Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μάχες και βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη

Το Κίεβο οχυρώνεται

62224-137655.jpg
Newsroom
15’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαίνονται οι μάχες στη Μαριούπολη
Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαίνονται οι μάχες στην Μαριούπολη © EPA/Andrzej Lange

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαίνονται οι μάχες στη Μαριούπολη. Το Κίεβο οχυρώνεται και περιμένει την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων.

Μάχες διεξάγονται στη Μαριούπολη, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη. Ρωσικά πλοία πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς από την Αζοφική Θάλασσα. «Πλέον είναι βέβαιο, Mariupol is no more», ανέφερε ο Έλληνας πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης σε ανάρτησή του.

Την ίδια ώρα οι υπερασπιστές του Κιέβου οχυρώνονται και περιμένουν την τελική επίθεση των ρωσικών δυνάμεων, των οποίων η προέλαση φαίνεται να έχει σταματήσει στα βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Ο χάρτης του πολέμου στην Ουκρανία που δημοσίευσε το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όσα έγιναν την 27η ημέρα από τη ρωσική εισβολή

23.25 Corriere della Sera: Ο Ζελένσκι ζήτησε τη μεσολάβηση του πάπα Φραγκίσκου

Με αναφορά στην τηλεφωνική συνομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον πάπα Φραγκίσκο, η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera γράφει ότι η ουκρανική κυβέρνηση ζήτησε τη διαμεσολάβηση του ποντίφικα για τον τερματισμό του πολέμου.

23.10 ΟΗΕ: Ρωσία, ΗΠΑ και Βρετανία αντάλλαξαν κατηγορίες για τα «χημικά όπλα» στην Ουκρανία

Ανέβηκαν για ακόμη μια φορά οι τόνοι στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία αντάλλαξαν σήμερα κατηγορίες για το ενδεχόμενο επίθεσης με χημικά όπλα στην Ουκρανία, χωρίς καμία πλευρά πάντως να παρουσιάζει αποδείξεις προκειμένου να στηρίξει την ανησυχία της.

Τα σχόλια έκαναν διπλωμάτες σε δημοσιογράφους, αφότου η Ρωσία έθεσε το ζήτημα διαρροής αμμωνίας στην πολιορκημένη πόλη Σούμι της βορειοανατολικής Ουκρανίας - κατηγορώντας «ουκρανικές υπερεθνικιστικές ομάδες» - σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τον ισχυρισμό απέρριψαν η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

22.45 Διαδοχικές διαβουλεύσεις με Πούτιν, Ζελενσκι, Σολτς και Ντράγκι είχε σήμερα ο Μακρόν

Διπλωματικές διαβουλεύσεις σε όλα τα μέτωπα είχε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφορικά με την ουκρανική κρίση.

Όπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων ο Μακρόν συνομίλησε σήμερα με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι ο Γάλλος πρόεδρος «συνέχισε και σήμερα τις μακρές συνομιλίες του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν», ενώ επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σχετικά με τις διαβουλεύσεις με τους δύο τελευταίους, διπλωματικές γαλλικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Μακρόν είναι πεπεισμένος πως παρά το γεγονός ότι προς το παρόν δεν διαφαίνεται συμφωνία, οι επαφές θα πρέπει να συνεχιστούν, με άμεσο στόχο την κατάπαυση του πυρός.

22.30 «H Μαριούπολη δεν υπάρχει πια»

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση, επέλεξε ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, Μανώλης Ανδρουλάκης, να περιγράψει τα όσα είδε και έζησε προτού εγκαταλείψει την πόλη μετά από σχεδόν τρεις εβδομάδες πολέμου.

«Η Μαριούπολη δεν υπάρχει πια», αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.

 

 

22.10 Ο Ζελένσκι θα μιλήσει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συμμετάσχει διαδικτυακά στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί την Πέμπτη, όπου θα συζητηθεί ο πόλεμος με τη Ρωσία, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπός του, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο Interfax Ukraine.

Ο εκπρόσωπος Σέρχι Νικιφόροφ είπε ότι ο Ζελένσκι προσκλήθηκε να απευθυνθεί μέσω βιντεοκλήσης στους ηγέτες και ενδέχεται να συμμετάσχει στη συνέχεια και στις συνομιλίες, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο.

22.00 Το Κίεβο οχυρώνεται και περιμένει

Πίσω από σακιά με άμμο και με το όπλο παρά πόδα, το Κίεβο περιμένει. Την 27η ημέρα της εισβολής, η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων φαίνεται να έχει σταματήσει στα βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας όπου έχει απαγορευτεί, για άλλη μια φορά, η κυκλοφορία όλων.

21.45 Δήμαρχος Κιέβου: «Δεν θα παραδοθούμε ποτέ»

«Στη χειρότερη περίπτωση θα πεθάνουμε αλλά δεν θα παραδοθούμε ποτέ», δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενώ τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να περικυκλώσουν την ουκρανική πρωτεύουσα.

«Ως δήμαρχος του Κιέβου, σας υπόσχομαι ένα πράγμα, ποτέ οι Ρώσοι δεν θα μπουν στο Κίεβο», δήλωσε ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με το Κογκρέσο των τοπικών και περιφερειακών αρχών, τη συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης που εκπροσωπεί τους τοπικούς αιρετούς και έχει την έδρα του στο Στρασβούργο.

21.25 Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Μακρόν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εμανουέλ Μακρόν, με πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και ουκρανών διαπραγματευτών, αναφέρει η ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας.

21.15 Αντίθετος ο Όλαφ Σολτς σε ενδεχόμενο ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία

Ο καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία πρέπει μεν να έχουν ισχυρό αντίκτυπο, αλλά ταυτόχρονα να είναι και διαχειρίσιμες για την οικονομία των χωρών που τις επιβάλλουν.

20.47 Κρεμλίνο: Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά μόνο εάν απειληθεί η ύπαρξή της

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μόνο εάν απειληθεί η ίδια η ύπαρξή της.

20.10 Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει σχέδιο κοινής δράσης για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε την Τρίτη ότι ο Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει κοινή δράση για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και τη μείωση της εξάρτησής της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στην Ευρώπη τις προσεχείς ημέρες, όπου θα συναντηθεί με συμμάχους του ΝΑΤΟ, ηγέτες των G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

20.00 Κατασχέθηκε στο Γιβραλτάρ το γιοτ Ρώσου ολιγάρχη

Το γιοτ του Ρώσου ολιγάρχη Ντιμίτρι Πουμπιάνσκι κατασχέθηκε στον βρετανικό θύλακα του Γιβραλτάρ, μετά την προσφυγή μιας πιστώτριας τράπεζας, έγινε γνωστό από τις αρχές, που συνδέουν αυτό το μέτρο με τις βρετανικές κυρώσεις σε βάρος του επιχειρηματία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Για το σκάφος, με σημαία Μάλτας, το οποίο ονομάζεται Axioma, «είχε κατατεθεί αίτημα κατάσχεσης εκ μέρους μιας μεγάλης διεθνούς τράπεζας στο Ανώτατο Δικαστήριο του Γιβραλτάρ», ανέφερε χθες η κυβέρνησή του.

19.46 Ρωσία: Ασκήθηκε η πρώτη δίωξη εναντίον δημοσιογράφου για «ψευδείς πληροφορίες» που αναφέρονται στον στρατό

Η Ρωσία άσκησε την πρώτη ποινική δίωξη κατά ενός δημοσιογράφου για δημοσίευση «ψευδών πληροφοριών» που αφορούν τις ενέργειες του ρωσικού στρατού, η οποία τιμωρείται σύμφωνα με τον νέο νόμο με ποινή κάθειρξης έως 15 ετών.

Η Ανακριτική Επιτροπή, αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι «άσκησε ποινική δίωξη κατά του δημοσιογράφου Αλεξάντρ Νεβζόροφ» ο οποίος «δημοσίευσε εν γνώσει του ψευδείς πληροφορίες περί σκόπισμού βομβαρδισμού ενός μαιευτηρίου στην Μαριούπολη (νοτιοανατολικά της Ουκρανίας) από τον ρωσικό στρατό».

19.37 Ρουκέτες κατέστρεψαν σιδηροδρομικό σταθμό κοντά στο Ντνίπρο

Ρουκέτες κατέστρεψαν σήμερα έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην κεντροανατολική περιοχή Ντνίπρο της Ουκρανίας, σκοτώνοντας ένα άτομο, προκάλεσαν παράλληλα ζημιές σε σιδηροδρομικές ράγες, σε βαθμό που να εμποδίσουν τη διέλευση αμαξοστοιχιών επ' αόριστον, δήλωσε ο κυβερνήτης Βαλεντίν Ρεζνισέκνκο.

19.30 Μαίνονται μάχες στην Μαριούπολη

Ένας τοπικός περιφερειάρχης στην Ουκρανία δήλωσε πως ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν στη Μαριούπολη. Επιπλέον κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι πυροβόλησαν αδιάκριτα κατά κατοικημένων περιοχών και ουκρανικών στρατιωτικών στόχων.

19.05 ΗΠΑ: Δεν έχουμε απτές ενδείξεις για επίθεση των Ρώσων με χημικά όπλα

Οι ΗΠΑ δεν έχουν δει ακόμη απτές ενδείξεις για επικείμενη ρωσική επίθεση με χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία, αλλά παρακολουθούν στενά τις πληροφορίες που προκύπτουν από τις υπηρεσίες πληροφοριών, δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Δευτέρα ότι οι ψευδείς κατηγορίες της Μόσχας ότι το Κίεβο διαθέτει βιολογικά και χημικά όπλα δείχνουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σκέφτεται να τα χρησιμοποιήσει ο ίδιος στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

18.51  Σχεδόν 200.000 Ουκρανοί πρόσφυγες που είχαν φτάσει στην Πολωνία από την αρχή της ρωσικής εισβολής έφυγαν σιδηροδρομικώς από τη χώρα

Σχεδόν 200.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία που είχαν φτάσει στην Πολωνία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής έχουν εγκαταλείψει τη χώρα σιδηροδρομικώς για να μεταβούν σε άλλες χώρες υποδοχής, ανακοίνωσαν σήμερα οι πολωνικές σιδηροδρομικές αρχές.

18.30 Τουλάχιστον ένας νεκρός σε επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών του Κιέβου

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα, σε επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ενός πολυώροφου κτιρίου στο Κίεβο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πολλά τέτοια τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη-«καμικάζι» έπληξαν ένα κτίριο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, στα βορειοδυτικά προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Οι διασώστες ανέσυραν τουλάχιστον έναν νεκρό, που φορούσε στρατιωτική στολή, από το επταώροφο κτίριο απ’ όπου υψωνόταν ακόμη καπνός.

18.10  Μια χρεοκοπία της Ρωσίας θα είχε περιορισμένες συνέπειες για τον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με το ΔΝΤ

Μια χρεοκοπία της Ρωσίας θα είχε «μάλλον περιορισμένες άμεσες συνέπειες για τον υπόλοιπο κόσμο», σύμφωνα με την Γκίτα Γκοπίνατ, η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Γκοπίνατ είπε ότι τα ποσά των πληρωμών που πρέπει να καταβάλει η Μόσχα είναι «σχετικά μικρά σε παγκόσμια κλίμακα». «Αυτό δεν συνιστά συστημικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ορισμένες τράπεζες που έχουν μεγαλύτερη έκθεση μπορεί να πληγούν περισσότερο.

17.50 Ουκρανία: 100.000 άμαχοι θέλουν να φύγουν από τη Μαριούπολη, αλλά δεν μπορούν 

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ δήλωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 100.000 άμαχοι θέλουν να φύγουν από τη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, όμως δεν μπορούν εξαιτίας της έλλειψης ασφαλών διαδρόμων που θα οδηγούν εκτός της πόλης, η οποία τελεί υπό πολιορκία.

17.29 Η Βαρσοβία ζητά τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τη G20

Η Πολωνία έκανε γνωστό σήμερα ότι πρότεινε σε Αμερικανούς αξιωματούχους να αποκλειστεί η Ρωσία από την G20, την ομάδα των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και ότι η πρόταση αυτή έτυχε «θετικής ανταπόκρισης».

17.11 Κιρ Στάρμερ: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία ώστε να «παραλύσει»

Ο ηγέτης της Εργατικών Κιρ Στάρμερ κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να «εντείνει» τις κυρώσεις στη Ρωσία ώστε να «παραλύσει».

Ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε ότι η Δύση θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, μέσα και από την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού, αποφεύγοντας ωστόσο την άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.

16.55 Οι Ουκρανοί ανακτούν εδάφη από τους Ρώσους, λέει το αμερικανικό Πεντάγωνο

Ο ουκρανικός στρατός εξαπολύει αντεπιθέσεις που κατέστησαν δυνατή, ιδίως στο νότο, την ανάκτηση εδαφών που είχαν καταλάβει ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες επικοινωνίας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

16.45 Η Μολδαβία ζητά βοήθεια από ΟΗΕ και ΕΕ για τη στήριξη των Ουκρανών προσφύγων

Η άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων Ουκρανών προσφύγων στη Μολδαβία δημιουργεί τεράστια πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψής της χώρας, η οποία έχει ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ.

Πάνω από 331.000 πρόσφυγες έχουν εισέλθει στη Μολδαβία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και 100.000 από αυτούς εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα, δήλωσε ο Μολδαβός υπουργός Υγείας, Άλα Νεμερένκο σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

16.15 Στη Μόσχα ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού

Καθ' οδόν για τη Μόσχα βρίσκεται ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Πέτερ Μάουερ, ο οποίος αναμένεται να έχει συνομιλίες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού Τζέισον Στρατσιούζο, στο Reuters, ο Μάουερ θα έχει συναντήσεις στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου διαλόγου που σχετίζεται με τη σύγκρουση στην Ουκρανία». Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ βρέθηκε στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα επιδιώκοντας την εγκαθίδρυση μιας καλύτερης ανθρωπιστικής πρόσβασης και μεγαλύτερη προστασία για τους αμάχους.

15.55 Ουκρανός ΥΠΕΞ: Ξεμένουν από φαγητό και φάρμακα 300.000 άνθρωποι

300.000 άνθρωποι στην Χερσώνα, που έχει περάσει υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, ξεμένουν από φαγητό και ιατρικές προμήθειες, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας.

15.35 Πάνω από 3,5 εκατ. έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία

Πάνω από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα τα Ηνωμένα Εθνη, με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης να αγωνίζονται να τους προσφέρουν φροντίδα.

Όπως ανακοίνωσε συγκεκριμένα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο αριθμός των Ουκρανών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα ανέρχεται σε 3.528.346, με πάνω από δύο εκατομμύρια να έχουν περάσει τα σύνορα με την Πολωνία.

15.08 10 νοσοκομεία έχουν καταστραφεί στην Ουκρανία

Ο υπουργός Υγείας της Ουκρανίας Βίκτορ Λιάσκο δήλωσε σήμερα ότι δέκα νοσοκομεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και ότι άλλα δεν μπορούν να επανεφοδιαστούν με φάρμακα και προμήθειες εξαιτίας των εχθροπραξιών που μαίνονται κοντά τους.

Μιλώντας στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο ο υπουργός είπε ότι εξετάσεις για COVID-19 διενεργούνται μόνο σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν συγκρούσεις και αυτό δυσχεραίνει τις προσπάθειες εντοπισμού της νόσου.

14.59  2.389 παιδιά από το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ απήχθησαν, λέει η αμερικανική πρεσβεία

Σύμφωνα με την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι 2.389 παιδιά από την Ουκρανία «απήχθησαν παράνομα» από τις περιφέρειες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ στη Ρωσία. «Δεν είναι βοήθεια. Πρόκειται για απαγωγή», ανέφερε η Πρεσβεία των ΗΠΑ.

14.34 ΠΟΥ: 62 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης 

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι έχει επαληθεύσει 62 διαφορετικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας πριν από σχεδόν τέσσερις εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ,  15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις και τουλάχιστον 37 άλλοι τραυματίστηκαν.

14.10 Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ μαζί με τον Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη αυτήν την εβδομάδα

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Λόιντ Όστιν, θα επιστρέψει στην Ευρώπη αυτήν την εβδομάδα, συνοδεύοντας τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες και στην Πολωνία.

Υπενθυμίζεται πως ο Λόιντ Όστιν ήταν και την περασμένη εβδομάδα στην Ευρώπη: σε Βρυξέλλες, Σλοβακία και Βουλγαρία.    

13.38 Πεσκόφ: Οι συνομιλίες προχωρούν αργά

Οι συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία προχωρούν «πολύ πιο αργά και λιγότερο ουσιαστικά από όσο θα θέλαμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στην καθημερινή του ενημέρωση στους δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε ότι η δημοσιοποίηση των λεπτομερειών των συνομιλιών «θα έβλαπτε μόνο τη διαπραγματευτική διαδικασία».

13.15 10.000 νεκροί ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία: Διαπιστευμένος στο Κρεμλίνο δημοσιογράφος της Komsomolskaya Pravda επιρρίπτει σε «χάκερς» την ευθύνη για την ανάρτηση

Δημοσιογράφος της εφημερίδας Komsomolskaya Pravda που καλύπτει το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η ρωσική εφημερίδα «έπεσε θύμα χάκερς» αναρτώντας δημοσίευμα, το οποίο σβήστηκε αμέσως, σύμφωνα με το οποίο οι νεκροί ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία ανέρχονται σε 9.861 και οι τραυματίες σε 16.153, με πηγή στοιχεία του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας.

Ο διαπιστευμένος στο Κρεμλίνο δημοσιογράφος Αλεξάντερ Γκαμόφ δήλωσε ότι το δημοσίευμα είναι «πλαστό».

Ο Γκαμόφ έδωσε αυτήν την εξήγηση κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος, όμως, δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει το περιστατικό.

12.55 Συνολικά 12.992 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα

Σε 12.992 ανήλθαν οι Ουκρανοί πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Μεταξύ αυτών είναι και 4.161 ανήλικοι.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΑΣ, το περασμένο 24ωρο (21/3/2022) πέρασαν τα ελληνικά σύνορα 327 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 83 ανήλικοι.

12.35 Περίπου 15.300 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας. 

Η Ρωσία έχει ανακοινώσει μόνο μία φορά στοιχεία για τις απώλειες των στρατευμάτων της, κάνοντας λόγο για 498 νεκρούς έως τις 2 Μαρτίου. Οι ΗΠΑ εκτίμησαν πρόσφατα ότι περίπου 7.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ρωσική εφημερίδα Komsomolskaya Pravda, επικαλούμενη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ανέφερε χθες ότι 9.861 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 16.153 έχουν τραυματιστεί στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αμέσως μετά τη δημοσίευση, τα στοιχεία απωλειών αφαιρέθηκαν από το άρθρο. 

12.15 Η Ουκρανία προτρέπει τη Ρωσία να αφήσει τις προμήθειες να μπουν στη Μαριούπολη και να αφήσει τους αμάχους να φύγουν

Η Ουκρανία απηύθυνε νέα έκκληση στη Ρωσία να επιτρέψει τις ανθρωπιστικές προμήθειες να εισέλθουν στην πολιορκημένη Μαριούπολη και να αφήσει τους αμάχους να φύγουν.

«Απαιτούμε το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους αμάχους», δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ στην ουκρανική τηλεόραση, καταγγέλοντας επίσης ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας εμποδίζουν τις ανθρωπιστικές προμήθειες να φτάσουν στους κατοίκους της Χερσώνας.

11.56 Νέες εικόνες καταστροφής από το εμπορικό κέντρο στο Κίεβο που βομβάρδισαν οι Ρώσοι

Τεράστια καταστροφή προκάλεσε ο ρωσικός βομβαρδισμός στο εμπορικό κέντρο «Retroville» στο Κίεβο. Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα (21.03). Ακολουθεί νέο βίντεο από την εφημερίδα «Guardian» με τις ζημιές στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Aftermath of the Russian attack on Kyiv’s Retroville mall

11.52 Drone στη Μαριούπολη καταγράφει το ρωσικό σφυροκόπημα σε βιομηχανικές εγκατάστασεις

Huge explosions as Mariupol factory 'destroyed in multiple Russian strikes'

11.49 Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNHCR) - Ξεπέρασαν τα 3,5 οι Ουκρανοί πρόσφυγες

Νεότερη ενημέρωση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρει ότι περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν βρει καταφύγιο στο εξωτερικό, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το Reuters μετέδωσε ότι ο ακριβής αριθμός είναι 3.528.346 Ουκρανοί πρόσφυγες. Από αυτούς πάνω από 2 εκατ. βρίσκονται στην Πολωνία.

Poland Has Now Welcomed More Than 2 Million Ukrainian Refugees

11.47 Η Ιρλανδία ετοιμάζεται να υποδεχτεί 200.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία

Δημοσίευμα στη βρετανική «Guardian» αναφέρει ότι η κυβέρνηση στην Ιρλανδία σχεδιάζει να υποδεχτεί περισσότερους από 200.000 Ουκρανούς πρόσφυγες. Ο υπουργός Μεταφορών της χώρας Eamon Ryan ανακοίνωσε ότι οι πρώτοι 10.000 έχουν ήδη φθάσει στην Ιρλανδία.

11.43 Σύμβουλος Ζελένσκι: Αυτοκτονία αν η Ρωσία προσπαθήσει να καταλάβει το Κίεβο

«Μια από τις βασικές προτεραιότητες της Ρωσίας είναι να θέσει υπό τον έλεγχό της την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, αλλά η προσπάθειά της να το κάνει συνιστά "αυτοκτονία"» ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

11.35 Μάνφρεντ Βέμπερ (Ευρωκοινοβούλιο): Να δοθεί στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ τάσσεται υπέρ της απονομής στην Ουκρανία του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αν κάποιος σήμερα πολεμά για τις ευρωπαϊκές αξίες, αυτοί είναι οι Ουκρανοί. Και γι' αυτό υποστηρίζω ότι πρέπει να τους δοθεί το status του υποψήφιου προς ένταξη. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ισχυρό πολιτικό μήνυμα, πολύ πιο σημαντικό από το χειροκρότημα ή μια απονομή βραβείου» δήλωσε.

11.22 Πόσο αυξάνεται ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα αυξήσει τον πληθωρισμό στο 5% στην Ευρωζώνη το 2022, ενώ η ανάπτυξη θα μειωθεί κατά μισή μονάδα, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος. Αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο. Μιλώντας στο συνέδριο «Banking Summit: Ανοίγοντας δρόμο για την ανάπτυξη», παρουσίασε και το λιγότερο καλό σενάριο που θέλει τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 7%.

10.50 Καμία νέα συμφωνία ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι προσπάθειές της για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις στη χώρα, επικεντρώνονται στην Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα. Ωστόσο, δεν ανακοίνωσε νέες συμφωνίες με τη Ρωσία που θα επιτρέπουν την ασφαλή διαφυγή εγκλωβισμένων κατοίκων.

10.25 Στη Μαριούπολη οι κάτοικοι ανοίγουν τάφους στους δρόμους για να θάψουν τους νεκρούς τους

Απελπιστική η κατάσταση στη Μαριούπολη. Οι κάτοικοι που έμειναν πίσω, κρύβονται στα υπόγεια και προσπαθούν να βρουν νερό και τρόφιμα. Παράλληλα, ανοίγουν τάφους στους δρόμους για να θάψουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που σκοτώθηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Μόσχα για εγκλήματα πολέμου.

Civilians dig graves in the street and hide in basements as Mariupol hit by Russian shells

09.50 Νέο βίντεο από την ισοπεδωμένη Μαριούπολη

Οι Ρώσοι δεν σταματούν να σφυροκοπούν τη Μαριούπολη. Ολόκληρες συνοικίες στην πόλη - κλειδί μπροστά στην Αζοφική Θάλασσα έχουν καταστραφεί. Ισοπεδωμένα κτίρια, διαλυμένοι δρόμοι, κατεστραμμένα αυτοκίνητα. Ακολουθεί βίντεο με εικόνες καταστροφής:

Russian airstrikes destroy homes and devastate the city of Mariupol, Ukraine

09.32 Η στιγμή που ρωσικός πύραυλος τινάζει στον αέρα το εμπορικό κέντρο στο Κίεβο

Το εμπορικό κέντρο Retroville βομβαρδίστηκε τη Δευτέρα (21.03) από τη Ρωσία. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του Κιέβου. Η βρετανική εφημερίδα «The Sun» δημοσίευσε το βίντεο από τον ρωσικό βομβαρδισμό.

Shocking footage shows Russian ballistic missile destroying shopping mall in Kyiv, Ukraine

09.05 Το κοριτσάκι που συγκίνησε με το τραγούδι της σε καταφύγιο στο Κίεβο, τραγούδησε σε φιλανθρωπική συναυλία στην Πολωνία

Η 7χρονη Amelia Anisovych ήταν το κοριτσάκι σε καταφύγιο στο Κίεβο που τραγούδησε το Let It Go. Το βίντεο είχε προκαλέσει ρίγη συγκίνησης σε όλο τον κόσμο. Το παιδί βρίσκεται πλέον στην Πολωνία και είπε ξανά το τραγούδι αυτό σε φιλανθρωπική συναυλία για την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία.

Ukraine: Girl who sung 'Let it Go' from bunker performs at charity concert in Poland

08.24 Βίντεο δείχνει τη στιγμή που οι Ρώσοι ανοίγουν πυρ σε διαδηλωτές στην κατεχόμενη Χερσώνα

Η βρετανική εφημερίδα «Telegraph» δημοσίευσε βίντεο που δείχνει Ρώσους στρατιώτες να πυροβολούν διαδηλωτές και να πετούν χειροβομβίδες κρότου λάμψης στο πλήθος που διαμαρτυρόταν στην κατεχόμενη πόλη Χερσώνα στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας.

Ukraine war: Russian troops open fire on protesters in occupied city of Kherson

08.20 Μπάιντεν για Πούτιν: «Είναι με την πλάτη στον τοίχο, εξετάζει τη χρήση χημικών όπλων»

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης της Ρωσίας ότι η Ουκρανία διαθέτει βιολογικά και χημικά όπλα είναι ψευδείς και δείχνουν πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει εκείνος διαταγή να χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα. Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Η συνέχεια ΕΔΩ

Putin weighing use of chemical weapons in Ukraine, says Biden

08.18 Η Γαλλία παραδίδει 55 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ουκρανία

Η Γαλλία παρέδωσε χθες Δευτέρα 55 τόνους ιατρικού υλικού, συσκευών πληροφορικής, βρεφικού γάλακτος και γεννητριών στην Ουκρανία μέσω Πολωνίας, ανακοίνωσε το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών. Στο ιατρικό υλικό -βάρους 10 τόνων- συμπεριλαμβάνονται 10 γεννήτριες οξυγόνου, που προορίζονται για τις μονάδες εντατικής θεραπείας, καθώς και εννέα τόνοι φαρμάκων. Εστάλησαν, επίσης, 31 ηλεκτρογεννήτριες, ανάμεσά τους έξι μεγάλης δυναμικότητας, προορισμένες «να ενισχύσουν» τη λειτουργία των «ουκρανικών δομών υγείας» εγγυώμενες τον εφοδιασμό τους με ηλεκτρικό ρεύμα. Οκτώ τόνοι υλικού πληροφορικής -smartphones, υπολογιστές, δρομολογητές, καθώς και οπτική ίνα 60 χλμ.- αναμένεται να συμβάλλουν στις τηλεπικοινωνιακές και άλλες συνδέσεις.

08.15 «Οι Ρώσοι έκοβαν το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, τις προμήθειες τροφίμων»

Ο φωτογράφος που έμεινε πίσω στη Μαριούπολη και κατέγραψε τη φρίκη του πολέμου μέχρι την τελευταία στιγμή πριν φυγαδευτεί από τον ουκρανικό στρατό για να μην πέσει στα χέρια των Ρώσων, περιγράφει τα όσα δραματικά συνέβησαν στην πολιορκημένη πόλη. Περισσότερα ΕΔΩ.

08.10 Επιζών του Ολοκαυτώματος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σκοτώθηκε στο Χάρκοβο

Ο Μπαρίς Ρομαντσένκο βγήκε ζωντανός από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ των Ναζί. Το ίδιο συνέβη όταν τον πήγαν και στο Ντόρα-Μίτελμπαου αλλά και στο Μπέργκεν-Μπέλσεν. Όμως την περασμένη Παρασκευή, ο Μπαρίς Ρομαντσένκο, 96 ετών, επιζών του Ολοκαυτώματος, δεν βγήκε ζωντανός όταν η πολυκατοικία όπου έμενε, στο Χάρκοβο, χτυπήθηκε από το ρωσικό πυροβολικό. Η συνέχεια ΕΔΩ

08.05 Η αντικατασκοπεία στην Ουκρανία απέτρεψε απόπειρα δολοφονίας του Ζελένσκι

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN, επικαλούμενο την ουκρανική αντικατασκοπεία, μετέδωσε πως ομάδα ρώσων σαμποτέρ, υπό τη διοίκηση πράκτορα της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, συνελήφθη στα σύνορα της Ουκρανίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ομάδα, που αριθμούσε περίπου 25 μέλη, φέρεται να είχε αποστολή να εκτελέσει επιχειρήσεις δολιοφθοράς στη συνοικία όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές της χώρας. Πάντα σύμφωνα με την ουκρανική αντικατασκοπεία, η ομάδα σχεδίαζε να μεταμφιεστεί, φορώντας στολές του ουκρανικού στρατού, για να μπει στην πρωτεύουσα. Το Κίεβο έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι ομάδες της ρωσικής κατασκοπείας έχουν προσπαθήσει να φθάσουν στο Κίεβο και να εξοντώσουν τον πρόεδρο Ζελένσκι από το ξέσπασμα του πολέμου.

08.00 Νέα πρόταση Ζελένσκι για συνάντηση με τον Πούτιν

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επέμεινε στην ανάγκη μιας «συνάντησης», «οποιασδήποτε μορφής», με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, «για να σταματήσει ο πόλεμος» στην Ουκρανία. Η συνέχεια ΕΔΩ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ