Κοσμος

Απόφαση σταθμός: Δημόσια υπάλληλος απολύθηκε για επικριτικά tweets

Προσέφυγε στη Δικαιοσύνη της Αυστραλίας και έχασε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μικαέλα Μπανέρτζι
Μικαέλα Μπανέρτζι / © ABC news video

Νόμιμη κρίθηκε η απόλυση δημόσιας υπαλλήλου της Αυστραλίας που έχασε τη θέση της λόγω επικριτικών προς την κυβέρνηση tweets.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας προχώρησε σε μια απόφαση που χαρακτηρίζεται ορόσημα για τα δικαστικά δεδομένα κρίνοντας νόμιμη την απόλυση μιας δημόσιας υπαλλήλου, η οποία έχασε τη θέση της λόγω της κριτικής που άσκησε στην κυβέρνηση μέσω του Twitter.

Η Μικαέλα Μπανέρτζι απολύθηκε το 2013 γιατί όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC άσκησε κριτική για τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης της Αυστραλίας στο Twitter και μάλιστα με ψευδώνυμο.

Το δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημά της, το οποίο ήταν η αφαίρεση του δικαιώματος της στην ελεύθερη έκφραση.

Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν στο BBC ότι η εν λόγω απόφαση ενδέχεται να έχει μελλοντικά σημαντικές συνέπειες για τη δυνατότητα των δημοσίων υπαλλήλων να διατυπώνουν δημόσια πολιτικές απόψεις.



Το ιστορικό της υπόθεσης

Η κ. Μπανέρτζι εργαζόταν στην Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προστασίας των Συνόρων, η οποία σήμερα υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων.

Με όνομα χρήστη LaLegale η δημόσια υπάλληλος ανέβαζε αναρτήσεις συχνά επικριτικές ως προς τη μεταναστευτική πολιτική και τα κέντρα κράτησης αιτούντων άσυλο. Οι αναρτήσεις γίνονταν από  προσωπική της τηλεφωνική συσκευή και σχεδόν αποκλειστικά εκτός ωρών εργασίας. 

Όταν μαθεύτηκε ότι η διαχειρίστρια του λογαριασμού ήταν η κ. Μπανέρτζι, οι προϊστάμενοί της εισηγήθηκαν την απόλυσή της για παραβίαση του Αυστραλιανού Κώδικα Δεοντολογίας για τους Δημόσιους Υπαλλήλους, που ορίζει ότι τα άτομα που ασχολούνται με την διεκπεραίωση διοικητικών υποθέσεων σε δημόσιες υπηρεσίες δεν μπορούν να εκφράζουν δημόσια πολιτικές απόψεις. 

Η γυναίκα προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και πρωτόδικα δικαιώθηκε καθώς η απόλυσή της κρίθηκε πως παραβίασε  το δικαίωμά της να εκφράζει ελεύθερα τις πολιτικές της θέσεις. Στη συνέχεια όμως το κράτος έφερε την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας, που αποφάσισε υπέρ του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ