Κοσμος

Google image search & σεξιστικά στερεότυπα σε βάρος των γυναικών

Προκαταλήψεις και στερεότυπα σε βάρος των γυναικών, όπως αποκαλύπτονται από τους αλγόριθμους του γίγαντα αναζήτησης

3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
google-woman.png

Μια έρευνα, μέσω Google image search, ανέλυσε πάνω από 20.000 εικόνες και ιστότοπους και εντόπισε προκαταλήψεις σε βάρος των γυναικών σε σχέση με την εθνικότητα

Το Google Images είναι η δημόσια εικόνα όλων: Όταν θέλετε να δείτε πώς φαίνεται κάτι, πιθανότατα θα το ψάξετε στο Google. Μια έρευνα, βάσει δεδομένων, από την DW,  ανέλυσε πάνω από 20.000 εικόνες και ιστότοπους αποκαλύπτοντας την προκατάληψη σε σχέση με τις γυναίκες, στους αλγόριθμους του γίγαντα αναζήτησης.

Οι αναζητήσεις εικόνων για τις εκφράσεις «Βραζιλιάνες γυναίκες», «Ταϊλανδές γυναίκες» ή «Ουκρανές γυναίκες», για παράδειγμα, δείχνουν αποτελέσματα που είναι πιθανό να αναδεικνύουν περισσότερο τη σεξουαλικότητα, από τα αποτελέσματα που εμφανίζονται κατά την αναζήτηση «Αμερικανών γυναικών», σύμφωνα με το λογισμικό ανάλυσης εικόνων της Google.

Ομοίως, μετά από μια αναζήτηση για «γερμανίδες γυναίκες», είναι πιθανό να δείτε περισσότερες φωτογραφίες πολιτικών και αθλητών. Η αναζήτηση για γυναίκες Δομινικανής Δημοκρατίας ή Βραζιλίας, από την άλλη πλευρά, θα προβάλλει εικόνες νεαρών κυριών που φορούν μαγιό και σε σέξι πόζες.

Στιγμιότυπα οθόνης των αποτελεσμάτων αναζήτησης εικόνων Google για «Γερμανίδες» (αριστερά) σε αντίθεση με «Βραζιλιάνες» (δεξιά)

Αυτό το μοτίβο είναι ορατό με γυμνό μάτι και μπορεί να επιβεβαιωθεί με μια απλή αναζήτηση για αυτούς τους όρους. Ωστόσο, ο ποσοτικός προσδιορισμός και η ανάλυση των αποτελεσμάτων είναι πιο δύσκολος.

Τι κάνει μια εικόνα ζωήρή-πικάντικη;

Ο ίδιος ο ορισμός αυτού που κάνει μια σεξουαλικά προκλητική εικόνα είναι εγγενώς υποκειμενική και ευαίσθητη στις πολιτισμικές, ηθικές και κοινωνικές προκαταλήψεις.

Για την ταξινόμηση χιλιάδων εικόνων, η ανάλυση της DW βασίστηκε στο Cloud Vision SafeSearch της Google, ένα λογισμικό υπολογιστικής όρασης που έχει εκπαιδευτεί να εντοπίζει εικόνες που θα μπορούσαν να περιέχουν σεξουαλικό ή με άλλο τρόπο προσβλητικό περιεχόμενο. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκε για την επισήμανση εικόνων που είναι πιθανό να είναι «ακατάλληλες».

Σύμφωνα με τον ορισμό της Google, μια εικόνα που φέρει ετικέτα ως τέτοια «μπορεί να περιλαμβάνει (αλλά δεν περιορίζεται σε) στρατηγικά καλυμμένο γυμνό, άσεμνες ή προκλητικές πόζες ή κοντινά σημεία ευαίσθητων περιοχών του σώματος.»

google-woman1.png

Σε χώρες όπως η Δομινικανή Δημοκρατία και η Βραζιλία, πάνω από το 40% των εικόνων στα αποτελέσματα αναζήτησης είναι πιθανό να είναι «τολμηρο». Συγκριτικά, το ποσοστό αυτό είναι 4% για τις αμερικανικές γυναίκες και 5% για τις γερμανικές γυναίκες.

google-woman2.png

Αποτελέσματα με σεξιστικό περιεχόμενο, εντοπίζονται επίσης κατά την αναζήτηση εικόνων γυναικών από χώρες όπως η Τσεχική Δημοκρατία, η Μολδαβία και η Ρουμανία. Η ίδια τάση παρατηρήθηκε στα έθνη της Νότιας Αμερικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Από τα πρώτα 100 αποτελέσματα αναζήτησης που εμφανίζονται μετά από αναζήτηση εικόνας για τους όρους «Ουκρανικές γυναίκες», 61 συνδέονται με περιεχόμενο υποτιμητικό για τις γυναίκες.

google-woman3.png

Η Tamara Zlobina, αρχισυντάκτης του ουκρανικού περιοδικού Gender in Detail, λέει ότι αυτό το είδος απεικόνισης σχετίζεται πιθανώς με ένα κοινό φαινόμενο που συνέβη στη χώρα της τη δεκαετία του '90: «Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ουκρανία ήταν εξαιρετικά φτωχή χώρα. Πολλές γυναίκες πήγαν στη Δυτική Ευρώπη προσπαθώντας να κερδίσουν χρήματα για τις οικογένειές τους », είπε, προσθέτοντας ότι αυτή η πραγματικότητα αλλάζει γρήγορα καθώς η οικονομική κατάσταση της χώρας - και οι προοπτικές εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας των γυναικών - βελτιώνεται.

«Θα προτιμούσα να δω διπλωμάτες, πολιτικούς, επαναστάτες, τις γυναίκες που πολεμούν στους συνοριακούς μας πολέμους ... Έχουμε πολλές υπέροχες γυναίκες. Πρέπει να το δούμε αυτό και όχι μόνο αυτή τη νυφική ​​αγορά.»

Στον αντίποδα, από τα 100 αποτελέσματα που εμφανίστηκαν μετά από αναζήτηση για «γερμανίδες γυναίκες», μόνο 16 ταξινομήθηκαν ως τέτοια. Για τις Γαλλίδες γυναίκες, το ποσοστό αυτό ήταν 6%.

Τα κοινωνικά στερεότυπα τροφοδοτούν τα αποτελέσματα του ιστού

Οι λέξεις-κλειδιά και μόνο, αν και υποδηλώνουν, δεν λένε την πλήρη ιστορία. Ένα σημαντικό ποσοστό των αποτελεσμάτων φιλοξενείται σε ιστότοπους με διευθύνσεις όπως «toprussianbrides.com,» «hotlatinbrides.org» και «topasiabrides.net.»

Οι περισσότερες από αυτές τις σελίδες χαρακτηρίζονται ως διεθνείς υπηρεσίες γάμου ή οι λεγόμενες υπηρεσίες «νύφη κατά παραγγελία», οι οποίες υπόσχονται να συνδέσουν άνδρες με γυναίκες συγκεκριμένων εθνικοτήτων έναντι αμοιβής. Άλλοι προσφέρουν στερεοτυπικούς οδηγούς για γνωριμίες γυναικών από συγκεκριμένα πολιτιστικά υπόβαθρα και κριτικές για εξειδικευμένες εφαρμογές ζευγαρώματος.

Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά στο είδος του περιεχομένου που δημοσιεύουν, καθιστά σαφές ποιος είναι το κοινό-στόχος τους: Δυτικοί άντρες που είτε αναζητούν μια υποτακτική ξένη γυναίκα ή έναν σεξουαλικό σύντροφο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Sirijit Sunanta, λέκτορα Πολυπολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Mhidol της Μπανγκόκ, τα πραγματικά στερεότυπα επηρεάζουν επίσης τον τρόπο απεικόνισης των γυναικών της Ταϊλάνδης στο Διαδίκτυο.

«Η Ταϊλάνδη θεωρείται ως ένα είδος Disneyland για πορνεία και σεξουαλικό τουρισμό. Αυτό συνεχίζεται επίσης στο Διαδίκτυο όταν κάνετε μια Αναζήτηση Google», εξηγεί.

Το σύστημα όρασης υπολογιστή της Google λειτουργεί ουσιαστικά ως μαύρο κουτί

Η χρήση αλγορίθμων όρασης υπολογιστή όπως αυτή, είναι αμφιλεγόμενη, δεδομένου ότι αυτό το είδος προγράμματος υπολογιστή υπόκειται σε προκαταλήψεις και πολιτισμικούς περιορισμούς όσο ένας άνθρωπος αναγνώστης και ακόμη περισσότερο.

Δεδομένου ότι το σύστημα όρασης υπολογιστή της Google λειτουργεί ουσιαστικά ως μαύρο κουτί, υπάρχει περιθώριο για ακόμη περισσότερες προκαταλήψεις.

Ωστόσο, μετά από μια μη αυτόματη αναθεώρηση όλων των εικόνων που το Cloud Vision χαρακτήρισε ως πιθανό να είναι «ζωηρές», η ομάδα που πραγματοποίησε την έρευνα, αποφάσισε ότι τα αποτελέσματα εξακολουθούν να είναι χρήσιμα. Μπορούν να προσφέρουν ένα παράθυρο για το πώς η τεχνολογία της Google ταξινομεί τις εικόνες που εμφανίζονται από τη μηχανή αναζήτησης.

Κάθε εικόνα που εμφανίζεται στη σελίδα αποτελεσμάτων συνδέεται με ένα γυναικείο πρόσωπο και επίσης με τον ιστότοπο στον οποίο φιλοξενείται. Παρά το γεγονός ότι οι εικόνες που δημοσιεύονται δεν είναι υπερβολικά σεξουαλικές, πολλές από αυτές τις σελίδες δημοσιεύουν περιεχόμενο που αντιτίθεται κατηγορηματικά στις γυναίκες.

ΠΗΓΗ:  Deutsche Welle

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ