Κοσμος

Κρίστιαν Ντρόστεν: «Φοβάμαι το δεύτερο φονικό κύμα» του κορωνοϊού

Ο «Σωτήρης Τσιόδρας» της Γερμανίας μιλά για όλα γύρω από τη νόσο Covid-19 στον Guardian

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κρίστιαν Ντρόστεν
Κρίστιαν Ντρόστεν, ο «Τσιόδρας» της Γερμανίας © EPA/CLEMENS BILAN

Ο Κρίστιαν Ντρόστεν επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που διαχειρίζεται την κρίση με τον κορωνοϊό φοβάται ένα δεύτερο κύμα του ιού.

Ο Κρίστιαν Ντρόστεν είναι ο άνθρωπος που διευθύνει το Ινστιτούτο Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου «Charité» στο Βερολίνο και ένας από τους πρώτους επιστήμονες στον κόσμο που είχαν ταυτοποιήσει τον ιό Sars το 2003. Σήμερα είναι ο επικεφαλής του κρατικού ινστιτούτου υγείας της Γερμανίας για τους κορωνοϊούς και ο άνθρωπος που συμβουλεύεται η Άνγκελα Μέρκελ και όλη η γερμανική ηγεσία για την κρίση με τον νέο κορωνοϊό.

Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον βρετανικό «Guardian» ο Κρίστιαν Ντρόστεν μοιράζεται τον φόνο για ένα ενδεχόμενο δεύτερο και θανατηφόρο κρούσμα του νέου κορωνοϊού, εξηγεί γιατί η Άνγκελα Μέρκελ έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στις κρίσεις σε σχέσεις με άλλους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας και υποστηρίζει ότι το «παράδοξο της πρόληψης» είναι αυτό που τον κρατά άγρυπνο τα βράδια.

Ερ. Η Γερμανία βγαίνει σταδιακά από το lockdown. Τι θα συμβεί μετά;

Απ. Προς το παρόν αυτό που παρατηρούμε στη Γερμανία είναι ότι έχουν μειωθεί κατά 50% τα περιστατικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αυτό επετεύχθη γιατί αρχίσαμε από πολύ νωρίς και σε ευρεία κλίμακα τις διαγνώσεις και σταματήσαμε την επιδημία. Τώρα, αυτό που αποκαλώ παράδοξο πρόληψης έχει αρχίσει. Οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι έχουμε υπερ-αντιδράσει, υπάρχει πολιτική και οικονομική πίεση για να επιστρέψουμε στο φυσιολογικό. Το πλάνο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι να αρθεί σταδιακά το lockdown. Ωστόσο, τα γερμανικά κρατίδια θέτουν πολλές φορές τους δικούς τους κανόνες και φοβάμαι ότι θα δούμε πολλές ‘δημιουργικές’ ερμηνείες στο σχέδιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ανησυχώ ότι οι αριθμοί θα αρχίσουν να ανεβαίνουν ξανά και θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα».

Ερ. Εάν παρέμενε κι άλλο το lockdown θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε εξάλειψη της νόσου;

Απ. «Υπάρχει μια ομάδα ειδικών στη Γερμανία που προτείνει ότι με την παράταση του κλειδώματος για μερικές εβδομάδες, θα μπορούσαμε πραγματικά να καταστείλουμε τη μετάδοση του ιού σε σημαντικό βαθμό - φέρνοντας τον αριθμό αναπαραγωγής κάτω από 0,2. Τείνω να τους υποστηρίζω, αλλά δεν έχω αποφασίσει πλήρως».

Ερ. Πόσο κοντά είμαστε στην ανοσία της αγέλης;

Απ. «Για να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης, πρέπει το 60 με 70% του πληθυσμού να έχει αντισώματα του ιού. Τα αποτελέσματα από τα τεστ αντισωμάτων καταδεικνύουν ότι στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες γενικά είμαστε σε χαμηλά μονοψήφια ψηφία, αλλά αυτά τα τεστ δεν είναι αξιόπιστα. Όλα έχουν προβλήματα με ψευδώς θετικά αντισώματα. Η ανοσία της αγέλης προϋποθέτει την πλήρη ανάμειξη του πληθυσμού, αλλά για πολλούς λόγους – όπως ο τρόπος της κοινωνικής δικτύωσης των ανθρώπων – καθιστά δύσκολη τη διάγνωση όλων των πολιτών σε μια δεδομένη στιγμή. Τα κοινωνικά δίκτυα των ανθρώπων αλλάζουν και ως εκ τούτου πάντα θα υπάρχουν νέες ομάδες πληθυσμών που θα εκτίθενται στον ιό. Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την ανοσία της αγέλης είναι ένα οι υπόλοιποι κορωνοϊοί – όπως για παράδειγμα αυτός που προκαλεί την κοινή γρίπη – μπορούν να προστατεύσουν από τον νέο κορωνοϊό. Δεν το γνωρίζουμε αυτό ακόμη, αλλά είναι πιθανό.

Ερ. Πρέπει όλες οι χώρες να κάνουν τεστ σε όλους τους πολίτες;

Απ. Δεν είμαι βέβαιος. Ακόμη και στη Γερμανία, όπου έχουμε μεγάλη διαγνωστική ικανότητα, τα τεστ έγιναν κατά κύριο λόγο σε ανθρώπους που είχαν παρουσιάσει συμπτώματα. Είμαι υπέρ των στοχευμένων τεστ σε ανθρώπους που είναι πιο ευάλωτοι στον νέο κορωνοϊό, όπως το προσωπικό των νοσοκομείων, των οίκων ευγηρίας κι άλλων μονάδων φροντίδας. Αυτό δεν το έχουμε επιτύχει στο 100% ούτε καν στη Γερμανία. Ο άλλος στόχος είναι να εξετάζονται οι ασθενείς την πρώτη εβδομάδα των συμπτωμάτων, ειδικά οι ηλικιωμένοι που έχουν μια τάση να φτάνουν στο νοσοκομείο πολύ αργά όταν η εξέλιξη της νόσου είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Ερ. Τι είναι γνωστό για την εποχικότητα του ιού;

Απ. Όχι πολλά. Το μοντέλο της ομάδας του Χάρβαρντ με επικεφαλής τον Μαρκ Λίπσιτς υποστηρίζει ότι η μετάδοση ενδέχεται να επιβραδύνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Χρειαζόμαστε καλύτερα δεδομένα.

Ερ. Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η πανδημία ξεκίνησε στην Κίνα;

Απ. «Έτσι νομίζω. Από την άλλη πλευρά, δεν υποθέτω ότι ξεκίνησε στην αγορά τροφίμων στην Ουχάν. Είναι πιο πιθανό να έχει ξεκινήσει από όπου εκτρέφονταν το ζώο - ο ενδιάμεσος ξενιστής».

Ερ. Τι σας κρατά ξύπνιο τη νύχτα;  

Απ. Στη Γερμανία, οι άνθρωποι βλέπουν ότι τα νοσοκομεία δεν είναι γεμάτα και δεν καταλαβαίνουν γιατί πρέπει να κλείσουν τα καταστήματά τους. Κοιτάζουν μόνο τι συμβαίνει εδώ, όχι την κατάσταση, για παράδειγμα, στη Νέα Υόρκη ή στην Ισπανία. Αυτό είναι το παράδοξο πρόληψης, και για πολλούς Γερμανούς είμαι ο κακός τύπος που παραλύει την οικονομία. Παίρνω απειλές θανάτου, τις οποίες διαβιβάζω στην αστυνομία. Περισσότερο ανησυχητικό για μένα είναι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άτομα που λένε ότι έχουν τρία παιδιά και ανησυχούν για το μέλλον. Δεν φταίω εγώ, αλλά αυτά με κρατούν ξύπνιο τη νύχτα.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ