Κοσμος

Οικονομία της αγοράς στην Κούβα;

Με την ψήφιση του νέου νόμου ελπίζεται ότι ορισμένα προβλήματα της χώρας θα τελειώσουν

takis-mixas.jpg
Τάκης Μίχας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κούβα
© Ryutaro Tsukata / Pexels

Κούβα: Τι σημαίνει για τη χώρα η ύπαρξη και λειτουργία μικρών και μεσαίων ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση και η βουλή της Κούβας πέρασαν τον νόμο που αναγνωρίζει την ύπαρξη και λειτουργία μικρών και μεσαίων ιδιωτικών επιχειρήσεων στη χώρα. Η πράξη αυτή, που έρχεται ένα μήνα μετά τις εκτεταμένες διαδηλώσεις στο νησί (11 και 12 Ιουλίου) λόγω των ελλείψεων ειδών βασικής ανάγκης και διακοπών στην παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος, έχει ιστορική σημασία.

Μέχρι σήμερα η λειτουργία ανάλογων επιχειρήσεων ήταν ημινόμιμη στον βαθμό που δεν καλυπτόταν από ένα σαφές νομικό πλαίσιο. Αυτό σήμαινε ότι κάθε φορά που τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά στο τομέα της οικονομικής πολιτικής (πράγμα όχι ασυνήθιστο!) οι επιχειρήσεις αυτές βρίσκονταν στον στόχο του καθεστώτος και θεωρούντο υπεύθυνες των προβλημάτων. Με την ψήφιση του νέου νόμου, που όχι μόνο παρέχει μια σαφή νομική υπόσταση στις επιχειρήσεις αυτές αλλά τις θεωρεί κλειδί τον «μετασχηματισμό της παραγωγικότητας της χώρας», ελπίζεται ότι τα προβλήματα αυτά θα τελειώσουν. Οι μικρές επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν μέχρι 35 άτομα και οι μεσαίες μέχρι 100.

Στην ίδια συνεδρίαση ψηφίσθηκαν και μέτρα που αναγνωρίζουν την ύπαρξη και λειτουργία «ανεξάρτητων εργαζομένων» και αυτοαπασχολουμένων και το δικαίωμά τους να οργανώνονται στα πλαίσια συνεταιρισμών. Στο πλαίσιο αυτό αναγνωρίζονται 2000 δραστηριότητες στις οποίες μπορούν να ενεργοποιούνται αυτοαπασχολούμενοι όπως, μεταξύ άλλων, ηλεκτρονικοί προγραμματιστές, βιβλιοπώλες, μεταφραστές, σύμβουλοι επιχειρήσεων, γραφίστες, κτηνίατροι κ.λπ.

«Για την οικονομία της Κούβας, όχι μόνο στον τομέα της οικονομίας αλλά και σε ένα ιστορικό πλαίσιο, αυτά τα μέτρα αντιπροσωπεύουν ένα τεράστιο βήμα που θα έχει βαθιές συνέπειες μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» δηλώνει στο AFP o σύμβουλος ανάπτυξης Oniel Diaz. Αυτό που ελπίζουν οι ιθύνοντες πως θα συμβεί είναι ότι η Κούβα θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Κίνας και του Βιετνάμ που κατάφεραν να ενσωματώσουν με επιτυχία την οικονομία της αγοράς και την επιχειρηματικότητα στις δομές ενός μονοκομματικού κράτους.

Μέχρι σήμερα η Κούβα παρέμενε προσηλωμένη στις επιταγές μιας κεντρικά κατευθυνόμενης οικονομίας που –μαζί με το εμπάργκο των ΗΠΑ και τον Covid– συνέβαλε στην καθίζηση της οικονομίας το περασμένο έτος σημειώνοντας μια απώλεια 11% του ΑΕΠ. Πάντως πρέπει να αναφερθεί ότι τα τελευταία χρόνια στέρεψαν και άλλες σημαντικές πηγές εσόδων για το καθεστώς.

Μια τέτοια σημαντική πηγή ήταν οι πληρωμές για τους κουβανούς γιατρούς που έστελνε η κουβανική κυβέρνηση σε φίλες σοσιαλιστικές χώρες στη Λατινική Αμερική. Όμως η άνοδος σε πολλές απ’ αυτές τις χώρες δεξιών κυβερνήσεων (π.χ. Βραζιλία, Εκουαντόρ, Βολιβία κ.λπ.) οδήγησε στην εκδίωξη των κουβανών ιατρών και σε στέρεψη της σημαντικής αυτής πηγής ξένου συναλλάγματος. Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση της Βενεζουέλας. Παρόλο που εδώ δεν υπήρξε αλλαγή κυβερνήσεως, εν τούτοις η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα την έκαναν να μειώσει τις οικονομικές μεταφορές της προς την Κούβα που κάποτε έφθαναν το επίπεδο του 22% του ΑΕΠ (της Κούβας).

Τέλος, θα πρέπει να γίνει αναφορά και στην κατάρρευση λόγω Covid μιας άλλης πολύ σημαντικής πηγής συναλλάγματος για την Κούβα. Ο τουρισμός. Υπολογίζεται ότι τα έσοδα από τον τουρισμό μειώθηκαν από 3 δισ. δολάρια σε λιγότερο από 1 δισ. Σήμερα όποιος θέλει να επισκεφθεί το νησί μπορεί να το πράξει μόνο αφού πληρώσει για την παραμονή του σε ένα ξενοδοχείο για ορισμένες ημέρες καραντίνας.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι με την ψήφιση του σχετικού νομικού πλαισίου για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις θα τεθούν οι βάσεις για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας - στα πλαίσια πάντοτε, φυσικά, ενός μονοκομματικού κράτους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ