Κοσμος

Η Ρωσία απαντά στις κυρώσεις με ...«Πέπα το γουρουνάκι»

Η απόφαση δικαστηρίου που ερμηνεύεται ως αντίποινα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κοριτσάκι παίζει με λούτρινα «Πέππα το γουρουνάκι»
Πέππα το γουρουνάκι © EPA / PHILIPP GUELLAND

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι κυρώσεις στη Ρωσία και η απάντηση μέσω του καρτούν «Πέππα το γουρουνάκι».

ΕΕ, ΗΠΑ και Βρετανία έχουν επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία και η Μόσχα φέρεται να απαντά με το δημοφιλές παιδικό «Πέππα το γουρουνάκι». Πώς, όμως, μία δικαστική απόφαση κάνει τα διεθνή ΜΜΕ να μιλούν για αντίποινα Ρωσίας μέσω καρτούν;

Πριν από λίγες ημέρες, δικαστήριο αποφάσισε ότι το δημοφιλές βρετανικό καρτούν «Πέππα το γουρουνάκι» και οι περιπέτειας της οικογένειας γουρουνιών, μπορούν να αντιγραφούν από ρωσικές επιχειρήσεις, χωρίς να απειλούνται με τιμωρία για την παραβίαση του εμπορικού σήματος. 

Ρωσία: Η «Πέππα το γουρουνάκι» και η δικαστική διαμάχη 

Τον Σεπτέμβριο, οι ιδιοκτήτες του Peppa Pig, Entertainment One, μήνυσαν έναν Ρώσο επιχειρηματία που είχε δημιουργήσει τη δική του εκδοχή των χαρακτήρων. Η εταιρεία, που εξαγοράστηκε από την Hasbro το 2019, είχε απαιτήσει από τον Ivan Kozhevnikov να καταβάλει αποζημίωση 40.000 ρούβλια. Ο δικαστής Αντρέι Σλαβίνσκι, σε δικαστήριο στο Κίροφ, 600 μίλια βορειοανατολικά της Μόσχας, απέρριψε την υπόθεση και ανέφερε ότι οι «μη φιλικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και των συνδεδεμένων ξένων χωρών» είχαν επηρεάσει την απόφαση.

Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στη μαζική κατάχρηση δυτικών εμπορικών σημάτων και πνευματικών δικαιωμάτων, επιτρέποντας στη Ρωσία να παραβιάζει τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων. 

Ακόμα κι αν η απόφαση ήταν υπέρ της Entertainment One, η αποζημίωση θα είχε μειωθεί σε περίπου 230 £ ως αποτέλεσμα της πτώσης της αξίας του ρουβλίου κατά τη διάρκεια της βάναυσης εισβολής στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη Mirror, ορισμένοι θεωρούν ότι πίσω από την περίεργη απόφαση υπάρχει παρασκήνιο. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο δικαστής εμφανίστηκε ότι γνωρίζει πολύ καλά όλες τις πτυχές των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Η βρετανική εταιρεία έχει το δικαίωμα έφεσης κατά της απόφασης, ζητώντας και αποζημίωση για παράνομη αντιγραφή των εικόνων της.

Πάντως, η απόφαση έρχεται λίγο καιρό μετά την ομιλία του Βρετανού προέδρου, Μπόρις Τζόνσον, για την «Πέππα το γουρουνάκι». Ο Τζόνσον μαζί με τα δύο μικρότερα παιδιά του και τη σύζυγό του Κάρι είχαν βρεθεί στο Peppa Pig World και είχε δηλώσει ότι το καρτούν «είναι πολύ το είδος του».

Boris Johnson praises Peppa Pig in bizarre CBI speech

Με πληροφορίες από Independent και Mirror

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις  

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ