Κοσμος

Γαλλία: Κατακλυσμιαίες βροχές στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου

Σε 22 νομούς της Γαλλίας σημειώθηκαν οι εντονότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων 100 ετών: η ποσότητα του νερού αντιστοιχεί με τις βροχές ενάμιση μήνα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κακοκαιρία στη Γαλλία
Κακοκαιρία στη Γαλλία / Φωτογραφία αρχείου © Michelle Williams / Unsplash

Κακοκαιρία στη Γαλλία το Σαββατοκύριακο: 22 νομοί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των βροχών - Έκκληση στους κατοίκους να μη βγαίνουν από τα σπίτια.

Οι κατακλυσμιαίες βροχές μαζί με σφοδρούς ανέμους, καθώς και η άνοδος της στάθμης των ποταμών έφεραν χθες 22 νομούς, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Παρισιού, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι βροχοπτώσεις έφτασαν τα 250 χιλιοστά (περίπου δύο μήνες βροχής) στην περιοχή Σεβέν, βορείως του Μονπελιέ, και 100 χιλιοστά στη Βρετάνη, ενώ θυελλώδεις άνεμοι με ταχύτητα 130 χλμ./ώρα έπληξαν την κεντρική Γαλλία και την ακτή του Ατλαντικού. Πάνω από 6.000 σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ η πυροσβεστική στο Μορμπιάν της βορειοδυτικής ακτής ανέφερε ότι στη διάρκεια της Κυριακής πήρε 68 κλήσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμαρέν έκανε έκκληση στους κατοίκους των πληττόμενων νομών να μη βγαίνουν από το σπίτι, καθώς αναμένονται πλημμύρες «σε σημεία που δεν έχουν πλημμυρίσει ποτέ άλλοτε». Σύμφωνα με τον κλιματολόγο Κριστόφ Κασού, οι κατακλυσμιαίες βροχές συνδέονται με το φαινόμενο των «ατμοσφαιρικών ποταμών», η συχνότητα των οποίων αυξάνεται από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, μετά από έρευνα των δορυφορικών δεδομένων τριάντα ετών (1984-2014) γι’ αυτά τα ατμοσφαιρικά ποτάμια (ή Βορειοδυτικές Ζώνες Νεφών, όπως ονομάζονται) που επηρεάζουν όλον τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των ημερών της παρουσίας τους αυξήθηκε κατά σχεδόν μία ημέρα ετησίως κατά την περίοδο της μελέτης.

Οι ατμοσφαιρικοί ποταμοί είναι διάδρομοι υγρασίας που δημιουργούνται κατά μήκος των μεγάλων ζωνών κυκλοφορίας του αέρα μεταφέροντας τεράστιες ποσότητες νερού από τους τροπικούς στις πιο βόρειες περιοχές. Το ατμοσφαιρικό ποτάμι γνωστό ως Pineapple Express που υπάρχει μεταξύ Χαβάης και Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ προκάλεσε τη Μεγάλη Πλημμύρα του 1862 και στη συνέχεια δριμύτατες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις το 2005, το 2006 και το 2010 όταν στην Καλιφόρνια οι βροχές έφτασαν 660 χιλιοστά και το χιόνι στη Σιέρα Νεβάντα ξεπέρασε τα 5 μέτρα. Ατμοσφαιρικοί ποταμοί προκάλεσαν παρόμοια φαινόμενα και την Αυστραλία τον Αύγουστο το 2020. Το πρόβλημα είναι πως, αν και τα ατμοσφαιρικά ποτάμια μεταφέρουν υγρασία, δεν αποτελούν λύση στην ξηρασία διότι οι βροχοπτώσεις είναι απότομες και κατά κάποιον τρόπο «μονοδοσικές».

H κακοκαιρία στη Γαλλία συνεχίστηκε ως αργά χθες Κυριακή φτάνοντας μέχρι τα βελγικά σύνορα, ενώ οι θερμοκρασίες παρέμειναν φυσιολογικές για την εποχή με τάση ανόδου αυτή την εβδομάδα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ