- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Οι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν έχουν φθάσει τους 170, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.
Οι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ έχουν φθάσει τους 170, σύμφωνα με δημοσίευμα στην αμερικανική εφημερίδα «The New York Times», η οποία επικαλείται ανώνυμες ιατρικές πηγές. Την ευθύνη για το μακελειό στο αεροδρόμιο ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K).
Στο νεότερο απολογισμό δεν περιλαμβάνονται οι 13 Αμερικανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν, όταν βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε πάνω του, ενώ βρισκόταν μέσα στο συγκεντρωμένο πλήθος κοντά σε σημείο ελέγχου του αεροδρομίου στην Καμπού.
Η εφημερίδα Boston Globe αναφέρει ότι οι Αφγανοί που σκοτώθηκαν, ανέρχονται σε 169. Οι δύο αξιωματούχοι που έδωσαν αυτήν την πληροφορία, ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους.
Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι περισσότεροι από 170 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, με τους τραυματίες να ξεπερνούν τους 200, επικαλούμενο πληροφορίες αξιωματούχου από το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Αφγανιστάν.
Οι Ταλιμπάν ζήτησαν να μην κλείσει η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ
Εν τω μεταξύ, οι Ταλιμπάν ζήτησαν από τις ΗΠΑ να διατηρήσουν μια διπλωματική παρουσία στο Αφγανιστάν, αφότου ολοκληρωθεί η αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων τους στις 31 Αυγούστου 2021. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμη λάβει κάποια απόφαση για το θέμα αυτό, ανέφεραν σήμερα Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021 Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η ηγεσία των Ταλιμπών που ελέγχει την Καμπούλ από τα μέσα Αυγούστου, επιδιώκει οι άλλες χώρες να διατηρήσουν ανοιχτές τις πρεσβείες τους και μετά τις 31 Αυγούστου. Αυτό ισχύει και για την πρεσβεία των ΗΠΑ.
Οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν την πρεσβεία και οι τελευταίοι διπλωμάτες που παρέμεναν στο Αφγανιστάν, αναμένεται να απομακρυνθούν σύντομα από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Καθώς οι στρατιώτες θα αποχωρήσουν οριστικά την Τρίτη, δεν θα είναι πλέον σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια των διπλωματών, στην περίπτωση που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τους ζητούσε να παραμείνουν στην αφγανική πρωτεύουσα.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η ασφάλεια των διπλωματών. Μια απόφαση για το θέμα ενδέχεται να ανακοινωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δηλαδή ώρες προτού να ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης στην Καμπούλ.
Φόβοι για νέα επίθεση στην Καμπούλ - Προειδοποιήσεις ειδικών σε Τζο Μπάιντεν
Οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου τον προειδοποίησαν ότι οι επόμενες ημέρες είναι οι πιο επικίνδυνες στην Καμπούλ, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για νέα τρομοκρατική επίθεση. Αυτό ανέφερε αξιωματούχος στον Λευκό Οίκο.
Οι προειδοποιήσεις διατυπώθηκαν κατά τη συνάντηση του Μπάιντεν στην Αίθουσα Επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου με συμβούλους εθνικής ασφαλείας, στρατιωτικούς και διπλωματικούς αξιωματούχους μετά την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν, στην οποία σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες.
Οι σύμβουλοι είπαν στον πρόεδρο Μπάιντεν ότι είναι πιθανή και άλλη επίθεση στην Καμπούλ, ακόμη κι αν (οι Αμερικανοί) ετοιμάζουν σχέδια για να πλήξουν την οργάνωση ISIS-K, ως απάντηση στο μακελειό έξω από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν.
Ο Μπάιντεν έδωσε πλήρη εξουσιοδότηση στους Αμερικανούς στρατιωτικούς διοικητές να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις εναντίον στόχων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K).
«Οι διοικητές μας ενημέρωσαν τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο για τα σχέδια κατά στόχων της οργάνωσης ISIS-K. Ο πρόεδρος επανέλαβε στους διοικητές ότι τους δίνει την πλήρη έγκρισή του να διεξαγάγουν επιχείρηση και να προστατεύσουν τα στρατεύματά μας, και όλοι απάντησαν ότι έχουν τα μέσα που πιστεύουν ότι χρειάζονται για να δράσουν αποτελεσματικά» ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Πολωνός πρωθυπουργός απορρίπτει στρατιωτική εμπλοκή και προειδοποιεί για κατάρρευση του ΝΑΤΟ
Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στη Βαρκελώνη συνοδεία μαχητικών
Πολιτικός μηχανικός και πρώην υφυπουργός, επικεφαλής της μεταβατικής επιτροπής ανοικοδόμησης της Γάζας
Πρώην κρατούμενοι περιγράφουν βασανιστήρια, ηλεκτροσόκ και βιασμούς στο πρώην εμπορικό κέντρο που μετατράπηκε σε φυλακή
Μαζική απενεργοποίηση λογαριασμών ανηλίκων μετά την εφαρμογή του νόμου για κάτω των 16 ετών
Η στάση των ΗΠΑ απέναντι στα ανοιχτά μέτωπα και η ρητορική της Ουάσιγκτον
Οι Ιρανοί αγωνίζονται για κάτι που αποτελεί τον πυρήνα και δικών μας αξιών, όσων έχουμε τη μεγάλη τύχη να ζούμε σε μια δυτική δημοκρατία
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Η «Μπίμπι» έδινε εδώ και χρόνια μάχη με μία σοβαρή μορφή καρκίνου
Πλειοψηφία κρατών-μελών ενέκρινε τη συμφωνία ΕΕ–Mercosur, με την υπογραφή να έρχεται στην Ασουνσιόν
Η NASA δεν αποκάλυψε ποιο μέλος του πληρώματος αντιμετωπίζει το πρόβλημα υγείας
«δέκα χρόνια χωρίς εσένα φαίνονται σαν μία ημέρα»
Ο ηθοποιός φέρεται να απείλησε οδηγό κατά τη διάρκεια νυχτερινής διαδρομής στο Λος Άντζελες
Χιλιάδες κάτοικοι έμειναν χωρίς ρεύμα
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει
«Δεν υπάρχει σχέδιο για απαγχονισμούς – Έχουμε τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης», λέει ο Ιρανός ΥΠΕΞ
Το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας
Κορυφώνεται η ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.