Κοσμος

Τουρκία: Οργή πολιτών για την κατάρρευση της λίρας

«Δεν ιδρώνει» το αυτί του Ερντογάν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τουρκία: Διαδηλώσεις μετά την ιστορική κατάρρευση της λίρας
Τουρκικά χαρτονομίσματα © EPA Pool

Xωρίς τέλος η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, η οποία την Τρίτη 23 Νοεμβρίου κατέγραψε μία από τις χειρότερες επιδόσεις στην ιστορία.

Την κατιούσα έχει πάρει η λίρα στην Τουρκία αφού άγγιξε το 15% σε απώλειες, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για «πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας» και παρά τις εκτεταμένες επικρίσεις και τις εκκλήσεις για αλλαγή πλεύσης. 

Η κατρακύλα του νομίσματος αναμένεται να αποτυπωθεί στις τιμές των προϊόντων τις επόμενες ημέρες. Στο πλαίσιο αυτό, οι πολίτες σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν βασικά προϊόντα, όπως καφέ και ζάχαρη. Για τον λόγο αυτό έχει τεθεί όριο στις αγορές, δύο πακέτα από κάθε προϊόν. 

Το βράδυ της Τρίτης, πολίτες σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική κατάσταση στη χώρα, φωνάζοντας «AKP παραιτήσου». Η πλατεία Ταξίμ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης έκλεισε με συρματομπλέγματα, ενώ στο Κουρτουλούς (Ταταύλα), η αστυνομία παρενέβη σε πολίτες που διαμαρτύρονταν.

«Κάποιοι λένε ότι θα ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς στην κάλπη το 2023. Ρωτάμε: Τι θα τρώμε μέχρι το 2023; Δεν έχουμε την υπομονή ούτε τη δύναμη να περιμένουμε άλλα δύο χρόνια. Στεκόμαστε ενάντια στη φτώχεια!» αναφέρουν οι Τούρκοι, που βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν.

Ο Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου επικεφαλής της αντιπολίτευσης ακύρωσε όλο του το πρόγραμμα για να ασχοληθεί με την οικονομική κρίση και επιτέθηκε στον Τούρκο πρόεδρο φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την Ελλάδα. «Μέχρι χθες μας έλεγαν ότι η Ελλάδα έχει καταστραφεί, η Ελλάδα είναι σε άθλια κατάσταση, η Ελλάδα χρεωκόπησε. Στην Ελλάδα ο βασικός μισθός είναι κατά 2,7 φορές μεγαλύτερος, δηλαδή περίπου 3 φορές μεγαλύτερος από το βασικό μισθό της Τουρκίας. Ποιος είναι σε άθλια κατάσταση;» είπε χαρακτηριστικά.

Όμως ο Ερντογάν κλείνει τα μάτια στην κρίση και επιμένει ακόμη και να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για εκλογές. «Έχει ενδιαφέρον το ότι ζητούν συνεχώς πρόωρες εκλογές. Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Θα γίνουν κανονικά τον Ιούνιο του 2023» απαντά ο Τούρκος Πρόεδρος.

Παράλληλα, η νέα κατάρρευση της λίρας έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις στην τουρκική οικονομία και στην κοινωνία, καθώς μεγάλες επιχειρήσεις σταματούν να δέχονται συμβόλαια σε τουρκικές λίρες και ζητούν πληρωμές σε δολάρια και ευρώ.

Εξαιτίας της υπερβολικής μεταβλητότητας του τουρκικού νομίσματος και της κατρακύλας των τελευταίων ημερών, οι χονδρέμποροι και οι παραγωγοί πρώτων υλών αδυνατούν και τιμολογήσουν, γεγονός που δυσκολεύει την υπογραφή συμβολαίων. Οι πωλητές ανησυχούν ότι δεν θα μπορούν να αντικαταστήσουν τα προϊόντα που πωλούν, καθώς οι νέες παραλαβές θα είναι σε τιμές στις οποίες δεν θα βρίσκουν αγοραστές. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ