Visual Browsing

Τουρκία: Γιατί η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έμεινε όρθια

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έμεινε χωρίς καρέκλα στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα
Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έμεινε χωρίς καρέκλα στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα © YouTube
Σε ποιον ρίχνει το φταίξιμο η Άγκυρα - Τι είπε ο Σαρλ Μισέλ για το «καψόνι Ερντογάν»
  • A-
  • A+
0
Η Τουρκία δηλώνει «αθώα» που έμεινε όρθια η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ρίχνοντας την ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την «γκάφα» με την καρέκλα.

Για «άδικες κατηγορίες» κάνει λόγο η Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν φέρει καμία ευθύνη που η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έμεινε όρθια στην πρόσφατη συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα.

Με τη δυσαρέσκεια να είναι μεγάλη στις Βρυξέλλες για το «καψόνι» Ερντογάν στη Φον ντερ Λάιεν, η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει τους τόνους, αρνούμενη ότι φταίει για την γκάφα που έκανε τον γύρο του διαδικτύου.

Στη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο η πρόεδρος της Κομισιόν έμεινε όρθια, την ώρα που τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όσο και ο πρόεδρος της Τουρκίας είχαν καθίσει στις πολυθρόνες τους. Όπως φαίνεται και από το βίντεο, δεν υπήρχε άλλη διαθέσιμη καρέκλα, με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να κάθεται τελικά σε έναν καναπέ, σε απόσταση περίπου 12 μέτρων.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η διάταξη των καθισμάτων στη συνάντηση Ερντογάν με Σαρλ Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν είχε προταθεί από την ευρωπαϊκή πλευρά.

Σχετικα
Figaro: Ο Ερντογάν ταπείνωσε Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και Ευρώπη
Figaro: Ο Ερντογάν ταπείνωσε Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και Ευρώπη

«Τα αιτήματα της ΕΕ έγιναν σεβαστά. Αυτό σημαίνει πως η διάταξη των καθισμάτων έγινε με δικό της αίτημα. Οι υπηρεσίες μας για το πρωτόκολλο συναντήθηκαν πριν από τη σύνοδο και τα αιτήματά τους (της ΕΕ) έγιναν σεβαστά» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Και πρόσθεσε: «Οι κατηγορίες με στόχο την Τουρκία είναι άδικες.

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: Η αμήχανη στιγμή στο Προεδρικό Μέγαρο και η οργή για τη στάση του Σαρλ Μισέλ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σάστισε όταν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάθισε την Τρίτη στο μοναδικό κάθισμα που ήταν διαθέσιμο δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στο επίμαχο βίντεο από το επεισόδιο στην Άγκυρα δείχνει την πρώτη γυναίκα επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ και τη μοναδική γυναίκα στις συνομιλίες να στέκεται φανερά αμήχανη, με το βλέμμα στραμμένο στους δύο άνδρες που είχαν καθίσει, πριν τελικά βρεθεί σε έναν καναπέ κοντά στα κύρια καθίσματα.

Σχετικα
Διαμαντοπούλου: H ντερ Λάιεν έπρεπε να απαιτήσει θέση ή να φύγει
Διαμαντοπούλου: H ντερ Λάιεν έπρεπε να απαιτήσει θέση ή να φύγει

Το βίντεο αναμεταδόθηκε ευρύτατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προκάλεσε αντιδράσεις εναντίον της Άγκυρας σχετικά με το πρωτόκολλο, καθώς και εναντίον του Σαρλ Μισέλ, επειδή δεν υπερασπίστηκε την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Ursula Von der Leyen snubbed in chair gaffe at EU-Erdoğan talks

Μεβλούτ Τσαβούσογλου για Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: Άδικες οι κατηγορίες

Στην τοποθέτησή του ο Τσαβούσογλου, ο οποίος καθόταν στον καναπέ που ήταν απέναντι από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επανέλαβε πως η διάταξη των καθισμάτων ήταν σύμφωνη με το διεθνές πρωτόκολλο και πως η Τουρκία δέχεται «άδικες κατηγορίες».

«Η Τουρκία είναι ένα κράτος με βαθιές ρίζες, δεν είναι η πρώτη φορά που φιλοξενεί έναν προσκεκλημένο. Το πρωτόκολλο που ακολουθήθηκε για τις συναντήσεις στην Τουρκία είναι μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς πρωτοκόλλου. Το ίδιο έγινε κι εδώ» τόνισε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Το Reuters μετέδωσε ότι υπήρχαν τρία καθίσματα όταν ο Ερντογάν είχε πάει στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που εκπροσωπούν από κοινού τα 27 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάτι το οποίο δεν συνέβη στην Άγκυρα, σε μια χρονική περίοδο που εντείνονται οι αντιδράσεις για την απόφαση της Τουρκίας να αποχωρήσει από τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης που αφορά την προστασία των γυναικών από τη βία.

Σαρλ Μισέλ: Η ανάρτησή του για το #SofaGate - Τι είπε για το συμβάν με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραμένει στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής για τη στάση του όταν η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έμεινε όρθια στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα.

Ο Σαρλ Μισέλ επιχείρησε να δικαιολογηθεί με ανάρτησή του στα social media, παρουσιάζοντας τη δική του εκδοχή και εκφράζοντας μεταξύ άλλων τη λύπη του. Αναλυτικά: 

«Αυτήν την Τρίτη, ο Ουρσούλα Φον ντερ Λάιεν και εγώ συμμετείχαμε σε μια συνάντηση στην Άγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ορισμένες εικόνες προκάλεσαν αντιδράσεις και μερικές φορές σκληρές ερμηνείες. Αυτό με οδηγεί να αντιδράσω.

» Η επίσκεψή μας σηματοδότησε μια σημαντική στιγμή στη σύνθετη διαδικασία βελτίωσης των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Ήταν το αποτέλεσμα της προσεκτικής προετοιμασίας και της διπλωματικής εργασίας που πραγματοποιήθηκε για πολλούς μήνες για να επιστρέψει αυτή η χώρα σε μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση στη σχέση της με την ΕΕ.

Χωρίς καρέκλα η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα, με τον Σαρλ Μισέλ και τον Ερντογάν να κάθονται στις πολυθρόνες τους
Χωρίς καρέκλα η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα, με τον Σαρλ Μισέλ και τον Ερντογάν να κάθονται στις πολυθρόνες τους © YouTube

» Και παρά τη σαφή επιθυμία να κάνει το σωστό, η αυστηρή ερμηνεία των κανόνων του πρωτοκόλλου από τις τουρκικές υπηρεσίες προκάλεσε μια δυσάρεστη κατάσταση: Τη διαφοροποιημένη, ακόμη και μειωμένη, μεταχείριση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

» Οι λίγες εικόνες που εμφανίστηκαν έδωσαν την εντύπωση ότι θα ήμουν αναίσθητος σε αυτήν την κατάσταση. Τίποτα δεν είναι πιο μακριά ούτε από την πραγματικότητα, ούτε από τα βαθιά συναισθήματά μου. Ούτε επιτέλους οι αρχές του σεβασμού που μου φαίνονται απαραίτητες.

» Εκείνη τη στιγμή, ενώ αντιλαμβανόμαστε τη λυπηρή φύση της κατάστασης, επιλέξαμε να μην την επιδεινώσουμε από ένα δημόσιο περιστατικό, και να έχουμε προνόμιο σε αυτήν την αρχή της συνάντησης την ουσία της πολιτικής συζήτησης που πρόκειται να ξεκινήσουμε, η Ουρσούλα και εγώ, με τους οικοδεσπότες μας.

» Η ουσία ήταν συγκεκριμένα η ομιλία που κάναμε στον Πρόεδρο Ερντογάν σχετικά με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών και γενικότερα την υπεράσπιση των θεμελιωδών μας αξιών του κράτους δικαίου και της ελευθερίας της έκφρασης. Πριν από την επίσημη συνάντηση, είχα συναντηθεί με εκπροσώπους των Γυναικών του ΟΗΕ και άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ. Και κάναμε ένα σημείο να οργανώσουμε στην Άγκυρα, παρά τις αντίθετες πιέσεις, μια κοινή συνέντευξη τύπου με την Ουρσούλα για να δώσουμε έναν λογαριασμό χωρίς ταμπού των συζητήσεων μας με την τουρκική πλευρά.

» Λυπάμαι λοιπόν για δύο λόγους. Πρώτον, με την εντύπωση ότι θα ήμουν αδιάφορος για την αμηχανία του πρωτοκόλλου έναντι της Ούρσουλα. Ωστόσο, δεδομένου ότι έχω την τιμή να συμμετάσχω σε αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στο οποίο δύο μεγάλα ιδρύματα από τα τέσσερα διευθύνονται από γυναίκες, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την Κριστίν Λαγκάρντ. Και επίσης περήφανος που μια γυναίκα, η πρώτη στην ιστορία, με αντικατέστησε ως πρωθυπουργός του Βελγίου.

» Τέλος, λυπάμαι, διότι αυτή η κατάσταση επισκιάζει το μεγάλο και επωφελές γεωπολιτικό έργο που πραγματοποιήσαμε μαζί στην Άγκυρα, και του οποίου ελπίζω ότι η Ευρώπη θα αποκομίσει τους καρπούς».

Nous avons participé ce mardi, Ursula von der Leyen et moi-même, à une rencontre à Ankara avec le président turc Recep...

Δημοσιεύτηκε από Charles MICHEL στις Τετάρτη, 7 Απριλίου 2021

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5