Κοσμος

Εισβολή στην Ουκρανία: Γενική επιστράτευση ανακοίνωσε ο Ζελένσκι

«Κανείς δεν πολεμά στο πλευρό μας, άφησαν την Ουκρανία μόνη»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εισβολή στην Ουκρανία: Γενική επιστράτευση ανακοίνωσε ο Ζελένσκι
Εισβολή στην Ουκρανία: Γενική επιστράτευση ανακοίνωσε ο Ζελένσκι © EPA

Εισβολή στην Ουκρανία: Γενική επιστράτευση ανακοίνωσε ο Ζελένσκι - Φόβοι για ρωσικές επιθέσεις τη νύχτα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε, το βράδυ της Πέμπτης, διάταγμα που προβλέπει γενική επιστράτευση του πληθυσμού για να αντιμετωπίσει την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με το διάταγμα που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, η επιστράτευση έχει ισχύ 90 ημερών.

«Αναφορικά με τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας και προκειμένου να διασφαλιστεί η άμυνα του κράτους, η διατήρηση της ετοιμότητας μάχης και κινητοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και άλλων στρατιωτικών σχηματισμών, βάσει της πρότασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας [...] διατάσσω την κήρυξη γενικής επιστράτευσης», αναφέρει το προεδρικό διάταγμα.

O Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε νέο μήνυμα του προς το λαό, ανέφερε ότι κατά την πρώτη μέρα της ρωσικής επίθεσης, 137 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ενώ δήλωσε απογοητευμένος μετά από σειρά συνομιλιών με ηγέτες της Δύσης. «Κανείς δεν πολεμά στο πλευρό μας, άφησαν την Ουκρανία μόνη να αντιμετωπίσει τη Ρωσία», υπογράμμισε.

Ουκρανία: Η Μόσχα θέλει να δημιουργήσει χερσαίο διάδρομο προς Κριμαία και Υπερδνειστερία

Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να βρίσκεται σε εξέλιξη ο ουκρανικός στρατός γνωστοποίησε τα σχέδια των ρωσικών δυνάμεων.

Υποστήριξε πως το πλάνο του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει στόχο να αποκόψει το Κίεβο και να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο στο νότο, προς την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας και την περιοχή της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία.

Η Ρωσία εξαπέλυσε από τα ξημερώματα της Πέμπτης μια μεγάλη στρατιωτική επίθεση από ξηρά, αέρα και θάλασσα, υποχρεώνοντας δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Ρωσία εκτόξευσε περισσότερους από 160 πυραύλους κατά στρατηγικών στόχων στο ουκρανικό έδαφος. Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους, φθάνοντας σε ακόμη μικρότερη απόσταση από το Κίεβο, σύμφωνα με την ίδια πηγή που μίλησε στο Reuters χωρίς να κατονομαστεί.

Την ίδια ώρα, δορυφορικές φωτογραφίες που συνέλεξε η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies μετά τη ρωσική εισβολή, δείχνουν καταστροφές σε δεξαμενές καυσίμων και άλλες υποδομές στο αεροδρόμιο της πόλης Τσούχουιφ της ανατολικής Ουκρανίας.

Εισβολή στην Ουκρανία – Δορυφορικές εικόνες
Εισβολή στην Ουκρανία – Δορυφορικές εικόνες © EPA/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

Εισβολή στην Ουκρανία – Δορυφορικές εικόνες
Εισβολή στην Ουκρανία – Δορυφορικές εικόνες © EPA/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

Εισβολή στην Ουκρανία – Δορυφορικές εικόνες
Εισβολή στην Ουκρανία – Δορυφορικές εικόνες © EPA/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ρωσική εισβολή - Live όλες οι εξελίξεις

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ