Κοσμος

Κρις Φόστερ: Ένα φονικό που συγκλόνισε τη Βρετανία

Μια τραγωδία που αναδύθηκε από τις στάχτες της οικογενειακής έπαυλης

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κρις Φόστερ και η οικογένειά του

Κρις Φόστερ: Δολοφόνησε την οικογένεια και τα κατοικίδια ζώα τους, έβαλε φωτιά που οδήγησε στον δικό του θάνατο, για να αποφύγει την οικονομική καταστροφή

Στις 25 Αυγούστου 2008 η οικογένεια Φόστερ -ο Κρις, η γυναίκα του Τζιλ και η 15χρονη κόρη τους Κίρστι- είχαν ανταποκριθεί στην πρόσκληση των γειτόνων τους για μπάρμπεκιου. Φαινόταν μια ευτυχισμένη, αγαπημένη οικογένεια, που απολάμβανε τους καρπούς από την επιτυχία του Κρις στις επιχειρήσεις. Στη διάρκεια του γάμου τους, που ήδη μετρούσε 21 χρόνια, ο Κρις και η Τζιλ είχαν μετακομίσει από το πρώτο τους σπίτι που βρισκόταν σε ένα μικροαστικό προάστιο σε ένα πανέμορφο αρχοντικό στη βόρεια Βρετανία που δέσποζε σε 60 στρέμματα γης. 

Ο Κρις δεν προερχόταν από πλούσια οικογένεια, αλλά ήταν ένας εργατικός άνθρωπος. Είχε δουλέψει κατά καιρούς ως πωλητής στρωμάτων, ηλεκτρολόγος, αλλά πάντα επιθυμούσε ένα μεγάλο σπίτι και έναν υπέροχο τρόπο ζωής. Στα τέλη της δεκαετίας του '80 πουλούσε κουτιά πίτσας, αλλά μια εφεύρεση θα άλλαζε τη ζωή του. Το 1988 η πλατφόρμα πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα ανατολικά της Σκωτίας, η Piper Alpha, τυλίχτηκε στις φλόγες. Η πυρκαγιά κράτησε πολλές μέρες καθηλώνοντας τον κόσμο στις οθόνες της τηλεόρασης. Όταν έσβησε, είχε αφήσει πίσω της 167 νεκρούς. Ο Κρις βάλθηκε τότε να εφεύρει ένα είδος μόνωσης που θα προστάτευε τις βαλβίδες πετρελαίου από τη φωτιά. Τα κατάφερε και κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη φτηνή χημική φόρμουλα μόνωσης για εξέδρες πετρελαίου, πριν προσπαθήσει να την πουλήσει. Οι μεγάλες εταιρίες πετρελαίου όμως ήθελαν απόδειξη ότι εφεύρεσή του δούλευε και η δοκιμή ήταν ακριβή. Έτσι, ο Κρις υποθήκευσε το σπίτι του για να χρηματοδοτήσει τη δοκιμή. Κι η δοκιμή πέτυχε. Όταν έσβησε η φωτιά, το μονωτικό υλικό είχε προστατεύσει τις βαλβίδες. Μετά από αυτό, έβγαζε τόσα πολλά χρήματα που δεν ήξερε τι να τα κάνει.

Σύντομα βρήκε τρόπους να τα ξοδέψει. Μετακόμισε με τη γυναίκα και την κόρη του σε ένα νεόδμητο σπίτι πέντε υπνοδωματίων με θερμαινόμενη εσωτερική πισίνα, αγόρασε πολλά αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, άρχισε να συναναστρέφεται ανθρώπους από ανώτερους κοινωνικούς κύκλους. Όταν η Τζιλ είδε σε ένα περιοδικό το αρχοντικό Όσμπαστον Χάουζ που ήταν προς πώληση μαγεύτηκε. Οι Φόστερ το επισκέφτηκαν την επόμενη μέρα και ως το βράδυ το είχαν κάνει δικό τους καταβάλλοντας ένα εκατομμύριο λίρες, μετρητά. Το διακόσμησαν με αντίκες 200.000 λιρών που προμηθεύτηκαν από ντόπιους αντικέρ. Ο Κρις αγαπούσε τα αυτοκίνητα. Είχε μετακομίσει στο Όσμπαστον Χάουζ με δύο Range Rover για να εντυπωσιάσει τους γείτονες. Σε διάφορα σημεία, είχε παρκαρισμένα δυο Porsche, μια ασημένια Jaguar, μια Mercedes, μια Ferrari, μια Aston Martin και μια Bentley.  Άλλη μεγάλη αγάπη του ήταν τα όπλα και το κυνήγι. Μπήκε στην τοπική λέσχη όπλων και πυροβολούσε έως και τέσσερις μέρες την εβδομάδα 300, 400, 500 πουλιά. Ήταν ένα ακριβό χόμπι, αφού του στοίχιζε 4.000 λίρες τη μέρα (μέσα σε ένα χρόνο είχε ξοδέψει 80.000 λίρες). Παρήγγειλε επίσης κυνηγετικά όπλα που κόστισαν πάνω από 100.000 λίρες.  

Στις 26 Αυγούστου 2008 τα χαράματα μια κλήση στην Άμεση Δράση ανέφερε πυρκαγιά στο Όσμπαστον Χάουζ. Η έκταση κι η ένταση της φωτιάς ξάφνιασε τους πάντες. Χρειάστηκαν 12 πυροσβεστικά οχήματα με τα πληρώματά τους για να περιορίσουν τις φλόγες. Τότε έγινε φανερή η φρίκη που συγκλόνισε ακόμη και τους ψύχραιμους ερευνητές. Όπως έκρινε η έρευνα, ο Κρις πυροβόλησε τη σύζυγό του και την αγαπημένη του κόρη, καθώς και τα κατοικίδια ζώα της οικογένειας, πριν βάλει τη φωτιά που θα οδηγούσε και στον δικό του θάνατο.

Τη νύχτα της πυρκαγιάς η πρώτη ένδειξη ότι κάτι πραγματικά περίεργο είχε συμβεί ήταν όταν εμφανίστηκε η αστυνομία, αλλά δε μπορούσε να μπει στην έπαυλη. Ένα κουτί μεταφοράς αλόγων είχε φράξει την πύλη, ενώ οι φλόγες και η ζέστη έκαναν αδύνατη την προσέγγιση. Η αστυνομία στεκόταν κι έβλεπε ζωτικής σημασίας στοιχεία να καπνίζουν επί τρεις μέρες, σαν να έκαιγε ένας φούρνος που τα έκανε όλα στάχτη. Στο μεταξύ, κανείς δεν ήξερε τι είχε απογίνει η οικογένεια Φόστερ. Η αστυνομία διαπίστωσε, όταν τελικά μπήκε, ότι τα άλογα και τα σκυλιά είχαν πυροβοληθεί μέσα στον στάβλο. Η τεράστια έκταση της πυρκαγιάς έδειχνε ότι ίσως εμπλέκονταν πολλά άτομα και τις επόμενες μέρες η σκοτεινή πλευρά των επιχειρηματικών υποθέσεων του Φόστερ έσπειρε φήμες για πιθανούς υπόπτους, από τη ρωσική μαφία έως άλλους δυσαρεστημένους συνεργάτες.

Murder Mansion

Ο Κρις Φόστερ πίστευε ότι τα τόσα πολλά χρήματα που είχε κερδίσει δε θα σταματούσαν ποτέ να ρέουν. Και στις δυσκολίες, άρχισε να συμπεριφέρεται ανέντιμα. Όταν ο λογιστής του τον πήγε στα δικαστήρια για να διεκδικήσει τις αμοιβές του, ο Φόστερ είπε στην αστυνομία ότι τον εκβίαζαν. Το 2003 είχε συνάψει σύμβαση με μια βρετανική εταιρία για να κατασκευάσει την εφεύρεσή του αποκλειστικά. Το 2004 η περιουσία του ανερχόταν σε 10 εκατομμύρια λίρες. Αλλά μέχρι το 2005 οι τεράστιες δαπάνες του ξεπερνούσαν τα εισοδήματά του. Έτσι, προσπάθησε να σπάσει τους όρους της συμφωνίας και να πουλήσει και σε μια εταιρία των ΗΠΑ την πατέντα του. Η βρετανική εταιρία τον μήνυσε και κέρδισε εκείνη την πατέντα του, κάνοντάς την παγκόσμια επιτυχία. Ο δικαστής είχε κατηγορήσει τον Φόστερ ως «άτομο χωρίς ηθικές αρχές στο εμπόριο». Η εταιρεία του Φόστερ τέθηκε σε υποχρεωτική εκκαθάριση τον Σεπτέμβριο του 2007. Επιπλέον, χρωστούσε και ένα εκατομμύριο λίρες στην Εφορία, γιατί όχι μόνο ήταν κακός επιχειρηματίας με πολλές δαπάνες, αλλά ήταν και ασυνεπής στις φορολογικές του υποχρεώσεις. Δεν πλήρωνε κανέναν φόρο, επειδή πίστευε ότι δεν ήταν υποχρεωμένος, όπως οι «απλοί άνθρωποι». Καθώς οι ανησυχίες και οι φόβοι του μεγάλωναν, εγκατέστησε υψηλές πύλες και είπε στην καθαρίστριά του να απαγορεύει την είσοδο σε οποιονδήποτε άγνωστο. Με την απώλεια της εταιρείας, τα όνειρα του Φόστερ για μια πλούσια ζωή εξατμίζονταν. Οι εκκαθαριστές πάγωσαν τα πάντα. Αλλά συνέχισε να προσποιείται ότι δουλεύει και μάλιστα την τελευταία μέρα της ζωής του, στο μπάρμπεκιου των γειτόνων, ανέφερε μια συμφωνία που διαπραγματευόταν με Ρώσους για 11 εκατομμύρια λίρες. Μετά τον θάνατό του, φανερώθηκαν όλα τα χρέη του, που ήταν περίπου 4 εκατομμύρια λίρες.   

Ο Κρις Φόστερ, παρά το προσωπείο του χαρούμενου οικογενειάρχη και πετυχημένου επιχειρηματία που επέμενε να φοράει, έπαιρνε αντικαταθλιπτικά χάπια τους προηγούμενους μήνες και είχε αναφέρει τρεις φορές στον γιατρό του τις αυτοκτονικές του σκέψεις. Και την Παρασκευή πριν σκοτώσει την οικογένειά του τον και εαυτό του, μπήκε στο διαδίκτυο και επισκέφτηκε μια ιστοσελίδα αυτοκτονίας. Οι τελευταίες στιγμές του καταγράφηκαν από τις κάμερες που είχε στήσει στις πύλες για να προστατεύσει την οικογένεια. Στο υλικό που κατέγραψαν φαίνεται ο Κρις να πλησιάζει τον στάβλο στις 3.10 π.μ. με ένα τουφέκι με σιγαστήρα και λάμπα, για να φωτίζει τον στόχο. Αφού πυροβόλησε την Τζιλ και την Κίρστι, πυροβόλησε τα άλογα και έβαλε φωτιά στους στάβλους και έπειτα έβαλε τα σκυλιά στα εκτροφεία τους και τα σκότωσε. Ο πρώτος αξιωματικός της αστυνομίας που μπήκε στο σπίτι ταράχτηκε πολύ από το θέαμα των πυροβολημένων στο κεφάλι ζώων. Οι αστυνομικοί βρήκαν τα πτώματα του Κρις και της Τζιλ τυχαία, ενώ έβγαζαν φωτογραφίες. Πάτησαν κάτι σπογγώδες δίπλα στο τζάκι, το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν τα σώματά τους. Είχαν πέσει από το καμένο πάτωμα από ψηλά και ήταν ακόμα ο ένας δίπλα στον άλλον, φανερώνοντας ότι ο Κρις είχε βάλει τις φωτιές, ρίχνοντας 200 γαλόνια πετρέλαιο στο σπίτι,  και στη συνέχεια ανέβηκε τις σκάλες για να καταλήξει με τη Τζιλ στο κρεβάτι.

Η έκθεση του ιατροδικαστή έγραφε ότι ο Φόστερ είχε πεθάνει από εισπνοή καπνού, αλλά ένα γεμάτο τουφέκι βρέθηκε δίπλα του. Το αν σκόπευε ή όχι να στρέψει  το όπλο στον εαυτό του είναι άγνωστο. Σύμφωνα με όσα είπε η μητέρα του Κρις, η θέση του σώματός του φανερώνει ότι το κίνητρο των πράξεών του ήταν η αγάπη, ότι προσπάθησε να προστατέψει τη Τζιλ από την ταπείνωση των οικονομικών του προβλημάτων. Αλλά για την αδερφή της Τζιλ και τους εγκληματολόγους ήταν σκληρή και απάνθρωπη η απόφαση να σκοτώσει τη γυναίκα και την κόρη του.

kirstie foster.

Για τον επικεφαλής της αστυνομικής έρευνας ο Κρις Φόστερ ήταν «ό,τι πιο απεχθές» είχε ποτέ συναντήσει. Γιατί ο πατρικός του ρόλος ήταν να προστατεύει την κόρη του. «Ήταν στο σπίτι της, με τους γονείς της. Το ασφαλέστερο μέρος του κόσμου». Όταν ανασύρθηκαν τα λείψανά της, όλοι οι έμπειροι αξιωματικοί χρειάστηκε να σταματήσουν τη δουλειά τους για να συνέλθουν από το σοκ.

Το έναυσμα για τις ενέργειες του Φόστερ φαίνεται να ήταν ένα γράμμα που βρήκε τοιχοκολλημένο στις πύλες του σπιτιού μια εβδομάδα νωρίτερα η υπηρέτρια και το έδωσε στον Κρις που έφυγε από τον κήπο. Κοίταξε απορημένος, το έβαλε στο αμάξι και έφυγε. Ήταν από τους δικαστικούς επιμελητές. Είχαν έρθει να κατασχέσουν το σπίτι.

Το σοκ από τις δολοφονίες και την πυρκαγιά ήταν μεγάλο όχι μόνο για συγγενείς και φίλους των Φόστερ, αλλά για ολόκληρη τη Βρετανία. Μια ταμπέλα αναρτήθηκε στην πύλη μετά τη φωτιά που έγραφε «Το χρήμα είναι η ρίζα όλων των κακών».

Αλλά η επικείμενη οικονομική καταστροφή του Φόστερ καθιστά τις ενέργειές του συνεπείς με έναν άνθρωπο που θα προτιμούσε να δολοφονήσει τα αγαπημένα του πρόσωπα παρά να υπομείνει τη ντροπή της φτώχειας. Είναι λυπηρό που ακόμα κι αν ο ίδιος ήθελε να αυτοκτονήσει, πήρε μαζί του στον θάνατο τη γυναίκα και την κόρη του. Οι δράστες τέτοιων εγκλημάτων αποκαλούνται «εξολοθρευτές οικογένειας». (Μια άλλη τέτοια περίπτωση είναι ο Τζον Λιστ, που αφού σκότωσε όλη την οικογένειά του, έζησε με άλλη ταυτότητα επί 18 χρόνια, ώσπου συνελήφθη Criminal Minds: Τζον Λιστ, ο άνθρωπος που εξολόθρευσε την οικογένειά του).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ