Visual Browsing

Έρευνα - Lockdown: Τα πέντε κριτήρια που το καθορίζουν

Έρευνα - Lockdown: Τα πέντε κριτήρια που το καθορίζουν
© EUROKINISSI / ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
Οι προϋποθέσεις για τη χαλάρωση των μέτρων
  • A-
  • A+
0
Τα πέντε κριτήρια που καθορίζουν πότε θα επιβληθεί ή θα λήξει ένα γενικευμένο lockdown.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό, «The Lancet», υποστηρίζει ότι οι κυβερνήσεις των χωρών οφείλουν να προτιμούν το γενικευμένο lockdown ως εργαλείο απέναντι στον κορωνοϊό, μέχρι να πληρούν πέντε κριτήρια.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ανέφερε ότι οι προϋποθέσεις για τη χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό είναι οι εξής:

  1. Γνώση του καθεστώτος μόλυνσης 
  2. Εμπλοκή της κοινότητας 
  3. Επαρκής ικανότητα δημόσιας υγείας 
  4. Επαρκής χωρητικότητα του συστήματος υγείας 
  5. Έλεγχοι στα σύνορα

Οι συγγραφείς της μελέτης εξέτασαν εννέα χώρες και περιοχές υψηλού εισοδήματος που έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τους περιορισμούς τους: το Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία, την Νέα Ζηλανδία, την Σιγκαπούρη, την Νότια Κορέα,την Γερμανία, την Νορβηγία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαπίστωσαν ότι πολλές κυβερνήσεις δεν πληρούσαν τα απαραίτητα κριτήρια για την αποφυγή νέων κυμάτων μόλυνσης, όπως φαίνεται στην Ισπανία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σχετικα
Άρση μέτρων: Τι αλλάζει από αύριο, Σάββατο 12 Ιουνίου
Άρση μέτρων: Τι αλλάζει από αύριο, Σάββατο 12 Ιουνίου

«Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα. Εάν έχουμε αναζωπύρωση της νόσου, αυτό σημαίνει ότι άνοιξαν οι κοινωνίες πολύ νωρίς, αυτό αποτελεί αξιωματική λογική», υπογράμμισε ο καθηγητής Ευρωπαϊκής δημόσιας υγείας Martin McKee, σύμφωνα με το CNN.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι απαιτείται ένα αποτελεσματικό σύστημα εύρεσης, δοκιμής, παρακολούθησης, απομόνωσης και υποστήριξης για να ανοίξει ξανά μία χώρα με ασφάλεια.

Ανεξάρτητα από την επιλεγμένη στρατηγική, είπε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι σαφείς σχετικά με τους στόχους τους και να είναι διαφανείς στη λήψη των αποφάσεών τους, ώστε τα μέτρα που λαμβάνονται να αποτελούν μέρος μιας σαφούς συνολικής στρατηγικής.

Κατάσταση και γνώση της μόλυνσης

Σχετικα
Θέατρα: Τι αλλάζει στην πληρότητα - Πόσοι θεατές επιτρέπονται
Θέατρα: Τι αλλάζει στην πληρότητα - Πόσοι θεατές επιτρέπονται

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ο κανόνας ότι οι χώρες δεν πρέπει να ανοίξουν ξανά έως ότου έχουν ένα σύστημα παρακολούθησης κρουσμάτων υψηλής ποιότητας, το οποίο «συχνά αγνοήθηκε» και γι’ αυτό σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήθηκε μείωση κρουσμάτων που ήταν εικονική. Η μείωση, δηλαδή, οφειλόταν σε μη καταγεγραμμένα κρούσματα.

Τα λεπτομερή δεδομένα σε πραγματικό χρόνο είναι απαραίτητα για τον ακριβή υπολογισμό του επιπέδου μετάδοσης που συμβαίνει σε μια περιοχή και για τον καθορισμό του τρόπου επιβολής, συνέχισης ή λήξης της καραντίνας, ανέφερε η μελέτη.

Δημόσια εμπιστοσύνη

Προκειμένου οι χώρες να ανοίξουν ξανά με ασφάλεια, οι κοινότητες πρέπει να «δεσμευτούν ότι θα προστατευθούν» και οι κρατικές οδηγίες πρέπει να είναι «συνεπείς και αξιόπιστες», ειδικά όταν αφορούν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς.

Αντ' αυτού, τα εναλασσόμενα και πολλαπλά μηνύματα αναφορικά με την τηλεργασία και την χρήση μάσκας προκάλεσαν σύγχυση που είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη εμπιστοσύνης σε πολλές χώρες, σύμφωνα με τους μελετητές.

Πολλά κράτη αντιμετωπίζουν τώρα ένα «δεύτερο κύμα» και οι συγγραφείς της έρευνας εξηγούν ότι δεν είναι πολύ αργά για την εφαρμογή αυτών των μαθημάτων-παθημάτων του πρώτου κύματος.

«Οι χώρες πρέπει να προετοιμαστούν μέχρι και για το χειρότερο σενάριο».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5