Κοσμος

27 «ναι» για το Brexit - Ομόφωνα εγκρίθηκε η συμφωνία από την ΕΕ

Τώρα είναι η ώρα της Βουλής των Κοινοτήτων - Τουσκ: Στόχος να τεθεί σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι «27» και ο Μπόρις Τζόνσον
Οι «27» και ο Μπόρις Τζόνσον / © EPA/OLIVIER HOSLET

Brexit: Ομόφωνα υπέρ της συμφωνίας εξόδου της Βρετανίας, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη συμφωνία του Τζόνσον.

Εγκρίθηκε με απόλυτη ομοφωνία το σχέδιο Λονδίνου-Βρυξελλών για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου.

Μετά την ομοφωνία των «27» στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών για το Brexit, η συμφωνία, πλέον, πρέπει να διασχίσει τη Μάγχη και να καταλήξει στα έδρανα της Βουλής των Κοινοτήτων για επικύρωση ή απόρριψη. Μιλώντας, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η ΕΕ εγκρίνει τη συμφωνία. Οπως τόνισε, «τώρα περιμένουμε την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο».

Ο Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε πως αυτή η συμφωνία κατέστη τελικά δυνατή, κυρίως γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο αποδέχτηκε τους τελωνειακούς ελέγχους στο «σημείο εισόδου», κάτι που επιτρέπει την αποφυγή συνοριακών ελέγχων στη νήσο της Ιρλανδίας και προστατεύει την ενιαία αγορά. «Επιτρέπει επίσης να αποφευχθεί το χάος και η συγκρουασιακή ατμόσφαιρα μεταξύ της Ε.Ε. και του Ην. Βασιλείου», επισήμανε, λέγοντας ότι τώρα «περιμένουμε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Βρετανικό κοινοβούλιο […] Η μπάλα βρίσκεται στο βρετανικό γήπεδο» είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να εγκρίνει περαιτέρω παράταση, ο Ντ. Τουσκ ανέφερε ότι η Ε.Ε. είναι προετοιμάσμενη για την έγκριση από τη Βουλή των Κοινοτήτων πριν το τέλος του μήνα, αλλά σε περίπτωση που κατατεθεί σχετικό αίτημα και απορριφθεί, «θα συμβουλευτεί τα κράτη-μέλη» εκ νέου. «Προσωπικά νιώθω θλίψη. Στην καρδιά μου θα είμαι πάντα υπέρ της παραμονής. Ελπίζω μια μέρα να επιστρέψει το Ην. Βασίλειο. Η πόρτα μας θα είναι ανοιχτή», κατέληξε ο Ντ. Τουσκ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημείωσε ότι η εν λόγω συμφωνία είναι «κάτι παραπάνω από ένα νομικό κείμενο», υπογραμμίζοντας ότι προστετεύει τα δικαιώματα των πολιτών και στις δύο πλευρές αλλά και την ειρήνη στη νήσο της Ιρλανδίας.

Boris Johnson gives news conference on Brexit deal - watch live

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε επίσης ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός τόνισε πως η συμφωνία αυτή είναι διαοφρετική από τη συμφωνία που είχε κάνει η Ε.Ε. με την πρώην πρωθυπουργό του Η. Βασιλείου, Τερέζα Μέι, καθώς δεν περιλαμβάνει τη λύση του backstop. «Το backstop δεν ήταν ο σκοπός να χρησιμοποιηθεί, ενώ η καινούργια λύση πιθανότατα θα τεθεί σε λειτουργία μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, που θα διαρκέσει το λιγότερο μέχρι το τέλος του 2020, με δυνατότητα παράτασης μέχρι το τέλος του 2022», δήλωσε ο Λ. Βαράντκαρ, εξηγώντας ότι με αυτήν τη λύση θα γίνονται οι έλεγχοι στα λιμάνια και έτσι δεν θα υπάρχουν δασμοί και έλεγχοι στα χερσαία σύνορα. Επιπλέον, ευχαρίστησε την ΕΕ για την αλληλεγγύη που έδειξε στην Ιρλανδία, υπογραμμίζοντας ότι το αποτέλεσμα αυτό, αποτελεί απόδειξη των επιτευγμάτων που μπορεί να πετύχει η Ε.Ε. όταν παραμένει ενωμένη.

Τέλος, ο Μ. Μπαρνιέ υπογράμμισε πως η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί πριν από το τέλος Οκτωβρίου και μετά θα ακολουθήσουν οι συνομιλίες για τη μελλοντική συνεργασία.

Watch again: Boris Johnson and Jean-Claude Juncker deliver statement on Brexit deal

Όλο το σκηνικό της ιστορικής ημέρας μιας ακόμα συμφωνίας για το Brexit 

Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν σήμερα μια συμφωνία για το Brexit λίγο πριν ξεκινήσει η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής, όμως η έγκρισή της στη Βρετανία μοιάζει θολή μετά την απόρριψή της από την αντιπολίτευση και τους Ενωτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Μπόρις Τζόνσον έκαναν από μια σύντομη δήλωση για να σφραγίσουν αυτή τη στιγμή που και οι δύο θα ήθελαν να είναι ιστορική.

«Έχουμε μια συμφωνία και αυτή η συμφωνία σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη οποιασδήποτε παράτασης», προειδοποίησε ο Γιούνκερ. «Κι αυτή δεν είναι η άποψη των Βρετανών, είναι η δική μου», προσέθεσε.

Διαδήλωση κατά του Brexit στις Βρυξέλλες
Διαδήλωση κατά του Brexit στις Βρυξέλλες / © EPA/STEPHANIE LECOCQ

Ο Μπόρις Τζόνσον, σφοδρός πολέμιος οιασδήποτε μετάθεσης της προβλεπόμενης για το Brexit ημερομηνίας της 31ης Οκτωβρίου χαιρέτισε ένα «λογικό και δίκαιο αποτέλεσμα».

Κάλεσε αμέσως τους Βρετανούς βουλευτές να υποστηρίξουν τη συμφωνία ώστε να «υλοποιηθεί το Brexit χωρίς καθυστέρηση».

Έπειτα από πολλές ημέρες και νύχτες «εντατικών» διαπραγματεύσεων, οι διαπραγματευτές της ΕΕ και της Βρετανίας κατέληξαν σήμερα σε έναν συμβιβασμό για τα προβληματικά σημεία τα οποία, σύμφωνα με το Λονδίνο, εμπόδιζαν την έγκριση μιας ενδεχόμενης συμφωνίας, ιδίως για να αποτραπεί οποιαδήποτε επιστροφή σε ένα φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Μιλήσαμε δύο φορές στο τηλέφωνο με τον Μπόρις Τζόνσον την χθεσινή νύχτα», εξομολογήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιούνκερ.

Όμως, μόλις ανακοινώθηκε η συμφωνία και οι αλλαγές δεν είχαν σχεδόν δημοσιοποιηθεί, το βορειοϊρλανδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), σύμμαχος-κλειδί του Συντηρητικού Κόμματος του Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε την αντίθεσή του σε αυτήν.

Στη συνέχεια, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης στη Βρετανία, κάλεσε τους Βρετανούς βουλευτές να «απορρίψουν» τη συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το βρετανικό κοινοβούλιο θα συγκληθεί εκτάκτως το Σάββατο - στην πρώτη σαββατιάτικη συνεδρίαση από το 1982. Αυτές οι δύο θέσεις καθιστούν ωστόσο μη πιθανή την έγκριση του κειμένου.

Brexit Βρετανία.
Brexit Βρετανία / © EPA/ANDY RAIN

«Εγώ έκανα τη δουλειά μου», δήλωσε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέας αναθεώρησης της συμφωνίας στην περίπτωση που απορριφθεί και πάλι από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Θα πρέπει κάποια μέρα σε αυτό το Κοινοβούλιο (...) να αναλάβουν τις ευθύνες τους και αυτό που αποφασίστηκε σε ένα δημοψήφισμα και υποστηρίχθηκε από τις διάφορες κυβερνήσεις με τις οποίες διαπραγματευθήκαμε να εφαρμοστεί», παρατήρησε ο Μπαρνιέ.

Ο Γιούνκερ και ο Μπαρνιέ συνέστησαν στους ηγέτες των 27 που άρχισαν να φθάνουν στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων να εγκρίνουν τη συμφωνία.

Οι Ευρωπαίοι έχουν 'καεί' λόγω της προηγούμενης εμπειρίας με τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκαν με την Τερέζα Μέι και η οποία απορρίφθηκε τρεις φορές από το βρετανικό κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα την αποχώρηση της προκατόχου του Μπόρις Τζόνσον.

Μετά τις ανακοινώσεις αυτών, η στερλίνα σημείωσε άνοδο 1% έναντι του δολαρίου προτού μειώσει τα κέρδη της, καθώς οι οικονομικοί κύκλοι φοβούνται ενδεχόμενες καταστροφικές επιπτώσεις μιας «μη συμφωνίας» στις 31 Οκτωβρίου.

Εκτός από το βρετανικό κοινοβούλιο, η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε σήμερα τροποποιεί τη συμφωνία που είχε απορριφθεί προηγουμένως, και εξαλείφει το αμφιλεγόμενο "backstop" (το λεγόμενο δίχτυ ασφαλείας). Αυτός ο όρος διασφάλιζε ότι η ΕΕ και η Βρετανία θα παρέμεναν σε ένα ενιαίο τελωνειακό έδαφος ελλείψει άλλης λύσης προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή ενός συνόρου στο νησί της Ιρλανδίας, ώστε να διατηρηθεί η ειρήνη έπειτα από δεκαετίες βίας.

Ανακούφιση

Μέχρι τώρα η ΕΕ ήταν επιφυλακτική στην αλλαγή αυτού του τμήματος του κειμένου. Ο νέος συμβιβασμός προβλέπει ιδιαίτερους κανόνες για τους δασμούς που αφορούν τα προϊόντα που φθάνουν στη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία παραμένει στο βρετανικό τελωνειακό έδαφος: είτε τα προϊόντα πρόκειται να παραμείνουν εκεί ή να περάσουν στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Προβλέπει επίσης έναν μηχανισμό «συγκατάθεσης» των βορειοϊρλανδικών αρχών προκειμένου να συνεχίσουν να εφαρμόζονται ορισμένοι κανόνες της ΕΕ στη βρετανική επαρχία, έπειτα από μια περίοδο τεσσάρων χρόνων αφού τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία.

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ / © EPA/OLIVIER HOSLET

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που είναι «καλή για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία» και «σέβεται μια μοναδική ιστορία και γεωγραφία».

Η συμφωνία για το Brexit θα ελαχιστοποιήσει μεγάλο μέρος των βραχυπρόθεσμων επιπτώσεων του Brexit στις οικονομίες της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, δήλωσε από την Ουάσινγκτον ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχιου.

Η συμφωνία αποχώρησης, εφόσον εγκριθεί, αναφέρεται γενικότερα στους όρους του διαζυγίου ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ, κυρίως όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών και τον σεβασμό των οικονομικών υποχρεώσεων (της Βρετανίας προς την ΕΕ). Εισάγει επίσης μια περίοδο μετάβασης έως τον Δεκέμβριο του 2020 για μια ήπια αποχώρηση.

Από την πλευρά της, η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι είναι «μια καλή αρχή για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις, τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ».

«Όλοι μας είμαστε ανακουφισμένοι», σχολίασε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ. «Τώρα η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του Λονδίνου».


 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ