Κοσμος

Yπεύθυνο το Κρεμλίνο για τη δολοφονία Λιτβινένκο

Τι έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Βλαντιμίρ Πούτιν πρόεδρος της Ρωσίας
O Βλαντιμίρ Πούτιν πρόεδρος της Ρωσίας ©EPA Pool

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η Ρωσία είναι «υπεύθυνη» για τη δολοφονία του πρώην πράκτορα Αλεξάντρ Λιτβινένκο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η Ρωσία είναι «υπεύθυνη» για τη δολοφονία του πρώην πράκτορα Αλεξάντρ Λιτβινένκο, ο οποίος δηλητηριάστηκε με πολώνιο 210, ένα σπάνιο ραδιενεργό ισότοπο, το 2006 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόκειται για πρώην πράκτορα αλλά μετέπειτα σφοδρό επικριτή του Πούτιν, που αρρώστησε και πέθανε σε ηλικία  44 ετών, μετά τη συνάντησή του με δύο πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, τους Αντρέι Λουγκοβόι και Ντμίτρι Κοβτούν.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι «υπάρχει ισχυρό τεκμήριο» ότι οι αυτουργοί της δηλητηρίασης, οι οποίοι εντοπίστηκαν από βρετανική έρευνα, «έδρασαν ως πράκτορες του ρωσικού κράτους».

Το ΕΔΑΔ έκρινε επίσης ότι η Μόσχα δεν παρείχε «εναλλακτική εξήγηση», «ικανοποιητική και πειστική», «ούτε απέκρουσε τα συμπεράσματα της δημόσιας βρετανικής έρευνας».

Σημειώνεται ότι το αποτέλεσμα της έρευνας που πραγματοποίησαν οι βρετανικές δικαστικές αρχές το 2016 ανέφερε ότι «πιθανότατα» με εντολή Πούτιν δύο Ρώσοι πρώην πράκτορες, ο Αλεξάντερ Λουγκοβόι και ο Ντμίτρι Κοβτούν, δηλητηρίασαν τον επίσης πρώην Ρώσο πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο.

Σύμφωνα με το πόρισμα που δόθηκε στη δημοσιότητα, «υπήρχε προσωπικός ανταγωνισμός μεταξύ Πούτιν και Λιτβινένκο, και μέλη της κυβέρνησής του είχαν κίνητρα για να τον σκοτώσουν».

Ποιος ήταν ο Ρώσος αντικαθεστωτικός 

Σημειώνεται ότι ο Λιτβινένκο, στο βιβλίο του «Τινάζοντας τη Ρωσία», είχε κατηγορήσει την FSB, τη μυστική υπηρεσία της χώρας, ότι το 1999 είχε οργανώσει μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις στη Μόσχα και σε δύο άλλες πόλεις. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Λιτβινένκο δούλευε για την FSB και συνεπώς ήταν σε θέση να γνωρίζει από πρώτο χέρι πρόσωπα και καταστάσεις. Από την άλλη πάλι, μετά το 2000, οπότε και κατέφυγε στη Βρετανία ζητώντας προστασία και πολιτικό άσυλο, σύμφωνα με μαρτυρίες συνεργάστηκε και με τη βρετανική μυστική υπηρεσία MI6, όπου είναι σχεδόν βέβαιο ότι έδινε πληροφορίες και συμβουλές σχετικές με το οργανωμένο έγκλημα στη Ρωσία.

Λίγους μήνες πριν από τον θάνατό του ερευνούσε τον φόνο της δημοσιογράφου Άννας Πολιτκόφσκαγια, η οποία το 2006 βρέθηκε νεκρή από πυροβολισμό στον ανελκυστήρα της πολυκατοικίας της στη Μόσχα. Ήταν γνωστή στη Ρωσία για την έντονη κριτική που ασκούσε στη διακυβέρνηση του Πούτιν, κυρίως αναφορικά με την Τσετσενία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ