Κοσμος

Κίεβο: Πύραυλος πέφτει σε απόσταση λίγων μέτρων από περαστικό

Ο άνδρας ακούει τον σφύριγμα και γυρνά να κοιτάξει στον ουρανό

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έντρομος ο περαστικός στο Κίεβο αντιλαμβάνεται ότι ρωσικός πύραυλος έπεσε σχεδόν δίπλα του
Έντρομος ο περαστικός στο Κίεβο αντιλαμβάνεται ότι ρωσικός πύραυλος έπεσε σχεδόν δίπλα του © YouTube/Telegraph

Βίντεο από το Κίεβο δείχνει τον ρωσικό πύραυλο να χτυπά τρόλεϊ, την ώρα που περαστικός βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων.

Τύχη βουνό είχε στο Κίεβο ένας άνδρας, ο οποίος περπατούσε σε προάστιο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τη στιγμή που ρωσικός πύραυλος πέφτει στον δρόμο.

Έντρομος ο περαστικός αντιλαμβάνεται ότι ο βομβαρδισμός σημειώθηκε λίγα μέτρα από το σημείο που βρισκόταν.

Λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα είχε γυρίσει το κεφάλι στον ουρανό, καθώς είχε ακούσει ένα σφύριγμα. Ο βομβαρδισμός στο Κίεβο σημειώθηκε τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022 το πρωί. Ο πύραυλος έκανε «κομμάτια» ένα τρόλεϊ, μέσα στο οποίο ευτυχώς δεν υπήρχαν επιβάτες.

Το τελευταίο 24ωρο η πρωτεύουσα στην Ουκρανία δέχτηκε σφυροκόπημα από τη Ρωσία. Το ρωσικό πυροβολικό έπληξε 9ώροφη πολυκατοικία στο Κίεβο, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Πυροσβέστες απεγκλώβισαν δεκάδες ανθρώπους από τα χαλάσματα, με τις δραματικές εικόνες από την επιχείρηση διάσωσης να κάνουν τον γύρο των social media.

Moment man narrowly avoids missile strike in Kyiv street

Τρόμος στο Κίεβο μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς σε κατοικίες και σε τρόλεϊ

Η Λίντια Τιχόφσκα ψάχνει στον κρατήρα που άφησε πίσω του ο τελευταίος ρωσικός πύραυλος που έπληξε το Κίεβο σήμερα Δευτέρα (14.03) και προσπαθεί να φανταστεί τα απανθρακωμένα λείψανα του γιου της ανάμεσα στα σκόρπια συντρίμμια.

Η 83χρονη γυναίκα στέκει ακίνητη, με το βλέμμα καρφωμένο στις λαμαρίνες των αυτοκινήτων και ενός πράσινου τρόλεϊ, σε αυτόν τον δρόμο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Ο γιος της, 58 ετών, είχε μόλις βγει από το μαγαζί της γωνίας, όπου πήγε να αγοράσει τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Και μετά, έπεσε ο πύραυλος, ο δεύτερος για σήμερα, στην πόλη που πολιορκείται και μετρά τις πληγές της. «Είναι ξαπλωμένος κοντά στο αυτοκίνητο, αλλά δεν με αφήνουν να περάσω» κλαίει με λυγμούς η Λίντια.

Αστυνομικοί και διασώστες πατούν πάνω στα σπασμένα τζάμια, μετρούν το βάθος του κρατήρα, κοντά στο σπίτι όπου ζει η ηλικιωμένη γυναίκα. Η μαύρη τρύπα στο έδαφος μοιάζει αρκετά μεγάλη για να καταπιεί ένα αυτοκίνητο. Όμως η Λίντια Τιχόφσκα κοιτάζει μόνο σε ένα σημείο, εκεί όπου, σύμφωνα με έναν τραυματιοφορέα, κείτεται νεκρός ο γιος της, ο Βιτάλι. «Λένε ότι είναι πολύ άσχημα καμένος, ότι δεν θα τον αναγνωρίσω, αλλά εγώ θέλω να τον δω» λέει η μητέρα. «Τώρα θα μείνω μόνη μου στο διαμέρισμα. Τι να το κάνω;» ρωτάει.

Τα δάκρυα κυλούν στα χλωμά μάγουλά της και σφίγγει τον ώμο του εγγονού της, ψάχνοντας ένα στήριγμα. «Εύχομαι η Ρωσία να αισθανθεί τον ίδιο πόνο που αισθάνομαι εγώ τώρα» αναφέρει επίσης.

Δήμαρχος Κιέβου: «Οι Ρώσοι θέλουν να σπείρουν τον πανικό»

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, περιστοιχισμένος από τους ένοπλους σωματοφύλακές του, σφίγγει τις γροθιές του, λίγα μέτρα από το πτώμα του γιου της Λίντια Λιχόφσκα. Το αλεξίσφαιρο γιλέκο που φοράει ο πρώην πυγμάχος, μοιάζει μικροσκοπικό στο πλατύ στήθος του.

«Οι Ρώσοι θέλουν να σπείρουν τον πανικό στην πόλη μας» αναφέρει ο Κλίτσκο. Και προσθέτει: «Αλλά αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Απλώς όλοι οι Ουκρανοί κινητοποιούνται περισσότερο για να υπερασπιστούν την πόλη».

Τρομοκρατημένη κάτοικος στο Κίεβο έξω από την πολυκατοικία που βομβάρδισαν οι Ρώσοι
Τρομοκρατημένη κάτοικος στο Κίεβο έξω από την πολυκατοικία που βομβάρδισαν οι Ρώσοι © EPA/SERGEY DOLZHENKO

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο κάνει δηλώσεις δίπλα από το σημείο στο Κίεβο όπου έπεσε ο ρωσικός πύραυλος
Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο κάνει δηλώσεις δίπλα από το σημείο στο Κίεβο όπου έπεσε ο ρωσικός πύραυλος © EPA/SERGEY DOLZHENKO

Από τα βόρεια ακούγεται μια ομοβροντία εκρήξεων και ο δήμαρχος αναγκάζεται να σπεύσει στο αυτοκίνητό του. Αφήνει πίσω του τους κατοίκους που προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν, γιατί αποφάσισε η Ρωσία να πλήξει, δύο φορές μέσα σε λίγες ώρες, αυτήν την ήσυχη γειτονιά.

Νέες επιθέσεις στο Κίεβο από τη Ρωσία - Σκληρές μάχες

Η επίθεση στο Κίεβο, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου αλλά αρχικά αποκρούστηκε από τον ενθουσιασμό των εθελοντών, ξανάρχισε με δριμύτητα. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι σφοδρές συγκρούσεις στα βορειοδυτικά προάστια συνοδεύονται τώρα από πυραυλικά πλήγματα.

Μόνο σήμερα σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο άνθρωποι και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Ένα δεύτερο μέτωπο έχει ανοίξει στη βιομηχανική ζώνη του βορειοανατολικού Κιέβου, σε λίγο μεγαλύτερη απόσταση από την πόλη.

Καθώς εντείνεται ο κίνδυνος, οι ένοπλοι εθελοντές που φυλούν τα σημεία ελέγχου, απαιτούν από τους οδηγούς των αυτοκινήτων να τους δίνουν το σωστό -πάντα διαφορετικό- σύνθημα για να περάσουν. 

Ουκρανός πολιτοφύλακας ελέγχει οδηγό φορτηγού στο Κίεβο
Ουκρανός πολιτοφύλακας ελέγχει οδηγό φορτηγού στο Κίεβο © EPA/MIGUEL A. LOPES

Οι στρατιώτες εναλλάσσουν τα χρώματα των ταινιών που φορούν στον λαιμό και το πόδι, για να ξεχωρίζουν τους Ουκρανούς από τους Ρώσους σαμποτέρ.

Οργή των κατοίκων στο Κίεβο για τον Πούτιν και τη Ρωσία

Αυτή η παράνοια, εμφανής στους σχεδόν έρημους δρόμους του Κιέβου, συνοδεύεται από μια στάση περιφρόνησης απέναντι στις δυνάμεις του Ρώσου προέδρου.

«Σκότωσαν τον γάτο μου, τώρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι τελειωμένος» λέει ο Ολεγκ Σερεμέτ, ψάχνοντας στα συντρίμμια της πρώτης πυραυλικής επίθεσης της ημέρας, λίγους δρόμους πιο πέρα. «Ο γάτος, ήταν η τελευταία σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει» ξεκαθαρίζει ο ηλικιωμένος άνδρας.

Η Ρωσία τρομοκρατεί το Κίεβο - Οι νέοι βομβαρδισμοί σε γειτονιές

Από τη μεριά του Ολέξι Γκοντσαρένκο, ένας βουλευτής που δήλωσε εθελοντής μαχητής, δεν κρύβει την οργή του, τόσο για τη Ρωσία όσο και για την έλλειψη υποστήριξης από τη Δύση.

«Δεν υπάρχουν στρατιωτικοί στόχοι εδώ» ξεκαθάριζει ο 42χρονος αφού επισκέφθηκε και τα δύο σημεία που χτυπήθηκαν από πυραύλους. «Χτυπούν απλώς για να μας τρομοκρατήσουν» προσθέτει.

Η πολυκατοικία στο Κίεβο που υπέστη ζημιές από τον ρωσικό βομβαρδισμό
Η πολυκατοικία στο Κίεβο που υπέστη ζημιές από τον ρωσικό βομβαρδισμό © EPA/MIGUEL A. LOPES

Και πραγματικά, πολλοί έχουν τρομοκρατηθεί. Η Βέρα Ρετσεχκόβα, μια κομμώτρια 26 ετών, κλαίει κοιτάζοντας την πολυκατοικία που χτυπήθηκε από τον πύραυλο. «Αγοράσαμε τρόφιμα από αυτό το μαγαζί προχθές και τώρα η υπάλληλος δεν ζει πια. Είναι απλώς φρικτό. Δεν εύχομαι το κακό κανενός αλλά για τον Πούτιν…» ξεσπάει η νεαρή γυναίκα.

Ukrainian capital Kyiv hit by devastating Russian airstrikes

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ