Κοσμος

Με... Ζεράρ Ντεπαρντιέ αλλά χωρίς βαλλιστικούς πυραύλους η παρέλαση για τα 70 χρόνια της Βόρειας Κορέας (εικόνες, video)

Την ώρα που εντείνονται οι διπλωματικές επαφές με Νότια Κορέα και ΗΠΑ για βελτίωση των διμερών σχέσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
north-korea23423.gif
©EPA/HOW HWEE YOUNG

Στις αποθήκες κράτησε τους βαλλιστικούς πυραύλους ο Κιμ Γιονγκ-ουν ανήμερα της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Βόρειας Κορέας.

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (RPDC), όπως είναι το επίσημο όνομα της χώρας, ανακηρύχθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1948, τρία χρόνια μετά τη διαίρεση της χερσονήσου από την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα κατά τις τελευταίες ημέρες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Διεθνείς παρατηρητές επισημαίνουν ότι η κίνηση του καθεστώτος συνδέεται με τις προσπάθειες των τελευταίων μηνών για αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική και της βελτίωσης των διμερών σχέσεων με ΗΠΑ και Νότια Κορέα. Όπως ανέφεραν η υπερβολική επίδειξη στρατιωτικης ισχύος θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις τρέχουσες διπλωματικές προσπάθειες. Ο Κιμ Γιονγκ-ουν είχε συναντηθεί τον Ιούνιο με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη Σιγκαπούρη και ετοιμάζεται να έχει τετ α τετ για τρίτη φορά με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν στην Πιονγκγιάνγκ στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Έπειτα από μια ομοβροντία 21 κανονιοβολισμών, δεκάδες μονάδες πεζικού παρέλασαν στην πλατεία Κιμ Ιλ-Σουνγκ (σ.σ. ιδρυτής της Βόρειας Κορέας), ορισμένες εξοπλισμένες με γυαλιά νυκτερινής όρασης ή εκτοξευτήρες ρουκετών RPG, υπό το βλέμμα του Κιμ Γιονγκ-ουν. Ο Λι Ζιανσού, ένα από τα επτά μέλη της μόνιμης επιτροπής του πολιτικού γραφείου του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, καθόταν δίπλα του στο βήμα.

korea-2.gif
©EPA/HOW HWEE YOUNG

Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πολλαπλοί εκτοξευτήρες ρουκετών και άρματα μάχης ακολούθησαν, ενώ αεροσκάφη που σχημάτιζαν τον αριθμό 70 πετούσαν στον ουρανό της Πιονγκγιάνγκ. Καταδιωκτικά που έβγαζαν κόκκινους, λευκούς και μπλε καπνούς -τα χρώματα της βορειοκοροεατικής σημαίας- πέρασαν πάνω από τον πύργο Τζούτσε, το μνημείο της πολιτικής φιλοσοφίας του Κιμ Ιλ Σουνγκ.

korea-6.gif

korea-5.gif

Όταν έφθασε η σειρά των πυραύλων, παρουσιάστηκαν μόνο οι Kumsong-3 (χρήση για την κατάριψη αεροπλάνων) και Pongae-5 (εδάφους-αέρος). Δεν υπήρχε καμία ένδειξη παρουσίας των Hwasong-14 και 15, που μπορούν να φθάσουν μέχρι την ενδοχώρα των ΗΠΑ.

North Korea holds huge military parade to mark its 70th anniversary

Κινήσεις τακτικής

«Θα λέγαμε πως οι Βορειοκορέατες προσπάθησαν πράγματι να ελαχιστοποιήσουν τον στρατιωτικό χαρακτήρα» του γεγονότος, σχολίασε ο Τσαντ Ο'Κάρολ, διευθυντής του Korea Risk Group.

«Δεν υπήρξαν ICBM, IRBM (πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς), η παρουσία των οποίων δεν θα ήταν πολύ ευτυχής σε αυτήν τη συγκυρία, όπου η Βόρεια Κορέα έχει δεσμευτεί για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής. Νομίζω πως αυτό έχει γίνει καλά αντιληπτό».

Αμέσως μετά τη στρατιωτική παρέλαση, παρέλασαν χιλιάδες πολίτες συνοδευόμενοι από άρματα με οικονομικά θέματα και εκκλήσεις για την επανένωση της χερσονήσου.

korea-3.gif

korea-1.gif

Τον Απρίλιο, ο Κιμ Γιονγκ-ουν είχε δηλώσει πως το πρόγραμμα πυρηνικών εξοπλισμών της χώρας του έχει αποπερατωθεί και κατέστησε τη «σοσιαλιστική οικονομική οικοδόμηση» ως νέα στρατηγική προτεραιότητά του.

Παρών ο Ντεπαρντιέ

Από τους δεκάδες ηγέτες ξένων κρατών που έλαβαν πρόκληση, μόνο ο πρόεδρος της Μαυριτανίας Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ ταξίδεψε στη Βόρεια Κορέα. Μεταξύ των υψηλών προσκεκλημένων και ο Γάλλος ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ.

Μετά την πολιτική παρέλαση, ο Κιμ Γιονγκ-ουν και ο Λι Ζιανσού χαιρέτισαν το πλήθος, με τον Βορειοκορεάτη να σηκώνει το χέρι του προσκεκλημένου του.

La Corée du Nord célèbre ses 70 ans sans missiles intercontinentaux mais avec Gérard Depardieu

Αναθέρμανση

Το Πεκίνο παραμένει ο βασικότερος εμπορικός εταίρος της Πιονγκγιάνγκ. Έπειτα από χρόνια «πάγου» λόγω των βαλλιστικών και πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας, οι σχέσεις αναθερμάνθηκαν σαφώς εφέτος, επιτρέποντας στον Κιμ να συναντήσει τον Σι Τζινπινγκ τρεις φορές στην Κίνα.

Οι υποθέσεις για ερχομό του Κινέζου προέδρου στην Πιονγκγιάνγκ δεν υλοποιήθηκαν -ο τελευταίος πρόεδρος που επισκέφθηκε τη Βόρεια Κορέα παραμένει ο Χου Τζιντάο το 2005.

Όμως, σύμφωνα με τον Ο'Κάρολ, φαίνεται πως η Πιονγκγιάνγκ θέλει να προωθήσει τη σχέση της με το Πεκίνο.

«Αυτό έχει συνέπειες στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ βεβαίως γιατί η Κίνα παραμένει ένας πολύ σημαντικός παίκτης και η παρουσία της εδώ μαζί με μια αντιπροσωπεία τόσο υψηλού επιπέδου έχει σκοπό να το υπενθυμίσει αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.

Η Ουάσινγκτον επιθυμεί μια «οριστική και πλήρως επιβεβαιωμένη αποπυρηνικοποίηση» της Βόρειας Κορέας, με τις εικόνες όμως μέσω κατασκοπευτικών δορυφόρων να προκαλούν προβληματισμό στον Λευκό Οίκο για τη βούληση της Πιονγκγιάνγκ να αφήσει στην άκρη το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ