Κοσμος

100 χρόνια Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας: Ο «κόκκινος τουρισμός»

Εoρτασμοί με παρελάσεις και προσκυνήματα στους τόπους της κινεζικής επανάστασης με επίκεντρο την Τζιαχσίνγκ και τη Σαγκάη

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
100 χρόνια Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας
© VCG/VCG via Getty Images

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας συμπληρώνει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του - Οι εορτασμοί και το πρόγραμμα του «κόκκινου τουρισμού»

Το ΚΚ Κίνας, που βρίσκεται στην εξουσία από την 1η Οκτωβρίου 1949, ιδρύθηκε στις 23 Ιουλίου του 1921 και αυτές τις μέρες οργανώνει πανηγυρισμούς σε ολόκληρη την επικράτεια. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του «κόκκινου τουρισμού», εκατοντάδες χιλιάδες Κινέζοι συρρέουν στη Σαγκάη και στη γειτονική πόλη Τζιαχσίνγκ φορώντας μπλουζάκια με τον αριθμό 100 και με το σφυροδρέπανο. Η Τζιαχσίνγκ επελέγη ως κέντρο των εορτασμών και υποβλήθηκε σε λίφτινγκ για να φιλοξενήσει τις εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου.

100 χρόνια Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας
© Kevin Frayer/Getty Images

Δίπλα στους γερανούς που υψώνονται ακόμα στον ορίζοντα της πόλης –η οποία απέκτησε προσφάτως γραμμή τραμ, κήπους, αυτοκινητόδρομο και ουρανοξύστες– κυματίζουν από προχθές κόκκινες σημαίες με το σύνθημα «Αγκαλιάστε το κινεζικό όνειρο». Οι επισκέπτες έρχονται από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Κίνας δωρεάν, με έξοδα του κομματικού τους πυρήνα, και αναμένεται ότι μέχρι τις 23 Ιουλίου –αν και το αποκορύφωμα των εορτασμών είναι η 1η Ιουλίου– θα διπλασιάσουν τον πληθυσμό της Τζιαχσίνγκ (1,2 εκατομμύριο).

Το ΚΚ Κίνας είναι, με 91 εκατομμύρια μέλη, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα του κόσμου μετά το εθνικιστικό ινδουιστικό κόμμα BJP της Ινδίας. Είναι επίσης, μαζί με το ΚΚ της Βόρειας Κορέας, η παλαιότερη πολιτική οργάνωση που βρίσκεται ακόμα στην εξουσία. Μάλιστα, σε δύο χρόνια, ο κινεζικός κομμουνισμός θα ξεπεράσει τη διάρκεια ζωής του σοβιετικού καθεστώτος, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται φάση περεστρόικα και γκλάσνοστ.

100 χρόνια Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας
© Lin Yingxuan/VCG via Getty Images

Στο πλαίσιο των εορτασμών προβλέπονται εκδρομές στην επαρχία Σαανχσί απ’ όπου άρχισε η επανάσταση του Μάο τσε Τουνγκ, προβολές προπαγανδιστικών ντοκυμαντέρ στην τηλεόραση και ταινιών στους κινηματογράφους, μεταξύ των οποίων «Η μάχη της λίμνης Τσανγκζίν» γύρω από την ηρωική δράση των Κινέζων εθελοντών «κατά την αμερικανική επίθεση» στον πόλεμο της Κορέας. Στη Σαγκάη ξανάνοιξε, μετά από πολύμηνη ανακαίνιση, το Μουσείο του Κινεζικού Κομμουνισμού, σε ένα κτίριο όπου έγινε το πρώτο συνέδριο του ΚΚΚ: από προχθές, τα πλήθη βγάζουν selfies και ακολουθούν μια διαδρομή με λεωφορείο διασχίζοντας τη μεγαλούπολη και ακούγοντας από μαγνητόφωνο το πώς η Σαγκάη έγινε η βιομηχανική μητρόπολη του κόσμου.

100 χρόνια Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας
© Yan Cong/Bloomberg via Getty Images

Η προπαγάνδα αποκρύπτει φυσικά τα εγκλήματα της μαοϊκής εποχής και τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν στις 4 Ιουνίου 1989 η οποία αποτελεί ταμπού στην Κίνα. Επικεντρώνεται κυρίως στα επιτεύγματα του Χσι Τζινπίνγκ που «από το 2012 ξαναγράφει την ιστορία του Κόμματος και θέλει να σβήσει τα λάθη του παρελθόντος» όπως λέει ο καθηγητής κομμουνιστικής ιστορίας στο Κολούμπια Γκάο Γουενκιάν, Στόχος της σημερινής προπαγάνδας είναι να προβάλει μια καλοήθη εικόνα του ΚΚΚ και να καταγγείλει τους «μηδενιστές» οι οποίοι συκοφαντούν το κινεζικό καθεστώς. Είναι αποτελεσματική: απ’ όσο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, το 93% των Κινέζων είναι ευχαριστημένοι από την κεντρική διοίκηση – κι όσοι δεν είναι δεν σημαίνει ότι ευθυγραμμίζονται με τη Δύση∙ υπάρχουν πολλοί που έχουν δυσαρεστηθεί από την εκστρατεία εναντίον της διαφθοράς κι άλλοι που ανησυχούν για την απώλεια των κινεζικών παραδόσεων.

100 χρόνια Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας
© Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images

Το 2022 ο Χσι Τζινπίνγκ θα παρατείνει την παραμονή του στη θέση του επικεφαλής της χώρας για μια ακόμη δεκαετία. Οι Κινέζοι συμφωνούν: πιστεύουν ότι οι διαδοχικές αλλαγές κυβερνώντων στη Δύση εμποδίζουν τη συνέχεια, την απρόσκοπτη οικοδόμηση των εθνών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ