- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για «εαρινή επίθεση» Ταλιμπάν
Η επιστολή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στον Άσραφ Γάνι
Αφγανιστάν: Για την κυβέρνηση των ΗΠΑ «όλες» οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι - Αναμένεται «εαρινή επίθεση» Ταλιμπάν
«Οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να επιτύχουν γρήγορα στρατιωτικά κέρδη σε ολόκληρο το Αφγανιστάν όταν απομακρυνθούν τα αμερικανικά στρατεύματα και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ», προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
Σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ των Ταλιμπάν και της προηγούμενης κυβέρνησης Τραμπ, όλες οι υπόλοιπες αμερικανικές δυνάμεις αναμένεται να αποχωρήσουν από τη χώρα μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.
Ωστόσο, σε μια επιστολή προς τον Πρόεδρο του Αφγανιστάν, Άσραφ Γάνι, ο κ. Μπλίνκεν προειδοποίησε για μια πιθανή νέα «ανοιξιάτικη επίθεση» των Ταλιμπάν.
Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, τον Άσραφ Γάνι, ο αμερικανός ΥΠΕΞ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ «εξετάζουν την πλήρη απόσυρση των δυνάμεών τους ως την 1η Μαΐου», χωρίς όμως να αποκλείουν «άλλες επιλογές».
Η επιστολή, το περιεχόμενο της οποίας επιβεβαίωσαν κορυφαίοι αφγανοί αξιωματούχοι, απευθυνόταν στον πρόεδρο Γάνι και στον Αμπντούλα Αμπντούλα, τον επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν. Διευκρινίσεις για αυτή φέρεται να έδωσε ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ για την ειρηνευτική διαδικασία, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, κατά την επίσκεψή του στην Καμπούλ την περασμένη εβδομάδα.
«Η επιστολή επιδόθηκε στον πρόεδρο Γάνι και σ’ εμένα δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη του Χαλιλζάντ», διευκρίνισε ο κ. Αμπντούλα.
Στην επιστολή του κ. Μπλίνκεν, που δημοσιοποιήθηκε από το BBC, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ζητεί μείωση 90 ημερών στη βία στο Αφγανιστάν και μια νέα διεθνή ειρηνευτική προσπάθεια - υπό την εποπτεία του ΟΗΕ - για να επιτευχθεί μια «μόνιμη και ολοκληρωμένη κατάπαυση του πυρός».
Αυτό, προειδοποιεί, είναι επειγόντως απαραίτητο για να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας.
Θα ζητηθεί από τον ΟΗΕ να συγκαλέσει μια συνάντηση υπουργών Εξωτερικών και απεσταλμένων περιφερειακών δυνάμεων, λέει η επιστολή, προσθέτοντας ότι έχει ζητηθεί από την Τουρκία να είναι ο τόπος διεξαγωγής συνάντησης υψηλού επιπέδου μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης.
Ο επικεφαλής διεθνής ανταποκριτής του BBC, Lyse Doucet, αναφέρει ότι η επιστολή υπογραμμίζει τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον για εξεύρεση ειρηνικής επίλυσης του μακροχρόνιου πολέμου της Αμερικής.
Σύμφωνα με τον Lyse Doucet, ο Μπλίνκεν αυξάνει την πίεση στον Πρόεδρο Γκάνι και τους Ταλιμπάν καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποφύγουν το χάος ενός καταστροφικού εμφυλίου πολέμου - ακόμη και της κατάρρευσης της αφγανικής πρωτεύουσας, της Καμπούλ - μετά την απόσυρση του αμερικανικού στρατού.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες για το περιεχόμενο της επιστολής. Σημείωσε πως η Ουάσινγκτον «δεν έχει πάρει αποφάσεις όσον αφορά τις (αμερικανικές και συμμαχικές) δυνάμεις στο Αφγανιστάν μετά την 1η Μαΐου. Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι».
Η κυβέρνηση και οι ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν διεξάγουν συνομιλίες στη Ντόχα του Κατάρ από τον Σεπτέμβριο, αλλά ακόμη δεν έχει υπάρξει χειροπιαστή πρόοδος. Στο μεταξύ η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν λέει πως «μελετά» τη συμφωνία που υπέγραψε εκείνη του προκατόχου του, του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, με τους Ταλιμπάν για να λάβει αποφάσεις.
Στο μεταξύ η βία στο Αφγανιστάν δεν παύει να κλιμακώνεται. Και τα δύο μέρη έχουν καταστήσει σαφές πως περιμένουν έξαρση των εχθροπραξιών την άνοιξη, όταν αναμένεται η φετινή «εαρινή επίθεση» των Ταλιμπάν.
Σύμφωνα με αφγανούς αξιωματούχους και δυτικούς διπλωμάτες, ο κ. Χαλιλζάντ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που έκανε στην Καμπούλ έριξε στο τραπέζι την ιδέα να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση και να υπάρξει συνάντηση μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, σε επίπεδο κορυφής, εκτός της χώρας. Το Σάββατο, ο Άσραφ Γάνι κατέστησε σαφές ότι εναντιώνεται στην ιδέα να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση, αλλά δήλωσε διατεθειμένος να συζητήσει τη διοργάνωση νέων εκλογών στο πλαίσιο της προσπάθειας να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία.
Με πληροφορίες από το BBC
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.