Κοσμος

Ουκρανία: Εικόνες καταστροφής σε Κίεβο και Μαριούπολη (LIVE)

Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

62224-137655.jpg
Newsroom
25’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας © ΕPA Pool

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδισμοί και εικόνες απόλυτης καταστροφής σε Κίεβο και Μαριούπολη - Απέρριψε το τελεσίγραφο της Ρωσίας (LIVE).

Συνεχίζεται για 26η ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τους Ρώσους να βομβαρδίζουν από το πρωί της Δευτέρας το Κίεβο. 

Η Ουκρανία απέρριψε το ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση της Μαριούπολης, με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ, να δηλώνει ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση οποιασδήποτε παράδοσης, ή κατάθεσης των όπλων».

Την ίδια στιγμή το προσφυγικό δράμα συνεχίζεται με τουλάχιστον 10 εκατομμύρια πολίτες της Ουκρανίας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να σωθούν από τον πόλεμο, εκτιμά ο ΟΗΕ. Τουλάχιστον 3,4 εκατ. πέρασαν τα σύνορα, υπολογίζει η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Ο χάρτης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας:

 

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Live οι εξελίξεις για την 26η ημέρα του πολέμου

23.44 Ρωσία: Οι αρχές μπλοκάρουν την ιστοσελίδα του γαλλικού Euronews

Η ρωσική ρυθμιστική αρχή για τα μέσα ενημέρωσης μπλόκαρε σήμερα την πρόσβαση στην ιστοσελίδα του γαλλικού καναλιού Euronews, ενός ακόμη απαγορευμένου μέσου ενημέρωσης στη Ρωσία σε μια συγκυρία αυξημένου ελέγχου των πληροφοριών που έχουν σχέση με την επίθεση στην Ουκρανία.

23.35 Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια

Συνολικά 8.057 άνθρωποι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια σήμερα, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Πρόσθεσε ότι οι εκτοπισμένοι μεταφέρθηκαν μέσω επτά ανθρωπιστικών διαδρόμων από πόλεις της Ουκρανίας που δέχονται σφυροκόπημα από τις ρωσικές δυνάμεις. Μεταξύ εκείνων που μεταφέρθηκαν με ασφάλεια ήταν 3.007 κάτοικοι της Μαριούπολης.

23.30 Το Πεντάγωνο θα συμβάλει στην συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για ρωσικά «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε σήμερα τον ρωσικό στρατό για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία και είπε ότι θα βοηθήσει στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για αυτά. Υποστήριξε παράλληλα ότι το Κρεμλίνο εξαπολύει αδιακρίτως επιθέσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής που ακολουθεί σε αυτήν τη σύγκρουση.

«Βλέπουμε ξεκάθαρες αποδείξεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και βοηθάμε στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για αυτά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι σε συνέντευξη Τύπου.

23.10 Μαρκ Ρούτε: Η Ολλανδία κάνει το καθήκον της

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε επισκέφθηκε σήμερα το Βίλνιους και τη Βαρσοβία για να καθησυχάσει αυτές τις πρωτεύουσας της ανατολικής Ευρώπης ότι η χώρα του «κάνει το καθήκον της» μπροστά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

22.52 Στο Μικολάγιφ, το τελευταίο ανάχωμα πριν από την Οδησσό, οι κάτοικοι οχυρώνονται, αποφασισμένοι να αμυνθούν

Σε τι συνίσταται ένα στρατηγικό ανάχωμα; Εν μέρει, στην αντίσταση του πληθυσμού του: στο Μικολάγιφ, αυτήν την πόλη της νότιας Ουκρανίας που αποτελεί την τελευταία άμυνα της Οδησσού, του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν, παρά τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς.

Στη φτωχογειτονιά Ινγκόλσκι, ένα βλήμα του πυροβολικού καρφώθηκε στην άσφαλτο – μια πινακίδα προειδοποιεί για τον κίνδυνο πεζούς και αυτοκίνητα.

Λίγο μακρύτερα, στο μεγάλο κοιμητήριο της πόλης, ένα άλλο βλήμα έχει βουλιάξει στο χώμα. Εκεί, σήμερα, καμιά δεκαριά συγγενείς πήγαν να αποχαιρετίσουν τον στρατιώτη Ίγκορ Ντοντούκοφ, 46 ετών, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με δεκάδες συναδέλφους του σε ένα στρατόπεδο, στα βόρεια του Μικολάγιφ, το οποίο βομβαρδίστηκε πριν από τέσσερις ημέρες από τους Ρώσους. Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων αυτού του βομβαρδισμού παραμένει άγνωστος.

Ο μεγαλύτερος αδελφός του Ίγκορ, ο γκριζομάλλης Σεργκέι, φιλάει κλαίγοντας το πρησμένο, αιματοβαμμένο πρόσωπό του. Η σύζυγός του, η Γκαλίνα, βάζει ένα σταυρουδάκι στην τσέπη της στρατιωτικής στολής και το φέρετρο κλείνει για να ολοκληρωθεί η ταφή. «Κατατάχθηκε στην αρχή της εισβολής», λέει ο Σεργκέι Ντοντούκοφ. «Τον στηρίξαμε γιατί ήθελε να προστατεύσει την πατρίδα μας», συνεχίζει, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα να φύγει από το Μικολάγιφ. Στο βάθος ακούγονται πυρά.

22.33 ΗΠΑ: Ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα ζήτησε από τη Ρωσία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε σήμερα τη συνάντηση που είχε ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα με αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης, κατά την οποία ο Τζον Σάλιβαν φέρεται να ζήτησε από το Κρεμλίνο να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να επιτρέψει την προξενική βοήθεια σε όλους τους Αμερικανούς πολίτες που κρατούνται στη Ρωσία.

22.10 Ο πρόεδρος Μπάιντεν καλεί τις εταιρείες να ενισχύσουν την κυβερνοασφάλειά τους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε σήμερα τις αμερικανικές επιχειρήσεις να προστατευθούν από τυχόν κυβερνοεπιθέσεις που θα εξαπολύσει η Ρωσία, σε απάντηση για τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία.

«Η κυβέρνησή μου επαναλαμβάνει την προειδοποίηση, βασιζόμενη στα δεδομένα των υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες το ρωσικό κράτος εξετάζει διάφορες» πιθανές κυβερνοεπιθέσεις, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι επιθέσεις αυτού του είδους εντάσσονται στο «εγχειρίδιο στρατηγικής» που ακολουθεί το ρωσικό κράτος, πρόσθεσε ο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι είναι «κρίσιμο» να επιταχυνθεί η ενίσχυση της ασφάλειας στον τομέα αυτόν.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, θα μπορούσαν να στοχοθετηθούν υποδομές κρίσιμης σημασίας, που στην πλειονότητά τους ελέγχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Η Αν Νοϊμπέργκερ, υψηλόβαθμο στέλεχος του Λευκού Οίκου, αρμόδια για την κυβερνοασφάλεια, είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει δει κάποια «προκαταρκτική» ρωσική δραστηριότητα που στοχεύει διάφορες αμερικανικές εταιρίες, όμως τόνισε ότι «δεν υπάρχει βεβαιότητα» ότι θα συμβεί μια τέτοια επίθεση.

21.38  Ρωσικό ΜΜΕ παραδέχεται ότι 9.861 στρατιώτες σκοτώθηκαν

Σε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη παραδοχή, μια φιλορωσική ταμπλόιντ εφημερίδα ανέφερε ότι 9.861 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία. Ο τελευταίος αριθμός που δημοσίευσαν Ρώσοι αξιωματούχοι ήταν 498.

21.16 Ζελένσκι: Οποιοσδήποτε συμβιβασμός με τη Ρωσία θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός με τη Ρωσία θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα στην Ουκρανία.

Τα σχόλιά Ζελένσκι -κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στον ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό Suspilne- μπορεί να σηματοδοτήσουν ότι εξετάζονται όλες οι πρακτικές δυνατότητες ειρηνευτικής διευθέτησης.

20.55 Κοινή αντιμετώπιση του πολέμου από Ντράγκι, Μπάιντεν, Μακρόν, Σολτς και Τζόνσον, οι οποίοι συνομίλησαν τηλεφωνικά

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ενόψει της διάσκεψης του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και της συμμετοχής του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοινωθέν της ιταλικής κυβέρνησης, «οι ηγέτες υπογράμμισαν και πάλι την σημασία των κοινών προθέσεων και δράσεων που αναπτύχθηκαν σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του πολέμου στην Ουκρανία και των συνεπειών του».

20.25 Βομβαρδισμοί στην Ουκρανία προκάλεσαν το θάνατο σε 21 διασώστες

Είκοσι ένας Ουκρανοί διασώστες έχουν σκοτωθεί και 47 έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής λόγω βομβαρδισμών από ρωσικά στρατεύματα, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας.  

20.01 Αξιωματούχος ΝΑΤΟ: Η Λευκορωσία ενδέχεται να επιτεθεί στην Ουκρανία σύντομα

Η Λευκορωσία, στενός σύμμαχος της Ρωσίας, μπορεί σύντομα να επιτεθεί στην Ουκρανία και ετοιμάζεται να αφήσει τη Ρωσία να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο Λευκορωσικό έδαφος, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο των πληροφοριών του ΝΑΤΟ.

Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η συμμαχία ανησυχεί ότι τα λευκορωσικά στρατεύματα ενδέχεται να συμμετάσχουν στη μάχη στην Ουκρανία.

19.39 Ηχηρό «όχι» στο Ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση της Μαριούπολης έδωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η Ουκρανία δεν θα παραδώσει ποτέ το Κίεβο, τη Μαριούπολη ή το Χάρκοβο στη Ρωσία», είπε και τόνισε: «Η Ουκρανία δεν μπορεί να εκπληρώσει τα ρωσικά τελεσίγραφα».

Σε ομιλία του μέσω βίντεο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας μοιράζεται τον ήχο από μια σειρήνα για να τονίσει τη δεινή κατάσταση του λαού του καθώς η εισβολή της Ρωσίας πλησιάζει έναν μήνα.

19.10 Τζόνσον και Μισέλ συμφωνούν σε συνέχεις της συνεργασίας για την Ουκρανία

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συμφώνησε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να συνεχιστεί η στενή συνεργασία τους και η ενιαία αντίδραση Ηνωμένου Βασιλείου - Ευρωπαϊκής Ένωσης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως ανέφερε σήμερα εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

18.47 Σε αποθήκη πυρομαχικών είχε μετατραπεί το εμπορικό κέντρο στο Κίεβο, λέει η Μόσχα

Η Ρωσία ανέφερε σήμερα ότι χρησιμοποίησε υψηλής ακριβείας πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει εμπορικό κέντρο στο Κίεβο, το οποίο – όπως υποστηρίζει – είχε μετατραπεί από τον ουκρανικό στρατό σε αποθήκη πυρομαχικών.

Το εμπορικό κέντρο στην ουκρανική πρωτεύουσα επλήγη αργά χθες, Κυριακή, προκαλώντας τον θάνατο 8 ανθρώπων, καθώς και μεγάλες καταστροφές σε κτίρια και αυτοκίνητα σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων.

18.11 Ρωσία: Διακόπτει τις συνομιλίες με Ιαπωνία για ειρηνευτική συνθήκη

Η Μόσχα αποφάσισε να αποσυρθεί από τις συνομιλίες για μια ειρηνευτική συνθήκη με την Ιαπωνία μετά τις κυρώσεις που επέβαλε το Τόκιο για την εισβολή στην Ουκρανία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

18.04 Διαδήλωση κατοίκων της Χερσώνας διαλύθηκε από πυρά

Μια διαδήλωση κατοίκων στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, την οποία έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, διαλύθηκε από πυρά αυτόματων όπλων και δακρυγόνα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος, σύμφωνα με βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα δύο τοπικά ΜΜΕ.

Στα βίντεο διακρίνονται διαδηλωτές να προχωρούν προς το κέντρο της πλατείας της Ελευθερίας και την ίδια στιγμή στρατιωτικούς να τους πλησιάζουν προτού ανοίξουν πυρ.

Σε βίντεο που τραβήχτηκαν από τουλάχιστον δύο διαφορετικές γωνίες του δρόμου, φαίνονται στη συνέχεια δεκάδες διαδηλωτές να τρέχουν μακριά, εν μέσω πυρών. Τις εικόνες αυτές δημοσίευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δύο τοπικά ΜΜΕ, τα Souspilné Novini και Most Kherson. 

17.43 Ουκρανοί αξιωματούχοι: Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν την Οδησσό

Οι αρχές στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας, την Οδησσό, αναφέρουν ότι οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα βομβάρδισαν ορισμένα κτίρια στα περίχωρα της πόλης. Είναι η πρώτη φορά που χτυπήθηκαν κτίρια εκεί.

Εκπρόσωπος της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης είπε ότι δεν υπήρξαν θύματα.

17.12 Η Ρωσία θα επιτεθεί και σε άλλες χώρες, προειδοποιεί ο υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ

Η Ρωσία διαπράττει κρατική τρομοκρατία στην Ουκρανία και θα συνεχίσει, επιτιθέμενη σε άλλες χώρες, προειδοποίησε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ.

Από το Λονδίνο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Ρεζνίκοφ είπε ότι 150 παιδιά έχουν σκοτωθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενώ έχουν καταστραφεί περισσότερα από 400 σχολεία και παιδικοί σταθμοί και πάνω από 110 νοσοκομεία.

«Αυτή είναι κρατική τρομοκρατία», είπε ο Ουκρανός υπουργός, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπεν Γουάλας. «Για αυτό πρέπει να σταματήσουμε το Κρεμλίνο, γιατί θα προχωρήσει παραπέρα, θα επιτεθεί σε άλλες χώρες», πρόσθεσε.

Ο Ρεζνίκοφ δεν παρουσίασε κάποια απόδειξη που να στηρίζει τους ισχυρισμούς του. Η Ρωσία αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους στην Ουκρανία.

17.00 ΠΟΥ: Πάνω από 50 οι επιθέσεις σε υγειονομικές δομές στην Ουκρανία

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αύξησε τον αριθμό των επιθέσεων που έχουν στοχεύσει στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ουκρανίας. Πλέον κάνει λόγο για πάνω από 50 περιστατικά από την αρχή του πολέμου στα τέλη Φεβρουαρίου. 

Ο ΠΟΥ έχει καταγράψει 14 θανάτους και 36 τραυματισμούς σε επιθέσεις σε κτίρια του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης που συνδέονται με τις μάχες που άρχισαν στις 24 Φεβρουαρίου.

16.30 O ρωσικός στρατός ισχυρίζεται ότι έπληξε κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης βορειοδυτικά

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ότι εκτόξευσε πυραύλους κρουζ από αέρος σε στρατιωτικό εκπαιδευτικό κέντρο στη Νόβα Λιουμπόρκα, στην περιφέρεια Ρίβνε, στη βορειοδυτική Ουκρανία.

Σε δήλωσή του, ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου, είπε ότι η επίθεση είχε δεκάδες θύματα. Είπε επίσης ότι οι πύραυλοι κρουζ κατέστρεψαν μια αποθήκη πυρομαχικών και το αρχηγείο μιας μηχανοποιημένης ταξιαρχίας κοντά στο χωριό Σέλετς, λιγότερο από εκατό χιλιόμετρα από το Λβιβ.

16.00 Ρωσικό πλοίο γενικής υποστήριξης στο κατεχόμενο ουκρανικό λιμάνι Μπερντιάνσκ

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι ελλιμένισαν ένα μεγάλο πλοίο γενικής υποστήριξης, το Orsk, στο κατεχόμενο ουκρανικό λιμάνι Μπερντιάνσκ, 70 χλμ. νοτιοδυτικά της πολιορκούμενης πόλης - λιμάνι Μαριούπολης στην Αζοφική Θάλασσα.

Το κατεχόμενο ουκρανικό λιμάνι Μπερντιάνσκ
Το κατεχόμενο ουκρανικό λιμάνι Μπερντιάνσκ © Google/maps

15.46 ΝΕΧΤΑ: Ρωσική παραβίαση του Πολωνικού εναέριου χώρου

«Σήμερα ρωσικό μαχητικό-βομβαρδιστικό εισήλθε στον Πολωνικό εναέριο χώρο. Αυτό συνέβη αμέσως μετά την ανακοίνωση της πολωνικής ηγεσίας για πιθανή ανάπτυξη πολωνικών ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των αμάχων», σημειώνει το πρακτορείο NEXTA.

15.30 Βρετανία: Ο υπουργός Υγείας δεσμεύεται για την υποστήριξη των Ουκρανών προσφύγων

Η Βρετανία θα μπορούσε να υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο τις ερχόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ.

Μετά την έναρξη του κυβερνητικού προγράμματος Σπίτια για την Ουκρανία το σαββατοκύριακο, ο Τζάβιντ δήλωσε ότι αυτοί που φτάνουν στην Βρετανία θα λαμβάνουν όλη την υποστήριξη που χρειάζονται.

15:17: Λαγκάρντ: Δεν βλέπουμε επί του παρόντος κανένα στοιχείο στασιμότητας στην οικονομία της Ευρωζώνης

«Δεν βλέπουμε επί του παρόντος κανένα στοιχείο στασιμότητας» δήλωσε αναφερόμενη στην οικονομία της ευρωζώνης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Ινστιτούτο Montaigne στο Παρίσι αν εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης υπάρχει κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή υποτονικής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού η Λαγκάρντ απάντησε πως «δεδομένης της ανάκαμψης που βρισκόταν σε εξέλιξη, δεν βλέπουμε στασιμότητα της οικονομίας στον ορίζοντα του 2022, ούτε του 2023, ούτε του 2024».

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω, στο 3,7%,την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

14:54 Το ρωσικό κράτος υπεύθυνο για τις τηλεφωνικές κλήσεις εξαπάτησης σε Βρετανούς υπουργούς, σύμφωνα με το Λονδίνο

Το ρωσικό κράτος βρίσκεται πίσω από τα παραπλανητικά τηλεφωνήματα που έγιναν σε δύο Βρετανούς υπουργούς και για μια απόπειρα τηλεφωνικής κλήσης σε έναν τρίτο, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας και η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ δήλωσαν ότι έγιναν και οι δύο στόχος αυτών των προσπαθειών τηλεφωνικής παραπλάνησης. Ο εκπρόσωπος του Τζόνσον είπε ότι έγινε επίσης μια παρόμοια αλλά ανεπιτυχής προσπάθεια να εξαπατηθεί η υπουργός Πολιτισμού Ναντίν Ντόρις.

«Αυτή είναι η συνήθης πρακτική για τις ρωσικές επιχειρήσεις υπηρεσιών πληροφόρησης και η παραπληροφόρηση είναι μια τακτική που έρχεται απευθείας από το εγχειρίδιο του Κρεμλίνου για να προσπαθήσει να αποσπάσει την προσοχή από τις παράνομες δραστηριότητές τους στην Ουκρανία και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται εκεί», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

14:45 Πολίτες εκδιώκουν ρωσικά οχήματα στη Χερσώνα

Βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου εμφανίζει Ουκρανούς πολίτες να απομακρύνουν ρωσικά στρατιωτικά οχήματα από χώρο όπου πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία, το Σάββατο, στη Χερσώνα. 

14:30 Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ παραχώρησε τον λογαριασμό του στο Instagram σε μια γιατρό που βοηθάει γυναίκες να γεννήσουν στο Χάρκοβο

Ο πρώην αρχηγός της Εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας της Αγγλίας, Ντέιβιντ Μπέκαμ, παραχώρησε χθες τον λογαριασμό του στο Instagram σε μια γιατρό που βοηθάει γυναίκες να γεννήσουν στο Χάρκοβο, την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο 46χρονος Μπέκαμ, πρώην παίκτης της Manchester United και της Ρεάλ Μαδρίτης και συνιδιοκτήτης της Inter Miami, μιας ομάδας του αμερικανικού ποδοσφαίρου, ενημέρωσε τους 71,6 εκατομμύρια ακολούθους του στο Instagram να παρακολουθούν το προφίλ του για να βλέπουν το έργο της Ιρίνα, μιας παιδοαναισθησιολόγου, και της ομάδας της εν μέσω του πολέμου.

Ο Μπέκαμ, ο οποίος είναι πρεσβευτής καλής θέλησης της UNICEF, της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, ανέβασε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του και κάλεσε τους ακολούθους του να στηρίξουν το έργο της υπηρεσίας του ΟΗΕ στην Ουκρανία.

 

 

14:00  Η Nestlé οφείλει να σταματήσει τις δραστηριότητές της στην Ρωσία, δηλώνει η Actares

Η Nestlé οφείλει να σταματήσει τις δραστηριότητές της στην Ρωσία, δηλώνουν οι ακτιβιστές της Actares, ένωσης που έχει ιδρυθεί για να παρακινήσει τις κοινωνίες να κινηθούν προς κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά υπεύθυνες επενδύσεις, εντείνοντας την πίεση προς τον κολοσσό των ειδών διατροφής μετά την έκκληση του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προς τους ελβετούς πολίτες.

Ο όμιλος με έδρα το Βεβέ, στις όχθες της πόλης Λεμάν, σταμάτησε τις εισαγωγές και τις εξαγωγές ορισμένων προϊόντων προς την Ρωσία, διακόπτοντας μεταξύ άλλων τις εξαγωγές προϊόντων καφέ Nespresso ή μεταλλικού νερού S.Pellegrino, αλλά διατήρησε τις εξαγωγές βασικών ειδών όπως βρεφικών προϊόντων ή τροφών για ζώα συντροφιάς.

13:25 Ρωσική οβίδα «σκάει» δίπλα σε κόσμο σε σούπερ μάρκετ

Ακόμα μία συγκλονιστική εικόνα έρχεται από την Ουκρανία, όπου η Ρωσία συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στην ουκρανικές πόλεις. Αυτή τη φορά, βίντεο που κάνει τον γύρο των social media και αναπαράγεται από ΜΜΕ, δείχνει μια ρωσική οβίδα να «σκάει» δίπλα από ανθρώπους που στέκονται στριμωγμένοι σε ένα σούπερ μάρκετ, στο Χάρκοβο.

13:10 Χρειάζονται περισσότερες κυρώσεις για να σταματήσει η Ρωσία, εκτίμησε ο Τσέχος πρωθυπουργός

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει, δήλωσε σήμερα ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

«Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε τη Μαριούπολη της Ουκρανίας. Όλος ο κόσμος βλέπει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαπράττει εγκλήματα πολέμου και ότι αθώοι άνθρωποι πεθαίνουν λόγω του πολέμου του», επεσήμανε ο Φιάλα στο Twitter.

«Πρέπει να εξακολουθήσουμε να πιέζουμε για μια ξεκάθαρη και ενωμένη προσέγγιση απέναντι στη Ρωσία και περισσότερες κυρώσεις, είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε τον Πούτιν», πρόσθεσε.

13:00 Δένδιας: Ολοσχερής η καταστροφή της Μαριούπολης

Για ολοσχερή καταστροφή της Μαριούπολης έκανε λόγο ο Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Το σχετικό απόσπασμα της δήλωσής του: «Σήμερα στο Συμβούλιο θα συζητήσουμε την κατάσταση στην Ουκρανία και τη ρωσική εισβολή. Έχω πρόθεση να θέσω το θέμα της Μαριούπολης, το θέμα της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη και τη συνολική καταστροφή της πόλης από τα ρωσικά στρατεύματα. Πρέπει να σημειώσω ότι στη Μαριούπολη αυτή τη στιγμή μάχονται Τσετσένοι μαχητές. Τσετσενικός στρατός έχει έρθει από τη ρωσική πλευρά και η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της παρουσίας της ελληνικής κοινότητας εκεί και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε το μέλλον αυτής της κοινότητας».

12:55 Οι αρχές της Οδησσού κατηγορούν τη Ρωσία για επίθεση νωρίτερα σήμερα σε κτίρια κατοικιών στα περίχωρα της πόλης

Οι αρχές της Οδησσού κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις ότι έπληξαν νωρίς σήμερα το πρωί κτίρια κατοικιών στα περίχωρα της ουκρανικής πόλης, στην πρώτη επίθεση αυτού του είδους που εξαπολύεται στην πόλη-λιμάνι στην Μαύρη Θάλασσα.

Το δημοτικό συμβούλιο διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ότι δεν υπήρξαν απώλειες, αν και από το πλήγμα προκλήθηκε φωτιά.

«Αυτά είναι κτίρια κατοικιών στα οποία ζουν ειρηνικοί άνθρωποι», δήλωσε ο δήμαρχος της Οδησσού Γκενάντι Τρουχάνοφ.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους.

12:40 Η Ρωσία χρειάζεται πάνω από μια εβδομάδα για να καταλάβει την Μαριούπολη

Ενας ηγέτης των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία που υποστηρίζονται από τη Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι θα χρειαστεί πάνω από μια εβδομάδα για να λάβουν οι Ρώσοι τον έλεγχο της πολιορκημένης Μαριούπολης, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος ότι δύο ή τρεις ημέρες ή ακόμη και μια εβδομάδα θα κλείσουν το ζήτημα. Δυστυχώς όχι, η πόλη είναι μεγάλη», είπε ο Ντένις Πουσίλιν, ο επικεφαλής της αποσχισθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Μαριούπολη, μια πόλη λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, είχε πληθυσμό 400.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο. Βρίσκεται υπό πολιορκία και βομβαρδίζεται με τα τρόφιμα, τα φάρμακα και το πόσιμο νερό να έχουν εξαντληθεί και χωρίς ρεύμα από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

12:30 Ο Ζελένσκι καλεί την ΕΕ να σταματήσει κάθε «εμπόριο» με τη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει κάθε «εμπόριο» με τη Ρωσία και κυρίως να αρνηθεί τους ενεργειακούς της πόρους, σε βίντεό του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

«Όχι ευρώ για τις δυνάμεις κατοχής, κλείστε τους όλα σας τα λιμάνια, μην τους στέλνετε τα αγαθά σας, αρνηθείτε τους ενεργειακούς πόρους», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Χωρίς εμπόριο μαζί σας, χωρίς τις επιχειρήσεις σας και τις τράπεζές σας, η Ρωσία δεν θα έχει πλέον χρήματα γι'αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε.

12:20 Κίεβο: Νέα απαγόρευση κυκλοφορίας από το βράδυ

Την απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας για τις επόμενες 36 ώρες ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Κιέβου. Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από απόψε το βράδυ στις 20:00 και θα ισχύσει έως το πρωί της Τετάρτης, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο.

12:15 Ουκρανία: «Τετάστιος κίνδυνος» παιδιά πρόσφυγες να πέσουν θύματα διακινητών, προειδοποίησε η Ευρωπαία επίτροπος Γιόχανσον

Η Ευρωπαία επίτροπος Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον προειδοποίσε σήμερα για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά από την Ουκρανία να πέσουν στα χέρια διακινητών καθώς φεύγουν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

Η Γιόχανσον επεσήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Εσθονία ότι περίπου οι μισοί από τα 3,3 εκατομμύρια Ουκρανούς που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους μετά τη ρωσική εισβολή είναι παιδιά.

Εξάλλου στην Ουκρανία υπάρχει μεγάλος αριθμός ορφανών παιδιών και παιδιών που γεννήθηκαν από παρένθετες μητέρες, τα οποία δεν έχουν πάρει οι γονείς τους. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να πέσουν θύματα απαγωγής ή να δοθούν αναγκαστικά για υιοθεσία, τόνισε η Ευρωπαία επίτροπος.

«Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος ευάλωτα παιδιά να γίνουν θύματα διακινητών», υπογράμμισε.

Μέχρι στιγμής στα σύνορα της ΕΕ έχουν εντοπιστεί πολύ λίγα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες από την Ουκρανία, σημείωσε η Γιόχανσον και έχουν αναφερθεί κάποια περιστατικά διακίνησης.

12:10 Πολλά εστιατόρια της χώρας παρέχουν δωρεάν γεύματα σε ηλικιωμένους, σε όσους μάχονται τις ρωσικές δυνάμεις και σε ανθρώπους που δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους

Το εστιατόριο «Milk Bar» στο Κίεβο χρέωνε περίπου 14 ευρώ το γεύμα. Σήμερα παρασκευάζει 500 γεύματα την ημέρα δωρεάν για τη σίτιση των κατοίκων της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Το εστιατόριο δεν μπορεί να πληρώνει τους μισθούς των υπαλλήλων του από τον Φεβρουάριο, αλλά διατηρεί ακόμη 20 άτομα από το προσωπικό του.

«Ολοι σκεφτόμαστε τον κόσμο και την κοινότητα αυτή τη στιγμή», λέει η ιδιοκτήτρια φούρνου, Αννα Κοζατσένκο.

Η δική της είναι μια από τις επιχειρήσεις εστίασης που προσφέρονται να βοηθήσουν τους πολίτες μετά την εισβολή της Ρωσίας.

«Ούτε καν σκέφτομαι τις οικονομικές απώλειες», λέει η Κοζατσένκο.

Το προσωπικό που έχει παραμείνει στην επιχείρηση δουλεύει όλη την ημέρα για να παρασκευάσει γεύματα για τους ηλικιωμένους και τους πρόσφυγες από περιοχές όπου έχουν εισβάλει οι ρωσικές δυνάμεις εκτός του Κιέβου.

Μεγάλοι προμηθευτές τροφίμων έχουν προσφέρει τρόφιμα στο εστιατόριο δωρεάν και έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν να το κάνουν «για όσο χρειάζεται».

Ο ιδιοκτήτης επίσης του χώρου έχει σταματήσει προσωρινά να ζητάει ενοίκιο από το εστιατόριο.

12:06 Ουκρανία - Ρωσία: Οι μεγάλες διαφορές παραμένουν, σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος προσπαθεί να μεσολάβήσει για ένα τέλος στη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας, δήλωσε σήμερα πως παρά το ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος παραμένουν μεγάλα χάσματα μεταξύ των δύο πλευρών.

«Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς... επειδή υπάρχουν αρκετά θέματα διαφωνίας, μερικά από αυτά βασικά», ανέφερε σε μια ομιλία, σύμφωνα με το μεταγραμμένο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

Ο Μπένετ πρόσθεσε πως το Ισραήλ, «μαζί με άλλους φίλους στον κόσμο, θα συνεχίσει να προσπαθεί να γεφυρώσει τις διαφορές και να φέρει ένα τέλος στον πόλεμο».

12:00 Δέσμευση της Ελλάδας να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει το μέλλον της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη

Τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει το μέλλον της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που θα συζητήσει για την κατάσταση στην Ουκρανία και τη ρωσική εισβολή.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι θα θέσει στο Συμβούλιο το θέμα της Μαριούπολης: «Έχω πρόθεση να θέσω το θέμα της Μαριούπολης, το θέμα της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη και τη συνολική καταστροφή της πόλης από τα ρωσικά στρατεύματα. Στη Μαριούπολη αυτήν τη στιγμή μάχονται Τσετσένοι μαχητές. Τσετσενικός στρατός έχει έρθει από τη ρωσική πλευρά και η πόλη καταστρέφεται ολοσχερώς. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εξαιτίας της παρουσίας της ελληνικής κοινότητας εκεί και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε το μέλλον αυτής της κοινότητας».

11:40 «Πολύ δύσκολη» η κατάσταση στη Μαριούπολη, σημειώνει το Κίεβο

Η Ουκρανία απέρριψε «βεβαίως» ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση της Μαριούπολης και η κατάσταση στην πολιορκημένη πόλη στη νότια Ουκρανία είναι «πολύ δύσκολη», δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Η Ρωσία πρότεινε να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους από την πόλη από τις 10 πμ ώρα Μόσχας (09:00 ώρα Ελλάδος) αν η πόλη παραδώσει τα όπλα.

«Βεβαίως απορρίψαμε αυτές τις προτάσεις», σημείωσε η Βερεστσούκ, προσθέτοντας ότι «η κατάσταση εκεί είναι πολύ δύσκολη».

11:15 Μπορέλ: Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου

«Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου, αυτή είναι η λέξη» τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών σημειώνοντας ότι «αυτό που συμβαίνει στην Μαριούπολη είναι τεράστια εγκλήματα πολέμου, η πόλη θα καταστραφεί τελείως».

Προσέθεσε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών θα σκεφτούν για επιπλέον κυρώσεις, κυρίως όσον αφορά στην ενέργεια. Παράλληλα, αναφερόμενος στη στρατηγική πυξίδα επισήμανε ότι «δεν είναι η απάντηση στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά είναι μέρος της απάντησης».

11:00 Πέντε πλοία γεμάτα με σιτάρι «εξαφανίστηκαν» από ουκρανικό λιμάνι

Πέντε φορτηγά πλοία γεμάτα με σιτάρι έχουν "εξαφανιστεί" από το ουκρανικό λιμάνι της πόλης Μπερντιάνσκ στην Αζοφική Θάλασσα, σύμφωνα με την ειδησειογραφική ιστοσελίδα Ukrainska Pravda.

Τελευταία φορά εθεάθησαν να ρυμουλκούνται από ρωσικά ρυμουλκά και να μεταφέρονται σε άγνωστα σημεία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα.

Η είδηση ωστόσο δεν ήταν δυνατό να εξακριβωθεί ανεξάρτητα.

Το Μπερντιάνγκ έχει πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων και δεν απέχει πολύ από την περικυκλωμένη πόλη της Μαριούπολης.

10:50 H περικύκλωση της Μαριούπολης

Η Ουκρανία απέρριψε το ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση της Μαριούπολης: «Δεν τίθεται θέμα παράδοσης, κατάθεσης των όπλων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ukrainska Pravda.

mariupol-4.jpg

10:40 Το Πεκίνο θα προσφέρει επιπλέον οικονομική ενίσχυση ύψους 1,4 εκατομμυρίου ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία

Ο κινεζικός Ερυθρός Σταυρός θα προσφέρει επιπλέον οικονομική ενίσχυση ύψους 1,4 εκατομμυρίου ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν.

Την δήλωση αυτή έκανε ο Γουάνγκ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης του Τύπου στο Πεκίνο και η δέσμευση για βοήθεια ακολουθεί προηγούμενες δεσμεύσεις βοήθειας στην Ουκρανία ανάμεσά τους και μια ύψους 710.000 ευρώ νωρίτερα μέσα στον μήνα.

10:16 Δεν επετεύχθη συμφωνία για την απομάκρυνση αμάχων σήμερα από τη Μαριούπολη, σύμφωνα με το Κίεβο

Συμφωνία έχει επιτευχθεί για τη δημιουργία σήμερα 8 ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, αλλά η Μαριούπολη δεν βρίσκεται μεταξύ αυτών, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Οι προσπάθειες να φτάσουν στη σημαντική αυτή πόλη-λιμάνι στη νότια Ουκρανία ανθρωπιστικές προμήθειες εξακολουθούν να αποτυγχάνουν, σημείωσε η ίδια.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιφέρεια Ρίβνε με πυραύλους κρουζ.

09:50 Ο πόλεμος θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια επισιτιστική κρίση, λέει ο γάλλος υπουργός Γεωργίας

O πόλεμος ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επισιτιστική κρίση «παγκόσμιας κλίμακας», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο γάλλος υπουργός Γεωργίας Ζουλιέν Ντενορμαντί ενόψει της συνόδου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Οι υπουργοί της ΕΕ θα συζητήσουν για την επισιτιστική κατάσταση με τον ουκρανό ομόλογό τους με βιντεοκλήση, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ένας αξιωματούχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος δήλωσε την Παρασκευή ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων στην Ουκρανία καταρρέουν, με βασικές υποδομές όπως γέφυρες και τρένα να έχουν καταστραφεί από βόμβες και πολλά καταστήματα μαναβικής και αποθήκες να έχουν αδειάσει.

09:30 Η ΕΕ θα εξετάσει και εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα εξετάσουν  στις επερχόμενες συνόδους κορυφής αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο της ΕΕ, του G7 και του ΝΑΤΟ το ενδεχόμενο περαιτέρω επέκτασης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο ευρωπαϊκές και αμερικανικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΕ επεξεργάζεται ήδη ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων, το οποίο ενδέχεται να περιλαμβάνει την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τις χώρες της Ένωσης. Ήδη αντίστοιχη απόφαση έχουν λάβει οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία.
Η ΕΕ θα συνεχίσει τη συζήτηση για το καθεστώς κυρώσεων σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα.

09:20 Πρώτη αλλαγή βάρδιας στο Τσερνόμπιλ μετά τη ρωσική εισβολή

Για πρώτη φορά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άρχισε χθες Κυριακή να αλλάζει το προσωπικό βάρδιας στο πυρηνικό εργοστάσιο Τσερνόμπιλ, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

«Η Ουκρανία ενημέρωσε την ΙΑΕΑ ότι περίπου το μισό προσωπικό κατάφερε επιτέλους να επιστρέψει σπίτι του, αφού εργάστηκε στο εργοστάσιο που ελέγχεται από τη Ρωσία επί σχεδόν τέσσερις εβδομάδες», επεσήμανε τη νύκτα της Κυριακής προς Δευτέρα ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Ραφαέλ Γκρόσι.

«Η ουκρανική εθνική ρυθμιστική αρχή επιβεβαίωσε ότι όσοι αποχώρησαν έχουν ήδη αντικατασταθεί από άλλους Ουκρανούς εργαζόμενους», πρόσθεσε, εκφράζοντας την «ικανοποίησή του» για την εξέλιξη αυτή.

Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Τσερνόμπιλ στις 24 Φεβρουαρίου και περίπου 100 Ουκρανοί τεχνικοί που εργάζονταν σε αυτό τότε εξακολούθησαν να διαχειρίζονται την καθημερινή λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου, όπου βρίσκονται πυρηνικά απόβλητα μετά το δυστύχημα του 1986, του χειρότερου στην Ιστορία.

08:55 Κεντρικός στόχος η κατάληψη του Κιέβου

Η κατάληψη του Κιέβου παραμένει προτεραιότητα για τις ρωσικές επιχειρήσεις αναφέρει η νεότερη ενημέρωση των βρετανικών υπηρεσιών πληροφόρησης που δημοσιεύει καθημερινά  το Υπ. Αμύνης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά την ίδια πηγή, αναμένονται και νέες ρωσικές επιθέσεις με στόχο την ουκρανική πρωτεύουσα μέσα στις επόμενες εβδομάδες ενώ θεωρείται πιθανή η απόπειρα περικύκλωσής του.

08:50 Το συγκλονιστικό βίντεο Ζελένσκι

Νέο βίντεο για τον πόλεμο στην Ουκρανία δημοσίευσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα social media την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022. Ο Ουκρανός πρόεδρος δείχνει τη φρίκη του πολέμου. Ισοπεδωμένα σπίτια, τραυματισμένοι άμαχοι. Η Ρωσία δεν σταματά να βομβαρδίζει τις πόλεις στην Ουκρανία.

Δείτε τη συνέχεια ΕΔΩ.

08:30 Το Κίεβο αντάλλαξε τον απαχθέντα δήμαρχο με 9 Ρώσους αιχμαλώτους

Με εννιά Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου αντάλλαξε το Κίεβο τον δήμαρχο της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ, που είχαν απαγάγει τα ρωσικά στρατεύματα εισβολής, και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βράβευσε τον νεαρό τοπικό άρχοντα για την άρνησή του να παραδώσει την πόλη.

Με ανάρτησή του ο κ. Ζελένσκι ανέδειξε την παρασημοφόρηση του κ. Φεντόροφ, τονίζοντας ότι παρά τις σφοδρές πιέσεις των Ρώσων εκείνος αρνήθηκε να υποκύψει.

08:20 Τουλάχιστον 6 νεκροί στο εμπορικό κέντρο του Κιέβου που βομβαρδίστηκε τη νύχτα

Βομβαρδισμός σε εμπορικό κέντρο του Κιέβου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους τη νύχτα, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις κινήσεις τους για να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Ολόκληρο το νότιο τμήμα του μεγάλου εμπορικού κέντρου καταστράφηκε, όπως και ιδιωτικό γυμναστήριο που βρισκόταν στον χώρο του πάρκινγκ, διαπίστωσε ο ρεπόρτερ.

Πυροσβέστες και στρατιωτικοί έψαχναν τα συντρίμμια για να εξακριβώσουν αν υπάρχουν κι άλλα θύματα.

Firefighters rescue people from shopping mall rubble after blasts hit Kyiv

08:05 «Διαρροή αμμωνίας» σε χημικό εργοστάσιο στην περιφέρεια Σούμι

Εξαιρετικά τοξική αμμωνία διαρρέει από το πρωί σε χημικό εργοστάσιο στην πόλη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Οι τοπικές αρχές κάλεσαν τους κατοίκους της πόλης Νοβοσέλιτσα να αναζητήσουν καταφύγιο από τη χημική ουσία, ιδίως σε υπόγειους και ισόγειους χώρους, και να αποφύγουν οπωσδήποτε την έκθεσή τους σε αυτήν — εν μέσω των συνεχιζόμενων σφοδρών μαχών ανάμεσα στις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, περιφερειάρχης στη Σούμι, είπε ότι πρέπει να λάβουν μέτρα προστασίας όλοι οι κάτοικοι σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από το εργοστάσιο της Sumykhimprom, η οποία παράγει χημικά λιπάσματα διαφόρων τύπων. Η αμμωνία, ουσία με ιδιαίτερα έντονη οσμή, είναι ελαφρύτερη από το οξυγόνο.

08:00 Βομβαρδισμοί στο Κίεβο, τουλάχιστον 4 νεκροί

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στους ρωσικούς βομβαρδισμούς που έπληξαν κατοικίες και εμπορικό κέντρο στη συνοικία Ποντίλσκι αργά το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο και την υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της πόλης.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής, αρκετά σπίτια και εμπορικό κέντρο» χτυπήθηκαν, ανέφερε ο δήμαρχος μέσω Telegram. Διαβεβαίωσε ότι η πυροσβεστική επιχειρεί για να κατασβέσει μεγάλη πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του Κιέβου αναφέρθηκε σε τέσσερις νεκρούς.

07:50 Το Κίεβο απορρίπτει το ρωσικό τελεσίγραφο για τη Μαριούπολη

Δεν τίθεται επ’ ουδενί ζήτημα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν την πολιορκούμενη Μαριούπολη στον ρωσικό στρατό, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση οποιασδήποτε παράδοσης, ή κατάθεσης των όπλων», είπε η κυρία Βέρεστσουκ, σύμφωνα με την Ουκράινσκα Πράβντα. «Έχουμε ήδη ενημερώσει τη ρωσική πλευρά σχετικά», πρόσθεσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Μίλησε για «εσκεμμένη χειραγώγηση» και «αληθινή απαγωγή ομήρων», πρόσθεσε αναφερόμενη στο ρωσικό τελεσίγραφο.

Χθες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απαίτησε με οκτασέλιδη επιστολή του οι ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη να «καταθέσουν τα όπλα» και «γραπτή απάντηση» στο τελεσίγραφό του πριν από σήμερα στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), για να σωθούν όπως είπε οι κάτοικοι και οι υποδομές του λιμανιού στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα.

07:40 Ο Τζο Μπάιντεν δεν σκοπεύει να πάει στο Κίεβο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ευρώπη

Η προεδρία των ΗΠΑ προσπάθησε να βάλει τέλος στη σεναριολογία για το ότι ο Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα.

«Το ταξίδι θα είναι επικεντρωμένο στη συνέχιση της προσπάθειάς μας ο κόσμος να συσπειρωθεί υπέρ του ουκρανικού λαού και εναντίον της εισβολής του (ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν στην Ουκρανία», πάντως «δεν σχεδιάζεται ταξίδι στην Ουκρανία», διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, μέσω Twitter.

Με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε η κυρία Ψάκι επιβεβαίωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί την Πολωνία έπειτα από τις συναντήσεις που θα έχει στις Βρυξέλλες.

Η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, δήλωσε με τη σειρά της στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN πως δεν έχει συζητηθεί εξ όσων γνωρίζει καν το ενδεχόμενο ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους να πάει στην Ουκρανία. Υπενθύμισε ότι η Ουάσινγκτον έχει προχωρήσει στην έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας προς τους Αμερικανούς καλώντας τους να μην επισκέπτονται αυτή την «εμπόλεμη χώρα».

07:30 Η Σλοβενία θα στείλει ξανά διπλωμάτες στο Κίεβο

Μερικές ημέρες μετά την απροσδόκητη επίσκεψή του στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, ο Γιάνες Γιάνσα, ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψουν διπλωμάτες της χώρας του στο Κίεβο.

Η Ουκρανία χρειάζεται άμεση διπλωματική υποστήριξη και οι σλοβένοι διπλωμάτες θα βρίσκονται στο Κίεβο σύντομα, τόνισε ο κ. Γιάνσα μέσω Twitter.

07:20 Η Γαλλία δέσμευσε ή κατέσχεσε πόρους ολιγαρχών της Ρωσίας αξίας 850 εκατ. ευρώ

Η Γαλλία δέσμευσε ή κατέσχεσε πόρους ρώσων ολιγαρχών αξίας περίπου 850 εκατ. ευρώ, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ.

Έχουν δεσμευτεί ακίνητα αξίας 539 εκατ. ευρώ, καταθέσεις και τοποθετήσεις 150 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς σε γαλλικές τράπεζες, απαρίθμησε ο κ. Λεμέρ στο RTL, προσθέτοντας ότι κατασχέθηκαν δύο θαλαμηγοί αξίας 150 εκατ. ευρώ.

Η γαλλική κυβέρνηση συγκρότησε ειδική επιχειρησιακή ομάδα επιφορτισμένη με την εφαρμογή των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος ρώσων ολιγαρχών και προσώπων κοντά στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εντέλλεται να εντοπίσει τους πόρους αυτούς στη γαλλική δικαιοδοσία, να ταυτοποιήσει τους δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών, πολυτελών ακινήτων και θαλαμηγών, εγχείρημα εξ ορισμού περίπλοκο, καθώς χρησιμοποιούνται συχνά εταιρείες-βιτρίνες, συνήθως υπεράκτιες, για να κρύβονται οι πραγματικοί κάτοχοι των πόρων αυτών.

07:00 Η Γερμανία παρέδωσε 500 αντιαεροπορικούς πυραύλους στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας παρέλαβαν 500 αντιαεροπορικούς πυραύλους Strela από τη Γερμανία την περασμένη Πέμπτη, αποκάλυψε στο χθεσινό της φύλλο η Welt am Sonntag.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, τα όπλα παραδόθηκαν από τον γερμανικό στον ουκρανικό στρατό στο έδαφος της Πολωνίας.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας περιορίστηκε να πει ότι εξαιτίας «επιχειρησιακών ζητημάτων και θεμάτων ασφαλείας» δεν μπορεί να αναφερθεί σε συγκεκριμένα οπλικά συστήματα που παραδόθηκαν. Σημείωσε πάντως ότι έχει ήδη παραδοθεί ή πρόκειται να παραδοθεί στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις από τις γερμανικές ευρύ φάσμα στρατιωτικού υλικού.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ