Κοσμος

«Πολεμικές ιαχές» από την Τουρκία σε Αιγαίο και Κύπρο

Η οργισμένη ανακοίνωση του Ερντογάν και οι εκτιμήσεις του γαλλικού και γερμανικού Τύπου

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
348684-723791.jpg

Οργισμένη ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την υπογραφή συμφωνιών της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης συμφωνιών για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της νήσου. Στη σχετική ανακοίνωση η τουρκική πλευρά σημειώνει μάλιστα πως απαγορεύει τις έρευνες και την εξόρυξη στο μπλοκ 6 το οποίο όπως σημειώνει της ανήκει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με τη μετάφραση του ΣΚΑΪ:

Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, απαξιώνοντας πλήρως τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, υπέγραψε συμβάσεις αξιοποίησης και εκμετάλλευσης με κάποιες πολυεθνικές εταιρείες υδρογονανθράκων στις 5 και 6 Απριλίου. Είναι μία ανησυχητική εξέλιξη καθώς είναι απαράδεκτο η Ελληνοκυπριακή πλευρά να επιμένει να ενεργεί ως μοναδικός ιδιοκτήτης της νήσου και συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειες, ειδικότερα σε μία περίοδο κατά την οποία θα έπρεπε να επιδεικνύουν ισχυρή πολιτική βούληση, για τη δημιουργία μίας νέας σχέσης συνεργασίας με την Τουρκοκυπριακή πλευρά.

Συμφωνούμε απολύτως με χθεσινές δηλώσεις για το θέμα από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Βόρεια Κύπρο, και μοιραζόμαστε τις δικαιολογημένες ανησυχίες και τις ενστάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Έχουμε και κατά το παρελθόν εκφράσει σημαντικές ενστάσεις αναφορικά με την προβληματική φύση των ενεργειών και των δράσεων στον τομέα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές στις οποίες η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει δικαιώματα. Επιπλέον, ένα σημαντικό τμήμα ενός από τους σχετικούς τομείς, δηλαδή το μπλοκ 6, εμπίπτει στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Δεν επιτρέψουμε σε καμία από τις ξένες εταιρείες ποτέ, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, τη διεξαγωγή παράνομων δραστηριοτήτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας.

Οι εταιρείες που συνεργάζονται με την ελληνοκυπριακή πλευρά υπογράφοντας μονομερώς συμβάσεις αγνοούν την βούληση των τουρκοκυπρίων, της ετέρας ιδρυτικής κοινότητας της νήσου. Η συγκεκριμένη στάση τους μάλιστα θα ληφθεί υπ΄ όψη στις μελλοντικές συνομιλίες για την εκμετάλλευση των τουρκικών κοιτασμάτων στο άμεσο μέλλον. Θα πρέπει επίσης να συνυπολογιστεί πως μετά από συμφωνία, οι πλευρές που θα αποτελέσουν τη νέα κοινότητα θα πρέπει από κοινού να εξετάσουν τους όρους και την εγκυρότητα των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά στον τομέα της ενέργειας.

Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμούν μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων του ζητήματος της Κύπρου. Η μόνη οδός που υπάρχει για να χρησιμοποιηθούν οι φυσικοί πόροι της νήσου πριν από την επίτευξη συμφωνίας, είναι να υπάρξει συνεννόηση και διαπραγμάτευση ανάμεσα στις δύο κοινότητες και να συμφωνηθεί η ορθή κατανομή των εσόδων.

Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς την ελληνοκυπριακή προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, οι μελλοντικές πολιτικές συνεργασίας, οι φυσικοί πόροι του νησιού, και να σταματήσει οποιεσδήποτε μονομερείς δραστηριότητες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποτυχία των προσπαθειών που στοχεύουν προς την κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης λύσης.

Τονίζουμε με έμφαση ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στην υφαλοκρηπίδα της, καθώς και τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Γαλλικός και γερμανικός Τύπος: Πολεμικές ιαχές

Στις διμερείς εντάσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο στρέφει την προσοχή της η TAZ του Βερολίνου, ενώ σε εκτενές άρθρο που δημοσιεύει σε ένθετο της Le Monde diplomatique με τίτλο «Πολεμικές ιαχές στο Αιγαίο» σημειώνει ότι «η Ελλάδα αισθάνεται ότι απειλείται εξαιτίας των εδαφικών διεκδικήσεων της Τουρκίας».

Το δημοσίευμα, σύμφωνα με μετάφραση της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle, επιχειρεί να καταγράψει συνοπτικά το χρονικό της κρίσης που, όπως αναφέρει, ξεκίνησε τα Χριστούγεννα του 1995 στα Ίμια και κλιμακώθηκε επικίνδυνα εκεί στις αρχές του 1996 έως ότου αποκλιμακωθεί τελικά με παρέμβαση των ΗΠΑ. Το άρθρο επισημαίνει ότι «κατά την άποψη της Αθήνας η σημερινή κλιμάκωση είναι πιο επικίνδυνη από την όξυνση του 1996».

Και εξηγεί: «Από τη μία η Ελλάδα είναι σήμερα πιο τρωτή επειδή καλείται να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο κρίσεις: την οικονομική κρίση επιβίωσης και την προσφυγική κρίση. […] Ο δεύτερος λόγος για τις ελληνικές ανησυχίες είναι ότι η τουρκική πολιτική φαίνεται σήμερα λιγότερο προβλέψιμη. Ο Ερντογάν αναζωπυρώνει τις εθνικιστικές διαθέσεις για να κινητοποιήσει ενόψει του δημοψηφίσματος στις 16 Απριλίου, με το οποίο επιδιώκει να διαιωνίσει το αυταρχικό καθεστώς του».

Το δημοσίευμα επισημαίνει δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, με τις οποίες επικαλέστηκε το οθωμανικό παρελθόν της χώρας του και χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα απειλητική» την κριτική του τούρκου προέδρου στη Συνθήκη της Λωζάννης. Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, «στην Αθήνα βλέπουν με ανησυχία ότι η Άγκυρα εφευρίσκει διαρκώς νέα επίμαχα εδαφικά ζητήματα με στόχο να επιβάλει διμερείς διαπραγματεύσεις, στις οποίες εν τέλει δεν επικρατεί το Διεθνές Δίκαιο αλλά το δίκαιου του ισχυρότερου». Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι η δυσπιστία της Ελλάδας είναι δικαιολογημένη και υπογραμμίζει ότι η ρίζα της διαμάχης στο Αιγαίο είναι η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει όσα ορίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας «επειδή αυτά αντιτίθενται στα συμφέροντά της». Σύμφωνα με το άρθρο, δεν είναι σύμπτωση το γεγονός ότι η Άγκυρα ανακάλυψε «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο το 1995 «για να ξεκινήσει μια αντιπαράθεση, η οποία δεν υφίστατο έως τότε».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ