Κοσμος

Άρης-Perseverance: Πανηγυρισμοί κι ελπίδες μετά την προσεδάφιση

Ένα ακόμη άλμα για την ανθρωπότητα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το ρομποτικό ρόβερ «Perseverance» ;έφτασε στον πλανήτη Άρη
Το ρομποτικό ρόβερ «Perseverance» ;έφτασε στον πλανήτη Άρη © EPA/NASA/BILL INGALLS / HANDOUT MANDATORY CREDIT: (NASA) HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ένα ακόμη άλμα για την ανθρωπότητα, μπορεί να χαρακτηριστεί η προσεδάφιση του «Mars 2020 Perseverance» στον Άρη.

Το μη επανδρωμένο ρομπότ εδάφους (ρόβερ) Mars 2020 «Perseverance» -το πιο προηγμένο που έχει αποσταλεί ποτέ σύμφωνα με τις ΗΠΑ- προσεδαφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης στον Άρη και συγκεκριμένα στον κρατήρα Jezero, με αποστολή να αναζητήσει ίχνη μικροβιακής ζωής στον Άρη και να τον μελετήσει γεωλογικά. 

Μάλιστα, η Εθνική Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ (NASA) έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη φωτογραφία του «Perseverance» από την επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη».

Δείτε τη στιγμή της προσεδάφισης του «Perseverance» στον Άρη:

Watch NASA’s Perseverance Rover Land on Mars!

planitis-aris1.jpg

Λίγο πριν από την προσγείωση, το αλεξίπτωτο του «Perseverance» άνοιξε, επιβραδύνοντας την ταχύτητά του. 

Με κομμένη την ανάσα λίγο πριν την προσεδάφιση του Perseverance
Με κομμένη την ανάσα λίγο πριν την προσεδάφιση του Perseverance © EPA/NASA HANDOUT MANDATORY CREDIT: (NASA) HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES


Το ρομποτικό ρόβερ «Perseverance» ;έφτασε στον πλανήτη Άρη
© EPA/NASA/BILL INGALLS HANDOUT MANDATORY CREDIT: (NASA) HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Στην αίθουσα ελέγχου στην Πασαντένα της Καλιφόρνιας, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές καθώς επιβεβαίωσαν τόσο την προσεδάφιση, όσο και ότι ο «μικρός επιβάτης» που μεταφέρει το «Perseverance» της NASA. το Ingenuity, το πρώτο drone ελικόπτερο στον Άρη, είχε «επιζήσει» από την επικίνδυνη κάθοδο. Το βάρους 1,8 κιλών drone θα επιχειρήσει να πετάξει, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές.


«Η προσεδάφιση επιβεβαιώθηκε!» αναφώνησε ο Σουάτι Μοχάν, υπεύθυνος για τον έλεγχο επιχειρήσεων. «Τα καλά νέα είναι ότι το σκάφος είναι σε πολύ κατάσταση», δήλωσε ο Ματ Γουάλας, αναπληρωτής διευθυντής της αποστολής του Mars 2020.

Αναλύσεις των δεδομένων μετά την προσεδάφιση έδειξαν ότι το ρομποτικό σκάφος προσγειώθηκε περίπου δύο χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του προκαθορισμένου σημείου στον κρατήρα Jezero. «Είμαστε σε ένα πολύ καλό και επίπεδο σημείο του κρατήρα. Το όχημα μετακινήθηκε μόνο κατά 1,2 βαθμούς», είπε ο Άλεν Τσεν, επικεφαλής της ομάδας προσεδάφισης του ρομποτικού ρόβερ στον Άρη. «Αυτό σημαίνει ότι η προσεδάφιση ήταν επιτυχής και έχουμε ένα ασφαλές ροβέρ στο έδαφος. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο περήφανος για την ομάδα και για αυτό που κατορθώσαμε σήμερα», πρόσθεσε.


Το «Perseverance» εκτοξεύτηκε από τη Γη και ξεκίνησε το ταξίδι του στις 30 Ιουλίου του 2020, διανύοντας 471 εκατομμύρια χιλιόμετρα για να φθάσει στον Άρη.

Τα συγχαρητήρια του Μπάιντεν για την προσεδάφιση του «Perseverance» στον πλανήτη Άρη

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, συνεχάρη όλη την ομάδα με ανάρτησή του στο Twitter. «Συγχαρητήρια στη NASA και στον καθένα ξεχωριστά που με τη σκληρή σας δουλειά συμβάλλατε στην ιστορική προσεδάφιση του Perseverance. Σήμερα αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι με τη δύναμη της επιστήμης και της αμερικανικής εφευρετικότητας τίποτα δεν είναι ανέφικτο», έγραψε ο Τζο Μπάιντεν.


Πώς λειτουργεί το «Perseverance» που βρίσκεται στον πλανήτη Άρη

Το εξάτροχο ρόβερ μεγέθους SUV, γνωστό και με το παρατσούκλι «Πέρσι», είναι λίγο μεγαλύτερο και βαρύτερο από το ρόβερ «Curiosity», που μελετά μέχρι σήμερα τον 'Αρη.

Διαθέτει πιο εξελιγμένα επιστημονικά όργανα, ικανά για πιο φιλόδοξα πειράματα, αποτελώντας το πιο εξελιγμένο εργαστήριο αστροβιολογίας που έχει ποτέ σταλεί σε άλλο ουράνιο σώμα.

Με τα εργαλεία του θα συλλέξει αρειανά δείγματα που θα επιστραφούν στη Γη με μια μελλοντική αποστολή, κάτι που, εφόσον συμβεί, θα είναι μια παγκόσμια πρωτιά.

Το «Perseverance» κατέβηκε μέσα στον μεγάλο κρατήρα Jezero, που κάποτε ήταν αρχαία λίμνη και δέλτα ποταμού και όπου θεωρείται πιθανότερο να υπήρχαν μορφές ζωής πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο πλανήτης Άρης ήταν πιο θερμός, υγρός και πιθανώς φιλόξενος για ζωή.

Μεταξύ άλλων, το ρόβερ διαθέτει μια πειραματική συσκευή που μετατρέπει το διοξείδιο της αρειανής ατμόσφαιρας σε καθαρό οξυγόνο, καθώς επίσης ένα μίνι μετεωρολογικό σταθμό, 19 κάμερες και δύο μικρόφωνα που θα καταγράψουν τους πρώτους αρειανούς ήχους. Επίσης, το ρόβερ θα απελευθερώσει το «Ingenuity», το μικρό ρομποτικό ελικόπτερο βάρους 1,8 κιλών, το πρώτο στην ιστορία που θα πετάξει σε έναν άλλο πλανήτη.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ