Κοσμος

Μεξικό: Tα πιο ευτυχισμένα παιδιά!

Τι δείχνει η πρόσφατη μελέτη της UNICEF

takis-mixas.jpg
Τάκης Μίχας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
© Héctor Alfaro/Agencia Press South/Getty Images
© Héctor Alfaro/Agencia Press South/Getty Images

Πρόσφατη μελέτη της UNICEF δείχνει πως τα παιδιά στο Μεξικό είναι από τα πιο ευτυχισμένα στον κόσμο παρά το βιοτικό επίπεδο της χώρα τους

Παρά τα επίπεδα βίας και εγκληματικότητας, εκτεταμένης φτώχειας, μόλυνσης του περιβάλλοντος και κακής διατροφής τα παιδιά (15 ετών) στο Μεξικό είναι από τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της UNICEF!

Σε μία ιεράρχηση που περιλαμβάνει τις 41 χώρες του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα παιδιά στο Μεξικό βρίσκονται στη δεύτερη θέση όσον αφορά το επίπεδο ευτυχίας και μόνο τα παιδιά στην Ολλανδία αισθάνονται πιο ευτυχισμένα. Στην Ολλανδία το 90% των παιδιών αισθάνεται ευτυχισμένο, στο Μεξικό το 86%, και ακολουθούν η Ρουμανία με 85% και η Φινλανδία 84%. Στην τελευταία θέση βρίσκονται τα παιδιά στην Τουρκία (53%), ακολουθούμενη από τη Βρετανία και την Ιαπωνία. Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση, με το 76% των παιδιών να αισθάνεται ευτυχισμένο.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον αν ληφθεί υπ’ όψη ότι όσον αφορά τις κρατικές πολιτικές που συνδράμουν την ευημερία των παιδιών, το Μεξικό βρίσκεται στην προτελευταία θέση, με τελευταία την Τουρκία. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νορβηγία, ακολουθούμενη από την Ισλανδία και τη Φινλανδία. Σε δείκτες όπως η πνευματική και φυσική υγεία, ασφάλεια, πρόσβαση σε πόσιμο νερό και φτώχεια καθώς και γενικότερα σε όλους τους δείκτες που (θεωρητικά) προσδιορίζουν την ευτυχία ενός παιδιού, το Μεξικό βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις.

Η βία είναι ένα κλασικό παράδειγμα. Καμία από τις άλλες χώρες της έκθεσης δεν παρουσιάζει τα επίπεδα βίας του Μεξικού. Το μέσο ετήσιο ποσοστό δολοφονιών στις άλλες χώρες που περιλαμβάνονται στην έκθεση είναι 2 ανά χίλιους κατοίκους. Στο Μεξικό είναι 24.8!

Η έκθεση αναφέρει ότι η ύπαρξη δημοσίων υπηρεσιών υψηλής ποιότητας είναι καθοριστικές για τη ευημερία των παιδιών και των οικογενειών τους. Οι άλλες χώρες δαπανούν, όσον αφορά αναδιανεμητικές δαπάνες (μεταφορές χρημάτων, παροχή υπηρεσιών και φορολογικές απαλλαγές), κατά μέσον όρο το 2,4% του ΑΕΠ. Το Μεξικό βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις δαπανώντας μόλις το 1%. Στην ίδια θέση βρίσκονται και η Τουρκία και η Ελλάδα (δύο χώρες που προφανώς προτιμούν να αγοράζουν πολεμικές φρεγάτες...).

Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα άλλο πρόβλημα «με σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική και φυσική υγεία», όπως αναφέρει η έκθεση. Το Μεξικό ανήκει σε μία ομάδα 10 χωρών όπου ένα σε κάθε τρία παιδιά πάσχει από παχυσαρκία και υπέρταση. Η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη θέση από το Μεξικό με 37% να πάσχουν από παχυσαρκία.

Παρ’ όλα αυτά τα αρνητικά το Μεξικό έχει από τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο. Φυσικά, όπως αναφέρει η έκθεση, πολιτισμικές διαφορές πιθανώς να επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ένα παιδί μπορεί να αντιλαμβάνεται τη ζωή του ως ευτυχισμένη ανεξάρτητα από οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους.

Είναι ενδιαφέρον ότι στις δύο πρώτες θέσεις της μελέτης της UNICEF όσον αφορά το ποσοστό των ευτυχισμένων παιδιών βρίσκονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτισμικά χώρες.

Από τη μία πλευρά η ρασιοναλιστική μικρή Ολλανδία με την προβλέψιμη καθημερινότητα, την πολιτισμική ομοιογένεια, τις μεταμοντέρνες οικογένειες – και με εξαιρετικές κοινωνικές υπηρεσίες.

Από την άλλη το ατέλειωτο Μεξικό με μια κουλτούρα που, όπως λέει ο Carlos Fuentes, «δεν γεννήθηκε από τον ρασιοναλισμό», όπου δεν μπορείς να προβλέψεις όταν φεύγεις από το σπίτι το πρωί αν και πως θα επιστρέψεις το βράδυ, με μια πολιτισμική πολυμορφία που περιλαμβάνει 66 εθνοτικές ομάδες με δική τους γλώσσα και έθιμα, με κοινωνικές υπηρεσίες με τεράστιες ελλείψεις κ.λπ. – αλλά με ισχυρή παραδοσιακή οικογένεια.

Παράξενο πράγμα τα παιδιά!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ