- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
«Κράσαρε» η τουρκική λίρα με πτώση που έφτασε το 15%
Δεύτερη χειρότερη επίδοση όλων των εποχών για το νόμισμα
Συνεχίζεται η κατακρήμνιση της τουρκικής λίρας, η οποία βλέπει την ισοτιμία της σήμερα να καταρρέει εκ νέου φτάνοντας πάνω και από τις 13,46 λίρες/δολάριο.
Η τουρκική λίρα κατέγραψε βουτιά 15% σήμερα, στη δεύτερη χειρότερη επίδοση που έχει καταγράψει ποτέ, αφού ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνθηκε εκ νέου χθες των πρόσφατων μεγάλων μειώσεων επιτοκίων και δεσμεύθηκε να κερδίσει τον «πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας», παρά την εκτεταμένες επικρίσεις και τις εκκλήσεις για αλλαγή πλεύσης.
Το τουρκικό νόμισμα κατακρημνίστηκε έως τις 13,45 λίρες έναντι του δολαρίου, μετά από αλλεπάλληλα πτωτικά ρεκόρ στις τελευταίες 11 συνεδριάσεις. Φέτος έχει χάσει το 45% της αξίας του, συμπεριλαμβανομένης της βουτιάς σχεδόν κατά 26% από την αρχή της περασμένης εβδομάδας.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης, χαμηλότερα κατά 15% περίπου από το πληθωρισμό που βρίσκεται στο 20%, σηματοδοτώντας περαιτέρω χαλάρωση.
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, η λίρα έχει μακράν τη χειρότερη απόδοση από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών φέτος, κυρίως λόγω των απερίσκεπτων πολιτικών και της πρόωρης νομισματικής χαλάρωσης.
Η εξέλιξη πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην τουρκική οικονομία, καθώς μεγάλες επιχειρήσεις σταματούν να δέχονται συμβόλαια σε τουρκικές λίρες και εναλλακτικά ζητούν είτε την καταβολή μετρητών είτε πληρωμές σε δολάρια και ευρώ. Ξένα μέσα μεταδίδουν ότι εξαιτίας της υπερβολικής μεταβλητότητας του τουρκικού νομίσματος και της κατρακύλας των τελευταίων ημερών, οι χονδρέμποροι και οι παραγωγοί πρώτων υλών αδυνατούν και τιμολογήσουν, γεγονός που δυσκολεύει την υπογραφή συμβολαίων.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διαδηλωτές θέτουν πρωτίστως ζήτημα διαφθοράς
Η συμβολή των φετινών νικητών στη σύνδεση των ατομικών οικονομικών αποφάσεων με τη συνολική πορεία της οικονομίας
Έλεγε ότι ήταν «νεοναζί που φαντασιωνόταν μαζικές δολοφονίες»
«Δεν έχω μιλήσει μαζί της, νιώθω απογοήτευση» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Νεκρός ο δράστης από πυρά κατοίκου που τον καταδίωξε
Τα σχόλια για την πρώτη ενημέρωση στον Λευκό Οίκο
HARD NEWS: Η αμερικανική πίεση στην Ευρώπη μέσω της ματωμένης Ουκρανίας | Οι μόνιμες αλλαγές στο εμπόριο | Ο παγκόσμιος συναγερμός για την ΤΝ
Σενάριο πρόωρης αποχώρησης από την ΕΚΤ
Τα προηγούμενα σχόλια για τις γυναίκες στα γυμναστήρια
Ο «πιο διάσημος» podcaster του κόσμου στρέφεται εναντίον του προέδρου
Ποιους συγγραφείς θεωρεί πιο ρεαλιστικούς
Κρυμμένα σε μπουκάλια σαμπουάν και κρέμας τα ερπετά
Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα
Οι άλλοι ενδιαφερόμενοι και ο ρόλος της Μποτσουάνας
Η αντιπαράθεση εκτείνεται από τα Στενά του Ορμούζ, στην είσοδο του Περσικού Κόλπου, έως τα Στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ
Μπαράζ επιθέσεων με drones και πλήγματα σε διυλιστήρια σηματοδοτούν την αποτυχία της πρωτοβουλίας
Η συμπλοκή καθυστέρησε την προσγείωση
Από το περιβάλλον του Τραμπ παραδέχονται τώρα ότι δεν χειρίστηκαν σωστά την απομάκρυνσή της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.