Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, αυτήν την εβδομάδα προκειμένου να συζητήσουν τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF).
«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να έχουμε έναν διάλογο με τη Μόσχα, κυρίως όταν αντιμετωπίζουμε τόσα πολλά δύσκολα ζητήματα, όπως αυτά που αντιμετωπίζουμε σήμερα με τις αυξημένες εντάσεις, την παραβίαση της Συνθήκης INF» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
«Για τον λόγο αυτό έχω βαθιά πίστη στη σημασία να υπάρχει διάλογος με τη Ρωσία σε διάφορα επίπεδα, με τον υπουργό Λαβρόφ, αλλά και στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας» πρόσθεσε.
«Βασικό σημείο στο οποίο επικεντρωνόμαστε τώρα είναι η διατήρηση της Συνθήκης και υπάρχει ένα περιθώριο για τη Ρωσία να αρχίσει να συμμορφώνεται εκ νέου με αυτή, διότι η διαδικασία απόσυρσης δεν ολοκληρώνεται μέχρι τον Αύγουστο» επεσήμανε ο Στόλτενμπεργκ.
«Εξακολουθούμε να καλούμε τη Ρωσία να αρχίσει να συμμορφώνεται ξανά με τη Συνθήκη», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, εξηγώντας ωστόσο ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία «σχεδιάζει ένα μέλλον χωρίς την INF και με περισσότερους ρωσικούς πυραύλους».
ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εκτιμούν ότι το ρωσικό σύστημα πυραύλων Κρουζ SSC-8 παραβιάζει τη Συνθήκη για τα Πυρηνικά Όπλα Μικρού και Μεσαίου Βεληνεκούς (INF), την οποία είχαν υπογράψει το 1987 ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε στις αρχές Φεβρουαρίου ότι θα αποσυρθεί από την INF, κάτι που ώθησε τη Μόσχα να κάνει το ίδιο.
Η ανακοίνωση των ΗΠΑ προβλέπει ένα περιθώριο 6 μηνών, προκειμένου να πειστεί η Μόσχα να ξεκινήσει να συμμορφώνεται με τη Συνθήκη.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο 50χρονος δράστης της επίθεσης στην παραλία
Μέσα σε λίγα λεπτά, 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους
Τι οφείλουμε στη νέα γενιά
Η πρώτη γυναίκα «C» της MI6 για υβριδικό πόλεμο και παγκόσμια αστάθεια
Θρήνος στην Αυστραλία μετά την τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκή γιορτή
Βρέθηκαν μαχαιρωμένοι στο σπίτι τους
Γνωστός στις αρχές ο 24χρονος, έξι όπλα είχε στο όνομά του ο πατέρας
Οι αρχές χαρακτήρισαν το χτύπημα «τρομοκρατικό» και «αντισημιτικό»
Λεωφορείο που μετέφερε μαθητές έπεσε σε γκρεμό
Δεν αναζητείται τρίτο άτομο, ανακοίνωσε η αστυνομία
«Παρά τη λογοκρισία θα συνεχίσουμε να δημοσιογραφούμε ανεξάρτητα», τόνισε η διευθύντρια Μπάρμπαρα Μάσινγκ
Τουλάχιστον 40 οι τραυματίες
Σε επιφυλακή οι Αρχές σε Βερολίνο, Λονδίνο και Νέα Υόρκη
Μεταξύ των νεκρών είναι και ένας Ισραηλινός πολίτης
Ο αλ Αχμεντ νοσηλεύεται μετά από δύο τραύματα που έφερε από πυροβολισμούς
Σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης οι Αρχές
12 οι νεκροί και 29 τραυματίες, η επίσημη ενημέρωση
Περισσότεροι από 400 αστυνομικοί στις έρευνες
Ο πρόεδρος του Ισραήλ καταγγέλλει «σκληρή επίθεση εναντίον Εβραίων»
Σκληρές εικόνες από τις πρώτες στιγμές μετά τους πυροβολισμούς στην παραλία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.