Κοσμος

ΗΠΑ προς Ελλάδα: Βοήθεια στο Grace 1 μπορεί να θεωρηθεί υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο κατευθύνεται προς την Καλαμάτα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
grace-1.gif

Ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση θα μπορούσε να θεωρηθεί βοήθεια της Ελλάδας προς το Grace 1, που αναμένεται στην Καλαμάτα στις 25 Αυγούστου.

Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση με το Grace 1, εμπλέκοντας τις τελευταίες ώρες και την Ελλάδα στη σφοδρή αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ιράν. Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, το οποίο έχει μετονομαστεί σε Adrian Darya, είχε συλληφθεί στις αρχές Ιουλίου από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις δυτικά του Γιβραλτάρ. Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι το τάνκερ θα παραβίαζε τις κυρώσεις της ΕΕ, μεταφέροντας αργό στη Συρία (σ.σ. Η Τεχεράνη υποστηρίζει τον πρόεδρο της ασιατικής χώρας Μπασάρ αλ-Άσαντ). Το δεξαμενόπλοιο παρέμενε για εβδομάδες αγκυροβολημένο σε αυτό το βρετανικό υπερπόντιο έδαφος, με τις τοπικές αρχές να επιτρέπουν τελικά την περασμένη Πέμπτη τον απόπλου μετά την απόρριψη του αμερικανικού αιτήματος για περαιτέρω κράτηση. 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα στην υπηρεσία Refinitiv, η οποία παρακολουθεί την ναυσιπλοΐα, το τάνκερ κατευθύνεται προς την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας και αναμένεται να φθάσει εκεί στις 25 Αυγούστου. Διεθνή ΜΜΕ, επικαλούμενα πληροφορίες σε επίπεδο επαφών μεταξύ αξιωματούχων στο παρασκήνιο, μετέδωσαν ότι το αμερικανικό ΥΠΕΞ προειδοποίησε την Αθήνα πως οποιαδήποτε βοήθεια προς το συγκεκριμένο πλοίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση.


Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχει κάποιο επίσημο διάβημα ή τοποθέτηση. Το Grace 1 είχε ακινητοποιηθεί για έξι εβδομάδες στο Γιβραλτάρ. Η σύλληψη του εξώθησε την Τεχεράνη να συλλάβει με τη σειρά της δύο εβδομάδες αργότερα στον Περσικό Κόλπο το Stena Impero, ένα δεξαμενόπλοιο υπό βρετανική σημαία -εξέλιξη που κλιμάκωσε κι άλλο την ένταση στα Στενά του Χορμούζ (σ.σ. θαλάσσια δίοδο από την οποία περνά το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου).

Οι ελληνικές κινήσεις

Πληροφορίες από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρουν ότι το πλοίο «παρακολουθείται», καθώς πλέει με ταχύτητα 9-10 ναυτικά μίλια. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αμερικανικές, προσθέτοντας ότι ακόμα και αν καταπλεύσει το συγκεκριμένο πλοίο στη Μεσσηνία δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν είναι από τις ΗΠΑ και όχι από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ιρανικό τάνκερ Grace 1
Το ιρανικό τάνκερ Grace 1/©EPA/A. CARRASCO RAGEL

Η Ουάσινγκτον επιμένει ότι το τάνκερ κατευθύνεται προς τις ακτές της Συρίας, προκειμένου να προμηθεύσει με τα απαραίτητα τις ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί και υποστηρίζουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Από τη μεριά της η Τεχεράνη προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε κίνηση (με άμεση ή έμμεση εμπλοκή των ΗΠΑ) που θα εμποδίσει την πορεία του τάνκερ, θα έχει αντίμετρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ