Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ηχούν οι σειρήνες σε αρκετές πόλεις

99 παιδιά νεκρά σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
15’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων
Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων © EPA/ATEF SAFADI

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζονται οι επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί στην πόλη Λβιβ - Αγωνία για τους αμάχους στη Μαριούπολη.

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινά τη Δευτέρα, στην Κωνσταντινούπολη, με τον Ζελένσκι να προτίθεται να συζητήσει για «καθεστώς ουδετερότητας». Οι Ρώσοι εξακολουθούν να χτυπούν κρίσιμες υποδομές σε μεγάλες πόλεις.

Από το απόγευμα του Σαββάτου (26/3) συνεχείς είναι οι βομβαρδισμοί στην πόλη Λβιβ. Την ίδια ώρα, 100.000 άμαχοι εκτιμάται ότι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη, που έχει δεχθεί τα ισχυρότερα πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις. 

 

Ο παρακάτω χάρτης του AFP δείχνει τα σημεία όπου έχουν εισβάλλει και συνεχίζουν τις επιθέσεις οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία. 

xartis_afp.jpg

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η 32η ημέρα από τη ρωσική εισβολή

00.30 Βρετανία: Η Ρωσία συνεχίζει τον αποκλεισμό των ακτών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας συνεχίζει να επιβάλει από απόσταση αποκλεισμό των ακτών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, να την αποκόπτει από τη μεταφορά εμπορευμάτων που γίνεται θαλάσσια, σημείωσε την Κυριακή η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας.

00.00 Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει αντιπυραυλική ασπίδα

Η κυβέρνηση της Γερμανίας εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη επίθεση από τη Ρωσία, δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αργά το βράδυ της Κυριακής.

«Αυτό είναι ασφαλώς ένα από τα θέματα που συζητάμε, κι υπάρχει λόγος», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD ερωτηθείς εάν και κατά πόσον η χώρα θα αγοράσει σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας ανάλογο με αυτό του Ισραήλ, που είναι γνωστό με την ονομασία Σιδηρούς Θόλος.

23.30 Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Όλεγκ Ντεριπάσκα προειδοποιεί για έναν μακρύ πόλεμο

Ο Ρώσος μεγιστάνας του αλουμινίου Όλεγκ Ντεριπάσκα δήλωσε σήμερα ότι η ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Βαρσοβία δείχνει πως ενός είδους «διαβολεμένη ιδεολογική κινητοποίηση» βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε μια μακρά σύρραξη στην Ουκρανία.

23.00 Ζελένσκι: Ρώσοι επιχειρηματίες πρόσφεραν τη βοήθειά τους στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι διάφοροι Ρώσοι επιχειρηματίες πρότειναν να δώσουν χρήματα για να βοηθήσουν την Ουκρανία, ιδίως για να στηρίξουν τον στρατό της.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης ο Ζελένσκι δήλωσε πως έχει δεχθεί «μηνύματα» από Ρώσους επιχειρηματίες, μεταξύ αυτών ο δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς, ένας στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, που βρίσκεται στο στόχαστρο κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία.

22.30 Αναφορές για σειρήνες και εκρήξεις σε πόλεις της Ουκρανίας

Δημοσιογράφοι και ανταποκριτές διεθνών Μέσων σε αναρτήσεις τους ανέφεραν ότι ηχούν σειρήνες και σημειώνονται εκρήξεις σε Κίεβο, Λβιβ και άλλες πόλεις.

21.30 #StopWar: Η Ελλάδα συμμετείχε στη διεθνή συναυλία για την Ουκρανία

Η πλατεία Κοτζιά στην Αθήνα έγινε μέρος μιας διεθνούς φιλανθρωπικής συναυλίας - τηλεμαραθωνίου για τη στήριξη της Ουκρανίας και τον τερματισμό του πολέμου.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα ταυτόχρονα σε 20 πλατείες μεγάλων πόλεων και πρωτευουσών σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε εδώ η συνέχεια

21.00 Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει το καθεστώς ουδετερότητας ως μέρος της ειρηνευτικής συμφωνίας

Η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη να συζητήσει να υιοθετήσει ένα καθεστώς ουδετερότητας, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, όμως θα έπρεπε αυτό να το εγγυηθούν τρίτα μέρη και να τεθεί σε δημοψήφισμα, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μια συνέντευξη που προβλήθηκε σήμερα.

«Εγγυήσεις ασφαλείας και ουδετερότητα, μη πυρηνικό καθεστώς του κράτους μας. Είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Πρόκειται για το σημαντικότερο σημείο», σημείωσε ο Ζελένσκι.

20.00 Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι στο πλευρό της Ουκρανίας

Τη δέσμευση ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και να υποδέχεται πρόσφυγες επικαιροποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμα του στον διεθνή μαραθώνιο που διεξάγεται από την Πολωνία για την Ουκρανία.

Μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον διεθνή τηλεμαραθώνιο για την Ουκρανία

19.30 Η Ουκρανία φοβάται επιδείνωση της κατάστασης στη Μαριούπολη

Το Κίεβο φοβάται για μια επιδείνωση της κατάστασης στη Μαριούπολη και στην ανατολική Ουκρανία, έπειτα από την ανακοίνωση της Μόσχας, την Παρασκευή, ότι θα «επικεντρωθεί στις προσπάθειές της για την απελευθέρωση του Ντονμπάς», δήλωσε σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

18.35 Οι αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα έχουν συνομιλίες στην Τουρκία

Νέος γύρος διπλωματικών επαφών ανάμεσα σε αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία από αύριο έως την Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το βρετανικό SkyNews, επικαλούμενο δηλώσεις του  Ουκρανού διαπραγματευτή Ντέιβιντ Αραχαμία.

18.15 Έτοιμοι να πολεμήσουν δηλώνουν οι μισοί Ουκρανοί

Σχεδόν οι μισοί Ουκρανοί, ηλικίας από 18 ως 55 ετών, δηλώνουν έτοιμοι να πάρουν άμεσα μέρος στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στη χώρα τους, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενήργησαν ευρωπαίοι ερευνητές παρά τους περιορισμούς που θέτει ο πόλεμος.

Σε ό,τι αφορά τους άνδρες το ποσοστό ανέρχεται σε περίπου 70%, ενώ πλησιάζει το 30% το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του ερευνητικού ινστιτούτου για την ειρήνη του Όσλο με την υποστήριξη της ουκρανικής εταιρείας δημοσκοπήσεων Info Sapiens.

18.00 ΟΗΕ: Πάνω από 1.100 άμαχοι νεκροί

Η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε την Κυριακή (27/03) ότι 1.119 άμαχοι έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί στην Ουκρανία και 1.790 έχουν τραυματιστεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα.

Περί τα 15 κορίτσια και 32 αγόρια, καθώς και 52 παιδιά των οποίων δεν έχει γίνει γνωστό το φύλο, συγκαταλέγονται στους νεκρούς, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη σε ανακοίνωσή τους που αφορά την περίοδο από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου μέχρι τα μεσάνυχτα της 26ης Μαρτίου.

16:00 Η κρατική πολωνική τηλεόραση διοργανώνει διεθνή τηλεμαραθώνιο για την Ουκρανία

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Πολωνίας TVP ανακοίνωσε ότι θα μεταδώσει σήμερα μια εκπομπή με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση της Ουκρανίας και ότι το πρόγραμμα αυτό θα είναι στα αγγλικά και θα μεταδοθεί σε πάνω από 20 χώρες.

Η ειδική εκπομπή έχει τίτλο "Σώστε την Ουκρανία#ΣταματήστεΤονΠόλεμο" και στόχο της τη συγκέντρωση "χρημάτων για τα θύματα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία", όπως εξηγεί σε δελτίο Τύπου το δίκτυο TVP World, το αγγλόφωνο παράρτημα της κρατικής πολωνικής τηλεόρασης.

Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται ακόμη ότι η μετάδοσή της θα ξεκινήσει στις 18:30 ώρα Ελλάδος και θα έχει διάρκεια δύο ώρες.

Στον τηλεμαραθώνιο θα συμμετάσχουν πολωνοί και ουκρανοί παρουσιαστές, αλλά και ο ουκρανός θρύλος του ποδοσφαίρου Αντρέι Σεβτσένκο και "εκπρόσωποι των ποδοσφαιρικών ομάδων Τότεναμ και Ρεάλ Μαδρίτης", σημειώνει το TVP World.

Μεταξύ των καλλιτεχνών που θα εμφανιστούν είναι οι βρετανοί Fatboy Slim και Κρεγκ Ντέιβιντ, οι νικητές της Γιουροβίζιον Σαλβαδόρ Σομπράλ και Νέτα και η Ουκρανή Ρουσλάνα.

15:27 Μπλίνκεν: Οι προσπάθειες του Ισραήλ να διαμεσολαβήσει στον πόλεμο στενά συντονισμένες με τις ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, χαρακτήρισε την Κυριακή τις προσπάθειες του Ισραήλ να μεσολαβήσει για τον τερματισμό της σύγκρουσης Ουκρανίας-Ρωσίας ως σημαντικές και «στενά συντονισμένες» με την Ουάσιγκτον.

Ο Blinken έκανε τις παρατηρήσεις του κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Naftali Bennett.

15:25 Η Ρωσία περιόρισε την πρόσβαση στην ιστοσελίδα της γερμανικής Bild

Η ρωσική ρυθμιστική αρχή για τα μέσα επικοινωνίας περιόρισε την πρόσβαση στην ιστοσελίδα της γερμανικής ταμπλόιντ εφημερίδας Bild έπειτα από αίτημα του γραφείου του γενικού εισαγγελέα, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

15:16 Πάπας Φραγκίσκος: Εντείνει τις εκκλήσεις για διαπραγματεύσεις

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει εντείνει τις εκκλήσεις του για διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία. Ο πάπας Φραγκίσκος είπε στο κοινό στην πλατεία του Αγίου Πέτρου την Κυριακή ότι «αυτός ο σκληρός και παράλογος πόλεμος» συνεχίζεται μετά από περισσότερο από ένα μήνα, αντιπροσωπεύοντας «μια ήττα για όλους».

Εκφράζει τη λύπη του που οι γονείς θάβουν τα παιδιά τους, «οι ισχυροί αποφασίζουν και οι φτωχοί πεθαίνουν». Για άλλη μια φορά, δεν ανέφερε ονομαστικά τη Ρωσία ως επιτιθέμενο, ανέφερε το Associated Press.

15:06 Μακρόν: Αποστάσεις από τον Μπάιντεν για το «χασάπης ο Πούτιν»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, πήρε σήμερα αποστάσεις από τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στην οποία χαρακτήρισε «χασάπη» τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Δεν θα χρησιμοποιούσα αυτές τις λέξεις», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του στο France 3 και πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα για να σταματήσει η κλιμάκωση της κατάστασης», έτσι ώστε να υπάρχει ελπίδα να σταματήσει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επιπλέον, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στο France 3 ότι θεωρεί καθήκον του «να επιτύχει πρώτα μια κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων με διπλωματικά μέσα. Αν θέλουμε να το πετύχουμε αυτό, δεν μπορούμε να κλιμακώσουμε ούτε στα λόγια ούτε στις πράξεις».


14:49 Ο Ερυθρός Σταυρός απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι απελαύνει Ουκρανούς στη Ρωσία

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας ότι άνοιξε γραφείο στη ρωσική πόλη Ροστόφ-ον-Ντον και διευκολύνει την απέλαση Ουκρανών πολιτών στη Ρωσία.

Η ΔΕΕΣ εξέδωσε την ανακοίνωση ως απάντηση σε «ψευδείς πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο», ότι βοηθούσε τη Ρωσία να μετακινήσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους έξω από τη χώρα.

«Δεν βοηθάμε ποτέ στην οργάνωση ή τη διεξαγωγή αναγκαστικών εκκενώσεων. Αυτό ισχύει στην Ουκρανία. Αυτό ισχύει για οπουδήποτε εργαζόμαστε σε όλο τον κόσμο. Δεν θα υποστηρίζαμε καμία επιχείρηση που αντίκειται στη θέληση των ανθρώπων», τόνισε ο Ερυθρός Σταυρός. 

14:20 «Στο Κίεβο οι πολίτες πίνουν νερό αποχέτευσης»

Η Ουκρανή βουλευτής, Λέσια Βασιλένκο, δήλωσε ότι οι άνθρωποι λιμοκτονούν και αναγκάζονται να πίνουν νερό αποχέτευσης στο Κίεβο, καθώς η κατάσταση σε ολόκληρη τη χώρα επιδεινώνεται.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο Times, ο Βασιλένκο είπε ότι το Κίεβο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει επιθέσεις και να υποφέρει από έλλειψη τροφίμων, ενώ οι άνθρωποι «αναγκάζονται να μένουν σε υπόγεια και σταθμούς του μετρό».

«Οι άνθρωποι στην πραγματικότητα λιμοκτονούν χωρίς φαγητό και πίνουν νερό αποχέτευσης. Στη Μαριούπολη, χιλιάδες άνθρωποι απελαύνονται βίαια πέρα ​​από τα σύνορα στη Ρωσία , προφανώς για να είναι ασφαλείς, αλλά στη συνέχεια αποστέλλονται προς άγνωστη κατεύθυνση και κανείς δεν τους ακούει ξανά. Οι φρικαλεότητες, λοιπόν, είναι ίδιες παντού».

13:59 Συναυλία στο μετρό του Χαρκόβου που αποτελεί αυτοσχέδιο καταφύγιο

Μουσικοί στο Χάρκοβο πραγματοποίησαν συναυλία σε σταθμό του μετρό, ο οποίος χρησιμοποιείται ως αυτοσχέδιο καταφύγιο.

Η συναυλία σηματοδότησε την ημέρα έναρξης του Φεστιβάλ Μουσικής του Χάρκοβο. 

"La música no se detiene": músicos ofrecen concierto en Kharkiv en medio de la guerra en Ucrania

13:33 Άγκυρα: Η Τουρκία και άλλες χώρες πρέπει να συνεχίσουν να συνομιλούν με τη Ρωσία για να βοηθήσουν να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η Τουρκία και άλλες χώρες πρέπει να συνεχίσουν να συνομιλούν με τη Ρωσία για να βοηθήσουν να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο τούρκος προεδρικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι το Κίεβο χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

«Αν όλοι κόψουν τις γέφυρες με τη Ρωσία τότε ποιός θα μιλάει με εκείνους τελικά; Οι Ουκρανοί πρέπει να έχουν στήριξη με κάθε δυνατό μέσο ώστε να μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους...αλλά το ζήτημα της Ρωσίας πρέπει να ακούγεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», δήλωσε από το διεθνές φόρουμ της Ντόχα ο Ιμπραχίμ Καλίν.

13:20 Η Ρωσία επιχειρεί να χωρίσει στα δύο την Ουκρανία

Η Ρωσία επιχειρεί να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο για να δημιουργήσει μια περιοχή που θα ελέγχει η Μόσχα έχοντας αποτύχει να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ουκρανικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

"Στην πραγματικότητα είναι μια απόπειρα να δημιουργηθεί μια Βόρεια και μια Νότια Κορέα στην Ουκρανία", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κιρίλο Μπουντάνοφ και πρόσθεσε ότι η Ουκρανία σύντομα θα ξεκινήσει ανταρτοπόλεμο στο κατεχόμενο από τη Ρωσία έδαφος.

12:09 Μπλίνκεν:  Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάποια στρατηγική για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μετά τη δήλωση του πρόεδρου Τζο Μπάιντεν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία».

«Νομίζω πως ο πρόεδρος, ο Λευκός Οίκος, εξήγησε χθες βράδυ, πολύ απλά, πως δεν μπορεί να επιτραπεί στον πρόεδρο Πούτιν να διεξάγει πόλεμο ή να εμπλακεί σε επίθεση εναντίον της Ουκρανίας ή οποιουδήποτε άλλου», είπε ο Μπλίνκεν στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ιερουσαλήμ.

«Όπως ξέρετε, και όπως μας έχετε ακούσει να λέμε κατ΄επανάληψη, δεν έχουμε μια στρατηγική αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία -- ή οπουδήποτε αλλού ως προς αυτό».

11:37 Ρωσία: Η ουκρανική πόλη Λβιβ επλήγη με πυραύλους κρουζ

Η Ρωσία έπληξε στρατιωτικούς στόχους στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας με υψηλής ακρίβειας πυραύλους κρουζ, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία έπληξε έναν χώρο αποθήκευσης καυσίμων που χρησιμοποιείται από τις ουκρανικές δυνάμεις κοντά στη Λβιβ με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και χρησιμοποίησε πυραύλους κρουζ για να χτυπήσει ένα εργοστάσιο στην πόλη που χρησιμοποιείται για την επισκευή αντιαεροπορικών συστημάτων, σταθμών ραντάρ και σκοπεύτρων για άρματα μάχης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζουν τις επιθετικές ενέργειες στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύθηκαν από τη θάλασσα προκειμένου να καταστρέψει ένα οπλοστάσιο πυραύλων S-300 και αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων BUK κοντά στο Κίεβο, ανέφερε. Ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν επίσης έναν αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone), προστίθεται στην ανακοίνωση.

11:12 Πόσοι Ουκρανοί πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (26/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 328 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 89 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 226
  • Από Ευζώνους: 29
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 37
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 30, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 5 και σε άλλα αεροδρόμια 1.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 14.757 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 4.669 ανήλικοι.

10:52 Γενική Επιτελείο Ουκρανίας: Αποκρούσαμε επτά επιθέσεις

Σε ενημέρωση την Κυριακή, το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας είπε ότι απέκρουσε επτά εχθρικές επιθέσεις στις περιοχές Ντόνετσκ και Λουχάνσκ του Ντονμπάς, καταστρέφοντας οκτώ τανκς.

Εν τω μεταξύ, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για μάχη για τον έλεγχο δύο χωριών κοντά στο αυτονομιστικό προπύργιο του Ντόνετσκ και ισχυρίστηκε ότι μια επίθεση με πυραύλους κατέστρεψε μια αποθήκη όπλων και πυρομαχικών στην περιοχή Zhytomyr, δυτικά του Κιέβου, την Παρασκευή.

10:48 Ουκρανία: Τα πρώτα φορτία σιτηρών εξήχθησαν σιδηροδρομικώς στην Ευρώπη

Έμποροι εξήγαγαν τις πρώτες προμήθειες ουκρανικού καλαμποκιού στην Ευρώπη σιδηροδρομικώς καθώς τα λιμάνια της χώρας παραμένουν αποκλεισμένα λόγω της ρωσικής εισβολής, ανέφερε σήμερα η συμβουλευτική υπηρεσία για θέματα του αγροτικού τομέα APK-Inform.

Η Ουκρανία είναι μία σημαντική παγκοσμίως χώρα παραγωγής και εξαγωγής σιτηρών και σχεδόν το σύνολο των εξαγωγών της μεταφέρονται συνήθως με πλοία από τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα. Οι μηνιαίες εξαγωγές σιτηρών υπερέβαιναν τα 5 εκατ. τόνους πριν από τον πόλεμο.

Έμποροι και αξιωματούχος στον τομέα της γεωργίας έχουν πει πως η Ουκρανία, η οποία έχει ακόμη σημαντικά αποθέματα σιτηρών, θα μπορούσε να αρχίσει να εξάγει σιδηροδρομικώς από τα δυτικά σύνορά της. «Οι πρώτες παρτίδες αρκετών χιλιάδων τόνων καλαμποκιού εξήχθησαν ήδη κατά μήκος των δυτικών χερσαίων συνόρων της Ουκρανίας», ανέφερε σε μια έκθεση η APK-Inform.

«Οι δυσκολίες με την υλικοτεχνική υποστήριξη παραμένουν, η προσφορά εξακολουθεί να υπερισχύει της ζήτησης, αλλά οι τιμές έχουν σταματήσει να πέφτουν», πρόσθεσε.

Η APK-Inform ανέφερε πως οι τιμές ουκρανικού καλαμποκιού DAP για αγοραστές από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής είναι από 250 έως 265 δολάρια ο τόνος και 275 δολάρια ο τόνος για τη Σλοβακία.

Οι αρχές μεταφορών της Ουκρανίας έχουν πει πως έως 600.000 τόνοι σιτηρών τον μήνα μπορούν να εξάγονται σιδηροδρομικώς από την Ουκρανία στην Ευρώπη. Η APK-Inform είχε πει την περασμένη εβδομάδα πως οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας θα μπορούσαν να φθάσουν τα 44 εκατ. τόνους την περίοδο Ιουλίου-Ιουνίου 2021/22. Αναμένει ότι μόνο ένα εκατομμύριο τόνοι σιτηρών θα φύγουν από τη χώρα από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο λόγω προβλημάτων υλικοτεχνικής υποστήριξης.

10:20 Χτύπημα από ρωσικούς πυραύλους στο Λβιβ

 

10:00 Δημιουργούνται δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι για απομάκρυνση αμάχων

Δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων από τις ζώνες συγκρούσεων έχουν συμφωνηθεί για την Κυριακή, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Iryna Vereshchuk, μεταξύ άλλων από τη Μαριούπολη.

Οι κάτοικοι της πολιορκημένης πόλης του Ντόνετσκ θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα δικά τους μέσα μεταφοράς για να φτάσουν στην πόλη Zaporizhzhia, περίπου 250 χιλιόμετρα μακριά, είπε σε ανάρτησή της στο Telegram.

Όσοι προσπαθούν να ξεφύγουν από τις μάχες στη γειτονική περιοχή του Λουχάνσκ θα επιτρέπεται να εκκενώσουν από την πόλη Rubizhne στο Bakhmut, περίπου 80 χιλιόμετρα μακριά.

09:40 Η Ρωσία καταστρέφει αποθήκες καυσίμων και τροφίμων

Η Ρωσία έχει αρχίσει να καταστρέφει τις ουκρανικές αποθήκες καυσίμων και τροφίμων, δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού Υπουργείου Εσωτερικών, Βαντίμ Ντενισένκο, σύμφωνα με το Reuters.

Μιλώντας στην τοπική τηλεόραση, ο Ντενισένκο είπε επίσης ότι η Ρωσία φέρνει δυνάμεις στα ουκρανικά σύνορα εκ περιτροπής και θα μπορούσε να κάνει νέες προσπάθειες για να προχωρήσει στην εισβολή της στην Ουκρανία.

09:15 ​ Το Κίεβο ζητά από τον Ερυθρό Σταυρό να μην ανοίξει γραφείο στη ρωσική πόλη Ροστόφ

Η Ουκρανία ζήτησε από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να μην ανοίξει γραφείο στην πόλη Ροστόφ επί του Ντον της Ρωσίας, λέγοντας ότι έτσι θα νομιμοποιούσε τους «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» της Μόσχας και την αρπαγή και αναγκαστική απέλαση Ουκρανών.

Ο επικεφαλής της ΔΕΕΣ δήλωσε την Πέμπτη μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πως μια συμφωνία ανάμεσα στον ρωσικό και τον ουκρανικό στρατό θα πρέπει να επιτευχθεί προτού οι άμαχοι μπορέσουν να απομακρυνθούν κανονικά από τη ρημαγμένη από τον πόλεμο Ουκρανία.

Ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο επικεφαλής της Ερυθρού Σταυρού Πέτερ Μάουρερ ζήτησε από τη Ρωσία να διευκολύνει το άνοιγμα ενός γραφείου του Ερυθρού Σταυρού στο Ροστόφ επί του Ντον.

Ο Μιχαΐλο Ραντουτσκίι, επικεφαλής της επιτροπής δημόσιας υγείας στην ουκρανική Βουλή, κάλεσε τον Ερυθρό Σταυρό να αλλάξει τα σχέδιά του.

08:59 Ουκρανικές αρχές: 139 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής

Όπως ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές, τουλάχιστον 139 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ενώ 205 έχουν τραυματιστεί.

 

 

08:39 Σύσκεψη υπό τον Κ. Μητσοτάκη για την επισιτιστική ασφάλεια στην Ελλάδα

Οι τυχόν ελλείψεις που μπορεί να προκύψουν, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε είδη διατροφής και γενικά πρώτες ύλες στον πρωτογενή τομέα θα βρεθούν στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου στη συνάντηση που θα έχουν αύριο Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς.

08:10 Δώδεκα δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Δώδεκα δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, όπως ανέφερε η γενική εισαγγελέας της χώρας Ιρίνα Βενεντίκτοβα σε ανάρτησή της στο Facebook αργά το βράδυ του Σαββάτου. Τουλάχιστον δέκα δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν, συμπλήρωσε.

«Το να λες την αλήθεια στον κόσμο για την επίθεση του Πούτιν είναι θανατηφόρο – 12 δημοσιογράφοι έχουν βρει τον θάνατο, μέχρι στιγμής, σε αυτόν τον πόλεμο», έγραψε.

Σύμφωνα με τη Βενεντίκτοβα, οι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν από ρωσικά πυρά.

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τον ακριβή αριθμό των νεκρών δημοσιογράφων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής τουλάχιστον 56 εκπρόσωποι ΜΜΕ έχουν πέσει θύματα επιθέσεων στην Ουκρανία, μεταξύ αυτών 15 ξένοι υπήκοοι.

Η Βενεντίκτοβα ανέφερε πως οι ξένοι δημοσιογράφοι που έχουν πέσει θύματα επιθέσεων προέρχονται μεταξύ άλλων από τη Βρετανία, την Τσεχία, τη Δανία, την Ελβετία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουν σκοτωθεί ένας Αμερικανός, ένας Ιρλανδός και μια Ρωσίδα δημοσιογράφος.

08:00 Το Κίεβο διαβεβαιώνει πως η Ουάσιγκτον "δεν έχει αντίρρηση" για τη μεταφορά πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών 

Οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν το Κίεβο ότι «δεν έχουν αντίρρηση» για τη μεταφορά πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, είπε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, σε μια γραπτή δήλωση προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι ΗΠΑ μιας διαβεβαίωσαν ότι δεν έχουν αντίρρηση για τη μεταφορά αεροσκαφών», έγραψε ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Πολωνία. «Η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της Πολωνίας», συμπλήρωσε.

«Εξετάζουμε αυτό το θέμα πιο λεπτομερώς στις συζητήσεις μας με τους Πολωνούς συναδέλφους μας για να ακούσουμε τη θέση τους, όμως θέλω να είμαι ξεκάθαρος: η Ουκρανία έχει κρίσιμη ανάγκη περισσότερων μαχητικών», συνέχισε.

«Τα έχουμε ανάγκη για να βρούμε μια ισορροπία στον ουρανό και να εμποδίσουμε τους Ρώσους να διαπράξουν περισσότερα εγκλήματα πολέμου, να εξαπολύσουν περισσότερες βόμβες εναντίον των πόλεών μας και να σκοτώσουν περισσότερους αμάχους», εξήγησε ο ίδιος, σημειώνοντας πως ελπίζει ότι αυτό το ζήτημα «θα επιλυθεί το συντομότερο».

Ο Κουλέμπα και ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ συνομίλησαν σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στη Βαρσοβία, στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Στις 8 Μαρτίου, η Πολωνία είχε ανακοινώσει ότι είναι «έτοιμη να μεταφέρει χωρίς καθυστέρηση και δωρεάν όλα τα αεροσκάφη της Mig-29 στη βάση του Ράμσταϊν (Γερμανία) και να τα θέσει στη διάθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ», προκειμένου να παραδοθούν κατόπιν στην Ουκρανία.

Η Ουάσιγκτον είχε καταρχάς κρίνει ότι αυτή η προσφορά δεν ήταν «βιώσιμη». Μία ημέρα μετά, το Πεντάγωνο είχε απορρίψει οριστικά αυτήν την πρόταση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις                  

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ