1821 Digital Gallery
DAY 5 / WASHINGTON D.C.: Τετ α τετ με έναν Ρεπουμπλικάνο από τη Γιούτα

DAY 5 / WASHINGTON D.C.: Τετ α τετ με έναν Ρεπουμπλικάνο από τη Γιούτα

VIDEO: H σκληρή ερώτηση της A.V. έκανε τον κ. Τζέησον Τσέιφετζ να χάσει τη μπάλα.

Για να πω την αλήθεια, δεν μου 'χε ξανατύχει να βρεθώ απέναντι σε έναν ΚΑΝΟΝΙΚΟ Ρεπουμπλικάνο μέλος του Κονγκρέσου και να μπορώ να τον ρωτήσω ότι θέλω on camera. Ειδικά αν πρόκειται για έναν συμπαθή λευκό 43χρονο από την επαρχιακή Γιούτα του Midwest, τον κ. Τζέησον Τσέιφετζ, που τυγχάνει επίσης να είναι και μέλος της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών. 

Δηλαδή, πιο απλά, Μορμόνος. Όπως άλλωστε και το 60.4% των κατοίκων της Utah, που είναι η πρωτεύουσα των Μορμόνων των ΗΠΑ. Και εφ' όσον ο κ. Τσέιφετζ είναι και Ρεπουμπλικάνος, μιλάμε καθαρά για την εκλογική του βάση. Όπως μας είπε και ο ίδιος, στις τελευταίες εκλογές πήρε 60%, έναντι 40% του Δημοκρατικού υποψηφίου. Μετρημένα κουκιά, δηλαδή.

Δεν είμαι σίγουρος αν ήταν αγένεια αυτό που έκανα λίγο αργότερα, εφ' όσον ο πολύ φιλικός και χαμογελαστός Τζέησον ήταν αυτός μας "φιλοξένησε" στο Κονγκρέσο, μας ξενάγησε στους χώρους του (μαζί με έναν επίσης κατάλευκο, κατάξανθο, μορμονό-φατσο 23χρονο intern του γραφείου του από τη Γιούτα) και μας αφιέρωσε αρκετό από το χρόνο του, ανάμεσα σε ψηφοφορίες. Δεν κρατήθηκα όμως. Βασικά, από την ώρα που έμαθα ότι θα συναντήσουμε έναν Ρεπουμπλικάνο congressman, περίμενα τη στιγμή...

Σε πρώτη φάση, κι αφού μας εξήγησε ότι χρησιμοποίησε κατά κόρον τα Social Networks στην προεκλογική του καμπάνια και ότι αυτά τον βοήθησαν να κερδίσει τον αντίπαλό του - παρ' ότι ο ίδιος δεν είχε ούτε ΚΑΝ γραφεία ή έντυπο υλικό - βασίζοντας την εκστρατεία του στο Ίντερνετ, τον ρώτησα "αν ο Ομπάμα κέρδισε σ' αυτό το κομμάτι τον Μακ Κέιν, στις εκλογές του '08". 

Σχετικα
Οξφόρδη: H μετάλλαξη Όμικρον δεν θα πυροδοτήσει νέα πανδημία
Οξφόρδη: H μετάλλαξη Όμικρον δεν θα πυροδοτήσει νέα πανδημία

Δεν είχε πρόβλημα να το παραδεχθεί ανοικτά, άλλωστε είναι ένα αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός. Πρόσθεσε, μάλιστα, με πονηρό χαμόγελο ότι "τώρα, όμως, κι εμείς οι Ρεπουμπλικάνοι έχουμε ξυπνήσει σ' αυτόν τον τομέα, και αυτό δεν πρόκειται να επαναληφθεί".

Τότε, του την έπεσα, ρωτώντας τον αν μπορώ να του κάνω μια καθαρά πολιτική ερώτηση, εκτός του θέματος των Social Networks. Δέχθηκε, αφού πρώτα έφυγε για 5 λεπτά για να ψηφίσει κάποιο νομοσχέδιο, και ξαναγύρισε - μαζί με άλλον ένα γερουσιαστή, τον Δημοκρατικό κ. Τζάρεντ Πόλις από το Κολοράντο. 

Το καυτό θέμα των ημερών είναι η Δημόσια Υγεία, στην οποία αντιτίθενται οι Ρεπουμπλικάνοι - και ειδικά οι πιο συντηρητικοί, ακόμα περισσότερο. Και επειδή "συντηρητικός" στην Αμερική σημαίνει 99.9% φανατικός Χριστιανός, η υποκρισία ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΤΑΙ. Κι έτσι, αποφάσισα να τον χτυπήσω με το ίδιο του το όπλο.

Σχετικα
Υπ. Υγείας Ν. Αφρικής: Ανεμβολίαστοι οι περισσότεροι με Όμικρον
Υπ. Υγείας Ν. Αφρικής: Ανεμβολίαστοι οι περισσότεροι με Όμικρον

Η ερώτηση μου ήταν: "Διάβασα στην Wikipedia ότι είστε θρησκευόμενος και Χριστιανός. Αναρωτιέμαι: Αν ο Ιησούς Χριστός ήταν Γερουσιαστής των ΗΠΑ, θα ψήφιζε εναντίον της Δημόσιας Υγείας; Θα έλεγε "αφήστε τους φτωχούς να πεθάνουν αβοήθητοι;". 

Η απάντησή του; Απορία ψάλτου βηξ.  Με αμήχανα γελάκια πήγε να ξεγλιστρήσει: "Εεε, δεν ξέρω, μήπως να σας πει καλύτερα ο φίλος μου ο Τζάρεντ"; (σ.σ. ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, είναι Εβραίος στο θρήσκευμα). Ο Τζάρεντ έκανε λίγη πλακίτσα, μέχρι να προλάβει να σκεφτεί κάτι ο Τζέησον, όμως ακόμα κι έτσι, απάντηση δεν έδωσε, λέγοντας ότι "ναι, όντως, αυτή είναι μια δύσκολη, φορτισμένη ερώτηση, και αυτή είναι και η πρόκληση εδώ στο Κονγκρέσσο, ότι πρέπει να παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις" κλπ. κλπ. κλπ.

Απολαύστε το βίντεο που ακολουθεί... 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5