Κοσμος

Τουρκία: Σε «ελεύθερη» πτώση η λίρα μετά τις απειλές Ερντογάν

Προς ξένους πρεσβευτές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η τουρκική λίρα βυθίζεται μετά τις απειλές Ερντογάν προς τους 10 πρεσβευτές
Τουρκικά χαρτονομίσματα ©EPA Pool

Σε νέο ιστορικό υψηλό χαμηλό διολίσθησε η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου, πλησιάζοντας πλέον το 10.

Σε νέο χαμηλό ρεκόρ υποχώρησε η τουρκική λίρα μετά την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κηρύξει ως «ανεπιθύμητα πρόσωπα» 10 πρεσβευτές της Δύσης, κίνηση που ενίσχυσε την πίεση που δέχεται το νόμισμα λόγω των ανησυχιών για την οικονομία της χώρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε γι άλλη μια φορά να ανεβάσει τους τόνους, δίνοντας εντολή για απέλαση των πρεβευτών των ΗΠΑ και άλλων εννέα χωρών της Δύσης, οι οποίες ζητούν την απελευθέρωση του ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα, για τον οποίο η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι ήταν από εκείνους που ενεπλάκησαν στον σχεδιασμό του πραξικοπήματος το 2016. 

Η τουρκική λίρα υποχώρησε έως και 2,8% από το επίπεδο που βρισκόταν την Παρασκευή. Το πρωί της Δευτέρα το νόμισμα έπεσε σε νέο χαμηλό, στις 9,85 λίρες έναντι του δολαρίου.

Η λίρα έχει ήδη χάσει σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας της από τις αρχές του 2021, καθώς ο Ερντογάν πίεσε την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Η νέα αυτή πτώση της λίρας επέδρασε και στην αγορά των τουρκικών κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις εκείνων που είναι διατιμημένα σε αμερικανικό δολάριο να υποχωρούν σε αντίθεση με εκείνα σε τουρκική λίρα, οι αποδόσεις των οποίων κινούνται πέριξ του υψηλού τριών χρόνων στο οποίο σκαρφάλωσαν την περασμένη εβδομάδα, φλερτάροντας με το 20%. 

Το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται σε πτωτική τροχιά από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης παρά την άνοδο του πληθωρισμού, σε μια κίνηση-σοκ που κρίθηκε ως απερίσκεπτη από τους οικονομολόγους και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ