετικές μάχες από τους Ουκρανούς. Η Ρωσία έχει κερδίσει περισσότερο έδαφος στο νότο, κοντά στη Μαριούπολη, όπου συνεχίζονται σφοδρές μάχες καθώς η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει το λιμάνι»,

09.00 Αποχώρησαν οι ρωσικές δυνάμεις από την πόλη όπου ζουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Τσερνόμπιλ

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από την ουκρανική πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν οι εργαζόμενοι του παροπλισμένου πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ, αφού επιθεώρησαν την περιοχή, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης νωρίς σήμερα το πρωί.

Το Σάββατο ο Ολεξάντρ Παβλιούκ κυβερνήτης της περιφέρειας όπου βρίσκεται το Σλάβουτιτς είχε ανακοινώσει ότι ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη η οποία βρίσκεται ακριβώς έξω από την ζώνη ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί γύρω από το Τσερνόμπιλ, όπου το 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία.

«Ολοκλήρωσαν το έργο τους όποτε αποχώρησαν», επεσήμανε ο Γιούρι Φομίτσεφ, δήμαρχος της πόλης σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο.

«Επιθεώρησαν την πόλη, σήμερα ολοκλήρωσαν το έργο τους και αποχώρησαν. Δεν υπάρχει κανένας (Ρώσος στρατιώτης) στην πόλη αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Ο Φομίτσεφ, που στο βίντεο εμφανίζεται να κάθεται μπροστά από δύο σημαίες: μία της Ουκρανίας και μία της ΕΕ, πρόσθεσε ότι συνεχίζει να εργάζεται και δεν συνεργάζεται με τους Ρώσους.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Παβλιούκ είχε επισημάνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν απαγάγει τον δήμαρχο.

08.45 Γερμανία: Κρατίδια καθιστούν ποινικό αδίκημα τη χρήση του φιλορωσικού συμβόλου «Z»

Αρκετά γερμανικά κρατίδια διεμήνυσαν ότι η δημόσια χρήση του συμβόλου «Z», που χρησιμοποιείται ως ένδειξη υποστήριξης στη ρωσική «νίκη» στον πόλεμο στην Ουκρανία, θα είναι στο εξής ποινικό αδίκημα.

Η αξιωματούχος («γερουσιάστρια») που είναι αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών στην κρατιδιακή κυβέρνηση του Βερολίνου, η Ίρις Σπράνγκερ, εξήγησε σε δηλώσεις της που δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Tagesspiegel ότι «σε περιπτώσεις που αποδεικνύεται ότι η χρήση του λευκού ‘Z’ συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως σε ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, αυτό φυσικά σημαίνει υποστήριξη του επιθετικού πολέμου. Αυτό θα είναι ποινικά κολάσιμο και θα επεμβαίνουμε αμέσως».

Η κυρία Σπράνγκερ επικαλέστηκε το άρθρο 140 του ποινικού κώδικα, που καθιστά ποινικά κολάσιμη τη χρήση ορισμένων συμβόλων και επισύρει ποινές ως και τριών ετών φυλάκισης ή/και χρηματικά πρόστιμα.

08.30 Τα σχολεία στο Κίεβο θα ανοίξουν ξανά μέσω τηλεκπαίδευσης

Οι μαθητές στην πρωτεύουσα Κίεβο θα μπορούν να ξαναρχίσουν το σχολείο σήμερα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Ο δήμαρχος του Κιέβου ανακοίνωσε την επαναλειτουργία την Κυριακή, λέγοντας ότι τα μαθήματα θα είναι «πιο προσαρμοσμένα στις τρέχουσες συνθήκες».

08.15 Το Κίεβο αξιώνει να αναπτυχθεί ειδική αποστολή του ΟΗΕ για τη φύλαξη του Τσερνόμπιλ

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να κηρύξει σε ειδικό καθεστώς προστασίας το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

Η Ιρίνα Βέρεστσουκ υποστήριξε ότι πρέπει να σταλεί ειδική αποστολή του ΟΗΕ για να αναλάβει τη φύλαξη της περιοχής, κατά την εφημερίδα Ουκράινσκα Πράβντα.

«Σε ό,τι αφορά την πυρηνική ασφάλεια, οι ανεύθυνες και αντιεπαγγελματικές ενέργειες του στρατού της Ρωσίας εγείρουν σοβαρή απειλή όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για εκατοντάδες εκατομμύρια άλλους Ευρωπαίους», επιχειρηματολόγησε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

08.00 Η Ρωσία μεταφέρει κι άλλους πυραύλους στη Λευκορωσία 

Ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέες πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία και μεταφέρει πυραύλους σε εξέδρες εκτόξευσης στη Λευκορωσία, ανέφερε το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα το ουκρανικό γενικό επιτελείο, επικαλούμενο πληροφορίες που έλαβε.

Οι πύραυλοι προορίζονται για συστήματα Ισκαντέρ μονάδων που έχουν αναπτυχθεί κοντά στο Καλίνκαβιτσι, στη νοτιοανατολική Λευκορωσία, σύμφωνα με το επιτελείο.

Η πληροφορία που δημοσιοποίησε το ουκρανικό επιτελείο είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

07.45 Ο Ζελένσκι προειδοποιεί τους Ουκρανούς εναντίον κάθε συνεργασίας με τη Ρωσία, μιλά για «προδότες»

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε τους συμπατριώτες του εναντίον κάθε συνεργασίας με τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.

Σε διάγγελμά του το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους απηύθυνε αυστηρό μήνυμα πως τους «φαινομενικά ανόητους» οι οποίοι είπε πως συνεργάζονται με τον ρωσικό στρατό.

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτοί (σ.σ. οι Ρώσοι) απορρίπτουν ακόμη και τον δικό τους λαό. Τι νομίζετε πως θα κάνουν με τους ξένους προδότες;»

Διεμήνυσε στους Ουκρανούς που το σκέφτονται να επανεξετάσουν τη στάση τους. «Ξέρω όμως ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν πολυσκέφτονται τα πράγματα».

«Αλλιώς δεν θα γίνονταν προδότες».

07.30 Νέες αεροπορικές επιδρομές, το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία για «απάνθρωπες» τακτικές

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για νέα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας σε αρκετές πόλεις το βράδυ της Κυριακής.

Η πρωτεύουσα Κίεβο και οι πόλεις Λουζκ, Ρίβνε και Χάρκοβο ήταν ανάμεσα σε αυτές όπου ακούστηκαν πολλαπλές ισχυρές εκρήξεις. Χώρος αποθήκευσης καυσίμων βρίσκεται στις φλόγες στο Λουζκ (βορειοδυτικά).

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

 

Φινλανδία: Η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων ανέστειλε όλα τα δρομολόγια από και προς τη Ρωσία

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ