Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία βομβαρδίζει αμάχους (βίντεο)

Το προσχέδιο συμφωνίας που εξετάζεται στις διαπραγματεύσεις - Η Χάγη καταδίκασε τη ρωσική εισβολή

62224-137655.jpg
Newsroom
24’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Για μια ακόμη νύχτα οι άμαχοι σε καταφύγια στο Κίεβο
Για μια ακόμη νύχτα οι άμαχοι σε καταφύγια στο Κίεβο © EPA/ANDRII NESTERENKO

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω σε ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων οι διαπραγματεύσεις. Νέοι βομβαρδισμοί αμάχων από τη Ρωσία. Έκκληση Ζελένσκι στις ΗΠΑ.

Ο διπλωματικός μαραθώνιος ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία συνεχίζεται, με τις δύο πλευρές να έρχονται πιο κοντά σε μια συμφωνία. Ωστόσο, ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος μαίνεται, με τους αμάχους να πληρώνουν βαρύ τίμημα για ένα ακόμη 24ωρο.

Η Ρωσία προχώρησε σε νέους βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη, Κίεβο, Χάρκοβο και Οδησσό. Στη Μαριούπολη ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν θέατρο, όπου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι.

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, στέλνοντας στο Κίεβο αντιαεροπορικά συστήματα, αντιαρματικά, σφαίρες, αυτόματα, εκτοξευτήρες ρουκετών και drones.

Νωρίτερα, τα μηνύματα από τις νέες διαπραγματεύσεις άφησαν μια αχτίδα αισιοδοξίας, καθώς φαίνεται να σημειώνεται πρόοδος όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός. Δημοσίευμα στους Financial Times αναφέρει ότι γίνεται πλέον συζήτηση σε ένα συγκεκριμένο ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων.

Το Κρεμλίνο πρότεινε την Τετάρτη να υπάρξει ένας «συμβιβασμός» για την ουδετερότητα της Ουκρανίας σύμφωνα με το σουηδικό ή το αυστριακό μοντέλο. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ουκρανίας,  Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτήρισε «πιο ρεαλιστικές» πλέον τις θέσεις των  Ρώσων διαπραγματευτών.

Ωστόσο, σε δραματική του ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο ο Ζελένσκι επανέλαβε το πάγιο αίτημά του για την επιβολή απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας. «Κλείστε τους ουρανούς πάνω από την Ουκρανία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εικόνα στα βασικά μέτωπα της Ουκρανίας από το αμερικανικό think tank Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW).

Πόλεμος Ουκρανία - Ρωσία: Τι συνέβη την 21η ημέρα από τη ρωσική εισβολή

22.20 Ρώσοι σε σούπερ μάρκετ τσακώνονται για ένα πακέτο ζάχαρη. Στην πόλη Οριόλ

Russian shoppers battle for sugar in Oryol supermarket

22.12 Άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ζήτησε ο Όλαφ Σολτς

Την άμεση κατάπαυση του πυρός ζήτησαν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν νωρίτερα σήμερα, με αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία. «Συμφωνήσαμε ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει αμέσως. Δεδομένης της ανθρωπιστικής κατάστασης, η κατάπαυση του πυρός είναι επείγουσα και απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθούν περισσότερα δεινά» έγραψε ο Σολτς στο Twitter.

22.00 Τι απαντά το Κρεμλίνο στον Μπάιντεν για το «εγκληματίας πολέμου»

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε «απαράδεκτη και ασυγχώρητη ρητορική» τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «εγκληματίας πολέμου», μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο Tass.

21.20 Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εγκληματία πολέμου» τον Πούτιν

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο σήμερα Τετάρτη (16.03) ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε: «Θεωρώ ότι είναι εγκληματίας πολέμου ο Πούτιν». Η συνέχεια ΕΔΩ

20.58 Το συγκλονιστικό βίντεο για τον πόλεμο στην Ουκρανία που έδειξε ο Ζελένσκι στο αμερικανικό Κογκρέσο

Zelensky confronts US Congress with emotional footage from Ukraine war
 

20.50 Οι Ρώσοι άφησαν ελεύθερο τον δήμαρχο της Μελιτόπολης

Οι ρωσικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τον δήμαρχο της Μελιτόπολης, σύμφωνα με τον Κίριλ Τιμοσένκο, ο οποίος είναι σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Περισσότερα ΕΔΩ

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ
Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης @Twitter

20.42 Πέντε νεκροί, ανάμεσά τους και τρία παιδιά, στο Τσερνίχιβ

Η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι διασώστες εντόπισαν τα πτώματα πέντε ανθρώπων, μεταξύ των οποίων τριών παιδιών, κατά τη διάρκεια ερευνών σήμερα σε κατοικίες που είχαν υποστεί ζημιές από βομβαρδισμούς στη βόρεια πόλη Τσερνίχιβ.

Τα πτώματα βρέθηκαν στα ερείπια ενός κτιρίου κοιτώνα, ανέφερε η υπηρεσία σε ανάρτησή στους στο διαδίκτυο.

Ukrainian rescue units respond to over a dozen fires caused by shelling in Chernihiv, Ukraine

20.30 Τρεις νεκροί από τον βομβαρδισμό αποθήκης στο Χάρκοβο - Νέο βίντεο

Στους τρεις οι νεκροί από τον ρωσικό βομβαρδισμό σε αποθήκη στο Χάρκοβο. Στο βίντεο που ακολουθεί, η επιχείρηση κατάσβεσης και οι καταστροφές

Three civilians killed in warehouse shelling in Kharkiv

20.20 Η Μόσχα διαψεύδει ότι βομβάρδισε θέατρο στη Μαριούπολη

Το Yπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διέψευσε ότι στοχοθέτησε ένα θέατρο όπου είχαν καταφύγει άμαχοι στην πολιορκημένη Μαριούπολη, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο RIA.

20.05 Πρώτες εικόνες μετά τον βομβαρδισμό θεάτρου στη Μαριούπολη, όπου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι

19.58 Βίντεο μέσα από σπίτι που βομβαρδίστηκε στο Κίεβο

Η βρετανική εφημερίδα «Guardian» μετέδωσε εικόνες μέσα από διαμερίσματα που καταστράφηκαν μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό την Τετάρτη (16.02) το πρωί.

Inside a destroyed Kyiv apartment building after Russia shelling

19.54 Ο Μπάιντεν στέλνει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και drones στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε σήμερα την αποστολή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, συνολικού ύψους περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων, για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή. Όπως ανακοινώθηκε, η βοήθεια αυτή «περιλαμβάνει 800 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, 9.000 αντιαρματικά, 7.000 όπλα (αυτόματα, καραμπίνες, εκτοξευτήρες χειροβομβίδων και drones». Η συνέχεια ΕΔΩ.

19.50 Νέοι βομβαρδισμοί στο Κίεβο - Ζημιές σε σπίτια

Bομβαρδισμοί ρωσικών δυνάμεων προκάλεσαν φωτιά και ζημιές σε σπίτια και σε μια γραμμή φυσικού αερίου στη συνοικία Ποντίλ του Κιέβου σήμερα το βράδυ, δήλωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο. Η φωτιά έχει περιοριστεί και οι εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης και διάσωσης έχουν αναπτυχθεί στο σημείο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί θύματα.

19.41 Η στιγμή που το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη καταρρίπτει τους ρωσικούς ισχυρισμούς για την Ανατολική Ουκρανία

«Καμία γενοκτονία στο Ντονμπάς» ξεκαθάρισε η δικαστής και κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

World Court rules on measures sought by Ukraine against Russia – watch live

19.30 Νέες εικόνες καταστροφής από τους βομβαρδισμούς σε εγκαταστάσεις στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίγια

19.20 Ρωσική επίθεση σε αυτοκινητοπομπή με αμάχους στη Μαριούπολη - Αναφορές για νεκρούς

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις για την επίθεση με οβίδες πυροβολικού κατά αυτοκινητοπομπής με αμάχους που εγκατέλειπαν νωρίτερα σήμερα τη Μαριούπολη, με προορισμό τη Ζαπορίζια.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για πέντε τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί. Ωστόσο, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε (επικαλούμενο ουκρανική στρατιωτική πηγή) πως «υπάρχουν νεκροί».

19.00 Στόλτενμπεργκ: Οι επόμενες κινήσεις του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

«Αντιμετωπίζουμε μια νέα πραγματικότητα για την ασφάλειά μας και πρέπει να αναδιατάξουμε τη συλλογική μας άμυνα μακροπρόθεσμα» δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι οι υπουργοί Άμυνας ανέθεσαν στους στρατιωτικούς διοικητές να αναπτύξουν επιλογές σε ξηρά, αέρα, θάλασσα, κυβερνοχώρο και διάστημα. Όπως εξήγησε, στην ξηρά, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναπτύξει σημαντικά περισσότερες δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, σε κατάσταση επιφυλακής, με περισσότερο εξοπλισμό, στον αέρα θα προστεθούν περισσότερες δυνάμεις και θα ενισχυθεί η αεράμυνα και η πυραυλική άμυνα, ενώ στη θάλασσα θα πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερα υποβρύχια, μαχητικά πλοία σε «μόνιμη βάση».

«Όλα αυτά απαιτούν τεράστιες επενδύσεις στην άμυνα», είπε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, ο οποίος κάλεσε όλους τους συμμάχους να επενδύσουν το ελάχιστο 2% του ΑΕΠ τους, ενώ παράλληλα χαιρέτισε τις ανακοινώσεις της Γερμανίας και της Δανίας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε, επίσης, ότι αυτήν τη στιγμή «εκατοντάδες χιλιάδες δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή κατά μήκος της Συμμαχίας», σημειώνοντας ότι 100.000 αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται σήμερα στην Ευρώπη και 40.000 στρατός υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, κυρίως στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας, με τη στήριξη εναέριων και θαλάσσιων δυνάμεων.

18.56 Εικόνες από τους σημερινούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο

18.52 Η Ρωσία βομβάρδισε θέατρο με αμάχους στη Μαριούπολη

Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα ένα θέατρο, όπου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι πολίτες στην πολιορκούμενη Μαριούπολη, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Ο αριθμός των θυμάτων δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός. Η συνέχεια ΕΔΩ.

18.45 Στη Ζαπορίζια ο Έλληνας πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης - Αύριο συνεχίζει το ταξίδι της επιστροφής στην Ελλάδα

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης «έφτασε αισίως στη Ζαπορίζια, όλα καλά», αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Και προσθέτουν ότι θα διανυκτερεύσει εκεί. «Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία το βράδυ» εξηγούν οι πηγές αυτές. Η συνέχεια ΕΔΩ...

18.38 Το Συμβούλιο της Ευρώπης διέγραψε από μέλος του τη Ρωσία

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι αποπέμπει τη Ρωσία από χώρα μέλος του, 26 χρόνια μετά την ένταξή της. Η συνέχεια ΕΔΩ.

18.25 Το Διεθνές Δικαστήριο καταδίκασε τη Ρωσία - «Αδικαιολόγητη» η εισβολή στην Ουκρανία

Το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη καλεί τη Ρωσία να σταματήσει την εισβολή της στην Ουκρανία, ανακοινώνοντας ότι δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να στηρίζει τον ισχυρισμό του Κρεμλίνου για τον πόλεμο, ότι δηλαδή η Ουκρανία διαπράττει «γενοκτονία» κατά των Ρωσόφωνων στα ανατολικά της χώρας. Δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» αναφέρει ότι το δικαστήριο στη Χάγη αποφάσισε με 13 ψήφους υπέρ και δύο κατά ότι «η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να αναστείλει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 στο έδαφος της Ουκρανίας». Μόνο οι Ρώσοι και οι Κινέζοι δικαστές του δικαστηρίου ψήφισαν κατά αυτής της διαταγής.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε μέσω tweet ότι η Ρωσία πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης που διατάσσει τη Μόσχα να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία.

18.17 Το Κρελμίνο χαμηλώνει τις προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις

Είναι πολύ νωρίς να αποκαλυφθεί οποιαδήποτε σειρά πιθανών συμφωνιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Οι δηλώσεις του Ρώσου αξιωματούχου ήρθαν μετά από δημοσίευμα των Financial Times νωρίτερα σήμερα που ανέφερε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ένα προκαταρκτικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων.

18.10 Κορυφαία μπαλαρίνα των Μπολσόι εγκαταλείπει το διάσημο μπαλέτο - Κατήγγειλε τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μία από τις κορυφαίες μπαλαρίνες των Μπαλσόι, η Όλγκα Σμιρνόβα, αποχώρησε από το διάσημο μπαλέτο για να ενταχθεί στο Dutch National Ballet, στο Άμστερνταμ κι έτσι έγινε η πρώτη Ρωσίδα χορεύτρια που κάνει αυτό το βήμα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Η Σμιρνόβα ήταν απολύτως σαφής στην πρόσφατη καταγγελία της σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εργασία της στη χώρα γενέτειρά της» ανακοίνωσε το Dutch National Ballet. Και πρόσθεσε: «Πρέπει να είμαι ειλικρινής και να πω πως είμαι αντίθετη στον πόλεμο με όλη μου την ψυχή. (…). Δεν πίστευα ποτέ ότι θα μπορούσα να ντρέπομαι για τη Ρωσία (…), όμως σήμερα νιώθω πως υπάρχει ένα πριν κι ένα μετά».

18.02 Η Ισπανία δέσμευσε ένα γιοτ που πιστεύεται πως ανήκει στον CEO της Rosneft Ίγκορ Σέτσιν

Οι ισπανικές αρχές δέσμευσαν το γιοτ «Crescent» που έχει δέσει στο λιμάνι της Ταραγόνας, στην Καταλονία, έγινε γνωστό από το Yπουργείο Μεταφορών σήμερα, την ώρα που μια αστυνομική πηγή είπε στο Reuters ότι το σκάφος, αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων, πιστεύεται πως ανήκει στον Ίγκορ Σέτσιν, τον διευθύνοντα σύμβουλο του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Το μήκους 135 μέτρων γιοτ, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, σύμφωνα με ειδικούς, πλέει υπό σημαία των Νήσων Κέιμαν και έφθασε στην Ισπανία από την Ιταλία τον Νοέμβριο του 2021, αναφέρει ο εξειδικευμένος ιστότοπος Marine Traffic.

Crescent Superyacht in Gibraltar

17.50 Το βίντεο με τους αμάχους που σκότωσαν οι Ρώσοι στo Τσερνίχιβ - Περίμεναν στην ουρά για ψωμί

Η βρετανική εφημερίδα «The Sun» δημοσίευσε βίντεο που δείχνει τα πτώματα των αμάχων στην πόλη Τσερνίχιβ. Οι άμαχοι περίμεναν στην ουρά για ψωμί, όταν δέχτηκαν τα πυρά από Ρώσους στρατιώτες.

Russians 'KILL' at least 10 Ukrainian civilians queueing for bread in Chernihiv

17.46 Νοσηλεύτρια στο Κίεβο φροντίζει 21 μωρά από παρένθετες μητέρες στο υπόγειο πολυκατοικίας

Η Ουκρανή νοσηλεύτρια Οξάνα Μαρτινένκο και οι συνάδελφοί της δεν σταματούν να φροντίζουν 21 μωρά σε αυτοσχέδια κλινική στο υπόγειο πολυκατοικίας στα προάστια του Κιέβου. Όλα τα βρέφη είναι από παρένθετες μητέρες. Οι γονείς των μωρών αδυνατούν να έρθουν και να τα πάρουν λόγω του πολέμου με τη Ρωσία και των βομβαρδισμών στην ουκρανική πρωτεύουσα. Η συνέχεια ΕΔΩ.

Kyiv nurses protecting 21 surrogate babies during conflict

17.43 Ο χάρτης του πολέμου στην Ουκρανία - Η ρωσική εισβολή συνεχίζεται για 21η ημέρα

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα τον επικαιροποιημένο χάρτη για τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις μάχες και τους βομβαρδισμούς σε πόλεις της χώρας.

 

17.38 Ουκρανός διαπραγματευτής: Πούτιν και Ζελένσκι πρέπει να έχουν απευθείας συνομιλίες

 Η θέση της Ουκρανίας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την Ρωσία είναι αρκετά σαφής, με αιτήματα που περιλαμβάνουν την κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, τα οποία πρέπει να συζητηθούν σε απευθείας συνομιλίες μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών, δήλωσε σήμερα Ουκρανός διαπραγματευτής.

«Η θέση μας στις διαπραγματεύσεις είναι αρκετά σαφής, νόμιμες διαβεβαιώσεις για εγγυήσεις ασφαλείας, κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Αυτό είναι εφικτό μόνο με απευθείας διάλογο μεταξύ των ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας» έγραψε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαήλο Ποντολιάκ στο Twitter.

17.26: Η Βρετανία στέλνει αντιαεροπορικούς πυραύλους στην Ουκρανία

Η Βρετανία προμηθεύει αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα στο BBC ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας. Και πρόσθεσε: «Τους προμηθεύουμε και θα ενταχθούν στις μάχες».

17.15 «Παράθυρο» Λαβρόφ για συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι, προκειμενου να επισφραγιστεί μια συγκεκριμένη συμφωνία που θα βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στο ρωσικό ειδησεογραφικό μέσο RBC, ανέφερε ότι «υπάρχει ελπίδα για συμβιβασμό», υπογραμμίζοντας όμως ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία «δεν είναι εύκολες».

«Μιλώ με βάση τις εκτιμήσεις των διαπραγματευτών μας. Λένε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ελπίδα να επιτευχθεί συμβιβασμός» σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν απολύτως συγκεκριμένες διατυπώσεις που είναι κοντά στο να συμφωνηθούν στις διαπραγματεύσεις».

17.02 Πεσκόφ για διαπραγματεύσεις - Μονόδρομος η ουδετερότητα της Ουκρανίας

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η ουδετερότητα για την Ουκρανία με βάση το καθεστώς της Αυστρίας ή της Σουηδίας ήταν ένα σενάριο. «Αυτή η επιλογή συζητείται πραγματικά τώρα και είναι μια επιλογή που μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερη» ξεκαθάρισε.

16.45 Financial Times: Ρωσία και Ουκρανία συζητούν σε ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία 24ωρα. Δημοσίευμα στους Financial Times αναφέρει ότι υπάρχει ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων, πάνω στο οποίο Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές συζητούν.

Σε αυτό περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων:

  • Κατάπαυση πυρός και
  • απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων.

Η συνέχεια ΕΔΩ

16.42 ρώτη επίσημη επαφή μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων ΗΠΑ και Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν μίλησε σήμερα με τον Νικολάι Πατρούσεφ, τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και τον προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα είχε «τυχόν απόφαση του Κρεμλίνου να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία». Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη επαφή υψηλού επιπέδου μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Σάλιβαν «είπε στον στρατηγό Πατρούσεφ ότι αν η Ρωσία σοβαρολογεί στο θέμα της διπλωματίας, τότε πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις στις ουκρανικές πόλεις».

16.30 Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο κατηγορεί τους Ρώσους ότι σκότωσαν αμάχους που περίμεναν για ψωμί

Η συνέχεια ΕΔΩ

16.10 Επικοινωνία Δένδια με Μπορέλ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Tηλεφωνική συνομιλία με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ είχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Συζήτησαν για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και θέματα που αφορούν σε Ανατολική Μεσόγειο και Δυτικά Βαλκάνια, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του Νίκου Δένδια στο Twitter.

15.55 Η ατάκα Ζελένσκι για το Περλ Χάρμπορ στην ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο

Μιλώντας ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε έναν παραλληλισμό μεταξύ του πολέμου που εξαπέλυσε η Μόσχα στην Ουκρανία και των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και της επίθεσης της ιαπωνικής αεροπορίας κατά της αμερικανικής βάσης στο Περλ Χάρμπορ το 1941.

«Στη σπουδαία ιστορία σας, έχετε σελίδες που σας επιτρέπουν να κατανοήσετε τους Ουκρανούς», είπε απευθυνόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα. Και εξήγησε: «Θυμηθείτε το Περλ Χάρμπορ, εκείνο το φρικτό πρωινό της 7ης Δεκεμβρίου 1941, όταν ο ουρανός σας σκοτείνιασε από τα αεροπλάνα που σας επιτέθηκαν. Θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου, εκείνη την φρικτή μέρα του 2001».

Ukrainian President Zelensky Addresses Congress

Η συνέχεια ΕΔΩ...

15.52 Ρώσοι στρατιώτες εκτελούν άμαχο κοντά στο Κίεβο - Το βίντεο από Telegraph

Η βρετανική εφημερίδα «Telegraph» δημοσίευσε βίντεο που δείχνει Ρώσους στρατιώτες να σκοτώνουν τον οδηγό ενός αυτοκινήτου κοντά στο Κίεβο. Ο άνδρας είναι άοπλος. Το βίντεο είναι από drone.

Russian soldiers appear to shoot civilian near Kyiv, Ukraine

15.50 Ο Πούτιν κατηγορεί τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Όλος ο πλανήτης πληρώνει τις φιλοδοξίες της Δύσης» δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι η Δύση ωθεί την Ουκρανία να συνεχιστεί η αιματοχυσία, παρέχοντας στο Κίεβο όπλα. «Η Ουκρανία, με τη στήριξη των δυτικών δυνάμεων, οργάνωσε την επίθεση κατά της Ρωσίας» ισχυρίστηκε. Αναφερόμενος στις κυρώσεις ο Πούτιν τόνισε ότι η Δύση ήθελε απλά έναν λόγο για να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας.

15:30 Λαβρόφ: Οποιαδήποτε συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι θα γίνει μόνο για να επισφραγιστεί μια συγκεκριμένη συμφωνία

Η Μόσχα ανέφερε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια για μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά ότι μια τέτοια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μόνο για να επισφραγιστεί μια συγκεκριμένη συμφωνία.

«Δεν υπάρχουν εμπόδια για τη διοργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης με την κατανόηση ότι δεν θα γίνει μόνο για να γίνει· θα πρέπει να επισφραγιστούν συγκεκριμένες συμφωνίες που επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή οι δύο αντιπροσωπείες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε δημοσιογράφους.

Ο Λαβρόφ είπε ότι οι αντιπροσωπείες πραγματοποιούν συναντήσεις μέσω τηλεδιασκέψεων.

15:14 Η ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Kατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο Ζελένσκι απευθύνθηκε στους Αμερικανούς νομοθέτες με τη φράση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ «έχω ένα όνειρο» και ζήτησε «να κλείσουν οι ουρανοί πάνω από την Ουκρανία», προκειμένου να σταματήσουν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί.

Ukraine’s Zelensky addresses U.S. Congress - 3/16 (FULL LIVE STREAM)

14:56  Η Μαρίνα Οβσιάνικοβα λέει στους Ρώσους να ανοίξουν τα μάτια τους στην προπαγάνδα και τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η διαδηλώτρια της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης Μαρίνα Οβσιάνικοβα δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς ότι ανησυχεί εξαιρετικά για την ασφάλειά της και ότι ελπίζει πως η διαμαρτυρία της εναντίον του πολέμου στην Ουκρανία δεν ήταν μάταιη και πως οι Ρώσοι θα ανοίξουν τα μάτια τους στην προπαγάνδα.

Στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή της μετά την διαμαρτυρία της που έγινε σε ζωντανή μετάδοση το βράδυ της Δευτέρας στο Κανάλι Ένα, η Οβσιάνικοβα δήλωσε πως δεν σχεδιάζει να διαφύγει από τη Ρωσία και πως ελπίζει ότι δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με ποινικές κατηγορίες.

«Πιστεύω σ' αυτό που έκανα, αλλά τώρα καταλαβαίνω την κλίμακα των προβλημάτων που θα πρέπει να αντιμετωπίσω και, φυσικά, ανησυχώ εξαιρετικά για την ασφάλειά μου», δήλωσε στο Ρόιτερς η Οβσιάνικοβα.

14:30 Θεσσαλονίκη : Αύριο στις έξι το απόγευμα στο Λευκό Πύργο η εκδήλωση της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης για την Ουκρανία

Η δεύτερη εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας πολιτών Θεσσαλονίκης ενάντια στην εισβολή και στον πόλεμο στην Ουκρανία» θα πραγματοποιηθεί αύριο στις έξι το απόγευμα στο Λευκό Πύργο.

Η πρώτη συγκέντρωση της πρωτοβουλίας πραγματοποιήθηκε πριν από δέκα μέρες και στο μεταξύ διάστημα πραγματοποιήθηκαν επαφές με εκπροσώπους φορέων, δήμων, πανεπιστημίων, επιμελητηρίων, για τον καλύτερο συντονισμό τους με στόχο την εκδήλωση αλληλεγγύης και με προοπτική την διερεύνηση διοργάνωσης κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

14:10 «Πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» που θα προστατεύουν την Ουκρανία από μελλοντικές απειλές στο πλαίσιο μίας δίκαιης συμφωνίας ζητεί ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να οδηγήσουν σε μία δίκαιη συμφωνία για την Ουκρανία που θα περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας που θα την προστατεύουν από μελλοντικές απειλές, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Μπορούμε και οφείλουμε να αγωνισθούμε σήμερα, τώρα. Μπορούμε και οφείλουμε να υπερασπισθούμε το κράτος μας, την ζωή μας, την ουκρανική ζωή. Μπορούμε και οφείλουμε να διαπραγματευθούμε μία δίκαιη και προσήκουσα ειρήνη για την Ουκρανία, πραγματικές εγγυήσεις ασφαλείας που θα λειτουργούν», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος σε μήνυμα που απηύθυνε μέσω βίντεο.

13:30 Πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» ζητεί το Κίεβο, απορρίπτοντας την ιδέα ενός «αυστριακού ή σουηδικού» μοντέλου

Η Ουκρανία απαιτεί «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, απορρίπτοντας παράλληλα την ιδέα της εφαρμογής ενός «αυστριακού ή σουηδικού» μοντέλου «ουδετερότητας», ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική προεδρία.

«Η Ουκρανία βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε κατάσταση απευθείας πολέμου με την Ρωσία. Κατά συνέπεια, το μοντέλο δεν μπορεί παρά να είναι "ουκρανικό"», δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, ένας εκ των ουκρανών διαπραγματευτών, σε σχόλια που δόθηκαν στην δημοσιότητα από την ουκρανική προεδρία.

Διευκρινίζει δε ότι απαιτούνται «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, στο πλαίσιο των οποίων οι συμβαλλόμενοι θα δεσμεύονται να επέμβουν στο πλευρό της Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης.

12:50 Η χώρα δεν υπάρχει περίπτωση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ σύντομα, εκτίμησε ο Μπόρις Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ σύντομα», αφού ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι επεσήμανε χθες ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία έχουν πάρει «μια ρεαλιστική τροπή».

Ο Τζόνσον, που πραγματοποιεί επίσκεψη σε χώρες του Κόλπου προκειμένου να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις αφού η Βρετανία σταμάτησε να εισάγει πετρέλαιο και αέριο από τη Ρωσία, επεσήμανε ότι κατανοεί «την ρεαλιστικότητα της θέσης» που εξέφρασε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης στη σύνοδο των ηγετών της JEF (Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη), μιας στρατιωτικής συμμαχίας της οποίας ηγείται το Ηνωμένο Βασίλειο, εξέφρασε την αγανάκτησή του που η χώρα του δεν έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά πρόσθεσε: «Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει απλώς να τη δεχθούμε ως έχει».

12:35 Ένας «συμβιβασμός» για την ουδετερότητα της Ουκρανίας σύμφωνα με το σουηδικό ή το αυστριακό μοντέλο είναι δυνατός, λέει το Κρεμλίνο

Μια ουδέτερη Ουκρανία στο πρότυπο της Σουηδίας και της Αυστρίας είναι ο συμβιβασμός που συζητούν αυτή τη στιγμή οι ρώσοι και οι ουκρανοί διαπραγματευτές, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

«Είναι πράγματι η επιλογή που συζητείται αυτή τη στιγμή και η οποία μπορεί να θεωρηθεί επιλογή συμβιβασμού», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

12:25 Εκατοντάδες χιλιάδες δυνάμεις του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή

«Εκατοντάδες χιλιάδες δυνάμεις του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, σε κοινές δηλώσεις του με τον Υπουργό 'Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν λίγο πριν από την έναρξη του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών 'Αμυνας του ΝΑΤΟ σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Το ΝΑΤΟ αντέδρασε άμεσα και με ενότητα στη ρωσική εισβολή. Οι νατοϊκοί σύμμαχοι έχουν λάβει αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και παρέχουν σημαντική στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα έχουμε ενισχύσει τη συλλογική άμυνα της Συμμαχίας», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι 100.000 αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται σήμερα στην Ευρώπη, 40.000 στρατός υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, κυρίως στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας, με τη στήριξη εναέριων και θαλάσσιων δυνάμεων.

12:14 Επέστρεψαν στην Πολωνία οι τρεις πρωθυπουργοί

Ασφαλείς επέστρεψαν το πρωί της Τετάρτης οι τρεις Ανατολικοευρωπαίοι πρωθυπουργοί που είχαν μεταβεί την Τρίτη στο Κίεβο σε ένδειξη συμπαράστασης στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό.

Οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβενίας έχουν πλέον επιστρέψει στην Πολωνία, όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας Τύπου της πολωνικής κυβέρνησης, Πιότρ Μίλερ.

Η επίσκεψη, που περιείχε και συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγινε σε μια μέρα που στο Κίεβο υπήρχε απαγόρευση κυκλοφορίας, που συνεχίζεται ως αύριο το πρωί.

11:45 Ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο σήμερα

Στο αμερικανικό Κογκρέσο πρόκειται να απευθυνθεί μέσω τηλεοπτικού κυκλώματος ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι το μεσημέρι της Τετάρτης.

Η ομιλία του, που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον στις ΗΠΑ, είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 9 το πρωί ώρα Ουάσιγκτον, 4 μ.μ. ώρα Ελλάδος και Ουκρανίας.

11:25 ΔΝΤ: Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί «να μεταβάλει θεμελιωδώς» την παγκόσμια οικονομική και πολιτική τάξη

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επηρεάσει ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία επιβραδύνοντας την ανάπτυξη και αυξάνοντας τον πληθωρισμό και θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να αναδιαμορφώσει θεμελιωδώς την παγκόσμια οικονομική τάξη, ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πέρα από τον ανθρώπινο πόνο και τις ιστορικών διαστάσεων προσφυγικές ροές, ο πόλεμος αυξάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και διαβρώνοντας την αξία των εισοδημάτων, ενώ διαταράσσει το εμπόριο, τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τα εμβάσματα σε χώρες γειτονικές της Ουκρανίας, αναφέρει το ΔΝΤ σε καταχώριση στον ιστότοπό του.

Επίσης διαβρώνει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και προκαλεί αβεβαιότητα μεταξύ των επενδυτών, η οποία θα μειώσει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, θα δυσχεράνει τις χρηματοοικονομικές συνθήκες και μπορεί να προκαλέσει εκροές κεφαλαίων από αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

11:15 Το κορίτσι με το γλειφιτζούρι και το όπλο: Η viral φωτογραφία του πολέμου

Viral έγινε η φωτογραφία ενός 9χρονου κοριτσιού από την Ουκρανία που έχει στο στόμα ένα γλειφιτζούρι και κρατά ένα όπλο.

Διαβάστε την ιστορία της φωτογραφίας ΕΔΩ.

11:00 Μαριούπολη: Συνεχίζεται η απομάκρυνση των αμάχων με οχηματοπομπές

Ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ότι περίπου 20.000 άμαχοι έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να αποχωρήσουν από τη Μαριούπολη με ιδιωτικά οχήματα.

Οι κάτοικοι της Μαριούπολης, μια πόλη λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα, παραμένουν εγκλωβισμένοι λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών που συνεχίζονται εδώ και δύο εβδομάδες, ενώ δεν έχουν τρεχούμενο νερό, ηλεκτροδότηση και θέρμανση.

Τουλάχιστον 200.000 έχουν άμεση ανάγκη να απομακρυνθούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις Ουκρανών αξιωματούχων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

10:42 Ουκρανία: Πάνω από 10.000 ζευγάρια παντρεύτηκαν από την αρχή του πολέμου και 10.767 παιδιά γεννήθηκαν 

Από την έναρξη του πολέμου πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες, 10.683 ζευγάρια σε όλη την Ουκρανία παντρεύτηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας.

«Ο πόλεμος στη χώρα συνεχίζεται, αλλά η ζωή δεν σταματάει», ανέφερε το υπουργείο.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι 10.767 παιδιά έχουν γεννηθεί στη χώρα μετά τις 24 Φεβρουαρίου που πραγματοποιήθηκε η ρωσική εισβολή.

«Οι εργαζόμενοί μας συνεχίζουν να εργάζονται για εσάς ακόμη και υπό συνθήκες πολέμου!», προστίθεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά χθες, Τρίτη,το βράδυ και απευθύνεται στον ουκρανικό λαό.

10:35 Λαβρόφ: Yπάρχει ελπίδα για συμβιβασμό

Αναφερόμενος στις νέες συνομιλίες Μόσχας - Κιέβου σήμερα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες, αλλά υπάρχουν ελπίδες για συμβιβασμό 

10:25 «Περισσότερα από 100 τα νεκρά παιδιά», λένε οι Ουκρανοί

Περισσότερα από 100 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

10:10 Χάρκοβο: 500 κάτοικοι έχουν σκοτωθεί από την αρχή της εισβολής

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στην περιφέρεια του Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα ότι τουλάχιστον 500 κάτοικοι της ομώνυμης πόλης έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

10:00 Ρώσοι πυροβολούν εν ψυχρώ άμαχο που είχε τα χέρια ψηλά

Το γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο που δείχνει την εν ψυχρώ εκτέλεση ενός Ουκρανού αμάχου που παρά το γεγονός ότι είχε σηκωμένα τα χέρια του, δέχθηκε τα πυρά των Ρώσων στρατιωτών.

09:50 Ουκρανικός στρατός: 13.800 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί 

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι 13.800 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, 430 άρματα μάχης, 1.375 τεθωρακισμένα οχήματα, 190 συστήματα πυροβολικού και 108 ελικόπτερα έχουν επίσης καταστραφεί.

09:30 Ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει τη χορήγηση επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας 800 εκατ. δολαρίων

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τη χορήγηση βοήθειας αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία για την ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας της μετά τη ρωσική εισβολή, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Αναμένεται να κάνει την ανακοίνωση αυτή μετά την παρέμβαση μέσω βιντεοσύνδεσης του ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο αμερικανικό Κογκρέσο. Με το επιπλέον ποσό, η αμερικανική βοήθεια «που ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας θα φθάσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

09:00 Επίθεση σε πολυκατοικία στο Κίεβο

Nέος βομβαρδισμός στη συνοικία Σβιατόσιν, σε 12ώροφη πολυκατοικία. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν αναφορά για 2 τραυματίες και την απομάκρυνση 37 ατόμων.

Στην ίδια συνοικία βρίσκεται και η πολυκατοικία που χτυπήθηκε χθες, προκαλώντας τον θάνατο 2 ανθρώπων.

08:40 Στρατηγοί του Ζελένσκι εξηγούν γιατί δεν θα πέσει εύκολα το Κίεβο.

Από τη δική τους «αίθουσα πολέμο» στο Κίεβο, δύο Ουκρανοί στρατηγοί υποστηρίζουν, μιλώντας στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, πως η πρωτεύουσα της Ουκρανίας «έχει δυνάμεις που θα κάνουν τη διαφορά έναντι των Ρώσων».

Δείτε ΕΔΩ.

08:20 Η Ρωσία έφτιαξε το δικό της Instagram, το Rossgram

Απάντηση στην γνωστή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, το Instagram, ήρθε να δώσει η Ρωσία, που έφτιαξε το δικό της αντίστοιχο με το όνομα... Rossgram.

08:10 Το μήνυμα Ζελένσκι μετά την συνάντηση με τους πρωθυπουργούς Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβενίας

Θερμό μήνυμα από τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι μετά τη συνάντηση με τους πρωθυπουργούς Πολωνίας, Τσεχίας, Εσθονίας στο Κίεβο κι ενώ ο πόλεμος της Ουκρανίας μαίνεται για 21 μέρες με αμείωτη σφοδρότητα.

«Σας ευχαριστούμε πολύ για τη σημαντική βοήθεια», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

08:00 Μαριούπολη: Περίπου 20.000 κάτοικοι εκκένωσαν χθες την πόλη

Περίπου 20.000 κάτοικοι της πόλης μπόρεσαν να φύγουν από την Μαριούπολη χθες. Ωστόσο οχηματοπομπή με εφόδια που προορίζονται για τη Μαριούπολη συνεχίζει να εμποδίζεται, κατήγγειλε ξανά ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στην περιοχή της Οδησσού αναφέρονται βομβαρδισμοί στα παράλια από ρωσικά πολεμικά, αλλά καμιά απόπειρα απόβασης ως τώρα, κατά τον Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

07:50 Ουκρανικές αρχές: Η Ρωσία έχασε το 40% των δυνάμεων που εισέβαλαν

Ο ρωσικός στρατός έχει χάσει περίπου το 40% των μονάδων που έστειλε στην Ουκρανία αφότου ξεκίνησε την εισβολή την 24η Φεβρουαρίου, υποστήριξε σήμερα το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου, οι μονάδες αυτές είτε εξολοθρεύτηκαν εντελώς ή έχασαν τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους.

Δεν δίνονται συγκεκριμένοι αριθμοί στην ανακοίνωση, ενώ το περιεχόμενό της είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

07:40 Μαριούπολη: Τι είπε ο Έλληνας πρόξενος αφού έφτασε στη Ζαπορίζια

Καλά στην υγεία του αλλά αρκετά ταλαιπωρημένος εμφανίστηκε ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης μετά την επιχείρηση απεγκλωβισμού του από την πόλη.

Δείτε τι είπε ΕΔΩ.

07:20 Καταστράφηκαν 3 ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα

Μία σειρά από ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα κατέστρεψαν οι ουκρανικές δυνάμεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Kherson» την Τρίτη, όπως δείχνουν νέες δορυφορικές εικόνες από το Planet Labs.

Πρόκειται για το πλέον καταστροφικό χτύπημα που έχει καταφέρει ο ουκρανικός στρατός εναντίον ρωσικών ελικοπτέρων κατά τη διάρκεια του πολέμου. Τουλάχιστον τρία ρωσικά ελικόπτερα φαίνονται να φλέγονται ή να καταστρέφονται στο αεροδρόμιο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ