Κοσμος

Επιβεβαιώθηκε η κατάληψη της Χερσώνας από τους Ρώσους (βίντεο)

Πρόκειται για την πρώτη σημαντική πόλη που κατακτούν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
brovary-near-kiev4-ape.jpg
Χερσώνα © Twitter

Επιβεβαιώθηκε ότι η Ρωσία κατέλαβε την πόλη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, ύστερα από αρκετές ημέρες σφοδρών μαχών και βομβαρδισμών.

Ο δήμαρχος στη Χερσώνα, Igor Kolykhayev επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη, σύμφωνα με το BBC Russian και τους New York Times. 

«Δεν υπάρχει ουκρανικός στρατός εδώ», είπε ο δήμαρχος της Igor Kolykhaev, σε συνέντευξή του. «Η πόλη είναι περικυκλωμένη». 

Ο δήμαρχος είπε ότι μια ομάδα περίπου 10 ένοπλων Ρώσων αξιωματικών, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή των δυνάμεων μπήκε στο κτίριο του δημαρχείου την Τετάρτη. Σύμφωνα με με τον ίδιο οι Ρώσοι σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια νέα διοίκηση παρόμοια με αυτές σε δύο αυτονομιστικούς θύλακες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία.

Νωρίτερα ένας σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι η Ρωσία δεν έχει καταλάβει την πόλη. Βίντεο που δημοσιεύει ο Guardian δείχνει Ρώσους στρατιώτες και τεθωρακισμένα να περιπολούν στην πόλη.

Russian armoured vehicles and soldiers patrol Kherson, Ukraine

Πόλεμος στην Ουκρανία: Χερσώνα η πρώτη σημαντική πόλη που καταλαμβάνουν οι Ρώσοι

Η Χερσώνα, η οποία έχει πληθυσμό σχεδόν 300.000, βρίσκεται μεταξύ του Μικολάιβ και της Νέας Καχόβκα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη που πέφτει στα χέρια της Ρωσίας και στρατηγικά θα αποτελέσει μια ζωτική βάση για τον στρατό, που επιδιώκει να εισχωρήσει περαιτέρω την ενδοχώρα και δυτικά κατά μήκος της ακτής προς το μεγάλο λιμάνι της Οδησσού, εξηγεί δημοσίευμα του BBC

Χάρτης της Ουκρανίας
Χάρτης της Ουκρανίας © BBC/Ιnstitute for the Study of War

Οι ισχυρότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας μέχρι στιγμής έχουν γίνει στο νότο, όπου οι δυνάμεις της από την Κριμαία στοχεύουν αρκετές πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων της Οδησσού και του Μικολάιβ.

Αξιωματούχοι της Μικολάιβ δήλωσαν ότι η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ