Trending Now

Τσερνόμπιλ: Ακατάλληλες πόζες των τουριστών στη Ζώνη Αποκλεισμού

Τι σχολίασε ο δημιουργός της σειράς για τις ημίγυμνες, ευδιάθετες και αμφιλεγόμενες φωτογραφίες;

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
cher.jpg
instagram.com/nz.nik

Η σειρά «Chernobyl» του HBO έχει δημιουργήσει ένα κύμα τουρισμού στην Ζώνη Αποκλεισμού με πολλούς επισκέπτες να τραβάνε ακατάλληλες φωτογραφίες

Χαμογελαστές selfies, χαριτωμένες πόζες και ημίγυμνες φωτογραφίες είναι πράγματα που δεν σου κάνουν εντύπωση όταν τα βλέπεις στο Instagram, βασικά περισσότερο σου κάνει εντύπωση το να μην τα βλέπεις. Ωστόσο, είναι άλλο το να βλέπεις τέτοιες φωτογραφίες τραβηγμένες σε νησιά, σε τουριστικά κέντρα, σε καφετέριες και σε κλαμπ και άλλο στην τοποθεσία τους να αναγράφεται «Pripyat, Ukraine» ή «Chernobyl Nuclear Power Plant».

Το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ το 1986 είχε ως αποτέλεσμα άνθρωποι να πεθάνουν και να μολυνθούν από την ραδιενέργεια και η περιοχή να εκκενωθεί πλήρως, με 135.000 κατοίκους να την εγκαταλείπουν (η πλειοψηφία τους από το Πριπυάτ που είχε απόσταση μόλις 2χλμ από τον πυρηνικό σταθμό) και να μετατρέπεται γρήγορα σε μία πόλη φάντασμα. Με άλλα λόγια, για χρόνια κανένας δεν την επισκεπτόταν και σίγουρα δεν έβγαζε χαρούμενες φωτογραφίες σε αυτήν.

Πλέον, τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι τέτοια, ώστε να είναι δυνατόν τουρίστες να επισκέπτονται την περιοχή, με τις αρχές ωστόσο να προτείνουν ντύσιμο που καλύπτει όλο το σώμα, από το κεφάλι έως και τα πόδια. Η πλειοψηφία αυτών των τουριστών συνήθιζε να περιλαμβάνει ανθρώπους που προτιμάνε τον «σκοτεινό τουρισμό», αλλά την ίδια στιγμή που κατανοούσαν και σέβονταν την βαρύτητα του χώρου.

Αυτό φαίνεται να έχει αλλάξει και η αιτία είναι η μίνι σειρά «Chernobyl» του HBO, που με έναν δραματοποιημένο τρόπο παρακολουθεί όλα όσα συνέβησαν στο Τσερνομπίλ πριν 33 χρόνια. Η σειρά έγινε αμέσως επιτυχία, ενώ ήδη έχει καταφέρει να έχει την υψηλότερη βαθμολογία τηλεοπτικού προγράμματος στο IMDB, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει και ένα αντίστοιχα μεγάλο τουριστικό κύμα, αφού οι φαν της θέλουν να δουν από πρώτο χέρι που συνέβησαν όλα. Σύμφωνα, μάλιστα, με την The Guardian ο τουρισμός της περιοχής είναι μεγαλύτερος κατά 40%, σε σχέση με το 2018.

Το κακό δεν είναι, βέβαια, ότι περισσότεροι τουρίστες καταφθάνουν στο Τσερνομπίλ. Το κακό είναι ότι ένα μεγάλο μέρος τους μοιάζει να το επισκέπτεται με μόνο σκοπό τα likes, χωρίς να κατανοεί ότι η τραγωδία που η σειρά του HBO προβάλει δεν είναι προϊόν μυθοπλασίας, αλλά πραγματικότητας, με συνέπεια να βλέπουμε φωτογραφίες τους με ελάχιστα (έως μηδαμινά) ρούχα, αστείες πόζες και πρόσωπα αρκετά πιο γελαστά και ευδιάθετα απ’ όσο ταιριάζει στο κλίμα της περιοχής.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

-ph: @alkrud_ & @angelinaprotein . . . . -assistant: @d._kramer

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @ nz.nik στις


Όπως ήταν φυσικό, τα posts αυτά σχολιάστηκαν ιδιαίτερα αρνητικά από τους υπόλοιπους χρήστες των social media, ενώ μία απάντηση δεν άργησε να έρθει και από τον δημιουργό της σειράς, Craig Mazin, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Είναι υπέροχο ότι το «Chernobyl» έχει δημιουργήσει ένα κύμα τουρισμού στην Ζώνη Αποκλεισμού. Αλλά ναι, έχω δει τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν. Εάν την επισκεφτείτε, παρακαλώ να θυμάστε ότι μία απαίσια τραγωδία συνέβη εκεί. Συμμορφώστε τους εαυτούς σας με σεβασμό για όλους όσους υπέφεραν και θυσιάστηκαν». 





 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Тот самый парк развлечений. #chernobyl #pripyat #npp

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Anatolii Khobta (@khobta.an) στις

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Es maravilloso que Chernobyl haya inspirado una ola de turismo en la Zona de Exclusión". El tuit de Craig Mazin, guionista y productor del último éxito de HBO, arranca bien. Pero la cosa se va torciendo a medida que avanza: "Pero sí, he visto las fotos".⠀ ⠀ Mazin se refiere a la polémica que ha saltado a las redes sociales en las últimas semanas, después de que varios influencers utilizaran el lugar de la tragedia como escenario para sus posados."Si lo visitáis, por favor recordad que allí ocurrió una terrible tragedia", continúa el productor, "comportaos con respeto hacia quienes sufrieron y se sacrificaron". Efectivamente, y como ya muchos constataron en el monumento a las víctimas de Auschwitz, en Instagram han empezado a proliferar imágenes, digamos, divertidas que pueden resultar tremendamente ofensivas para quienes vivieron el desastre nuclear.⠀ ⠀ No es el creador de Chernobyl el primero en constatar que la Zona de Exclusión se había convertido en poco menos que un circo para los instagramers. Pasos de ballet, posados dignos de una revista de moda, gestos de sorpresa o muecas pueblan las fotos etiquetadas en Chernóbil. "No sé vosotros, pero yo piso un sitio así y no paro de llorar en días de la impresión que me da", afirmaba una tuitera hace unos días, "no sé cómo tenéis estómago para haceros este tipo de fotos".⠀ ⠀ ⠀ #Chernobyl #Pripyat #Ukraine

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη El Mundo (@elmundo_es) στις

 

 

 


ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ